Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2024 <<<
Új hozzászólás Aktív témák
-
MM
őstag
Sziasztok!
A következőben kérnék egy kis segítséget:
Hyper 212 + és Freezer 13-al szemezgettem, viszont a házamon nincs "hátsó ablak" a hűtő alaplap mögötti felfogatójának cseréjéhez.
A kérdés az, ha egyszer felraktam a hátsó felfogatót, és beszereltem az alaplapot, utána tudok majd úgy processzort cserélni, hogy ne kelljen kiszerelni az alaplapot?
Ha igen, melyikkel?
Alacsony fordulaton (~1000 RPM) szeretném használni, i5-750 tuninghoz.
Melyik hűthet jobban a kettő közül ilyen fordulaton?
Esetleg tudtok ajánlani másik hűtőt, ami megfelel a célnak, és nem lesz gond a hátsó ablak hiánya?Előre is köszi!
-
MM
őstag
Asrock P55/H55 lapoknál az elsődleges RAM slotok a CPU-tól számolva a 2. és 4. foglalat két modul esetén, NEM az 1. és 3. !!!
Ezt amiatt írom, mert sokan aggódtok a magas RAM bordák miatt.
Gondolom (de nézzétek meg a manualt), hogy ezt a jó szokást a P67/H67 lapoknál is megtartották, gondolva azokra, akiknek nagy...
Nálam egyébként - Asrock H55 Pro+ AC Freezer7 pro - nem is férnének be a Vengeance ramok az 1. slotba, szerencsére a másodikba igen.
Ennél viszont vékonyabb egy Hyper212+, ami mellé az első slotba is beférnek. (de nemsokára cserélem a hűtőt, meglátjuk...)
-
MM
őstag
válasz Zodicus #27015 üzenetére
A CM 212+ alá biztosan elférnek a Vengeance RAM-ok, bár nálam szerencsére nem kellett alá rakni, mert a távolabbi slot-ok az 1-2. De ha akarnám, beférne.
i5-750 20% alapfeszes tuninggal (~120W) 65 fokig ment fel, de ez csak több órás prime+orthos sikerült elérni. Fix 900RPM-el, így nincs igazából hangja, de az tény, hogy 1200 RPM-től sajnos nem csak szélzaja van...
Viszont olcsó, egyszerűen szerelhető, és bordás RAM-barát! .
Így aki nem nagyon akar tuningolni, és be tudja lőni a fordulatot, annak szvsz elég jó választás a 212+. -
MM
őstag
Sziasztok! Ha mindkettő befér, melyikkel járnék jobban 4670K tuninghoz, közepesen szellőző házban:
TR HR-02 Macho, vagy True Spirit 140. Van pluszban egy TY-140-es ventilátorom is, ezt bármelyikre felrakhatnám pluszban. -
MM
őstag
válasz Peaceliker #51927 üzenetére
Ez bizony tévhit... a gyenge tápok már haláluk előtt jóval tönkretehetnek néhány HDD-t pl...
-
MM
őstag
válasz Potzee #52226 üzenetére
A Thermalright hűtők alja direkt enyhén hajlított az egyik irányba.
Egy irányból nézve egyenes, arra merőlegesen pedig enyhén domború. Azt is mondhatnánk, hogy hengeres.Ha jól van rögzítve, elvileg jobbnak kéne lennie, mint ha egyenes lenne.
A privát véleményem, hogy kupak alatt pasztázott CPU-knál (Ivy, Haswell) tényleg jobb lehet, jobban ráfeszíti a kupakot a magra.
Forrasztott kupaknál viszont (Sandy, AMD) lehet, hogy fordítva sült el a dolog...
[ Szerkesztve ]
-
MM
őstag
válasz KaakukK16 #52369 üzenetére
#52360-ban szerintem megkaptad a választ.
De én még kiegészíteném a Thermalright True Spirit 140-tel, ami ha elfér (170mm), akkor hangyányit jobb, mint a HR-02 Macho, és kicsit olcsóbb (12-13K). A ventilátor ugyanaz. (TR-TY-140).
Ehhez képest kb. 2-3 fokot nyerhetsz a csúcs léghűtőkkel, de az már nagyon maximum, és ennél mind hangosabb meg drágább.
-
MM
őstag
Ez most akkor HR-02 Macho, vagy True Spirit 140?
Nálam most egy Archon van (szintén Ty-140-el), és Z87 Ex4-ben a legelső RAM modul fölé épphogy benyúlik a ventilátor, de a második slotba már mehet magas bordás is.
Előtte egy Hyper 212+ -on használtam ugyanezt a ventilátort, és az elfért az első slot előtt -épphogy...
-
MM
őstag
válasz ginotaki #52969 üzenetére
Ha 2 db RAM-od van, és az mehet a két távolabbi (szóval nem 1/3 hanem 2/4) foglalatba, akkor Thermalright HR-02 Macho, vagy ha 175mm hűtő elfér, akkor True Spirit 140 is jó lehet. Szerintem a True Spirit 140 a 4 hűtő közül a legjobb, és 12-13K az ára.
De inkább úgy fogalmaznék, hogy a Brocken hangyányit gyengébb mint a másik három, azok kb egálban vannak.
Illetve később, ha Ivy vagy Haswell csere lenne, akkor kifejezetten hátrányos a Brocken talp kialakítása a közvetlen hőcsövekkel.u.i.: hangban a két thermalright kicsit jobb (csöndesebb), mint az Ashura.
[ Szerkesztve ]
-
MM
őstag
válasz woodstock323 #56008 üzenetére
1156, 1155 és 1150 hűtők megegyeznek, ami bármelyikre jó, az mindegyikre jó.
AM2, AM3, FM1, FM2-nél ha jól tudom ugyanez a helyzet a "ráklikkelős" hűtőknél.
Itt a furattal rögzíthetőkben nem vagyok biztos, de gyanítom, hogy ebből a szempontból sincs különbség. -
MM
őstag
válasz Eduardo89 #56140 üzenetére
A helyzet pont fordított, mint gondoltad, vagy csak elírtad.
Az Ashura talán még a HR-02 Macho-nál is jobb, nemhogy "kistesó" Macho 120-nál.
Viszont magasabb/szélesebb. (TR True Spirit 140-el kb ugyanez a helyzet, mint az Ashurával)Hogy befér-e a házadba, azt nem tudom... Ha megvan a ház, mérd meg, az a biztos.
mATX lap is necces lehet oldal irányban, hozzáérhet a széles hűtő a dVGA-hoz.
ATX lapnál ha az első slot egy PCIe x1, és csak utána jön az x16, akkor ilyen gond nem lehet.Ha nem fér be az Ashura/TR TS 140, akkor még mindig beférhet a HR-02 Macho, mert alacsonyabb/keskenyebb, és az is nagyon jó.
Az utolsó legyen a Macho 120, mert az eggyel kisebb ligában játszik.[ Szerkesztve ]
-
MM
őstag
6 hőcső vs 4 hőcső, jobb borda, jobb (és egyszerűen cserélhető) ventilátor - ez mind a Macho mellett szól.
Ha Ivy vagy Haswell a delikvens, akkor még az is, hogy ha a közvetlen hőcsöves hűtők (mint pl az említett Arctic) alján a csövek párhuzamosan állnak a maggal, akkor csak a középső kettő dolgozik, ha merőlegesen, akkor meg az összesnek csak a közepe... Vagyis ezekre a CPU-kra a "teletalpas" hűtők jobbak.
[ Szerkesztve ]
-
MM
őstag
válasz daredar562 #56733 üzenetére
Ha sikerült jó helyre dugni, (és a venti csatlakozót is ) próbáld ki a HWINFO64 legújabb verzióját, az nagyon valószínű, hogy mutatni fogja.
-
MM
őstag
válasz CoroStar86 #58150 üzenetére
A TY-140-es ventilátor sem hangos 1200-1300RPM-el, legalábbis hangszigetelt házban.
Ez pedig 120mm-es, és amit kinéztél CPU-t, azt minimum fordulaton (~600RPM) röhögve meghűti.[ Szerkesztve ]
-
MM
őstag
válasz Zsmester89 #58899 üzenetére
Nem fog hozzáérni a VGA-hoz, mert a PCIe x1 csatlakozó miatt ebben a lapban 1 slottal távolabb van a VGA a CPU-tól.
Gyakorlatilag bármilyen léghűtőt felrakhatsz, csak a RAM, és a házad "mélysége" szab határt.[ Szerkesztve ]
-
MM
őstag
Sziasztok!
Thermalright Archon hűti a gépemet, ami most LGA-1150 (4790K)
Még a TY-140-es ventilátorral szerelt verzió.Platform váltáson gondolkodom, LGA-1151-re jó még ez a hűtő, vagy nézzek másikat?
(valami rémlik, hogy 1155 óta nem változott a felfogatás Inteléknél...)Illetve gondolkodom AM4-en is, ez esetben beszerezhető ehhez valamilyen upgrade kit értelmes áron, hogy fel lehessen szerelni?
-
MM
őstag
válasz SkyTrancer #83338 üzenetére
"Noctua a csúcs levegőben, teljesítményben"
Itt mire gondoltál? a D15-re a DRP 2 ellenében?Mert vannak azért ilyenek is, hogy:
PHANTEKS PH-TC14PE
Thermalright Silver Arrow -
MM
őstag
válasz rolcsy94 #83942 üzenetére
A konfig egyébként igen halknak tűnik , ha a gyári CPU hűtőt eléggé leszabályzod jó lehet, de ha kipróbálod és nem tetszik, később még mindig vehetsz rá hűtőt.
Kb mindenből ajánlottat raktál össze, SSD-ből viszont egy WD 3D NAND jobb választás lenne, és még olcsóbb is!
-
MM
őstag
válasz Smiley #83945 üzenetére
Mert teljesen felesleges, és 1,5x - 2x annyiba kerül...
(#83946) Speed(R):
Szerintem nem felesleges, ennél kicsivel olcsóbban vannak nem "Z" deszkák, amik sokkal silányabbak, ebben benne van a fejlesztés lehetősége is, illetve ki lehet vele "facsarni" a RAM-ot, ez is helyből ~ +5% lehet. Ehhez pl. elég beállítani az XMP-t, de megy az feljebb is.[ Szerkesztve ]
-
MM
őstag
Ne etessétek a trollt...
-
MM
őstag
válasz Sirandrish #84388 üzenetére
Hosszú távra most sima R5-2600-at vennék egy jó lappal és 32GB RAM-al (abból is van Aegis 3000 pl.), megrántanám 4Ghz fölé, aztán ha kijönnek az új Ryzenek és lenyugodott a helyzet, mehet a CPU upgrade.
Ugyanez intel vonalon vagy instant 9900K, vagy egy jóárasított i5-8400 / újonnan 9400F, és várható majd a "sima" 9900. Ez is fog tudni 4,7-4,8Ghz allcore turbót várhatóan...
9700K-ba nem fektetnék, mert a 8 szál hosszabb távon kevés lesz szvsz, most meg ott van olcsóbban a 8700K mint arany középút, 12 szállal. (Én ezt választottam... )
[ Szerkesztve ]
-
MM
őstag
válasz quailstorm #87564 üzenetére
5 veszel a házra egy ablak nélküli oldallapot, ha csak a perem miatt nem fér el.
-
MM
őstag
Sziasztok!
HTPC-be lenne szükségem hűtőre, lehetőleg passzívra, az alábbi kritériumokkal:
Lap: Asrock B365M-ITX/ac (LGA 1151)
Ház: Chieftec IX-03B 85W ~45 mm magas hűtő fér el, és 95 x 95 mm széles
CPU: i3-8100T 25W-ra korlátozvaEgy Alpenföhn panorámát raktam bele, passzív üzemben, mert az egész motyóban nincs mozgó alkatrész. A gond az, hogy bár széltében-hosszában éppen elfér, de a ventilátor nélküli 51mm magasság sok, és ~5mm-t kilóg... (plusz rátakar felül a RAM-okra és az alaplap 8 pines csatlakozójára is, sírva, de összerakható volt...)
Van-e jobb ötletetek, mint az Arctic Alpine 12 LGA-s verziója némi sufni-tuninggal?
Ez 95 x 95 x 69 mm, azaz széltében-hosszában pont jó, a bordákat pedig leflexelném, hogy csak 45mm magas legyen. Ezzel nyilván romlana a teljesítmény, de mivel alapból 47W-ra jó (elvileg), nekem meg 25W kell, biztos elég lenne. Ráadásul 25W-ot csak AVX-es tesztprogrammal sikerült kicsikarni a CPU-ból, amúgy 3-15W között dolgozik, és ezt még az Alpenfohn Panorama is elviszi passzívban 50-70 fok között. (Folyamatos 25W-nál már trottyingolt.)
Mivel flexelési képességeim korlátozottak, esetleg tudtok-e alapból ilyen kicsi passzív hűtőt (én nem találtam), vagy esetleg olyat, ami aktív üzemre tervezett, de ventilátor nélkül elférne, és minél jobban kitölti a rendelkezésre álló 95 x 95 x 45 mm helyet?
"C" verzió olyan hűtő, ami aktív, fizikailag elfér, de gyakorlatilag hangtalan (~300RPM-re korlátozható, vagy köthető fixen)
[ Szerkesztve ]
-
MM
őstag
válasz kesenyi #94593 üzenetére
Még annyit tennék hozzá, hogy cserébe a D15 nemcsak jobban hűt, de könnyebben is szerelhető.
Magas RAM-oknál feljebb lehet tenni az első ventilátort igeny szerint, vagy berakni helyette 120mm-est.
(D15S-r eleve egy ventivel árulják, de két felfogható van hozzá.)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék minden érdeklődő fórumozót megkérni, hogy hűtő választáshoz a Topik Összefoglaló elején lévő 6 pontos kérdéssorra igyekezzen minél pontosabb választ adni, hogy érdemben segíteni tudjunk.
A jelenlegi ár-érték arányban legjobbnak tartott hűtőkről az összefoglaló táblázatot árkategóriánkénti besorolásban itt találjátok: > > > Hűtő toplista. < < <
Egyéb, forgalomban még kapható és ajánlott hűtők: Aktív hűtők.
Forgalomban már nem kapható, leginkább használt piacon fellelhető hűtők: Kifutott hűtők.
Jó minőségű, ajánlott zsírok hűtő alá: Hővezető paszták.
A topikhoz nem, vagy csak részben kapcsolódó témák linkjei:
Hogyan javítsam a házam szellőzöttségét? - > Léghűtés topik
Ha nem szellőzik jól, akkor cseréljem? - > Milyen házat vegyek?
Kéne új venti! - > Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Csak a hűtő marad? - > Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Többet szeretnék tudni a hővezető pasztákról! - > Hővezető paszták
Hogyan feszeljem alul a procim? - > Az adott tokozás saját topikja
Hogyan delideljek? - > Tuning kezdőknek
AiO-t tudtok ajánlani? - > Még mindig nem! Kompakt vízhűtés
Kérek mindenkit, hogy a topik szakmaiságát őrizzük meg, így a témába nem vágó hozzászólásokat inkább privátban, vagy az adott téma saját topikjában beszéljük meg.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
Hirdetés
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt Nehézfém: Montech Metal DT24 Base hűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt IceGiant ProSiphon Elite: jéghideg szódával
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest