Hirdetés

2023. február 7., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) UnA


UnA
Korrektor

"Ezt követték a programozós feladatok. Fehér lapon kellett szintaxis helyes Java kódot írni egyszerű feladatokara."

Ez számomra mindig rejtély volt, hogy ennek mi az értelme. Ami fontos, hogy érted és formalizálni tudod-e a feladatot, a többi már csak sallang.

(#2) Feruendios válasza UnA (#1) üzenetére


Feruendios
aktív tag

Vicces dolog ez, hogy hosszu szakmaban eltoltott ev utan is onnan indulsz az interview-on vajon tudod-e mi az az algoritmus :D
De sajnos van alapja, vannak olyan munkahelyek ahol 10 evet el lehet tolteni csak annyi tudassal, hogy a ceges codebase ide-oda hackelgetsz valamit.

Sajnos mar nincs magyar billentyuzetem :(

(#3) lajthabalazs válasza UnA (#1) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Sokan kritizálják a papíron, táblán kódolást, fõleg az öreg rókák, de a ngy cégeknél még mindig ez a beugró. Ahogyan továbbra is az iskolapéldákat kérik számon: rendezések, gráfalgoritmusok, dinamikus programozás...

(#4) lajthabalazs válasza Feruendios (#2) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Igen, nem nehéz webes/mobil alkalmazás fejlesztőként elkényelmesedni, és mindenben rábízni magad a keretrendszerekre. Magyar léptékben gyakran a teljesítmény sem számít, amíg nem hibázik nagyot az architekt. Az Amazon / Google / Facebook más szemlélet, milliárdos felhasználószámnál és végtelen adatmennyiségnél minden műveletet alaposan át kell gondolni, mert néhány milisec-nyi extra feldolgozási idő, vagy néhány kB-nyi extra adatlekérés is szépen felskálázódik.

Úgyhogy van logika abban, hogy alaposan számonkérik az algoritmikus alapokat meg a komplexitás számolást, még ha ez derogálhat is egy "senior" fejlesztőnek.

(#5) dabadab válasza lajthabalazs (#3) üzenetére


dabadab
titán

"Sokan kritizálják a papíron, táblán kódolást, fõleg az öreg rókák, de a ngy cégeknél még mindig ez a beugró"

Én mondjuk nagy cégnél (meg kicsinél sem) soha nem láttam ilyet és értelmét se látom.

DRM is theft

(#6) lajthabalazs válasza dabadab (#5) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Itthon a multik örülnek, ha írni-olvasni tudó informatikust találnak (fõleg ha egyetemrõl vesznek fel pályakezdõt), így tényleg nincs ilyen. Én a megjelölt hármasra gondoltam, ahol nagyjából bármit elvárhatnak a jelentkezõtõl, mert van elég. De úgy olvastam hogy az Apple-nél is táblán kell kódolni (igaz elég a pszeudo kód is) és a Cloudera-nál is elvárták volna, csak nem voltam felkészülve és nem sikerült jól.

(#7) UnA válasza Feruendios (#2) üzenetére


UnA
Korrektor

Oké, elmaradt a kiemelés: "szintaxis helyes" - ez az, ami teljesen felesleges. Erre nincs semmilyen értelmes magyarázat.

Arra, meg hogy ismert algoritmusokat elő tudsz húzni-e a tarsolyból... ez sem sokat mond el egy kreatív feladatokra keresett munkaerőről.

(#8) Feruendios válasza UnA (#7) üzenetére


Feruendios
aktív tag

Ki keres kreatív munkaerőt? :D
Ez a szakmánk, hogy a millió féle implementációs lehetőség közül minnél hamarabb találjuk meg az első optimálist. Egy senior ezt elsőre megteszi. Egy medior mondjuk 2x nekifut. Egy Junior-nak pedig el kell magyarázni, hogy mi miért nem lesz jó.
Ami még a Senior-ból is Lead Dev-et csinál, hogy képes fejben is megtervezni egy szintaxis helye algoritmust. Az ilyen emberekből szemezgethet aztán a BIG4.

Sajnos mar nincs magyar billentyuzetem :(

(#9) lajthabalazs válasza UnA (#7) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Azért nem bubble sort-ot kérnek, hanem olyan feladatot adnak, amihez meg kell találni egy megfelelő adatstruktúrát (szomszédsági mátrix, bináris fa, láncolt lista, stb) aztán azt kell karban tartani, keresni benne, aztán optimalizálni.

Szerintem azért kérnek egyébkánt szintaxis helyes kódot, mert akkor nincs félreértés, hogy a pszeudo-kód mit jelent neked, és mit jelent nekik. Nincs vita, hogy hogyan is futna le a kód, mert mindketten tudjátok fejben interpretálni (vagy fordítani) aztán futtatni. Meg látszik, hogy hogyan strukturálsz programot, hogyan nevezel el változókat. Google-nél még a formázási guide-line-okat is elvárják a táblánál. A megoldások általában 3-4 metódust igényeltek, az objektum orientált feladatnál egy osztály kellett, egy interface és annak két implementációja.

(#10) UnA


UnA
Korrektor

Már csak azt nem kérdeztem meg, hogy miért hsjszolod ezeket? A Google meg az Amazon is csak egy nagyvállalat, ami egyszer az életben lehet izgalmas, utána nem igazán. Persze lehet hinni benne, hogy ott történnek az izgalmas dolgok, de ma már ez csak töredékeiben igaz.

(#11) lajthabalazs válasza UnA (#10) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Erősen remélem, hogy nem ugyanaz a munkakultúra, mint a Magyarországra (is) települt multiknál. E mellett a gyerekeknek is jót fog tenni angol/német/francia nyelvterületen tanulni néhány évet. És végsősoron a pénz sem rossz.

(#12) UnA válasza lajthabalazs (#11) üzenetére


UnA
Korrektor

A kulturális különbség leginkább országtól függ és nem cégtől, de ilyen formában mindenképpen tudom ajánlani - a következtetésekre pedig kíváncsi leszek majd :)

(#13) dellfanboy


dellfanboy
senior tag

interview-ztató

az ilyeneket miert nem lehet magyarul leirni? :U

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#14) lajthabalazs válasza dellfanboy (#13) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Felvételi beszélgetést vezetõ?

(#15) UnA válasza lajthabalazs (#14) üzenetére


UnA
Korrektor

interjúztató, esetleg ;)

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.