Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
Ilyen Samsung F1-et (500 GB) lehet már valahol kapni Budapesten?
Egyébként nem tudom, sokan honnét tudják ilyen pontosan egy-egy vinyó típusát, én az árlistákon csak ilyeneket látok:
500 GB Samsung, SATA2, 16MB cache. Na, ebből aztán találjam ki, hogy milyen...The Amiga, Born a Champion
-
őstag
válasz yakuza.tora #1318 üzenetére
Kicsit drága... Meg praktikusabb is nekem a 2x500 giga, mert akkor egyszerre tudok írni a 2 DVD írómmal, 2 vinyóról.
The Amiga, Born a Champion
-
őstag
-
őstag
válasz yakuza.tora #1327 üzenetére
Az úgy van, hogy a vinyóimon - valami érthetetlen okból kifolyólag - folyamatosan keletkeznek DVD filmek. Mivel DVD-t írni bazi unalmas, ezért ezt hanyagolom. Igen ám, de egy idő után ezt már nem lehet elódázni, mert kevés lesz a hely (~1 T). Ilyenkor el kell kezdenem kiírni a filmeket, viszont ha már írok, akkor szeretem azt gyorsan csinálni. Ezért két íróval írok. Igen ám, de két íróval írni csak két külön vinyóról lehet, különben megmakkan a vinyó: állandóan húzogatnia kell a fejet, hogy kiszolgálja a két írót, és mindig kiürül a buffer. Na, ezért praktikus nekem ugyanaz a tárkapacitás egy nagy helyett két kisebb vinyó formájában...
-
őstag
Te tudtál rá installálni Windows-t? Nekem nem megy fel. Ha beteszem rack-ben a jelenlegi Windows-om mellé, akkor faszán működik, tudok rá fájlokat másolni, meg minden. De ha erre akarom installálni a Windows-t, akkor el is kezdi a telepítést, felmásolja a fájlokat, de utána kiírja, hogy hibás rendszerlemez. Próbáltam másik Win telepítővel, azzal is ugyanez. Én már legalább százszor installáltam Windows-t, de ilyet még nem basztam...
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Ma már nem nagyon lehet így elrontani DVD-t, tekintettel arra, hogy minden íróban van burn-proof. Egyébként pedig nem fogy ki az adat, azaz a burn-proof-nak sosem kell bekapcsolnia, akkor sem, ha két DVD-t írok egyszerre 16X-os sebességgel.
Tény azonban, hogy a vinyóim mind SATA-sok, az írók pedig egymástól függetlenül, külön IDE-n fityegnek (IDE-s vinyót pedig már nem használok).
Kb. havonta elhasználok egy 100-as csomag lemezt, nem is bírnám egy íróval. (Kissé mértéktelenül töltöm a filmeket, hiába no, nagy a család, meg sok a haver... )
Egyébként a RAID0-ba kötött vinyóimon lévő partícióról egyszerre két íróval is lehet írni, mondjuk már csak 6X-osan, de így még éppen megírják burn-proof nélkül. (Bár ezt a metódust azért nem szoktam forszírozni.)
-
őstag
A vinyófigyelő programok a SMART-ot figyelik, arra építenek. Mini jós nincs integrálva szoftveresen. Ha a SMART adatok alapján nem következtethető a meghibásodás, akkor a HD Sentinel honnét tudja, hogy Neked másnap meg fog dögleni a vinyód?
Ha leejted a vincsit, belerúgsz véletlenül a házadba miközben épp dolgozik a vinyó, vagy túlfeszt kap a tápodtól, akkor is megdögölhet, még akkor is ha 1 perccel ezelőtt 100%-os volt.
Egyébként én vettem ilyen tesztben agyondicsért 500-as Samsungot, de már megbántam. Egyelőre működik, de tény, hogy eddig szinte csak Samsungot gariztattam (főleg a 160-asokat, azok között sok hulladék volt). Csak azért vettem Samut, mert épp nem volt WD, de most már bánom. Vettem is egy 500-as WD-t is, a fontos adatoknak. Az 500-as Samun csak a rendszer lesz, meg oda fognak letöltődni a torrentek...
-
őstag
Tegnapelőtt vettem egy 750-es WD-t. Mivel korábban nekem is RAID0-n volt a rendszerem, már előre féltem, hogy mennyivel lassabb lesz. De aztán használat közben csak nem tűnt lassabbnak. HD Tach-hal megnéztem, és az is kb. egyforma gyorsnak mutatta a WD-t és a 2x250 GB Samsung SATA RAID0 tömböt. Szóval ezek az új vinyók nagyon hasítanak, én már többet nem szórakozom RAID0-val, mert nagyon zavar, hogy semmi infot nem kapok a tömbben lévő vinyók állapotáról.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
750 GB WD versus 2x250 GB Samsung SATAII RAID0
Ezek után nekem nem kell RAID0 többet, sok értelmét nem látom. Maximálisan elégedett vagyok az új 750-es, illetve 500-as WD-mel.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Hát igen, alaplapi RAID. Nyilvánvalóan gyorsabb lenne dedikált kártyával, de arra nincs 100e Ft-om...
Csak azt akartam megmutatni, hogy az új WD vinyók hihetetlenül gyorsak, nekem már bőven megfelelnek single drive-ként is. Még a PH-s tesztben felmagasztalt 500 GB-os T166-os Samsungomat is leverte a 750-es WD.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Véletlenül van egy 400-as WD-m is, igaz az 4000YS. Na, az viszont még elég lassú szegény, rendszervinyónak nem használnám. Viszont mivel RAID edition, és 242 napja kifogástalanul működik, ezért jobban megbízom benne, és első sorban azon tartom minden fontos adatomat. (Persze időnként tükrözöm egy másikra is.)
-
őstag
Én az egyik legnagyobb magyar hosztingos cégnél dolgozom, rengeteg szerverünk van, ennélfogva meglehetősen sok vinyót is használunk fel. Ma kíváncsiságból megkérdeztem a beszerző gyereket, hogy milyen vinyókat vesz a cégünk a szerverekbe. Kiderült, hogy főképpen WD-t és Seagate-t. Mikor rákérdeztem, hogy Samsungot nem veszünk-e, akkor közölte velem, hogy az az ipari hulladék kategóriába tartozik...
Ez azért erősen alátámasztotta az évek folyamán magánemberként kialakult véleményemet a Samsungról, mint winchestermárkáról.
Ezt nem flamekeltésként mondtam, csak érdekességként.
-
őstag
Vettem egy gépbe rendszervinyónak egy ST3250410AS Seagate-t. Tanácstalan vagyok az eredmény értelmezését illetően. A BURST speed az hol számít? Csak mert abban még a két éves Samsungom is leveri, mint vak a poharat...
-
őstag
válasz lazydog #2114 üzenetére
OK, köszi. Akkor gondolom a HD Tach-ban csak a többi adat számít (pl. average read speed), illetve maga a grafikon. Egyébként van ennél alkalmasabb program a vinyók képességének összevetésére? (Leszámítva, hogy mindegyiket egy évig használom és tesztelem... )
-
őstag
-
őstag
Szerintem abban a tesztben az 500 GB-os WD-ből a WD5000YS-t tesztelték. Tapasztalataim szerint az 5000AAKS sebesség szempontjából kb. pariban van a T166-os Samsunggal, és alig hangosabb. Én tuti WD-t vennék, mert az adataimra még 3 év múlva is szükségem lesz...
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Összeraktam haveromnak egy frankó kis gépet, WD500-ast raktam bele. Hát nem kiderült, hogy ez a fránya Asus P5k PRO alaplap nem szereti a WD vinyókat?
Így kénytelen voltam venni egy kéttányéros Seagate-t, azt hiszem a haveromnak nem lehet oka panaszra: nem kicsit gyorsabb, mint a WD.
WD 5000AAKS vs ST Barracuda 500GB
Rufusznál vettem 3 év garival bruttó 27-ért... Szóval azt hiszem jobban jársz azzal a Seagate-tel.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Nagyot csalódtam a WD márkában!
400 GB-os, 5 év garis Raid Edition Western Digital winchesterem egyik napról a másikra totálisan és végérvényesen bedöglött, 100%-os adatvesztést okozva!
Zalman tápról ment, előtte APC szünetmentes, vele egy kuckóban még két WD, hűtött Chieftec Dragon házban, dedikált vinyóhűtő ventivel...
Kondíció egyik nap még 100%, másik nap már 0%, most már fel sem ismeri. R.I.P.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz CHIPman #13392 üzenetére
A vinyó szólóban volt. Nem volt semmiféle másik, amin megmaradtak volna az adatok. A raid edition csupán a winchester egy típusát jelöl, ezeket ajánlja RAID-be kötni a WD. Kártérítést meg nem fogok kapni, egyik gyártó sem vállal garanciát az adatokra...
Egyébként van két 500 GB-os RE2-es WD-m RAID-be kötve a kis NAS-omban. Szerencsére a fényképeim, doksijaim ott figyelnek tükrözve. Amit sajnálok, az az összes e-book-om. Azok csak a megdöglött vinyón voltak meg. Illetve tulajdonképpen az zavar, hogy fogalmam sincs, hogy mi is volt rajta pontosan, és most már nem is tudom meg...
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz LGLuke #13394 üzenetére
Félreértettetek engem. Én alapvetően paranoiás vagyok, ezért van Zalman tápom, APC túláramvédett konnektorom, APC szünetmentes tápegységeim, kettő is, hogy mindent rájuk köthessek. Az IGAZÁN FONTOS adataim ráadásul rengeteg helyen megvannak: tükrözve RAID tömbön, kiírva DVD-re, inkrementális mentésben harmadik vinyón, anyám és húgom gépén bezipelve... Ennél biztosabban csak akkor lehetne, ha még egy szerverre is felölteném őket. (Bár egy részük még ott is fent van.)
Viszont MINDEN ADATOT nem tudok tükrözni, hiszen akkor minden vinyót meg kéne kettőznöm. Ezen a szóló merevlemezen főleg rengeteg film volt ISO-ban. Itt inkább csak az a baj, hogy nem tudom milyen filmek voltak ezek.
Egyszerűen csak feldühít, hogy vettem 41 ezer Ft-ért egy lemezt kifejezetten olyan céllal, hogy na, ez aztán a tuti, és aztán ez döglik meg, ráadásul az általam - eddig - rettegett Samsungot is megszégyenítő módon mindenféle előjel nélkül. A Samsung és Seagate vinyók legalább halálhörgés közepette múltak ki, fokozatosan csökkenő kondícióval, módot adva a mentésre.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
őstag
Pár hete vettem egy 1TB-os WD blue-t. Amit 2 óra után kiszereltem, és beleraktam az anyósomnak éppen épített gépbe. Őt nem érdekli, én viszont elviselhetetlenül hangosnak találtam a vinyót! A motorzaja volt zavaró, morgott, vagy mi az isten. Szóval aki a csend megszállottja, annak nem ajánlom!
Egyébként már a régebbi 7200-as WD-imet is meguntam a gépben, egész egyszerűen 2-3 merevlemez egy gépben már olyan rezonanciát okoz, ami valamiféle lüktető halkuló-erősödő zajban testesül meg. Esténként k. idegesítő volt. Nem a házam a rossz, csinálta az előző Chieftec Dragon házban is, meg most is, a Cooler Master 690 II Advancedben.
Úgyhogy a mai napon minden vinyót a gépben lecseréltem egy Kingston SSD + 1.5 TB-os WD green kombóra. Ez már valóban halk!
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Vadonatúj számítógép bekapcsolás után, bootoláskor, vagy a bootolási folyamat végefelé gyakran lefagy, csak kikapcs-bekapcs segít. Már újraraktam a Wint. 500 GB-os blue WD van alatta. Vajon a vinyó lehet úgy hibás, hogy ilyen problémát okoz? Vagy szoftveres hibára gyanakodjak (vmelyik program, ami elindul a háttérben), esetleg alaplap vagy táp? (Minden vadonatúj.)
Egy másik ismerősömnek pontosan ugyanilyen gépet raktam össze, csak a vinyó volt más benne. Az hibamentesen működik.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital