Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• GribMate

aktív tag

Üdv!

Lenne egy problémám, amiben szeretném a segítségeteket kérni:
    Van egy P3-as konfigom, amin bekapcsolva beindulnak a ventik, világít az alaplapon a LED, világít a házon a power LED és egy pillanatra felvillan a billentyűzet három LED-je. Ezek után nem kap jelet a monitor, sem tovább a billentyűzet, sem az egér, BIOS sem töltődik, sem POST képernyő, semmi (a merevlemezeken amikkel próbáltam nincs oprendszer telepítve).
    A monitor is "NO INPUT SIGNAL" üzit villogtat.

A konfigot 2 VGA-val, 2 HDD-vel, 3 CPU-val, és 9 RAM-mal próbáltam ki (a RAM-okat több különböző slotban is próbáltam, egyszerre 1, egyszerre 2 és egyszerre mindhárom felállásban is). Semmi. Próbáltam az IDE-kábel elhelyezésével szórakozni (minden variáción végig mentem). Semmi. Próbáltam HDD nélkül elindítani, hogy legalább valami életjelet adjon magáról. Semmi.
    Erős gyanú keletkezett bennem alaplaphibát illetően és már majdnem ki is vágtam a kukába, mikor eszembe jutott a PROHARDVER és ez a futólag korábban látott topik :)
    Szóval próba cseresznye, hátha tud itt valaki valami nagy okosságot mondani :D

A konfig:
    LAP:Intel D815EEA2
    CPU: 2 darab Intel Pentium III (különböző órajelűek) és 1 Intel Celeron
    RAM: 64 és 128MB-os SD-RAM-ok különböző gyártóktól, ezek felsorolásától eltekintenék :DDD
    HDD: Seagate 4,3GB és WD 2500JB (250GB)
    VGA: S3 Trio 3D/2X és ATI Radeon valami (128 MB)
    TÁP: FSP FSP215-60PNA (PF)

[ Szerkesztve ]

• GribMate

aktív tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy probléma megoldásában. Lehet kicsit hosszú lesz, de elég fura a probléma és inkább mindent leírok, ami segíthet. :B

Az alaphelyzet:
    Jól működő gépembe ma két új hardver érkezett, az egyik egy Samsung 840 Pro 128GB SSD, a másik pedig egy WD Red 2TB HDD (WD20EFRX). Az SSD egy már meglévő SSD-t váltott (Kingston SSDNow V100 64GB), a HDD pedig egy meglévő (Samsung F3 SpinPoint HD103SJ) mellé került. Ez persze teljes Windows reinstallt vont maga után és ha már úgyis nekiállok - gondoltam -, egy alaplap BIOS update is belefér, mert miért ne fusson a legfrissebb... :W
    Le is töltöttem ASRock H67DE3 alaplapomhoz (eddig 1.6-os UEFI-s) ezt a 2.1-es UEFI-t, és ahogy az útmutató írja, minden programot bezárva, kilőve, telepítettem C:\ alól (ahol C:\ még a régi SATA2-es Kingston SSD). Lefutott sikeresen a frissítés, újraindítást kért a gép, leokéztam.
    Újraindítás után beléptem az UEFI-be (ami a frissített 2.1-es verzió volt szemlátomást) és visszaállítottam a gyári értékeket, majd ezeket a változtatásokat elmentve kiléptem (szintén, ahogy az útmutató írja).

A probléma:
    Ezután a Windows logó első pár színes pixele után a gép megfagyott, lefutott egy borzasztó gyors BSOD szerű hibaképernyő, amit sosem volt időm elolvasni és ezután semmi. Újraindítottam, a Windows közölte a szokásos "rosszul indultam, javíts ki" mondókáját, persze a telepítő DVD behelyezése semmit nem oldott meg, ha megpróbáltam indítani ugyanúgy megfagyott.
    Ekkor kicseréltem a két SSD-t és újrandítottam a szűz, üres Samsunggal. Windows telepítés szépen ment, leformáztam az SSD-t és gond nélkül feltelepült a Windows. Feltettem pár alap drivert, majd amikor bedugtam a jack kimenet dugóját a hangfalamnak a hangkártyámba, az egész gép megfagyott, semmi nem mozdult rajta, de hibát sem írt ki. Egér, billentyűzet, semmi nem reagált.
    Restart után irány az UEFI nézegettem kicsit a beállításokat, láttam, hogy idióta módjára IDE módban telepítettem a Windowst a Samura (gyári alapbeállítások ugye...), átkapcsoltam AHCI-re és engedélyeztem a S.M.A.R.T. funkciókat.
    Bootup hiba, de már gyors BSOD nélkül, szimplán csak megfagy a gép, sőt UEFI-be se enged be, annál is lefagy.
    Le kellett húznom az összes vinyót a gépről és csak az ODD-t meghagyni, benne a Win installer DVD-vel, úgy sikerült belépnem az UEFI-be fagyás nélkül és visszakapcsolni IDE módra a Storage vezérlést, így megint bármit rádugva elindult a gép hibátlanul...

A kérdések:
    - nem jobb klikk -> futtatás rendszergazdaként futtattam az UEFI frissítőt az elején (bár alapbeállításként a rendszergazdai fiókban eleve minden program úgy indult el nekem elvileg és ezt a műveletet nyilván a rendszergazdai fiókból végeztem)
    - IDE módban telepített Windows után szabad-e átkapcsolni AHCI-be, mert ha nem, akkor ez okozhatta a fagyást, hogy nem indul a rendszer (na de akkorát, hogy F2 nyomogatással még az UEFI-be se engedett be restart után?)
    - és ha csak erről van szó (nem szabad AHCI-re kapcsolni ilyenkor), akkor mi magyarázza a random teljes fagyást attól, hogy bedugtam a hangfalat a gépbe?

Megjegyzem azóta fagyás, sőt semmilyen probléma nem volt, jelenleg is erről a gépről írok, így IDE módban megy... (azóta a hangfalat is húzgáltam már ki-be, hátha megint elő tudom idézni a gondot, de nem).

Mit tegyek? Esetleg próbáljak lehúzni mindent és Win reinstall ODD-ről Samsung SSD-re AHCI-ben, hátha elindul? Vagy rendszergazdai jogosultsággal UEFI reinstall (olyat szabad, hogy ugyanazt a verziót raknám fel ugyanarra a verzióra megint)? Esetleg csináljak UEFI Instant Flash pendriveot és frissítsek arról, mert megbízhatóbb, mint Windows alól?

Előre is hatalmas köszönet minden segítő válaszért! :R

[ Szerkesztve ]

• GribMate

aktív tag

válasz #10726912 #26346 üzenetére

És azt hogyan csináljam? :B
    Nem látok az ASRock hivatalos oldalán erre útmutatást, amit le tudok tölteni az csak ez a Windows alól frissítő csomag (két .SYS és egy .EXE fájl, azt írják az EXE tartalmazza a telepítendő BIOS-t).

• GribMate

aktív tag

válasz Ðávid #26352 üzenetére

Windows 7 (Ultimate x64) verziót, pont ugyanarról a DVD-ről, amiről előtte is volt a hibátlanul működő rendszer az előző SSD-n.

Igen, én is láttam a béta BIOS-t csak pont azért mert béta nem igazán akartam használni (pont attól félve, ami a stabil verzióval is történt... :W). Na most ha azt ráflashelem, akkor nem tudom visszatérhetek-e a P2.10-hez, bár annál a BIOS-nál épp nem írja, hogy csak újabb verziókat flasheljek utána úgy látom... :U

Kipróbálom akkor az IDE után AHCI dolgot és megnézem fagy-e tőle megint az egész gép, ha átállítom BIOS-ban, miután átállítottam registryben...

A legjobb megoldás az lenne, ha tudnék szerezni egy rohadt BIOS képfájlt, amit rátehetek pendrivera és talán arról egy Instant Flash ugyanúgy P2.10-re. Csak tudnám minek támogat az alaplap ilyen funkciót, ha az ASRock nem ad ki hozzá képfájlt, csak Windows alóli telepítőt?! :DD
    (Mert ugye nem az a fő gond, hogy most IDE vagy AHCI a telepítés, azt negyed óra alatt megoldom, direkt nem "laktam be" a rendszert, hogy ne vesszen kárba, mert még számítottam reinstallra a fagyás miatt. Hanem az, hogy ne legyen UEFI-be sem beengedős, BSOD szintű fagyás, hanem stabil legyen a lap).

Lehet írok az ASRock supportnak, hogy ugyan mégis mi a teendő ilyenkor, mit javasolnak, illetve teljesen kizárt-e, hogy tudnak nekem adni egy P2.10 képfájlt Instant Flash-hez :F

• GribMate

aktív tag

válasz Ðávid #26355 üzenetére

Megoldódott a probléma, mégpedig az L2.18A verziós béta BIOS felflashelése után.
    Megpróbáltam még egyszer ráflashelni a P2.10-es stabil kiadást, AHCI alatt újratelepített szűz Windows alól, sikeres volt a művelet, de utána ugyanúgy fagyott a lap, nem engedett be UEFI-be, viszont a Windows indult...
    Így gondoltam próba szerencse, ennél rosszabb már nem lehet, béta BIOS-t neki. Na az L2.18A-val már pöpecül megy, azonnal belép F2-re UEFI-be POST előtt, szépen megy minden, semmi random fagyás nem volt azóta.

Mellesleg ezzel a BIOS verzióval elvileg "Windows 8 ready" az alaplapom, bár teljesen indokolatlanul szegényke... :DDD

Mégegyszer köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólásokat :R

Tanulság: mindig a kevésbé stabil UEFI-t tegyétek fel ;]

• GribMate

aktív tag

Üdv!

Új konfig összerakásán dolgozom és beraktam az alaplapot, CPU-t, RAM-okat, bekötöttem a tápot (FSP Raider 550W) és akartam csinálni egy próba indítást hogy felpörögnek-e a ventik, stb.
    Power és reset gomb sem működik, egyetlen venti sem pörög egy pillanatig sem (a tápra direktben molex-szel kötött és maga a táp saját ventije se), semelyik LED nem ég.
    Kipróbáltam, a tápkábel működik.
    Ugye itt egyértelmű, hogy a tápegység hibás? Vagy valamit még érdemes kipróbálni? :B

• GribMate

aktív tag

válasz Gyufaaa #27359 üzenetére

Probléma megoldva, köszönöm szépen.
    Hát rendesen szégyellem magam, mert hittem, hogy a tápnak magában is fel kell pörögnie ilyenkor, stb...
    De nem, a Zalman ház power gombja a levehető előlapnál nem volt összedugva (az alaplapra jól dugtam rá)! :C :C

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés