Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Egy fél GPU passthrough KVM-en
- New Game Blitz - 2024
- Astra kalandok @Első rész
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorgo
őstag
válasz MrChris #69792 üzenetére
Azt figyelem meg magamon, hogy inkább viszek nagyobb méretű cuccot, de az legyen penge. Nálam a határ a 800g-nál van (em5 12-40-nel). Ott is inkább a béna fogás zavar.
Igazából csak a GM1 (5) a kompaktra váltás. Hiába vettem 12-32-t nagyobb vázra, csak nem lett az kompakt. Majd most jól kipróbálom Merci kicsikéjét csak nehogy megszeressem. Ha majd kidöglik az em5, lesz helyette GM1 v. 5. Addig nem ugrálok.
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Ez relatíve új? Gyári v. kincsi? Legendásan szarok a töltöttség visszajelzései az mft de főleg az oly gépeinek. Lazán kiírja, hogy tele van az akksi, majd kattintasz ötöt, és kakukk!! Hányszor megszopatott már, te jó ég, nem sokon múlott egyszer hogy nem csaptam földhöz, csak az obi megkímélése volt ami visszatartott.
Szal úgy tesztelhető legjobban, hogy töltött-e valóban az akksi (és nem b*sz át) hogy egyet vakuzol, mert az "helyre teszi" a feszmérést vagy valós fesz leadást vagy mi a tököm . Ez az Oly szakbolt tanácsolta nekem. Ja, hogy az én EM5-ömön és a te EM10-en nincs vaku? Hát ez hogyismondjamcsak...
-
gorgo
őstag
valóban a megfelelő, akkukímélő használat megtanulása nélkülözhetetlen, - vagy egy rahedli pótaksi feltöltve! Amúgy meg lehet szokni, engem elsősorban a kezdeti átverős rész zavar, amikor a telinek jelzi, közbe meg van benne 10 képre elegendő szufla (ez akkor fordul elő, amikor 1 hónapig nem nyúl hozzá az ember, és azt hiszi, hogy a 2 aksiból az egyik tuti fel van töltve...).
Az én fotózási szokásaim mellett még 200 képet sem tudok lőni, de megszoktam és mindig van nálam pót. Így ritka az amikor földhözverném.
-
gorgo
őstag
válasz madgie #69885 üzenetére
ez a ronda/szép/retró/nemretró kb. huszadrangú. barátnőnél ez szempont, itt alig.
Tipp: a 45-ös is passzolhat rá, a 25/1.8-asok; és a 14/2.5-ös, szal van rá értelmes fix sor és zoom is!
(jövő héten perverzkedni fogok, felrakom a GM1-et a 12-40-re, 25/1.4-re is és halszemre is)."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Döntés alapja lehet az is, hogy ha nem makróra használnád, akkor melyik gyutávot szereted / tudod jobban kihasználni. A 30 kicsit szűkebb mint a normál, a 60 meg kistele/portré. Mert ugye nemcsak makrózni lehet egy makróobival. Amúgy a hosszabb munkatávú talán kényelmesebb lehet (mondom én, aki szintén nem makrózik, ha igen akkor azt közgyűrűvel oldom meg).
-
gorgo
őstag
válasz Gravity1234 #70067 üzenetére
mozgó célpontra 1/125 vagy 1/160 minimum kell, ha gyorsan mozog, még gyorsabb. Kevés fényben ez biz emeli az iso-t... Ilyen esetben S-módban célszerűbb lőni, visszanézni, korrigálni ha nem megfelelő.
A vakuval meg arra kell figyelni, nehogy emiatt a default 1/60 vakuszinkron legyen A-módban, mert akkor dettó bemozdul a téma. Itt is S-mód ajánlott.[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz Tin_Shield #70187 üzenetére
Méghozzá olyannyira sokat fejlődött a pana jpeg motor, hogy ma pl. kölcsöngéppel, (amit harmadszor használok) egyetlen olyan képet nem lőttem, amihez hozzá kellene nyúlni. Ugyan ezt nem mondhatom el a lassan 3 éve használt em5 esetében. Nem tudom ma mi lett velem, de nézve a képeket, asszem megtértem/visszatértem.
A kicsi fókuszmezőnél is kisebb célra AF-fel hibátlanul lőttem a képeket a pinpoint AF-fel (e nélkül nem ment a panának sem, és mivel még manuál fókusz sincs a 12-32-n életmentő volt. U.ez oly-val fail lett volna...)PanAForever !
Ha ez még nem elég: a mez 3 zsebe közül a egy felet foglal el a GM1, egy banán még befér mellé!
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
A 14-45 egyetlen hátránya, hogy már tényleg elég koros darab lehet. Anno kitobi volt, G1 G2 GH2 is jött ki vele sztem. Nekem is volt, szép éles képe van, szerettem. Ami baja lehet, hogy a zoomgyűrű gumi borítása ennyi idő alatt megnyúlhat, azaz nagy lehet rá, "mint a sharpei kutyára a bőr" (persze azért nem annyira ). Illetve az enyémen a zoom nem egyenletesen simán ment, hanem néhol szorosabb volt.
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
este 8 felé én is lehet betévedek egy sörre...
-
gorgo
őstag
válasz hibavissza #70569 üzenetére
Számtalan minőségi üveg van, ami kellően éles. Tény hogy a júzerek 90%-a rémes szokásokkal rendelkezik: szarrá élesítik a zajt és megspékelik még egy kis ultrabrutál szaturációval és mikrokontraszttal. Szerencsére mi nem ilyenek vagyunk.
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz FEDman #70769 üzenetére
Ez még engem is meglep: "még teljesen statikus téma esetén is" . Ha a téma statikus, akkor ugye csak a szabadkezes bemozdulás okozhatja ezt.
Mondjuk sok tapasztalatom nincs e-shutterrel, ami kevés volt, ott nem jött elő a jelenség, de azért ez a nagyon gáz kategória, ha statikus téma esetén ekkorát hajlít!"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz MrChris #70856 üzenetére
MrChrissel értek egyet, amellett, hogy alapvetően helyesen exponálj, ne alá/felé. Pont hétvégén készült olyan kép rólam, amin kiégett az arc egyes helyeken: nem visszahozható rendesen. Már részleges kiégés sem. Esetemben -1/3FÉ elég volt korrekciónak.
Amúgy ha nem pixelkukkolsz, vagy extra nagyítás nem készül belőle, +/-1.v2/3 érték miatt nem kell aggódni.Kritikus témák esetén szpot fénymérés jól jöhet (v. live hisztogram, de az a részleges kiégésre nem feltétlen érzékeny!)
-
gorgo
őstag
válasz Danniel #71153 üzenetére
Ha nem számít a váz jpeg, az olyt javaslom. Ráadásul a fuji látószöge kisebb, és 18mm-én annyira nem jok már a képszélek, sarkok... A 12-40 meg penge sarokban 12-n is. Plusz van egy portré üveges is. Szóval hol itt a kérdés??? (van de nem a te szempontjaid alapján)
-
gorgo
őstag
válasz FEDman #71173 üzenetére
"Nem annyira jók, mint..." a 12-40 esetében. Igen, az én tapasztalatom ez. Igaz ez akkor ha pixelkukkolok. Én jellemzően valami növényzetet fotózok le, mert a faágak, levelek, gazok számomra jobban mutatják a képszél/sarok képminőségét, mint egy tesztábra.
Hogy a gyártási szórás mekkora, azt nem tudom csak egy 18-55-öm volt, viszont a második 12-40-em van (előzőt még tedd próbára keretében használtam).
Azt persze ki lehet jelenteni, hogy hétköznapi használatra teljesen rendben van a fuji zoom. És az átlag zoomtól talán jobb is (sajnos az enyém 18-on nyitva elég átlag volt, de lehet hogy csak kifogtam egyet a zsengébbek közül?). De ha egyszer van jobb, és lehetősége is van az embernek azt választani, az jó!"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz FEDman #71193 üzenetére
Történet sajnos nincs. Kérdezett egy kollega, kapott válaszokat, ha csak ez nem az.
Az meg hogy miért szarabb a sarokban 18mm-en a fuji
1. mint az oly 12-40,
2. mint valaki esetleges elvárása,
az tök mindegy a végeredmény szempontjából. Értem? Ha akarod, magyarázd meg, elolvassuk!"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz madgie #71221 üzenetére
Én elsősorban a 18-55 ár/érték aránya miatt vásároltam be magam a Fuji rendszerbe anno! ezt még feltétlen hozzá kell fűznöm (persze kíváncsi voltam nagyon a gyári jpegre is, meg úgy az egész fényképezésre alkotott XE1-re is). Egy dolog hogy az elvárhatót hozza az obi (és sajnos egy pro-val összehasonlítani sem fair), de sajnos a bukéja sem volt az igazi. Valahogy az obi ment, jött helyette pár fix, és öröm bódottá'...
-
gorgo
őstag
válasz MrChris #71273 üzenetére
Nem kizárható (tipp) hogy egyszerűen a Fuji karakteres színvilága ez szimplán. Eleve hajlamos lilába tolni a tint beállítást a WB-nél, amit esetleg tetéz azzal (egyes filmmódok esetén jobban, máshol kevésbé) hogy tesz rá még Split toning-ot: csúcsfényt magentával megdobja. No, ott pont ezt látjuk. Csak pixelkukkolva jön elő, egészében a Fuji színvilágot adja...
Amúgy (egész 'véletlenül' mindkét obim van) sztem a PL25-nek zavaróbb (erősebb) a longitudinális CA-ja. Szívesen mutatnék tesztképeket is (mint Fed, aki amúgy jól teszi) csak én letörlöm őket, és a naaaagy internyet millió oldalát meg nem tartom fejben hogy linkelhessek rá példát ha egyáltalán van. Aki nem hiszi járon utána
Amit Fed linkelt képek, jól támasztják alá az ő boké magyarázatát, de sajnos vannak defektes egyének, meg olyanok akiknek eltér az ízlésvilága az átlagtól. Mindig is lesznek ilyenek. Még jó, hogy nem vagyunk egyformák (hú, annyi tökéletes embert elképzelni is sci-fi).
És mindenkitől elnézést kérek (Grétsy tanár úr forog most mint a búgócsiga) a sok idegen kifejezésért, használtam volna magyar megfelelőt, de nem tudtam. Sry.
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz konyi79 #71278 üzenetére
És ha még jobban megnéznéd, látható, hogy a fókuszsík mögött pont a másik (tehát a zöldes-kékes) aberráció jelenik meg. A tesztképen a fókuszsík mögötti pont lila/magenta volt, szóval az ott pont nem CA.
-
gorgo
őstag
válasz silmatauki #71344 üzenetére
2016 szeptemberben fogok (persze még sok víz lefolyik addig...) Helsinkiben 1 hetet tölteni, akkorra intézhetnél valami jó árú GM5 kitet
-
gorgo
őstag
válasz rumos14 #71355 üzenetére
"halottnak a csók" én ehhez szólnék hozzá.
Ha teszem azt "csak" 1-2 FÉ-t záridő/iso javulást hoz, és nem 4-5 FÉ-t, akkor az pont 1-2 FÉ-vel több a semminél. Adott esetben nagyon lehet annak is örülni. Amúgy meg lehet hogy tévedek, de a pana modern vázainál már megy a DualStabi, azaz összehangolja az obi és a váz stabiját, és úgy igencsak király hatásfokra képes. A GX8 meg asszem most a csúcs pana (amibe felteszem valami régi szutyok szenzort taktak, mert úgy jól el lehet adni csúcsgépnek - ez utóbbi tisztán saját következtetés, lövésem nincs mit tettek bele).
Ár/értékben amúgy lehet igazad is, mivel panáék egyik legnagyobb hibája a durván húzós nyitóár..."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
apám, hogy senki nem vágta le, hogy ironizálok... ha az ember nem rak ki smiley-t már tuti félreértik
Akkor az egyértelműség kedvéért: véletlen sem gondoltam, hogy régi szutyok szenzorral jött ki az akt. pana csúcsmodell"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz silmatauki #71364 üzenetére
nekem vagy a fix 15-tel kéne, ami itthon 260k , vagy 12-32-vel, az 190k . Asszem várok még március végéig biztos.
-
gorgo
őstag
válasz somasz #71593 üzenetére
itt egy páran már megfutottuk a köröket m43-ban obi-hörcsögösködéssel Nincs szent grál. Akármilyen összeállításnál lesz ami majd nem fog tetszeni. Ha sok az a baj, ha nagy az a baj, ha kicsi, akkor kompromisszumos, stb. Ha cserélgetni kell azabaj, ha nem kell cserélgetni azabaj.
Nekem most ez van: EM5+ 12-40; 25/1.4; 45/1.8 / halszem. És mégsem használom őket, azon agyalok nap mint nap hogy eladom, mert jórészt a Fuji fixeket használom. (csak ott nincs zoomom, nincs stabim, amik olykor hasznosak). A 12-40 tényleg pazar, de azért igen méretes példány.
Távlati cél: GM5 + 1-2 _kicsi_ obi, meg Fuji. Szal lehet, hogy kiteszem a 12-40-et eladósorba."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz jjeahh #71814 üzenetére
Jó képek lettek, jöhetnek még!
Ott fenn a hegyekben honnan volt áram? Traktor felhúzott egy combos aggregátort? Azok a plexi terelőlapok mivégre? Kinézet? Szélárnyékolás? Nemár, hogy ott vették fel az egész albumot és nem stúdióban...
Az avatarod cseréltesd le, ezt akarja a nép!"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz Mercutio_ #71946 üzenetére
Ezen jót nevettem: "mint egy Kraz" . Valóban, aki XE1-et szereti, az nem az AF és a hangja miatt teszi, mert azok rémesek. A 23-as is brutál kraz, a 35 meg teljesen zizzent, idegbeteg hangot hallat. Ezekhez a 20-as Pana egy finoman zúgó műszer.
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
túl azon hogy ilyen jó, azért nagyon érdemes vetni egy pillantást a három párhuzamos képre:
- mechanikus zár
- mechanikus zár, anti-shock
- elektronikus zár.Az első fos, a másik szódával elmegy, de még az is eléggé elmarad a jótól. Ez régi vázakon (EM5 első kiad) még mindig fos, és marad is.
Ami meg a panát illeti, az zoom, lehet de nem illik egy fix obival összehasonlítani.
-
gorgo
őstag
válasz FEDman #72482 üzenetére
WTF?!? Valamiről lemaradtam?!?! Ez valódinak tűnik, de olyan hirtelen, előzmények nélkül jött, hogy csak pislogok... Tény, hogy kezdett már nagyon állóvíz szagú lenni az m43 vonal, emlékszem 2 éve számon sem lehetett tartani hogy mennyi új váz jött ki (persze lehet hogy most is, csak már én nem tartom számon őket ?? )
-
gorgo
őstag
lehet, hogy valami sz*r gorillát igen, viszont a majd 3 éves em5-t nem, pedig használtam zippzáros felsőn... ez persze nem azt jelenti, hogy törhetetlen, karcolhatatlan, de ha mondjuk ráejted, vagy hasonlóan nagyot kap, akkor attól egy fólia sem védi meg.
-
gorgo
őstag
válasz shouryuken #73066 üzenetére
már jpegben is fejlődött a pana, így igazából ízlés kérdése, hogy kinek mi tetszik.
Az oly egyértelműen a stabi miatt ajánlható, a pana meg jobb AF és jobb videó miatt. Neked kell eldöntened, melyik fontosabb."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Mielőtt valaki elkezdené updatelni az öregecske EM5-jét 2.0-ról a frissebb 2.2-es fw-re szólok, hogy kizárólag akkor van értelme ha 40-150/f2.8-at használna.
-
gorgo
őstag
és ugyebár a műanyagnak is vannak előnyei: könnyebb, olcsóbb, télen kevésbé hideg...
Ezek számomra konkrét, kézzel fogható előnyök, és még az sincs mint régen, amikor az "unokádnak is jó lesz" számított.
A gagyi akkor gagyi, ha tudásban/szolgáltatásban gagyi, egyébként csak az ember fejében lesz gagyi. Persze nem akarok senkit meggyőzni az ellenkezőjéről, de fémvázas géppel nem fog semmivel sem jobb képeket lőni, az fix."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz Boedoer #73628 üzenetére
ahogy Studi mondja. FW frissítéssel kezdenék én is! Nekem is em5 van, egyszer enyém is meggárgyult, szervizbe adtam, de sztem ők sem csináltak vele mást csak legfrissebb fw-t feltették. Megjavult, azóta is jó. Persze nem garancia hogy tiéd is megjavul, de valószínűleg ez csak valami szoftveres bug...
-
gorgo
őstag
"túl drága + nagy + nehéz"
még ennyi problémát!
Az első nem szempont ha meg tudod fizetni azért, ha nem azért
Nagy: ez van, megfelelő mennyiségű fény így jut be, nem lesz kisebb később sem, máshol sem
Nehéz: az élet is nehéz, mégis azt választjuk.De legalább képminőségben hozza az elvárhatót!
Van még másnak is sok látszat problémája? Ki vele, megmondom a tutit meg a frankót!
u.i.: písz
Új hozzászólás Aktív témák
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Diablo IV
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest