Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nesa
veterán
válasz ggf8600gts #13324 üzenetére
Ha videozni is akarsz akkor neked nem kell DSLR gep, Milc vagy amit irtal is SLT A37 a neked valo.
-
titán
válasz ggf8600gts #17368 üzenetére
Bizonyos szempontból igen. De a dslr videózáshoz sokkal komolyabb szakértelemre van szükség, beleértve itt elsősorban a folyamatos kézi élességállítást.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz ggf8600gts #17368 üzenetére
Messzire vezető kérdés, mert vannak szempontok amik bár nem a képminőséghez tartoznak, de szervesen befolyásolják azt, hogy miként használod az eszközt.
A DSLR alapvetően nem videózásra született, egyszerűen alkatilag teljesen más, mint egy videokamera. Ide értendő az ergonómia kérdése is, de az is, hogy a szenzor számos kompromisszumra kényszerít rá. Értened kell, hogy mi az a rolling shutter és miként tudod kivédeni, előre meg kell fontolnod minden lépést. A szenzor melegedik, nem megoldott a legtöbb kameránál a hosszú felvételi idő, így biztosan nem alkalmas arra, hogy hosszú snitteket készíts (egy Canon EOS 7D például átlag 7-10 perc után állítja le a felvételt, de ez függ sok mindentől).
Éppen ezért elsősorban kis költségvetésű filmesek kedvelik (videoklip, reklám, dokumentumfilm, stb). Előre kell vele tervezni minden felvett másodpercet és a benne rejlő potenciált csak és kizárólag tapasztalattal és hozzáértéssel lehet kihozni. És akkor nem beszéltünk arról, hogy az egész egy pénztemető, nem elég megvenned a kamerát, ha azt úgy is akarod használni, mint egy videokamerát, akkor nagyon sok kiegészítőre lesz szükséged, ezek rendszerint drágák. Egy masszívabb tripod több tízezer forint és egy belépő szintű videófej szintén felemészt több darab tízezrest és ez csak a statikus felvételekhez való. Nem beszéltünk az alsó hangon is százezer feletti belépő árral rendelkező steadicam rendszerekről. De egy egyszerűbb válltámaszok sem olcsók, főleg ha egy follow focus rendszert applikálsz rá. Azt már említették, hogy az autofókuszt is elfelejtheted, pontatlan, monitoroz és nincsenek szép átmenetei, így kézzel kell fókuszálnod mindig. Aztán lehet még az utófeldolgozással folytatni, nem árt érteni a formátumokhoz, érteni kell a színkorrekcióhoz és persze a videóvágás egy külön tudományág.
Cserébe azzal hálálja meg, hogy messze sokkal többre képes, mint egy egyszerű camcorder. Filmszerű mélységélesség, rendszerint jobb dinamika, cserélhető objektívek, számos olcsó fotós kiegészítő is használható (pl: szűrők). Sokkal többre képes, sokkal jobb minőséggel. De ehhez sok pénz és annál is több tapasztalat kell.
A camcorder meg arra való, hogy megveszed és utána nem törődsz semmivel, esetleg egy olcsó állványt veszel hozzá és kész. Az pont arra született, hogy felveszed az unokatesód ballagását kézből, fejek felett tartva, 20x-os zoom mellett, aztán otthon bedobálod egy alapszintű, ingyenes vágószoftverbe, teszel alá zenét itt-ott, menüt szerkesztesz aztán ráégeted lemezre.
A képminőség nem minden. Van aki a camcorder felhasználási körére vesz DSLR-t, mert ELVI SÍKON annak jobb a képminősége. De ez nagyjából olyan, mint versenyautót venni bevásárláshoz.
-
jjeahh
nagyúr
válasz ggf8600gts #17992 üzenetére
mekkora a kereted? miért csak aps-c? kereső fontos? méret-súly mindegy? milyen szintű videózást értesz az útifilmek alatt?
ui: Sony A3000-et ne[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Fujis2950
tag
válasz ggf8600gts #17995 üzenetére
http://www.mediamarkt.hu/mcs/product/SONY-Alpha-SLT-A58K---18-55mm-objekt%C3%ADv-fekete,103952,459585,808429.html?langId=-19
ez sem rossz. -
jjeahh
nagyúr
válasz ggf8600gts #17995 üzenetére
botrányosan rossz kijelző, kereső, nagyon kevés kezelőszerv...na meg legtöbben azt sem értjük minek kellett felfújni ezt a vázat ekkorára gyakorlatilag ez a cucc egy abszolút belépő kis nex dslr ruhába bújtatva
najó, azért néhány tulajdonságát belépő kis nex-ként sem néznénk el manapság[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Fujis2950
tag
válasz ggf8600gts #18001 üzenetére
itt egy link. Media marktban néztem, Nekem tetszik. Milc kategóriában főleg. A Pana meg az Oly szerintem kicsit drága ,ami a kiegészítőket illeti. Nikon nekem túl műanyag érzetű, Canon-t nem ajálták a nálam okosabbak. Samsunghoz meg horror áron van minden.Ha nem számítana az ár akkor Panát vennék vagy Olypust. De így gyűjtök a Sonyra.
itt egy video teszt erről
http://www.youtube.com/watch?v=xNKAg8wAYII -
ccs2929
senior tag
válasz ggf8600gts #18006 üzenetére
Csak rajtad áll,de ez szvsz egy jó sorrend. Én azért is mondtam le a nex-ekről,mert ott nincs lehetőség külső vaku elsütésére,ami nekem fontos, mert általában a beépített vaku elég gyenge, csak valamelyik magasabb árfekvésű szériától, talán Nex5N-től, ami már bőven a keretem fölött volt/van.
Flickr: http://goo.gl/V53ntj Ha korrekt volt az üzlet,akkor várom az értékelést!
-
jjeahh
nagyúr
válasz ggf8600gts #18011 üzenetére
a 600d állóképminősége elmarad a riválisoktól, de magic lantern-el tényleg jó videós cuccot lehet belőle faragni...kérdés, hogy ennyire komolyan veszed a videót?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz ggf8600gts #17992 üzenetére
Ha videózás és a fotó minőség egyaránt fontos:
- Canon EOS 600D
- Nikon D3300/D3200 (szerintem már megéri megvárni az új modellt a jobb videója miatt)
- Sony NEX-3N (erre nem csatlakoztatható külső vaku még rádiós kioldással sem, illetve nincs mikrofon bemenet!)
- Sony NEX-5R (jóval okosabb már, de ezen sincs mikrofon bemenet)
- Sony Alpha A58
- Panasonic G3/G5 (ezeken sincs mikrofon bemenet)(Ez nem sorrend, csak egy random felsorolás)
A 600D-re szokás azt mondani, hogy a fotója elmarad a Nikonoktól, de ezt baromságnak tartom. Állítom, hogy ha nem tesztfotókat pakolsz egymás mellé, hanem teljesen real life fényképeket, akkor a dörzsölt vén rókák is maximum csak találgatni tudnának, hogy melyik mivel készült. Amúgy is a legtöbb a saját kreativitásodon és az objektíveiden fog múlni, nem a vázon. Videóban mai napig az egyik legjobb, könnyen feldolgozható (nem szopatós AVCHD).
A Nikon D3200 jó váz, a D3300 szinte ugyan az, de abban már lesz 1080p / 50-60 fps felvétel. A Canon kicsit ügyesebben tömöríti a videóját, de igazából itt megint olyan különbségekről van szó, mint a Canon-vs-Mindenki más vitában a fotó minőségnél.
A Sony NEX vonalat szeretik a videósok, de a NEX-3N elég fapados modell, csak a limitációk elfogadása mellett ajánlott. A NEX-5R a hivatalos márkakereskedésben 160k, máshol szerintem beszerezhető a 150 ezres keretet megtartva. Az 5R már jobb, kevésbé fapados, tudsz már vele rendszervakut vezérelni és a dupla vezérlőtárcsával is jobban használható. Van már focus peaking (a Nikon és a Canon nem tudja), ami videónál nagyon hasznos (videót illik manuálisan fókuszálni).
Ha nem számít a méret meg a kompaktság, akkor inkább Sony Alpha A58, mert gyakorlatilag az van benne, mint a NEX-ekben, kiváló fotó és videó minőség, de már vannak rajta tisztességesen csatlakozók (mikrofon bemenet, vakupapucs, stb). Ráadásul a Sony A-bajonettes objektívek olcsóbbak a Sony E (NEX) verzióknál. Jó kis gép.
A Panasonic szintén jó, ebben egy m4/3 szenzor van és nem mellesleg baromi részletgazdag a videója. Mikrofon bemenet itt sincs, de van minden más amitől egy fotós-videós mindenes gép jónak számít. A mikrofon bemenet hiánya egy 25-30 ezer forintos Zoom H1 külső felvevővel simán pótolható. Az m4/3 objektívek bár nem csillagászati árban vannak, de a népszerű DSLR rendszerek üvegeinél drágábbak.
Szerintem ebben az árkategóriában ezek azok amik szóba jöhetnek ha a fotózás és a videózás egyaránt fontos feladatkör lesz.
[ Szerkesztve ]
-
ggf8600gts
tag
válasz ggf8600gts #18025 üzenetére
Ez a kettőt néztem:
SIGMA 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM (Sony/Minolta)
Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di II LD Asp (IF) Macro (Sony/Minolta)
-
ccs2929
senior tag
válasz ggf8600gts #18026 üzenetére
Grat. az új vashoz.
Én már az A100-amra is akartam venni, de nem volt lóvém rá, amikor meg lett volna, én is gépet vettem inkább, egy Minolta Maxxum AF 50/1.7-es fix obit, egy ilyen vagy ue. Sony-ban, szvsz. egy "alap" obi, ami kell a "bódoccsághoz"
Az általad felsorolt 2 obiról nem tudok igazán véleményt alkotni, mindkettő jó üveg, de teszteket kell nézni, illetve olyanok véleményére hallgatni,akinek van tapasztalata ezekkel az obikkal, na, meg neked kell tudni, mekkora átfogásúra van szükséged.
Amúgy javaslom, hogy szerezz be egy m42-es adaptert, és próbáld ki a régi manuális üvegeket, ezzel a géppel jó móka már, és viszonylag olcsón kapsz baromi jó üvegeket.Flickr: http://goo.gl/V53ntj Ha korrekt volt az üzlet,akkor várom az értékelést!
-
HollyBoni
veterán
Ennyiért ilyen nagy zoomoktól nem kell sokat várni... Nem valami fényerősek, képminőségük sem a legjobb, de ha nem szeretnél sokszor objektívet cserélni, nincs több lóvé, és elég a fényerő akkor oké lehet. Nézz róla teszteket mindenképp.
-
mazsi70
senior tag
Esetleg egy 70-300 -as obi ?
Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
mazsi70
senior tag
válasz ggf8600gts #18043 üzenetére
Ha ,nem tudok közelebb menni ,akkor jó a 300-as obi .
Egyébként én is a 18-200-as obit használom .Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
mazsi70
senior tag
válasz ggf8600gts #18049 üzenetére
Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di II LD .
Sony A-58Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
jjeahh
nagyúr
válasz ggf8600gts #18051 üzenetére
-
titán
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz ggf8600gts #44117 üzenetére
Cserélhetőnél az obin múlik inkább, sok a kitobis kép szerintem.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz ggf8600gts #44119 üzenetére
Alapból érdemes kicsit alulexponálni mindig, mert utólag több részlet hozható elő. A kiégett részleteknek annyi, míg az alulexpósokból lehet valami...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz ggf8600gts #44121 üzenetére
Ha a pénz nem számít, persze józan keretek között, a G9 nagyon ígéretesnek tűnik...
[ Szerkesztve ]
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz ggf8600gts #44123 üzenetére
Hát még akár bele is férhet... á nem...[link]
Nekem mondjuk megvan, mire kéne gyűjtenem...
Két év múlva olcsóbb lesz....
[ Szerkesztve ]
-
Muerte68
addikt
válasz ggf8600gts #44123 üzenetére
ha jó jpg-t akarsz akkor Fuji vagy oly-esetleg Sony bár az véleményes(szerintem jó )
Az is kérdés hogy csak új vagy használt is mehet?[link]-SonyA6000
[link]-ez a jobbik fényerős kit obi!!-.Fuji XE2s
[link]-olympus EM10 mk2
mind obival a fuji obi 2,8-ról kezd az a leg fényerősebb
[ Szerkesztve ]
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
törölt tag
válasz ggf8600gts #44117 üzenetére
A Sony A6000-nek nagyon jó az automata módja és mindenben megfelel az igényeidnek.
-
Muerte68
addikt
válasz ggf8600gts #51385 üzenetére
Olympus-Fuji
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
Mirman
őstag
Canon is nagyon erős ezen a téren .
-
tvamos
nagyúr
Nekem nincs bajom a Nikon jpeg motorjaval sem.
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
berobi78
tag
+1 a Fujinak. Film szimulációk nagyon ütősek.
-
jaanoo89
aktív tag
"azt szeretném megkérdezni, hogy melyik cserélhető objektíves fényképezőgépnek van a legjobb
OOC jpeg-je?"
Mindenki számára más a jó jpg motor, de sok-sok fórumon a legtöbbet a Fujit és Olympust emlegetik és én is őket mondanám.
Ezeréves E-P1-t váltottam (váltottam volna!) Panasonic GX80-al, sokkal jobb szenzora van annak a Panának, minden téren jóval modernebb váz volt, de azok a színek, te jó ég. Konkrétan voltak képek, amiket órákig piszkálgattam és sehogy se jött ki olyan eredmény, amiket én szerettem volna. Hasonló témát lőttem szándékosan, kb ugyanolyan fények mellett és családban megmutattam, hogy szerintük melyikre jobb ránézni és mindenki az Olympussal készültet mondta, pedig azon konkrétan semmit sem állítottam a számítógépen, csak a fényképezőn.
Nagyjából 10-ből 7-8 sikerül azonnal jóra és 10/10 azok száma, amiket a gyári Olympus szoftverrel pikk-pakk összedobok és tetszik is.
*Ja és az E-P1 az Olympusok között az egyik legrosszabb színvilágú (Pana szenzoros)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Öregszem
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Horgász topik
- Lexus, Toyota topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Látványos előzetesen a Secret Level sorozat
- Filmvilág
- Sorozatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.