Hirdetés

2022. június 29., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) nemlehet


nemlehet
őstag

Én asztali gépen annyira nem látom értelmét a CPU undervoltnak, főleg ha valakinek van egy combosabb hűtője. Bár nyilván ha a -5 fokkal halkabb lesz az tök jó mert ingyen volt.

Abban viszont igazad van hogy az automata turbot meg overclockot érdemes kikapcsolni és rászánni az időt hogy manuálisan beállítsa az ember mert iszonyat feszültségéket képes rányomni a lap 50 MHz plusszért. Ha jól emlékszek már Ryzen Masterrel is lehet szöszölni windows alatt nem is feltétlen kell belépkedni a BIOS-ba.

Viszont amit tökre tudok ajánlani az a laptop procik undervoltolása. Ott néhány watt is perceket jelent az üzemidőben és a hűtés hangja, hőmérséklet még kritikusabb mint egy ATX házban.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#2) Steve_Brown válasza nemlehet (#1) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

A Ryzen Master nem támogatott. Ne próbálkozzatok vele.

AMD Instinct Mi8 enthusiastic

(#3) Geri Bátyó


Geri Bátyó
őstag

Az igazi poén az, amikor az undervoltage és az overclock találkozik (Szép magyarul nevezzük ezt alulfesz-tuningnak).

A fenti procinál a gyári órajel 2800 MHz kb. 1.24 V-on. Nyilván itt a szilíciumlottón nagyot nyertem, de hosszú évekig ment így a gép betonstabilan.
Úgyhogy az alulfeszelés valóban nem ördögtől való.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#4) rover45


rover45
senior tag

Mindig is érdekelt a kérdés, hogy milyen várható élettartam módosulással kell számolni egy túlhajtás (vagy alulfeszelés) hatására? Van ennek egyáltalán valós jelentősége?

Csak a saját példámat tudom felhozni, mely szerint 2004-ben vettem használtan egy olyan Tualatin Cerkát, amit eleve azért vettem meg, mert az eladó garantálta, hogy 150%-on stabilan megy. Az ezt követő 10 évben ez a gép 0-24-ben ment így 150%-on. És a mai napig össze van rakva, néha hobbiból bekapcsolom és működik ...

Szóval a kérdésem csak arra irányul, hogy van egyáltalán értelme ezzel foglalkozni? Mert ugye mennyi időre veszel egy procit? 5 évre? 10 évre? Nyilván ha a túlhajtás hatására a 10 éves élettartama 7-re csökkenne, akkor oké. De ha mondjuk a (hasraütök) 30 éves élettartama 28-ra csökken akkor ... :F

(#5) TheLázs


TheLázs
csendes tag
LOGOUT blog

Igen, sokkal érdemesebb lenne nem csak a levegőbe írni, hanem mondjuk fogyasztásméréssel megtámogatni, ha az élettartam nem szempont.

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#6) Tikakukac válasza rover45 (#4) üzenetére


Tikakukac
titán

Extrém tuningban vannak ilyenek, amikor már az ép ész határát elhagytuk. Egyébként az első procim is megy még mai napig pedig apám amit az kapott... de erről is voltak már tesztek.

Ennek hőtermelésben van érdekeltsége, ami ugye fogyasztás is közvetlenül. Úgy igen, azzal semmi gond, sőt. De ugye általában a maximális ésszerű fesz. melletti legnagyobb órajelre szoktunk törekedni. De ha valaki a lehető legkisebb feszültségre szeretne belőni egy kicsit optimalizált órajelet, persze, nyugodtan. Szabad világ :B Már amennyire :U

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#7) Steve_Brown válasza TheLázs (#5) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Lemérem egy fogyasztásmérővel jövőhéten és editelem a cikket. Jó? :DD

AMD Instinct Mi8 enthusiastic

(#8) MasterDeeJay válasza rover45 (#4) üzenetére

Alulfesznek életartam szempontjából nincs semmi hasznos jelentősége. A gyári feszeken is évtizedekben mérhető egy proci élettartama.
Túlfesz esetén más a helyzet de elmondható hogy biztonságos értékeken ezek szintén nem befolyásolják a procit életét.
Alulfesz inkább a kevesebb hőtermelés, fogyasztás miatt érdekes. Illetve egyes prociknál a max turbó órajelet befolyásolja.
Haswell-EP Xeon prociknál all core hack-el, nem minden mag turbózik max órajelre mivel a proci kifut a maximum tdp keretéből. Ekkor alulfesszel kevesebbet eszik a proci és nagyobb órajelre tud felmenni.

The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

(#9) prolad válasza nemlehet (#1) üzenetére


prolad
őstag

1st gen ryzeneket érdemes alulfeszelni, mert az égbe lövi ki a feszt érdemi ok nélkül. Nekem mondjuk kis házaim vannak (és ennek mrgfelelően egy kis noctua hűtő), ott nem mindegy, hogy idleben felmegy-e 1.3Vig, vagy elmegy egy köztes (normál éa turbó közötti) órajelen 1Von (R5 1600) vagy akár 0.9Von (R5 2400g). Nem csak a hőfok, hanem a zaj miatt is.

(#10) Steve_Brown válasza MasterDeeJay (#8) üzenetére


Steve_Brown
aktív tag

Beleszoktam futni OC-ból kifolyólag HT-jukat elvesztő i7 4790k-ba azért aprón :D
Egyébként én az alaplapot jobban féltem mint a prockót.

AMD Instinct Mi8 enthusiastic

(#11) MasterDeeJay válasza Steve_Brown (#10) üzenetére

4790k egy túlárazott már gyárilag húzott kályha. Nekem is volt 4.6ghz-et ment, játékra akkor legjobb volt. Na azt még húzni is plusz fesszel, nem is csodálom hogy döglenek. Videókártyákból is inkább a csúcsok döglenek meg.

The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.