Hirdetés

2021. április 17., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14) Cifu válasza dark2 (#13) üzenetére


Cifu
nagyúr

Viszont a további beszélgetéshez kapcsolódva: ha létrejön a Mars út, akkor odáig végig súlytalanságban lesznek az űrhajósok? Leszállva pedig a Mars alacsonyabb gravitációját kapják majd? Hosszú távon egészséges lesz ez?

A szovjet és orosz űrhajózás történetét taglaló cikksorozatban már olvashattad, hogy 1 éves folyamatos súlytalanságban motívált, napi 2-3 órás testedzést végző űrhajós még képes volt arra, hogy néhány 10 métert sétáljon a Földre visszatérve. Pár hét kellett neki ahhoz, hogy utána már futni tudjon.

Az utolsó kérdésedet előre véve, nem, hosszú távon nem egészséges, de itt több tényezőt is figyelembe kell venni. Mi van, ha lesznek emberek, akik az egész életüket súlytalanságban fogják leélni? Igen, ők már nem térhetnek vissza a Földre, vagy nagyon hosszú rehabilitációra lesz szükségük, fokozatos nehézkedéshez való szoktatással. De ha lesznek emberek, akik ezt bevállalják, akkor miért ne? Én mindig a hegymászást hozom fel, mert sac per kábé minden évben több tucat ember hal meg illetve sérül meg súlyosan, hogy eljusson a Mount Everestre, mégis mennek oda, pedig azon kívül, hogy elmondhatja, hogy na, feljutottam, semmi gyakorlati haszna nincs ennek. Akkor az űrkutatásért bevállalni miért lenne sok efféle veszélyeket bevállalni?

A Mars kérdésköre azért is érdekes, mert Musk egy nagyon markáns és zavarba ejtő, ugyanakkor logikus dolgot mondott az IAC2016-on: akik a Mars kolonizálására indulnak, azok egy irányba mennek. Feltehetően soha nem térnek vissza a Földre, számukra a Mars lesz az új otthon. Innen nézve "mindössze" az odaút időtartamát kell elviselni, aztán jöhet a Mars alacsonyabb gravitációjához való alkalmazkodás. Ahogy az elején írtam, a Marsig tartó út elviselése nem okozhat problémát, hiszen nagyjából bármelyik forgatókönyvet is nézzük, az egy év betakarja (egyébként 90 nap szokott lenni a "gyors" út, amit például Elon Musk is propagált, és 270 nap a "lassú" út, ami ionhajtóműves vagy más, kis gyorsulású, de hatékony meghajtással való utazásra vonatkozik), vagyis túl lehet élni, el lehet viselni....

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.