Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- A fénynél gyorsabban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT.hu
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szten Márs
nagyúr
Ami a dinamikát illeti, én real life képeken néztem, hogy itt valami nem stimmel, egész alternatív volt, ez kiégett, az bebukott, stb, és sorban jópár képen. (Hozzáteszem jpg-ben fényképezve) Ezután néztem labortesztet, direkt emiatt, amit láttam, és hát pont olyan rossznak adódott a dinamika, mint ahogy írtam:
[link]
A Zuiko objektívek valóban remekek egyébként.nemi: A Canonok.
GoodSpeed: A Nikon.
Soockit: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
válasz csokislecso #6790 üzenetére
Az FZ8-at felejtsd el egész nyugodtan, nála rosszab képminőséget produkáló gépet nem is nagyon lehetne találni.
H7 olyan, amilyen a kategória mostanság, de az FZ8-nál még így is jobb.
Ha ultrazoom gépet akarsz, akkor Canon S3 IS, amíg még lehet kapni az edigitalban. Jobbat nem találsz a kategóriában, képminőségre röhögve sokkal jobb, mint a fennt említettek, szolgáltatásaival sincs baj. -
Szten Márs
nagyúr
válasz Hydra SR #6814 üzenetére
"Talán nem is az optikák lettek rosszabbak, csak a szenzor felbontását növelték mögöttük teljesen fölöslegesen és így 100%-os méretben rosszabbnak tűnik." - igen, valószínűleg erről van szó, bár a nagy gyújtótáv-átfogás jó kis CA-zós optikákat szült mostanság.
S8000: F/4,5 - 1/550sec
H7: F/5,6 - 1/800sec
H9: F/7,1 - 1/250sec
SP560: F/6,3 - 1/160 sec.
De ha már CA esettanulmány:
[link] - a néni lába alatt a járdánál elég alternatív.
F/4,5 - 1/80secA H9 képén is szép CA van, pedig F/7,1 a rekesz.
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
"Maradva a H7-nél,mutassak párszáz egész jó képet is?"
Mutass.
Pbasen, ha nem tévedek végletekig lekicsinyített képek vannak, sok mindent nem lehet ott látni, de hogy korrekt képminőség-összehasonlításra nem alkalmas, az teljesen biztos.
Azért meg én kérek elnézést, hogy előfordul, hogy egy-egy képen szeretném kivenni a részleteket teljes méretben, tényleg felháborító igényHa nem állunk neki nézni, hogy milyen a mosottság, zaj, stb, akkor meg minek vagyunk? Mindenki vegye azt, amit akar, tökmindegy, "jó az neked" alapon. Arról sem tudtam, hogy a gépet vásárlók 90%-át nem érdekli a képminőség. Arról nem is beszélve, hogy aki forumon kérdez, az gondolom azért teszi, mert jobban érdekli az, hogy milyen gépe is lesz, minthogy csak bemegy valahova és leveszi az első gépet a polcról, szóval esetleg lehet, hogy mégis érdekli a zaj, meg a mosottság, meg a CA és a hasonlók
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
Namost te valamit nagyon félreértelmeztél.... attól, hogy egy képet emelek ki x galériából és linkelek be, nem pedig 80-at, szép kis linkgyűjteményt csinálva az adott hsz-ből, még nem egy képre hivatkozva ítélkezek semmilyen gépről. Bár nem is értem, hogy hogy gondoltad, ha valaki egy képet linkel, akkor biztos csak azt az egyet látta az adott géptől, igen érdekes gondolattársítás. Na mindegy, bár ennyire hülyének ritkán néztek, ilyen is kell néha.
Hozzáteszem egy teljes méretű kép gyakran többet ér mint 200 pbases kép, de ez már más téma.A többivel kapcsolatban:
Továbbra is azt gondolom, hogy aki kérdez egy forumon, az azért teszi, mert érdekli a téma, így nem tartom elfogadhatónak azt, hogy "nem is érdekli". Vagy ha mégsem érdekli, akkor oké, leírtam, ignorálja, kész, ennyi. És ha visszaolvasol, láthatod, hogy adott gépek lehúzása mellett általában sikerült valami alternatív gépajánlatot összehozni, szóval az, hogy akkor semmilyen gépet nem vesz, szintén nem állja meg a helyét. -
Szten Márs
nagyúr
"1 db-ból következtetted."
Engedd már meg, hogy tudjam, hogy hányból következtettem
És továbbra is azt gondolod, hogy ha valaki egy képet linkel, akkor az egy képet látott... oké, legyen, nekem olyan mindegy, hidd nyugodtan ezt, bár nem így van. Csak kissé abszurd logika. Illetve logikátlanság.
Aki akarja megnézi a galériát ott, ahonnan a képet linkeltem, tudom megdöbbentő, de kinézem az emberekből, hogy képesek ilyenre.A Fuji S5700-at leginkább az elődei miatt szidjuk... nem is annyira a gépet, a tendenciát... sokkal roszabb, gyakorlatilag minden tekintetben az elődénél, a kivételt talán egyedül a nagyobb LCD jelenti. AZ S5800 pedig még nála is roszabb. Ez van, ezután nyilván kissé csalódottak vagyunk, azt hiszem ebben nincs túl sok meglepő.
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
A váz felépítésénél a két Canont és a két Nikont egybe lehet vonni.
Canon: Igen olcsó műanyag benyomása van a bevonatnak, elég kényelmetlen, legalábbis az emberek döntő többségének. A pentatükrös kereső sajnos igen kicsi képet ad, ez is eléggé zavaró tud lenni.
Nikon: Méretéhez képest jó ergonómiájú, kényelmes váz, szintén pentatükrös keresővel, de érezhetően nagyobbal, mint a Canoné.Mindkét gép full műanyag vázzal rendelkezik egyébként, többet nem is nagyon igényel ez a téma, a gépeket vásárlás előtt amúgy is igen erősen tanácsos megfogdosni, a lehető legalaposabban és akkor úgyis levonja majd a saját következtetéseit, mindenesetre a váz kialakításában egyértelműen a Nikon a nyerő.
Szolgáltatások:
A Canonban van előzetes tükörfelcsapás, bizonyos felhasználásnál jól tud jönni, ezen kívül 9 mezős az autofókusz-rendszere. A Nikonnak 3 mezős autofókusza van, előzetes tükörfelcsapást sem tud. Viszont tud spot-fénymérést, amit a Canon nem.Kitobik/objektív-kompatibilitás:
Egyik gép kitobija sem világbajnok, de a Nikoné valamivel jobb optikai minőségben is, valamint AF-S-es, azaz ultrahangos élességállítású.
A Nikonra csak AF-S-es Nikkor, vagy HSM-es SIgma objektívek mennek. Már ha akarsz autofókuszt. Ha nem, akkor minden obit használhatsz, ami felmegy a bajonettre.
A Canon manuális objektívekkel is mér fényt, a Nikon nem. Amennyiben ez fontos egyáltalán.Képminőségben szerintem a D40 jobb a D40x-nél, magas ISO-n kevesebb a zaj, ezen kívül a kitobi gyengéi egy 6MP-s érzékelőn kevésbé jönnek ki, mint egy 10MP-sen.
A Canon szenzorok képminősége is remek, kár, hogy ezt a kitobi nem képes kihozni. De jó optikával képminőségre panasz nem lehet velük. -
Szten Márs
nagyúr
"Más lenne a helyzet,ha mondjuk azt írod:rengeteg tesztképet átnézve úgy látom,a H7 bár képminőségre hozza az átlagot a magas pixelszám ellenére"
Már milyen átlagot?
"Amúgy is,hogy jönnék én vagy bárki ahhoz,hogy nyugodtan ki merném jelenteni:ennek a gyártónak ez a típusú gépe egy sz@r"
Hát most tehetek róla, hogy egyes gépek azok? Vagy ezt nem illik leírni? Ha egy, az adott gépnél 2x olcsóbb zsebkompakt szebb képeket csinál, akkor mit írjak? "Nem rossz, de inkább mégis"?"Itt már nem kevés elfogultságot is tapasztalok"
Elfogultság? Ugyan mire?"Kapásból ajánlják itt pl az S3-at.Holott,magasabb iso-n a zajossága vetekszik az FZ7-el."
Persze, magasabb ISO-n... de nézzünk képeket alacsony ISO-n, magas ISO-n az összes kompakt igen rossz... alacsony ISO-n a képeil tisztábbak, mint a legtöbb kategóriatárséi. Nem véletlen lesz egy gép ajánlott vagy nem ajánlott. Nem mellesleg szerintem azért jobb magas ISO-n is, mint az FZ7, részletgazdagságra legalábbis mindenképpen.No mindegy, ez az eredeti témától kissé eltért ez a vita, vezetni sem vezet sehova.
Viszont ha valami értékelést helytelennek tartassz, vagy bármilyen választ, akkor javítsd ki nyugodtan. Egyébként is kevés válaszoló van ebben a topicban[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Holdember #6841 üzenetére
A 70-300 IS USM miért lenne lassú és buta?
De ha annyira buta, akkor van 70-300 DO IS USM is
(Egyébként, bár nem vagyok a téma szakértője, érzésem szerint a 450mm körüli ekv még elég kevés a vadfotózáshoz, de ilyesmiről talán leginkább Dtomi forumtársnál érdemes érdeklődni) -
Szten Márs
nagyúr
-
-
Szten Márs
nagyúr
válasz bluebox #6861 üzenetére
Oks, ez is válasz volt a kérdésemre, igaz nem egyenes és nem felvállalt, úgy látszik ahhoz már kevés vagy, hogy felvállald.
De megvan a válasz így is, nem akarod érteni, okés.
Aztán ha tudsz mutatni magadtól egy értelmes hozzászólást is, esetleg onnantól kritizálhatsz.
De részemről ennyi, nekem kellemetlen hogy ilyen vitába belemegyek, innentől ignore. -
Szten Márs
nagyúr
Így adatokból, képminőség ismerete nélkül:
Panasonicnál valamivel nagyobb nagylátószög (Sonynál kb 59,3 fok a legnagyobb látószög, míg Panánál 63,4 fok) esetleg néha jól jöhet, valamint az optikai képstabilizátor is.
A Sonyval éjszakai, hosszú záridős felvételeket nem fogsz tudni majd csinálni (pl kocsi fénysórók csíkot húznak téma) a Panának viszont bőven van elég hosszú zárideje erre.Némi innen onnan szedett általános infó, bár ezt a két modelt konkrétan nem ismerem:
A Panáknak eléggé mosott képe szokott lenni, nem a legjobb érzékelők dolgoznak benne, így lehet képminőségre a Sony jobb.Ajánlom, hogy nézegess tesztképeket.
-
Szten Márs
nagyúr
Gondold meg, hogy kell-e neked a 360mm-ig terjedő tele... 210mm vég, vagy 360mm-ig terjedő vég. Gondold meg, hogy mennyire fontos neked a tele, mit fotóznál telével, ahhoz milyen gyutávok kellenek. Az sem árt, ha kézbe fogod mindkét gépet, milyen az érzetük, milyen a használatuk, LCD-jük, stb és azt csak személyesen fogod megtudni. Képminőségben fene tudja, 720-tól nem láttam túlzottan sok képet még.
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Kazimír #6939 üzenetére
Ez erősen attól függ, hogy csak vázat veszel, vagy objektíves kit kiszerelést
Az egyobis kitben a 18-55-ös obijukkal adják: [link] - ő az
Dupla obis kiszerelésben a 18-55 mellé egy 50-200 jár: [link]szaya: Hát remek kérdés, ehhez gyors, pontos AF és kis shutter lag kéne, pont olyan dolgok amik az "akár 50-60 ezer" háromszorosáért kaphatók meg kb a DSLR-ekben... kompakt kategóriában ilyen felhasználásra jó szívvel hááát... nehéz ügy. Bár FZ50-es Forma1-es képeket láttam, amik igen jók lettek, szóval talán nem reménytelen a helyzet a kompakt gépek AF-jével sem, talán lesz valaki aki az árkategóriában tud korrekt javaslatot tenni, de sok illúzióm nincs. Mindenesetre jó lenne tudni, hogy milyen messziről kéne azokat a járműveket fotózni, hogy kb a gyujtótáv-tartományt be lehessen lőni.
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
Igen MM-ben elég reménytelen a helyzet. Edigital, vagy akár optiform a ferenc körút - üllői út saroktól nem messze.
SX100-on van kereső, az LCD
Az ilyen gépek átnézeti keresője nem valami nyerő dolog, egyrészt iszonyat kicsi, másrészt paralaxis hibával terhelt, harmadszor meg kb 70% a lefedettsége, szóval nem nagy veszteség.... -
Szten Márs
nagyúr
válasz Chesterfield #6957 üzenetére
Ha már Fuji, akkor S5700, jobb, olcsóbb, stb... jobban jársz vele.
Egyébként eléggé más gép a kettő:Fuji S5700(5800): 38-380mm gyújtótávátfogás
Canon A570IS: 35-140mm gyújtótávátfogás.
Ha kell neked a nagy tele, akkor a Canon nyilvánvalóan kiesik. Ha nem kell nagy tele, akkor ez nem szempont, viszont sokszor az a pár fok nagylátóban, amit a 3mm jelent jól jöhet, szóval ha nem is sokkal, de ott a Canon jobb. Szóval döntsd el, hogy mennyire fontos a tele és mennyire a nagylátó. (Miket akarsz fényképezni leginkább?)A570IS egy kis gép, az LCD mellett átnézeti keresővel. A Fuji valamivel nagyobb, az LCD mellett EVF-el. Már ha ez számít valamennyire.
A Fuji max. zárideje 4mp, a Canoné 15mp. Ha sokat fotózol éjszaka, akkor igencsak jól jöhet a többlet.
A Fuji fényereje nagylátón F/3,5, a Canoné F/2,6. Ez elég sokat számít, még egy nagylátós előny a Canonnál. A Canonnál 140mm-en már F/5,5-re esik vissza fényerő tekintetében, a Fuji 380mm-en is F/3,7-es. Tele tekintetében itt megint előny a Fujinál, megint ott tartunk, hogy el kell dönteni, melyik állás a fontosabb.A lényeg: ha ismered a saját igényeidet, akkor elég könnyű a válsztás
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
Annak, hogy 6x-os zoom, nincs információtartalma. Egyébként 210mm ekvivalensen készült.
Ha nagyon kell a nagy gyutáv, akkor csak-csak SX100 egyébként.
A720IS: [link]
H3: [link]
Itt sajnos SX100-ról nincs teszt, de pixinfon van, bár azt gondolom olvastad.petertoszegi:
Miért, az ixusodnak nincs objektívje?[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
válasz petertoszegi #6964 üzenetére
Én azt gondoltam, hogy cserélhető objektíves gépre akarod cserélni az Ixusodat... de egy S5700-ra? Miért akarnád arra lecserélni? Nagyobb tele kell? Vagy mi a váltás oka?
johnjohn: Ki lehet abból kapni, csak akarni kell
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
válasz petertoszegi #6966 üzenetére
Emm... a nagyobb tele alatt a "10x-es zoom" végértékére, a 380mm ekvivalensre gondoltam... nagylátón valamivel gyengébb.
Kritika... hátööö... csak az S5600-hoz való összehasonlításról idéznék egy hsz-t:
[link]Ha kell a 380mm, akkor oké, váltani kell, bár valószínűleg akkor is van jobb megoldás.
-
Szten Márs
nagyúr
zeorsdfd: Igen, az áron kívül van ellenvetés az FZ8-al kapcsolatban: az, hogy khmm... nem jó... ISO100-on is már olyan szinten mosott és részletszegény, hogy fájdalmas, 200-tól meg totál vízfestmény. Teljesen felejtős gép.
rii: Azért az A570is egy "kicsit" jobb gép, mint az Oly mju820. Az (egyébként nagyrészt szubjektív) külsőségeken kívül gyakorlatilag mindenben jobb a Canon, egyedül a 140mm vs 180mm "tele", az amiben jobb az Oly, de az sem épp nagy különbség.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz zeorsdfd #7004 üzenetére
Nem színzaj látszik, hanem az erős zajszűrés nyoma... ha neked megfelel, akkor oké, ezt neked kell tudni. Nekem rossz képek.
Igazából sokat nem tudok mondani.... Canon S3 IS, ha még kapható. Vagy a kategória egyéb tagjai, Sony H7, Olympus SP550, Kodak Z612, Z712, Z812, meg még párat biztos kihagytam. Nézz körül tesztképek ügyében, nem csak itt, hanem pixinfo.com és imaging-resource.com és dcresource.com
Nézz minnél több fotót, leírást és döntsd el, hogy neked melyik felel meg a legjobban. Vagy másnak veszed a gépet? Mert ebből a hsz-ből mondjuk az jön le... másnak ennyiért gépet venni meg elég zsákbamacska sajnos, nem tudhatjuk pontosan az ő igényeit, így nem biztos, hogy jól sül el. -
Szten Márs
nagyúr
válasz 0Gabesz0 #7006 üzenetére
Nagobb érzékelő, cserébe több megapixel, szóval az elemi pixelek mérete nem nagyobb. Viszont manuális zoom és fókuszgyűrű, millió szolgáltatás. Nem egy kategória az S3-al (meg a többivel sem), hanem egy szinttel feljebbi.
Batman:
A 18-135 egyrészt nagyobb gyújtótávátfogással rendelkezik, de ez eléggé látható, ha kell a 202mm ekv a 82mm ekv helyett, akkor igencsak előny. Előnye még az ultrahangos élességállítás, ami gyorsabb, pontosabb, halkabb fókuszálást tesz lehetővé. Kérdés még, hogy melyik váz hogy tetszik, hogy milyen objektíveket/kiegészítőket akarsz majd még venni, ezek melyik márkára milyen válsztékban és milyen árban kaphatóak.[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
A Nikonos topicban vannak D80 tulajok, a Pentax K10D-nek meg van saját topicja is , szóval bőven vannak a forumon emberek személyes, hosszú távú használat után kialakult tapasztalattal.
Ajánlom vétel előtt, hogy mindkét gépet tekintsd meg, próbáld ki, igencsak fontos lehet. Plusz amit fentebb írtam az előző hsz-emben, mit akarsz később hozzá, mennyire számít most, hogy 82 vagy 202mm ekvivalens a vége az obiknak, meg ilyesmi.
-
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
válasz monika7676 #7036 üzenetére
Hát én láttam 640*480-as képeket 10-15-re hívva... nem lettek szépek
Ha csak teheted és nincs elháríthatatlan akadálya, vidd teljes méretben. -
Szten Márs
nagyúr
válasz szabokarlo #7040 üzenetére
"a ccd ami benne van kisebb felbontást tud csak rendesen kiszolgálni"
Hát itt van némi kavar. Sztem nem ezt akartad írni
-
Szten Márs
nagyúr
AZ Ixus nem rossz, de egy A570 ugyanebben az árban jobb vétel, többek között a képstabi miatt - persze ha a design megfelel. A Sony modellje szintén képstabilizátoros, ezen kívül sem tűnik rossz választásnak. A Samsungban is van ugyan képstabi, de a képminősége nem a legideálisabb. Közepes ISO-n (ISO400) is eléggé látszik, hogy jobban zajosodik, mint a másik kettő:
(Itt képeket linkeltem, de ha nem a tesztoldalról nyitják meg őket, akkor nem engedi megnézni őket, forbidden hibaüzenet A lentebb linkelt tesztoldalon a 400-as ISO-s stúdióbeállításos tesztképeket akartam linkelni. Persze érdemes megnézni az összeset.)Valamint ezeken túl sem győzött épp meg a Samsung képminősége.
A tesztek linkje:
Samsung NV7: [link]
Canon A570is: [link]
Sony W80: [link]
És (teszt)képgalériák linkje:
Samsung NV7: [link]
Canon A570is: [link]
Sony W80: [link]Olympusrol sokat nem tudok, itt nincs tesztje, más normális tesztoldalon sem találtam. Szóval passz. A Kodak... hááát ismerősi körömben van ZD710... eléggé felejtős, kivéve ha kell a nagy tele. Ez ugye 380mm-en végződik, a többi gép meg százvalamennyin. Ha nem kell nagy tele, akkor vagy Sony W80, vagy Canon A570IS, amelyik szimpatikusabb. Illetve, ha kell hosszú (ok, relative hosszú: 15 másodperces) záridő, pl éjszakai fotózáshoz, illetve kellenek manuális beállítási lehetőségek, akkor a Canon.
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Hydra SR #7044 üzenetére
Én azt gondolom/gondoltam, hogy azt akarta írni, hogy "az optika ami benne van kisebb felbontást tud csak rendesen kiszolgálni", azért szóltam, hogy szerintem elírta. Aztán lehet mégsem.
Egyébként igen, teljesen egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy érdemes a tömörítést is legjobbra venni. Némely gépeken igen gyatra tömörítést jelent a normal beállítás, és ezt sem lehet utólag felhúzni, míg lefele bármikor. (Pl ha valamely okból kisebb méretű file kell) -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- PlayStation 5
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Külpolitika
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- alza vélemények - tapasztalatok
- Android játékok topikja
- iOS alkalmazások
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest