Egyszer én is sütöttem kenyeret.. Mindent úgy tettem ahogy le volt írva, és szupin beidőzítettem hogy mire hazaérjek kész legyen a friss kenyér, de valami nem volt jó és kifutott a tészta... Elég érdekesen nézett ki a dolog. Füstölt meg minden... Szal aki otthon haggya egyedül szerintem csak féladagot csináljon
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [bitpork:] Fogyasztásra ítélve
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [HThomas:] Kia Ceed SW JD vs CD tapasztalatok
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [koxx:] Bloons TD5 - Tower Defense játék
- [Re:] [antikomcsi:] Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Hozzászólások
cousin333
addikt
No igen, ezt kihagytam: sok szempontból indokolt, hogy figyeljünk rá ''menet közben''. Valószínűleg sok volt az élesztő, azért futott ki. Ha pedig a tészta rámegy a fűtőszálra, az sütés közben rosszul veszi ki magát...
Régebben az asztalra raktuk, volt hogy leborult róla. Talán nem kell ecsetelnem, hogy a reggeli ''kenyér'' nem volt túl frankó.
"We spared no expense"
Yushchenko
őstag
LOL, meg van valami szarság a liszttel, de már nemtom
PazsitZ
addikt
Sajnos a készítési praktikákba nem vagyok otthon, (mutterom használta), arra emlékszem, hogy nem mindegy milyen lisztet használsz. Meg emlékszem van 1-2 apróság amire figyelni kell.
Amúgy a végeredmény nem rossz, és laktatóbb is mint a bolti, úgymond ''felfújt'' kenyerek.
Mi olyan 2 hónapig használtuk aztán mutter ráunt és most csak ott áll a konyha sarkában, most kb. egy lommal több
- http://pazsitz.hu -
cousin333
addikt
Mi Vitam*ll lisztet használunk, ami elvileg drágább, és ''komolyabb'', meg teljes kiőrlés, meg...
Az apróságokat igyekeztem megemlíteni a cikkben, mondjuk lehet, hogy édesanyád is rájött pár okosságra.
Nálunk is volt hosszabb szünet a használatban, nem is egyszer. Igazából nem mondom, hogy kizárólag erre kell ráállni, de az is megoldható. Eddig 2 készülékünk volt (van), és több éve használjuk őket, kisebb, nagyobb intenzitással. Most megyek is, és eszek még egy szelet kalácsot .
[Szerkesztve]
"We spared no expense"
ladybug
őstag
Édesanyám is rendszeresen süt kenyeret. Néha megkérem, hogy nekünk is süssön, mert nagyon finom. Csak hát elég ritkán eszünk kenyeret...
Sokfélét próbáltmár ki. A kedvenc és a leggyakrabban készített, mert egyszerű is, a fele korpás, fele kenyérliszttel készített kenyér.
De sütött már krumplisat, fokhagymásat, barna, napraforgós és még pár magos kenyeret.
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
moma
őstag
Jó cikk Bár hiányolok egy-két képet a saját sütésű kenyérről
we all deserve a bit of luck.
rdi
veterán
Igazság szerint a gépben soha nem fogsz olyan jót sütni mint kemencében, vagy jobb pékségben, mert nem tudod a megfelelő páratartalmat megtartani. Ha meg kinyitod a gép tetejét összeesik a tészta.
Ja és lehet venni porkovászt az osztrák sógorok gyártják, mert kovász nélkül nem lehet rozskenyeret sütni )
Én már csak akkor sütök, ha véletlenül vasárnapra elfogy a kenyér, de tényleg egyre kevesebbet eszünk kenyeret.
Fej! Tor! Potroh!
sgergi
veterán
Jó cikk lett. Mi is szoktunk kenyeret és kalácsot sütni, nagyon finom, és teljesen más az íze meg az állaga, mint ami a hipermarketekben kapható.
emitter
őstag
jaja
a hétvégén én is kipróbálom ezeket a recepteket, mert amit a gépünkhöz adtak, azok pocsékok.. nem kel meg rendesen, és nagyon tömör, nehéz lesz.
Sajna nálunk is kb egy éve üresen áll a konyhában, azóta nem sütöttünk. Bár ez nem csak a jó recept hiánya miatt van
commanDOS
senior tag
Egyébként sima gáz vagy villanysütőben se olyan nagy ördöngősség elkészíteni. Ha meg van robotgép, akkor pláne gyerek játék. Hozzávalókat össze kell gyúrni, meleg helyen meg kell keleszteni, kinyújtani, adni neki valami formát, aztán be asütőbe, majd ha szép a színe kivenni és voilá kész is van
Kis tapasztalat nem árt, de tényleg nem nagy ördöngősség. Pl. ha valaki szeret főzőműsorokat nézegetni, akkor ajánlanám Jamie Olivert, marha jó, ahogy főz, semmit nem bonyolít túl, a lehető legegyszerűbben, a lehető legjobbat, mindenféle mesterséges szar nélkül, jó alapanyagokból és kész Másrészt ebből kiindulva nemis fontos a kenyérnek ''kenyérforma'', olyanra csinálja mindenki, amilyenre akarja. Nagyon nagy a különbség a sz@r semmilyen ízű, felfújt, adalékkal teli bolti kenyér és a frissen sült házi kenyér között!!
[Szerkesztve]
Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)
cousin333
addikt
A legkritikusabb pont az élesztő mennyisége. Ha nem kel meg, több kell bele. Ha túl gyorsan, akkor kevesebb .
"We spared no expense"
ngabor2
nagyúr
nekünk is volt/van ilyen okosság. először egy egész márkás/jó darabot vettünk (morphy richards), valami 22k volt. utána néztük, hogy 12-13k-ért is lehet kapni. no mindegy, ez megvan. 2 évig használtuk, hetente 2-3x sütöttünk kenyeret, meg elég gyakran pogácsatésztát dagasztottunk benne. ennyi idő alatt a tengelye kikopott, nem tudtuk tovább használni. egy hosszabb szünet után karácsonyra megleptem magam egy 10k-s made in china kenyérsütővel... és megtudtam, hogy mi a különbség a 10k-s és a 20k-s gép között... az olcsó a lágy tésztát is alig bírja megdagasztani. a normális a keménnyel is elbánt. szerencsére az üst kompatibilis, úgyhogy át lett téve az erősebb gépbe, most az dolgozik.
ha az embernek van 1-2 kiforrott receptje, akkor igen finom dolgokat össze lehet hozni. pl. az említett pogácsatészta annyira egyszerű, hogy elég gyakran csináljuk, és variáljuk. a főzőcskés topikban már le van írva a recept, majd bevágom ide is.
puha kenyeret eredményező kenyérreceptekre én is kiváncsi lennék, mert eddig nekem csak olyat sikerült sütnöm, ami sülés után is tömör/kemény volt. mondjuk 1 hét után se lett keményebb, meg se savanyodott/penészedett. márpedig mostanában én is kevés kenyeret eszek, hisz egyedül vezetem a háztartást
joghurt
addikt
Pár észrevétel:
- Élesztőből a 10-15 szerintem nagyon tág határ, nálam ennél kisebb különbségektől is jelentősen változott a végeredmény. (Mint ahogy a végén te is írod.)
- Kezdőknek mindenképp az élesztőport javasolnám, mert sokkal pontosabban lehet adagolni, és a minősége is egyenletesebb, mint a ''friss'' élesztőé.
- A receptekben (még a sós pogácsában is) szereplő cukor az élesztőgombák táplálékának kell. Azt lebontva böfögik tele a kenyérneműt, attól lesz lyukacsos. Nem tudom, a méz erre a célra mennyire jó. Viszont: a keléshez 37 fok az ideális, ezért a szobahőmérsékletűnél mindenképp melegebb tejjel célszerű dolgozni. Hűtőből kivett tej + hideg csapvíz = brikett.
- Ha valaki nem szereti a kenyérgépekre jellemző, tömör kenyeret, az adhat hozzá aszkorbinsavat is, amitől valamivel felfújtabb lesz a kenyér. (A némely pékeknél kapható, kétmaroknyi, ámde érintésre szétporladó zsömlékbe pl. túl sok aszkorbinsavat tettek.) Gyógyszertárban lehet beszerezni, por alakban.
Receptet rengeteget lehet találni a hálón, kukoricás (kukorialiszt) és krumplis (főtt krumpli vagy krumplipüré por) kenyeres változatban is.
Az én alapreceptem (figyelem, nagy kenyérgéphez!) :
375 ml víz
100 ml tej
750 g finomliszt
225 g rétesliszt
3 ek. olaj
3 tk. só
3 tk. cukor
2 tasak élesztőpor
1/2 tk. aszkorbinsav
A tej élet, erő, egészség.
cousin333
addikt
Köszönöm az észrevételeket.
Valóban a 10-15 dkg elég tág határ (kijavítom 10-re). A nagyobb baj, hogy az valójában 10-15 gramm akart lenni . De egyrészt gépe válogatja, másrészt inkább ''gondolomformán'' adagolom (egy élesztő 50g, a fele 25...)
A porélesztő nem jött be. Azóta nem kísérleteztünk vele. Természetesen az sem mindegy, hogy a ''friss'' élesztő mennyire friss.
Szerintem a mézben is akad cukor . A linkelt kalács cukor nélkül, mézzel készült.
Köszönet a receptért. Majd lehet, hogy kipróbálom...
[Szerkesztve]
"We spared no expense"
cousin333
addikt
Mindent az olvasóért. Az utolsó előtti bekezdéshez linkeltem két képet a mostani kalács maradékáról .
"We spared no expense"
joghurt
addikt
MOD: Elnézést, write-only üzemmódban voltam.
[Szerkesztve]
A tej élet, erő, egészség.
Vamp
senior tag
Hűha, van egy ilyen gépünk, használtuk kb 10x, olyan szinten ehetetlen dolgok kerültek ki belőle, hogy anyukámat azóta is az erre kidobott 20K miatt szívatom...
Lasi
tag
Szuper a cikk. Köszi
Már rengeteget varázsolgattunk a gépünkkel, de eddig minden bajom volt vele.
Most majd jól átgondolom és kipróbáljuk a recepteket
Nem hiába véletlen! - http://lasi.atw.hu/
joghurt
addikt
Ööö... egy fontos dolog: Én is tasakra adtam meg az élesztőport, és elfelejtettem odaírni, hogy ez a DrOetkerből két tasak. Csak azért, mert ezek 7 g-osak, és elvileg fél kiló liszthez valók. A Haas tasakjai 11 g-osak, és elvileg egy kilóhoz jók. Szóval Haasból csak egy tasak.
A tej élet, erő, egészség.
ngabor2
nagyúr
huh, szép magas a kalács lehet, hogy kipróbálom én is... ha visszakerül az üst, vagy a másikat sikerül megjavítani.
ALI_G
veterán
Kíváncsi lennék, hogy ár-ban hogy jön ki egy kalács, egy fehér kenyér, vagy egy rozs kenyér? Jelenleg foglamam sincs mi mennyibe kerül, főleg, hogy minden feljebb ment. Gondolom volt már aki kiszámolta
mod.: éhes lettem
[Szerkesztve]
joghurt
addikt
Következő sütésnél feldugom a fogyasztásmérőt, és mondok neked pontos összeget.
Az összetevőknél nagy különbségek vannak. A sima liszt kilója 60 Ft körül van, a rozsliszté 200 körül. De kaphatók mindenféle igen tudományos biobizbaszok, 400 körüli kilónkénti árral.
A tej élet, erő, egészség.
cousin333
addikt
Na, a pontos áramfogyasztás engem is érdekelne...
Majd azt írd még hozzá, hogy papíron hány W-os a sütő és a keverő rész, illetve mennyi ideig mentek az egyes eszközök.
"We spared no expense"
hehe
anyám tegnap kapott egy kenyérsütő gépet névnapjára és itt egy cikk is erről
tegnap csináltunk is egy kenyérnek kinéző tárgyat de valahogy nem sikerült képet elfelejtettem csinálni de a formája olyan volt mint egy autóé
a kalácsot meg fogjuk majd csinálni csak lenne egy kérdésem 5ker dokis életszőt találtam ami 7gr-os, de a hátuljára az van írva hogy 25 gr rendes élesztőnek felel meg. akkor azt a 25gr-ot vegyem alapul?
ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
jerry311
nagyúr
Jó ez, finom ez, meg ha az ember extrát akar, vagy netán 4 napos ünnep közepén friss kenyeret, akkor meg még jobb...
Egészen addig használtuk, míg új pék jött a szemben lévő pékségbe, ennek eredménye, hogy most olyan finom kenyeret sütnek, hogy otthon nem sütünk már.
viszont anyám rendszeresen használja dagasztásra...
na kész az első kalács kicsit érdekes lett, levált a teteje ugy néz ki mint egy gomba de finom lett
ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
cousin333
addikt
Élesztő mennyiségével kell játszani...
"We spared no expense"
gvass
tag
Rengeteg jó recept van, a sütéshez ezen az oldalon van:
[link]
Mis szinte csak innen sütünk, csak nagyon ritkán nem sikerül...
[Szerkesztve]
A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval. - Winston Churchill
moma
őstag
Ó köszi Fininek tűnik NEkem egy család tagomnál van egy ilyen masina, lehet elkunyerálom
we all deserve a bit of luck.
cousin333
addikt
joghurt
addikt
Na, megmértem az enyimét otthon. Kétlapátos gép, hivatalosan 800 W-os. Ez a közepesen barna Basic programon összesen megevett 0,482 kWh-t (amiből a keverésre-dagasztásra jutott 0,070). Az elkészült kenyér 1,32 kg lett.
Én előzetesen többre tippeltem.
A tej élet, erő, egészség.
emitter
őstag
igen, ez várható volt mármint hogy a fűtőszál eszi a legtöbbet
Mióta megíródott ( ) ez a cikk, vagy 5 kalácsot is sütöttem már, úgyhogy gondoltam, megosztom a tapasztalatokat.
Először is, élesztő:
ami nekünk volt itthon, az 7gr-os, ez 0,5kg liszthez elég a gyártó szerint
Illetve volt egy 11gr-os is, erre viszont azt írták, hogy 1kg kenyérhez elég.. mintha nem lenne arányos a kettő, hm? Ki is derült a turpisság, mikor már csak a 11gr-os volt itthon, beleraktam a kalácsba a zacsi felét. Háát, éppen hogy a bödöny feléig feljött a tészta, és mondani sem kell, mennyire tömör lett. Szóval élesztővel vigyázni! (kockaélesztőt még asszem nem nagyon próbáltam, azzal egyelőre nincs tapasztalatom)
Liszt:
Finomliszttel tömörebb, míg rétessel puhább és levegősebb lesz, viszont kevésbé kenhető emiatt. Érdemes a kettő liszt megfelelő arányú vegyítésével próbálkozni, mondjuk rétesből 35-40dkg, finomból 15-10dkg.
Sütöttem kakaósat is, nem instant porral, hanem igazi kakaóesszenciával (nemtom mi a hivatalos neve) A kakaótól mintha szintén kicsit tömörebb lenne a tészta, ami végülis nem baj, mert jobban kenhető..
Egyszer azzal is megpróbálkoztam, hogy olyan kalácsot csináljak, ami kétszínű , magyarul a tésztájának egy része kakaós csak.
A dagasztás vége előtt kicsivel kivettem a tészta felét, azzal a szándékkal, hogy a maradékra kakaót szórok, azt belekeveri a gép a tészta felébe, majd visszatéve a kakaómentes tésztát, a kettőt egy kicsit még összedagasztja. Persze nem jött be, valszeg éppen elronthattam a liszt mennyiségét, mert a kivett tészta teljesen ráragadt a kezemre, úgyhogy inkább visszatenni igyekeztem, mint még a kakóval vacakolni de bátraké a szerencse!
Vaj, méz: könnyedebbé eszi a termékünket (és szerintem a mézet ne használjuk cukorpótlóként, mert ha emiatt kevesebb cukrot rakunk a kalácsba, nem lesz olyan édes, mint várnánk)
Egy tipp: a keverőlapátot a dagasztás végeztével ki érdemes szedni a tésztából, mert különben úgy belesülhet a tésztába, hogy kínszenvedés kiszedni a végén. Ráadásul úgy elég nehéz kiszedni a kész kalácsból, hogy ne szakítsa fel az egészet..
---
Arra tudtok mondani valamit, mitől lehet az, hogy a kalácsom teteje néha megreped, és elég erőteljesen végigszakad? (néha bolti kenyereknél is látni hasonlót..)
És egy utolsó kérdés: ti milyen programmal sütitek a kalácsot? Én Gyorssal, így ~2 óra az egész. Van Normál program is, de az többet melegít elő, kevesebbet dagaszt, és sokkal többet keleszt mindegy, bevált a gyors-program, de azért jó lenne tudni, h ti milyet használtok
cousin333
addikt
A kakaó az kakaó. Az instant por meg instant por. Alattomosat (kétszínűt) úgy tudsz (elvileg) csinálni, hogy az utolsó keverés vége előtt x perccel (ahol x egy kikísérletezendő állandó) adod hozzá, jó eséllyel már nem keveri el teljesen... A kakaó természetesen lehúzza, több élesztő kell miatta (tapasztalat).
A lapát kivételét én is írtam, apám így szokta mindig. Én simán benne hagyom, a végén könnyen kijön, a lapát meg a formában (azaz a helyén) marad. Kicsit felszakítja az alját, de nem vészes.
Olyan már volt, hogy kikelt a formából, és gomba alakú lett. Ilyenkor néha instabil a fej, és könnyen lejön. De repedni nem repedt. Ellenben kenyérnél lehet olyat csinálni, hogy a kelesztés vége felé késsel hasítasz a tetejére egy keresztet, nagyon mutatós lesz.
Jah, normál programot használom, ami most 3:00, a régi gépen 2:40 volt. Mivel így sem mindig akar szépen megkelni, keveslem a 2:00-t, de nem nagyon próbáltam, lehet, hogy ki kellene...
[Szerkesztve]
"We spared no expense"
joghurt
addikt
Én a normál programot használom. Nem hajt a tatár; ha meg sürgős éhenhalás fennforgása kerül eszközlésre, akkor a gyors program sem elég gyors.
A tej élet, erő, egészség.
battisti
tag
Kenyérsütők, van, aki ezt az oldalt még nem ismeri?
[link]
Pontos áramfogyasztást is találtok! És a házi kovászkészítést persze.
Én úgy vagyok vele, hogy ez csak egy gép, és ennek megfelelően kell vele bánni, mert nem tud gondolkodni, nem érzi, milyen a tészta állaga, nem tudja, mikor kelt túl a kenyértészta. Szóval szerintem az egyáltalán nem igaz, hogy mindent beledobsz, és három óra múlva kiveszed a fincsi kenyeret.
A masszív konyhapulton szerintem tökéletes helye van, ez a ''földre teszem'' kicsit paranoiásnak tűnik. Időzített sütéskor pedig egyáltalán nem szabad tejterméket, tojást és friss élesztőt beletenni. (Ezt a funkciót én mondjuk egyetlen egyszer használtam, egy órás késleltetéssel, csak kipróbálásra, mert k. hangosan csipog, éjszaka nem lehetne sütni vele).
Az viszont tényleg fontos, hogy ki kell ismerni a saját gépet, pl. hogy mennyire melegít, vagy van-e előmelegítés, meg általában, meddig szabad korrigálni a tésztát liszttel vagy folyadékkal. Én pl. kalácsot nem egy programon, hanem kettő kombinációjával sütök. És csak friss élesztőt használok, a szárazok megbízhatatlanok.
És ami a legfontosabb, hogy elsősorban nem kenyérsütésre használom, hanem minden létező kelt tészta kidagasztására! A robotgépet olyan sokáig tartani fájna a kezem.
Nálunk nem csak az asszony süt
batt
battisti
tag
ha a kalácsod /kenyered megrepedt, nem kelt eleget, az élesztőnek nem volt elég ideje kidolgozni magát.
batt
Kb. 2 hónapja van kenyérsütő gépünk, és maximálisan meg vagyunk vele elégedve! Nagyon sok féle kenyeret sütöttünk már, és ami sokat segített, hogy a géphez (Moulinex) egy részletes és sokrétű receptkönyv is van tucatnál is több kenyértípussal. Mi mindíg Dr Oetker instant élesztőt használunk, de még nem volt vele probléma. A hozzávalókat mindíg grammra pontosan kimérjük, és még egy kenyeret/kalácsot sem rontottunk el!
Ami jótanács lehet az a sikér! Szinte minden kenyérbe keverünk belőle, javítja az állagát és persze nagyon egészséges is.
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
Teszt Süssünk kenyeret!
Mai Hardverapró hirdetések
prémium kategóriában
- iPhone 14 Pro 128 GB Space Black, 11 hónapos, kártyafüggetlen, 2024. május végéig garis , akku 91%
- Asus VivoBook X509JA-BQ904T
- HP EliteBook 640 G9 Ezüst (14" / Intel i5-1235U / 16GB / 512GB SSD / Win 11 Pro) -10% Most 203.990 F
- Lenovo M810z AIO Core I5 6400 4x2700/8GB/120G SSD/wifi/cam 21,5 -10% 66.950 ft
- Microsoft Surface Book 2 - i7-8650u/8GB/256GB SSD/Windows 11 -. 10% Most Csak 125990 Forint