Hirdetés

2021. szeptember 21., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Graphics


Graphics
Jómunkásember

Újra felvirágoznak a kliensgépek.

(#2) Balu77


Balu77
senior tag

A felmerülő kérdés, hogy mi az olcsóbb. Ha egy vállalat fenntart egy ekkora virtuális rendszerekkel megegyező rendszert és azt táveléréssel megfelelő biztonsággal ellátva üzemelteti, vagy ezt a megoldást választja. Vékony kliens így is úgy is kell, és ha még hozzávesszük hogy a klienseken is kell a win licensz, akkor lehet nem is annyira olcsó már, hisz teljes értékű gépekhez képest nem lesz akkora az anyagi különbség. Persze az is kérdés hogy az MS milyen extra szolgáltatásokat ad még hozzá, pl. kliensek rendszeres backup-ja, vagy roll-back lehetősége.

izé

(#3) Patrik.Varga


Patrik.Varga
csendes tag

Egy csöppet túlárazottnak tartom a "szolgáltatást".

Első ránézésre nem kell gépet meg win licencet venni, de:
- Ugyanúgy kell majd rendszergazda Gizikék mellé
- Általában úgysem veszenk nagyon komoly gépeket és azokat is ritkán cserélik
- Áramot így is kell fizetni
- És ugye az internet minősége sem mindegy, hogy flottul menjen minden, cégen belül akár 2-300 egyidejű felhasználóval.

1db Excel és 1db word mellé még lehet elég az 1vCPU meg a 2GB ram, de jön egy chrome és vége mindennek. A 64GB tárhely meg egyenesen nevetséges.

Akkor már sokkal jobban járnak szerintem ezek a cégek, ha egy megvásárolt fizikai gépet osztanak több felhasznlónak ki cégen belül, már hosszú évek óta van erre működő megoldás.

(#4) Semplar


Semplar
senior tag

Ez akkor lesz befutó, ha mindent is ők adnak hozzá, mint a kábel-TV szolgáltatók.

„A döglegyeket könnyű elijeszteni, de hamar visszamerészkednek. Méghozzá sokkal többen." /Nami-Wan Kemotox/

(#5) gabor7th


gabor7th
addikt

Havi 162 dollár... és még merik azt mondani, hogy a felhő jó, mert olcsó.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#6) b. válasza Balu77 (#2) üzenetére


b.
nagyúr

Nálunk egyből lecsaptak rá sajnos, elfogjuk hagyni a telepített/ vásárolt verziókat, már tegnap bejelentették. :(

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#7) djszido


djszido
tag

És ha minden ilyen W365-ös gép ugyanott van, hogy fogod megírni a céges tűzfalszabályaidat, hogy csak a te tenantodban lévő gépek érhessék el a kiszolgálóidat?

(#8) FoxiestFox válasza Graphics (#1) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Kérdés hogy minek, hisz a Win10 egy üres virágcserépen is elfut.

[ Szerkesztve ]

Thinkpad 755-öst keresek!

(#9) Raysen623


Raysen623
addikt

Komoly erőforrásokat igénylő szofverfelhasználóknak ez miért érné meg? Mitől jó ha a felhőben van minden? A net kapcsolat nem bírna el ekkora adatforgalmat könyörgöm. Már most is komoly gondok vannak a távoli asztal elérés miatt.

A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

(#10) kakuk.tamas válasza Patrik.Varga (#3) üzenetére


kakuk.tamas
addikt

Szerintem teljesen rendben van, lesz ez olcsóbb is.
Márcsak abból kiindúlva, hogy ismerjük az MS frissítések stabilitását/működését, és nem hinném, hogy kikapcsolhatóak lesznek az ápdétek. Ergo lesz itt refund egy pár. :DD

Úriember vagyok, az a gecirendes fajta. ~ Ha tőlem vásárolnál, olvasd el: https://tinyurl.hu/PKrH/ ~ Zalaegerszeg ~  Apple iPhone 12 Blue  ~ Telekom 2000/1000 ~

(#11) Sirus86


Sirus86
csendes tag

A virtuális gépek már rég nem arról szólnak, hogy olcsóbb-e. Itt a hangsúly a dinamikus méretnövelésen és csökkentésen van. Szép és jó ez az Ms megoldás, de a protokolljuk ég mindig kritikán aluli egy Citrix megoldáshoz képet. 120 msec felett halottnak a csak. Már pedig van use case, mint pl nálunk is (Ausztrália -EU, vagy Kína-EU , India-EU kapcsolat) Bezzeg a user voice az megy a kukába, meg a printer nighmtare advisory is röhejes (kapcsolka ki a print spoolert). De ezt nyomni kell.

[ Szerkesztve ]

És mondá az Úr: És legyen immáron a kocka, tetraéder!

(#12) narumon válasza gabor7th (#5) üzenetére


narumon
őstag

Havi 162 dollár... és még merik azt mondani, hogy a felhő jó, mert olcsó

Ez az ár hogy jött ki neked?
28 EUR/hó egy 2 procis/4GB/128GB gép.

#9Raysen623: Nem hiszem, hogy a komoly programokat futtatók jelenleg a célterület. Ez pont a 10-20 fős irodákról szól, ahol egy csomó dolgot "el lehet engedni" ennek a segítségével. A sokkal nagyobb helyekre valószínűleg továbbra is az Azure Virtual Desktop a jó megoldás.

[ Szerkesztve ]

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#13) Sirus86 válasza narumon (#12) üzenetére


Sirus86
csendes tag

Úgy-úgy. Az előny az,hogy pl nem kell neked PC, hanem egy olcsó thin client is elég. Pl HP T430. Ha meg gond, van, akkor cseréled 10 perc alatt, vagy előre elkészítesz egyett és akkor nincsen háborgás user fronton, mert nem napokra esik ki a munkája, ha a gépe meghalt.

És mondá az Úr: És legyen immáron a kocka, tetraéder!

(#14) siposz válasza b. (#6) üzenetére


siposz
tag

És milyen gépről fogtok rá belépni?

Nekem ez nem kerek a sztoriban. Bemegy Gizike a munkahelyre leül egy 2 procis 4 megás gép elé amin van valami oprendszer, és bejelentkezik a virtuális 2 procis 4 megás gépébe?

(#15) narumon válasza siposz (#14) üzenetére


narumon
őstag

Akkor elmondom, hogy szerintem (mint ezzel foglalkozó) ez miről szól.

Nagy cégeknek eddig is volt ilyen csak Azure-nek hívják és ott MINDENT lehet konfigolni. Ezt egyszerűsítette most az MS licenszelésben.
Ez alapján ez kisebb cégeknek lehet jó, mert azt mondod, hogy havi 15.000 HUF/user áron kap egy windowsos gépet + komplett office csomagot. (M365 Business Standard).
- Elég hozzá a régi gép, nem kell új hardver venni - és ez így is marad ezután mindig. (Ha új gép akkor valami thin kliens is elég - esetleg Raspberry Pi is)
- A felhős rendszer ezerszer biztonságosabb mint amit az ilyen kisebb cégek onsite össze tudnak pakolni.
- Egy rendszergazda elég nagy állományt le tud fedni hiszen az üzemeltetés gyerekjáték (nem is kell helyi rendszergazda, ezt cégszinten lehet kínálni komplett szolgáltatással együtt)
- Bárhonnan, bármikor, bármiről (kis túlzással) be tud jelentkezni a munkavállaló és a teljes értékű munkafelületét látja. Telefonról, tabletről is, internet kávézóból, sógor gépéről, stb.
- Ha jön egy új- vagy időszakos munkavállaló akkor 2 perc alatt ott van neki a komplett rendszer, ha elmegy akkor két gomb nyomás utána megszűnik utána a fizetnivaló.
- Ha valami beszarik akkor sincs adatvesztés, kicserélik a usernél a thin clienst és ugyanott folytatja a word közepén ahol tartott.
- Céges policyk marha könnyen kikényszeríthetőek, hiszen nem is tud máshol dolgozni.

Szerintem nagyobb, bonyolultabb összetettségben dolgozó cégeknek továbbra is a teljes megoldást kínáló Azure és Azure Virtual Desktop az ami menni fog.
Van ennek egy csomó előnye, csak nem mindenkinek és nem mindenhol. Az viszont tisztán látszik, hogy maga a felhős "forradalom" elkezdődött pár éve, és egyre erősödik.

[ Szerkesztve ]

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#16) narumon válasza kakuk.tamas (#10) üzenetére


narumon
őstag

Azért az csúnya lenne ha az MS a saját szervereit nem tudná updatelni biztonságosan :) Szerencsére ilyen még nem történt (de igazad van az ördög nem alszik).

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#17) Raysen623 válasza narumon (#12) üzenetére


Raysen623
addikt

Köszönöm a választ. Valami ilyesmire gondoltam. :R

A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

(#18) siposz válasza narumon (#15) üzenetére


siposz
tag

A régi gépek előbb utóbb kipurcannak. Ennek tényleg csak akkor látom értelmét, ha piszok olcsó és gyenge kliens gépeket lehet venni és üzemben tartani. Akár okosTVhez hasonlóan okosmonitor.

És persze tömeges home-office esetén is jó választás lehet.

(#19) Candy


Candy
csendes tag

Még pár évvel ezelőtt kellett összerakni kiscégnek IT infrastruktúrát, még win szerverrel, meg kliensgépekkel, akkor elég gyorsan sikerült rájönni, hogy a vékonykliens+RDP calok kombinációjával kábé két-háromszor annyiba került volna a történet, mint refurb desktop gépekkel és 10k-s oem Win10-ekkel.

Jelenleg ott tartunk, hogy azért ha fut egy brózer, akkor az összehenkölt, hulladék, script heavy webappok miatt a nyolc giga ram és a négy szál éppen elegendó az alapműködéshez, jelenleg a munkagépemben egy haswell i3 van, amit néhol azért kevésnek érzek, illetve 16g ram, amit annyira nem kevésnek, de olcsó volt.

Azért refurb 6th gen gépeket ki lehet hozni mondjuk 60k környékén, amiben már általában a win licensz is bennevan, ehhez lehet érdemes venni egy o365-öt, netán valami security e3-mal, vagy ilyesmivel, akkor már onprem szerver sem kell, mivel van intune, ad, meg levelezés és jóesetben nem kell szenvedni VPN-nel, ez meg kábé havi 5k per kopf megvan. Üzemeltetési költség tekintetében ez sem sokkal drágább, tekintve, hogy azért ezek a business gépek nem arról híresek, hogy meghalnának, emellett meg a win10 viszonylag stabil (amíg nem megy bootloop-ba egy update során).

Emellett mind az onprem, mind a felhős történetnél kell valaki, aki legalább egyszer rendesen beállítja és üzemelteti a hálózat, illetve esetleg csinál securityt (SIEM, endpoint védelem, egyebek).

Egyébként 45-54 dollárok a 4vcore+8g+értelmezhető tárterület eszközök, viszont az nincs leírva, hogy ezek core, vagy szál alapon mennek (MS VM-eknél van olyan, ami szál alapon, illetve olyan is, ami core alapon licenszelődik), illetve az sem, hogy mekkora a tárterület garantált sebessége (Azure normál SSD olyan 100MiB környéki garantáltat tud).

Összességében véve gondolom, hogy lesz majd sok olyan multi, ami migrálni fog, viszont KKV használatra erősen fölösleges a történet (főleg, hogy magyar KKV általában nem költ IT-ra, csak akkor, ha már megtörtént a breach)

wunderbike.postr.hu

(#20) Xpod válasza narumon (#15) üzenetére


Xpod
őstag

Ezzel a mondatoddal nem értek teljesen egyet ebben a megfogalmazásban:
"Egy rendszergazda elég nagy állományt le tud fedni hiszen az üzemeltetés gyerekjáték (nem is kell helyi rendszergazda, ezt cégszinten lehet kínálni komplett szolgáltatással együtt)"

Ez már inkább fedi a valóságot.
"Egy Level 2-3 rendszergazda elég nagy állományt le tud fedni hiszen az alaprendszer üzemeltetés gyerekjáték (nem is kell helyi rendszergazdáénak, ezt cégszinten lehet kínálni komplett szolgáltatással együtt, akárcsak az alkalmazásgazdákat)"
Persze kell hozzá Level 1 szintű helyi rendszergazda is.

[ Szerkesztve ]

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#21) koby11h


koby11h
tag

Az értelem szerű reakció a Home Office elterjedésére is pl.
Illetve ahogy egy kisebb-nagyobb cég gépparkja kezd elöregedni biztosan szóba fog ez is kerülni.
A kérdésem, amit nem láttam, hogy hogyan lépek be? Böngészőből? Akkor azért nem elég olyan nagyon vékony kliens.
Program telepítés? Rakhatok fel akármit ami munkához kellhet? Pl. ERP, CRM, DMS kliens.
A helyi fájl szervert fel tudom mountolni?
Helyi erőforrásokkal mit kezd pl. nyomtató, pendrive, webkamera?
Kliens oldali védelem pl. pendrive miatt?
Szóval most több a kérdésem mint a válaszom :)
Majd meglátjuk.

[ Szerkesztve ]

Zöld rendszám és kipufogó, ugyan azon a gépkocsin!?! Most szívattok, ugye?

(#22) b. válasza siposz (#14) üzenetére


b.
nagyúr

Nálunk az a probléma hogy a képviselők Android alapú Samsung tabletteken és Windows alapú laposokon is dolgoznak plusz a telefonjaink Iphone / IOS .
Állanódan küzdés van hogy éppen ki melyik gépre mentette el az aktuális fájlt, vagy képet vagy szerződést ( ami Word és PDF alapú is egyben) Most állítólag közös felhő tárhelyen mindegyikre meg lesz oldva ezzel az előfizetéses formában az irodisták is egyből hozzáférnek 5 percen belül, nem kell emailben küldözgetni és közös felhő tárhelyről fogunk tudni dolgozni, frissítve az aktuális IOS / Andoird Windows platformhoz. Az androidos ingyenes Win és PDF gyökér de komolyan, alig használható egyszerűsített, butított. . Ez a cégnek jó, nekünk kevésbé, mert valószínűleg nem fogják két évente frissíteni az aktuális hardvereinket. Valószínűleg a tablett frissitésnek búcsút mondhatunk mert csak a digitális aláírás miatt használtuk eddig PDF formátumhoz, de a Micro erre is biztosít most saját megoldást és ami azért nem jó ,mert 2 év után jelképes összegekért megkaptuk az eszközeinket :D

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#23) bitblueduck


bitblueduck
senior tag

egy virtuális magot, 2 GB RAM-ot és 64 GB tárhelyet kapunk
már nem emlékszem pontosan, de 2006 körül volt ilyesmi gépem nyilván single thread IPC ma ütősebb.
érdekelne a minimum configot kiknek szánják, mert böngésző, modern fejlesztőkörnyezet, meg bármi amihez kell egy kis kakaó az szenvedős lesz rajta. excelezős adatfelvivős config esetleg?

An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.

(#24) bolvar válasza b. (#22) üzenetére


bolvar
senior tag

Pusztán céges kultúra, onedrive, sharepoint, svn de egy sima file szerver is megoldja ezt ha a user tudja miként kell használni.
Én erre hegyezek ki mindent,a user tudatosság fejlesztésre, ne hülyeségre használja az erőforrást.
Kiváncsi voltam mit tud ez a cucc se vicc leginkább.
2gb rammal még a bo munkatársak is agyvérzést kapnának gyanítom.
Túl sok kérdés van még ekörül nekem.

A jó lányok azt mondják: NEM! A rosszak azt, hogy: HOL? :)

(#25) ddekany


ddekany
veterán

Az összes ilyen szolgáltatásnál attól megyek falnak, hogy a RAM és háttértár mérettel differenciálnak. Egy valódi PC-nél 2/4/8 GB RAM közt árban a különbség az összes árhoz mérve nem vészes, szóval "szakmailag" ésszerű méretet választasz. Itt, 2 és 4 GB közt 40% az árkülönbség, 2 és 8 között már 100% árkülönbség a teljes gépre (havonta, folyamatosan)! Tehát innentől lehet sejteni, hogy ki fogják centizni a cégek, hogy mennyi RAM és háttér tárral tépi még ki csak a haja felét a dolgozó.

[ Szerkesztve ]

(#26) Hasse


Hasse
csendes tag

Most képzeljük el, hogy egy projektre kell szeptembertől 20 irodai dolgozó egy hónapra, de lehet 40, és lehet decemberig, a covidtól függően full home office, full iroda, vagy 2/3-ban. Másfél éve csak ilyen van, lesz létjogosultsága a felhőnek szerintem, még ha ránézésre szart is árulnak drágán.

(#27) b. válasza bolvar (#24) üzenetére


b.
nagyúr

Nálunk a céges policy sok mindent tilt, például nem kaphatnak teljes hozzáférést a képviselők, nincs olyan hogy a gépre bármit is feltelepítek ami nem céges, nincs önnálóskodás IT területen,le vannak tiltva az USB portok kivéve egy darabot meg hasonló apróságok... kettő darab IT-s kollega van akik nem tudnak semmit átportolni android felületre Windows alapú szerverekről sem IOS re. Tehát az van , hogy most fizetünk vagyont 4IG-nek, hogy tartsa rendbe a Spotfire és Distiller rendszerünket, hogy ne okozzon gondot hogy például elfordított tabletten az alsó sorokat láthassuk a felületen a spotfire programban, ami neveséges, hogy erre nem képesek például az IT szakembereink, szóval fizetünk 2 IT-st rohadt versenyképes fizetéssel, hogy ne mondjanak fel , mert ha leáll a szerver akkor semmi nem működik a cégnél szó szerint és erre fizetünk egy saját , az angol anyacég és a magyar hatóságok előírásainak is megfelelő szerver rendszert az irodába, mivel bele tartozunk a Hajnali Rajtaütésre esélyes cégek közé tekintve hogy nemzetközi cég vagyunk és jövedéki termékeket forgalmazunk. Igazából megértem hogy most egy közös platformra hozzák az egészet és semmi mással nem kell foglalkozniuk, csak a spotfire/ Distiller rendbetartásával. nem kell szerverpark és IT-s , plusz a tablettet ki tudják vonni a szükséges hardverek listájából. Szóval ők azt fogják látni hogy mennyivel olcsóbb mindent and just work.. az hogy lassú vagy ilyesmi már mellékes..

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) PSN: Wijberto: Xbox Live : Tiboa

(#28) ddekany válasza Hasse (#26) üzenetére


ddekany
veterán

Ha nem otthonról dolgozás van, vagy BYOD, akkor ilyenkor is kérdés, hogy mi lesz a "terminál", és azoknak a száma hogyan fogja lekövetni a dolgozok változó számát. (Igaz, akkor az is kérdés, hogy az iroda mérete és bútorozása hogyan fogja lekövetni ugyan ezt...)
Ahol ilyen "felhős" Windows-t láttam (nem ez az MS szolgáltatás, csak szokásos cégen belüli), ott a "terminál" is egy rendes Windows-os PC, csak épp nagyon gyenge vas, szóval "thin client". Azt is gondoznia kell a helyi IT-nek, mint egy nem think gépet. Meg persze kellett rájuk Windows licencet venniük is.

[ Szerkesztve ]

(#29) Balu77 válasza b. (#27) üzenetére


Balu77
senior tag

Szép móka lehet. Nyilván ha mondjuk csuklik egyet az internet, mert valahol bevágott a villám, vagy Józsi bácsi elkapált egy kábelt, akkor meg megáll az élet összeköttetés híján. :D
Ezek a felhős dolgok nem rosszak, de sebesség terén van még némi gond. Egy IT szolgáltatónál lévő kollégatárs nekem állandóan arról panaszkodik, hogy egy nagy német autógyártó konszern rendszere, amit távmunkában matatnak hazánkból németbe állandóan akadozik, hála a gyenge netes infrastruktúrának. Ehhez a felhős dologhoz még nem biztos hogy elegendő igazán a mai netes infrastruktúra. Persze helyszíne válogatja. Így megértem a félelmet, hogy majd lehet lassú lesz.

izé

(#30) djszido válasza koby11h (#21) üzenetére


djszido
tag

A kérdésem, amit nem láttam, hogy hogyan lépek be? Böngészőből? Akkor azért nem elég olyan nagyon vékony kliens.
RDP kliensből tudsz belépni. Nem kell böngésző.
Program telepítés? Rakhatok fel akármit ami munkához kellhet? Pl. ERP, CRM, DMS kliens.
Nyilván ugyanúgy tehetsz fel bármit, ami a munkához kell.
A helyi fájl szervert fel tudom mountolni?
VPN kapcsolattal megoldható, de miért használnál helyi fájl szervert? Onedrive a megoldás.
Helyi erőforrásokkal mit kezd pl. nyomtató, pendrive, webkamera?
Nyomtatót és webkamerát kezel az RDP kliens. Ugyanúgy tudod használni.
Kliens oldali védelem pl. pendrive miatt?
Mire kell ma még pendrive? Fel tudod mountolni a cloudos gépre, de én már nem látom hasznát a mai világban. Simán beléphetsz ugyan abba a kliensbe bármilyen egyéb hardverről, és lehúzod a fájlt amit szeretnél. Nagy fájlok küldésére meg ugyanúgy jó a Onedrive.

(#31) narumon válasza Xpod (#20) üzenetére


narumon
őstag

Hát én itt szolgáltatásban gondolkodnék. W365+M365+üzemeltetési díj: ügyfélnek egyben, elszámolható, tervezhető, stb. ÉS valszeg olcsóbb lesz mint egy rendszergazda.

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#32) narumon válasza ddekany (#28) üzenetére


narumon
őstag

Nem feltétlenül kell win licensz, de ha van akkor azután kedvezményt kapsz a havi díjból. Egyébként nekünk van egy rakat céghez felhős Azure megoldásunk már bevezetve, tehát eladható, ügyfelek használják, főleg nagyobb cégek. Ez a W365 ez inkább kicsiknek lesz megoldás. Most egyelőre úgy nézem, hogy nagyobb cégeknek marad továbbra is a komplett Azure megoldás. Általában nem a bútorozás a probléma hanem a hw beszerzés, főleg ami az elmúlt években zajlik. (Rendelnének notit de nincs, hetekig-hónapokig kell hardverre várni), stb. Ezek itt elő sem fordulnak.

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#33) Les64


Les64
újonc

Nem maga a cikk, de a W365 tippek hasznosak lehetnek benne: Kinek javasoljuk a Windows 365 Cloud PC-t?

(#34) Timer


Timer
addikt

Ez bizony lóf@sz habbal.... Amilyen jó árazású az O365 vállalati alapverzió (akárhogy is hívják éppen), annyira tré ez. Imádom, hogy az MS magát szopatja, pedig egy jó árral most letarolta volna a piacot. Azt a piacot, ami kábé már ezerszer megmondta, mi kell neki: bérelhető Windows mint szolgáltatás, helyben telepíthető formában, de jó áron.

[ Szerkesztve ]

Azt kapod, amit adsz.

(#35) Balu77 válasza Timer (#34) üzenetére


Balu77
senior tag

Nyugi az is eljön majd, csak nem a vállalatiba, hanem az otthoni verzióba. Ha winfost akarsz majd használni, akkor fizess elő rá. Valószínű a végleg megvásárolt (oem, dobozos) verziókat majd megdrágítják, illetve a későbbi frissítések elől elvágják, esetleg felajánlják hogy térj át előfizura. Lehet nem most, de hogy előbb-utóbb ez lesz, az tuti. És hogy olcsó sem lesz az is 100. Persze ki tudja addig a többi szereplő mit tesz le az asztalra, sok minden változhat még.

izé

(#36) koby11h válasza djszido (#30) üzenetére


koby11h
tag

Köszi, a képeken valamiért elkerülte a figyelmem az RDP, mindenhol böngésző ablakokat láttam, de telefonon néztem, így lehet a korom/szemem miatt is :) Szóval Androidról annyira egy telefonon nem olyan kényelmes az az RDP - használom 3-4 éve - egy tablet inkább.
Van olyan programunk ami HW kulcsos, de lehet az maradna a local kliensen.
Fájl szerver azért kell, mert van amit "nem adunk oda" senkinek. Meg azért nem akarunk 10+TB-ot másolgatni felfelé. Illetve OneDrive-on én még nem tudtam olyan komplex megosztásokat csinálni mint fájl szerveren.
Webkamera pl. nem tudom mennyi a késleltetés, pár éve ezzel nem volt jó tapasztalatom, lehet azóta jobbak a net kapcsolatok.
Pendrive azért, mert a régebbi szerszámgépekről, megmunkáló központokról ezzel tudsz áthozni adatot, a DNC tár meg központi, de lehet ez is egyenlőre offline maradna.
Csak eljátszottam egy már Microsoft 365-öt használó kb. 400 fős cégnél a gondolattal, ezek merültek fel első körben - eltekintve a local kliens igénytől.

Zöld rendszám és kipufogó, ugyan azon a gépkocsin!?! Most szívattok, ugye?

(#37) koby11h válasza Balu77 (#35) üzenetére


koby11h
tag

Akkor talán eljön a Linux ideje!

Zöld rendszám és kipufogó, ugyan azon a gépkocsin!?! Most szívattok, ugye?

(#38) fatpingvin


fatpingvin
aktív tag

ó anyám, már itt tartunk?

Sic transit gloria mundi

(#39) djszido válasza koby11h (#36) üzenetére


djszido
tag

Minden gépet úgysem lehet a felhőbe vinni. Pár legacy dolog maradni fog az irodákban, és ezeken lehet minden régi dolgot tovább használni. Ha a fájlszerverről adatok nem mehetnek ki, akkor egyértelműen nem ez lesz nektek a jövő infrastruktúrája. Egy új cégnek lehet hasznos, akik úgy építik az egész rendszert, hogy minden pontban tudatosan cloud irányba terveznek. Migrálni erre egy már meglévő rendszert baromi fájdalmas dolog.

(#40) Xpod válasza narumon (#31) üzenetére


Xpod
őstag

Helyi rendszergazda egy bizonyos user mennyiség felett (kb 100 user, 2-3 telephely) mindenképp kell, mert ha kívülről nem éred el a user gépét, akkor nem tudod a hibát javítani. Egy 100 useres cégnél már kelentkezhet annyi hiba, hogy legalább 2-3 napon kelleni fog a lokális rendszergazda. Így már a szolgáltatás díjától függően elgondolkozhat az ügyfél, hogy mikor éri meg neki saját rendszergazdát is fenntartani.

Még az adatmentés kérdéses számomra, mert ahhoz ugye jó sávszélesség kell, hogy legyen adatmentésed, illetve hogy vissza is tudj állni belőle tetszőleges időpontra. Mert ha jól tudom az adatmentés nincs benne az alapárban, azt külön kell megrendelni.

[ Szerkesztve ]

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#41) narumon válasza Xpod (#40) üzenetére


narumon
őstag

100 usernél jó ha van helyi erő, de nem mindegy hogy az egy rendszermérnök (olyan fizetésért) vagy egy vérPisti aki tud kábeleket ki-be húzgálni. Egy vékony kliensnél sok diagnosztikára nincs lehetőség. Egér, bill, táp kibe, esetleg monitor check és ennyi. Tulajdonképpen egyszerűbb az, hogy ha valami miatt leáll a gép akkor feldugnak oda egy másikat.
A rendszergazdák nem fogják ezt szeretni amúgy, nekünk is volt olyan projekt ahol 1 maradt a másik 4 ment a levesbe ezek után.

Adatmentés? A felhőben van az adat az ott eléggé biztonságban van, ha külön backup kell rá akkor az persze fizetős, de legalább lokálisan is máshova fog kerülni. A sávszélesség viszont nem játszik, hiszen nem a földön van az adat. Vagy másra gondolsz?

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#42) Xpod válasza narumon (#41) üzenetére


Xpod
őstag

Igen, ismerős a helyzet a rendszergazdák számának redukálásával, ezért írtam Level1 szintű rendszergazda mint lokális erő.

Adatmentés kell, mert az adat sehol nincs biztonságban. És ezt elég szép összeg lehet ha nagyon sok adata van valakinek. (Eddigi tapasztalataim alapján 30 évere visszamenőleg őriz mindenki minden bitet, hiába a jogszabályi környezet, meg a saját jól felfogott érdek a lustaság győz, az adatot nem törli, selejtezi senki.)

"a külön backup kell rá akkor az persze fizetős, de legalább lokálisan is máshova fog kerülni" Azt hogy máshová fog kerülni max akkor hiszem ha szerződésben van leírva. Nem véletlenül van egyre több adatmentő szoftver ami képes felhőből tetszőleges helyre elhelyezett vasra vagy másik felhő szolgáltatásba küldeni az adatot. Ebben az esetben viszont elég játszik a sávszélesség.

Viszont a felhőzésénél szintén kérdéses a jogszabályi oldal, amit az ügyfélnek pl figyelembe kell vennie.

Nem vagyok felhőellenes, csak azért ez a cikk nem teljesen járja körbe a kérdést.

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#43) Meridian válasza narumon (#15) üzenetére


Meridian
aktív tag

" hogy havi 15.000 HUF/user áron"

Az 12 hónapra vetítve 180ezer + ÁFA.
Mennyi is egy win10 pro? 30ezer? Mennyi egy teljesértékű office? 90ezer? Ez így 120ezer...
Mi egyebet kap még a cég a windows365-höz? Kap AD-t is? És mi van benne még...?

http://www.taxierden.hu

(#44) Meridian


Meridian
aktív tag

megjegyzem, a családi win365 árak is fenn vannak már... íme:
[link]

Nem mondanám olcsónak!
"Microsoft 365 Családi verzió verzió: 35 999,00 HUF/év"
vagy havi 3599Ft.

Tökéletes akár 6 személy
Akár 6 TB felhőtárhely – személyenként 1 TB
Prémium szintű biztonsági szolgáltatások egyetlen mobilalkalmazással

Az egyszemélyes 24999Ft/év vagy havi 2499Ft.

http://www.taxierden.hu

(#45) kakuk.tamas válasza Meridian (#44) üzenetére


kakuk.tamas
addikt

Ez eddig is ennyi volt, nem? :F

Úriember vagyok, az a gecirendes fajta. ~ Ha tőlem vásárolnál, olvasd el: https://tinyurl.hu/PKrH/ ~ Zalaegerszeg ~  Apple iPhone 12 Blue  ~ Telekom 2000/1000 ~

(#46) Meridian válasza Xpod (#40) üzenetére


Meridian
aktív tag

Nekünk még azt tanította egy rendszertervező mérnök vállalkozó, aki nem tanár volt, hanem külsős meghívott (winserver üzemeletést tanított nekünk), hogy 40 userenként egy állandó rendszergazda IT-s kell. 300 fő esetén 8 fő IT-s minimum kell.

Az illető nagyobb bankok rendszereit üzemeltette, Citryx, VMware alapokon... a Hyper-V-t akkor még szidta, mondta még gyerekcipőben jár a 3rd party cuccok miatt meg a lassú átállási idő, ha egy node kiesik (magyarázta a példát is, amikor egy SQL szerver alól kiesik egy node és átmegy egy másikra az akkoriban a VMware alatt egy pingidőnyi kiesés volt, HyperV alatt meg 80 sec - 2013-ban volt ez), azóta persze ez a véleménye változhatott.

[ Szerkesztve ]

http://www.taxierden.hu

(#47) Meridian válasza kakuk.tamas (#45) üzenetére


Meridian
aktív tag

lehet, én csak most néztem rá erre.

http://www.taxierden.hu

(#48) Xpod válasza Meridian (#44) üzenetére


Xpod
őstag

De azt is olvastad, hogy személyenként 5 eszközre telepítheted? Tehát 30 eszközt tudsz lefedni egy családban ennyi pénzért ami szerintem nagyon nem rossz ár.

Meridian #46
Mi a net sávszélességet úgy tanultuk, hogy 1Mbit/user, multimédia nélkül, 5Mbit/multimédiával.
Ezek már rég túlhaladott dolgok. A felhő sokat egyszerűsíthet, de fel kell mérni a benne rejlő kockázatokat is.

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#49) MCs88 válasza Meridian (#44) üzenetére


MCs88
aktív tag

Ez nem a Win365. Ez családi office előfizetés ára (régi nevén Office365) és eddig is ennyi volt. Nincs benne semmilyen VM.

(#50) MCs88


MCs88
aktív tag

Amúgy első körben nem feltétlen arra kell gondolni, hogy most lecserélik egy 3000fős vállalat összes gépét erre, de vannak olyan use-case-ek amire teljesen jó. Nekünk több mint féle éve segít be 3 ukrán contractor csapat és vért szopott az IT mire kitalálta, hogy hogyan imagelje a gépeiket, hogy megfeleljen a céges security requirementeknek és menjen a VPN (és van ami még mindig nem működik nekik). Ilyenkor mennyivel egyszerűbb lenne felpattintani itt azt a 15 gépet és odaadni az RDP credential-öket nekik...

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.