Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
degu
senior tag
válasz #65675776 #300 üzenetére
Valoban! Ez volt talan az elsodleges szerepe,mivel a SZU tulsagosan nagy nimbuszra tett szert,es elrettentoen hatalmas, gyakorlott hadi potencialt tudott felvonultatni a haboru vege fele,es t.k. egy birodalmat alapitott!
verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga
-
Eagle16
addikt
Hali!
Egy nagyon béna kérdésem lenne...
A T-34 Calliope Rocket Launcher nevezetű amerikai fegyver tudott harckocsiágyúból is lőni?₿ ... ₿ ₿... ₿ ₿ ₿
-
macipajti
tag
Az MP-44, es a Kalasnyikov kozti hasonlosag veletlen?
Vagy az elhurcolt nemet tudosok keze munkaja latszik benne?Gyógyszerre inni az ugyanolyan,mint akupunktúrára talajtornázni!
-
törölt tag
válasz macipajti #305 üzenetére
Csak kívűlről hasonlít a Sturmgewehr-re az AK (és nem a Sturmgewehr hasonlít az AK-ra ahogy egyes helyeken írják). Az AK szerkezete alapvetően az M1 Garand-ra alapul, azt módosította Kalasnyikov (gázelvételes, gázdugattyús, forgó zárfejes szilárd reteszelésű). A legfőbb eltérések:
-a gázelvételi rendszer felköltöztetése a cső tetejére (a Garand-nál alatta van)
-a gázdugattyú szilárd hozzákapcsolása a zárkerethez az AK-nál
-a gázdugattyú tömítés megváltoztatása
-a sorozatlövés lehetőségének megteremtése és ezzel összefüggésben a kakaskésleltető beépítése
-adogatórendszer megváltoztatása
Basszus mit találtam: [link]
A Sturmgewehr viszont gázelvételes, gázdugattyús, lebillenő retesztestes, szilárd reteszelésű zárszerkezetű volt. Ilyen megoldást az FN FAL-nál lehet napjainkban látni (Dieudonne J. Saive tervezte).
Összefoglalva: az M-14 és az AK lényegében édestestvérek, akiknek az M1 Garand az apja, míg a FAL a Sturmgewehr leszármazottja. -
cskamacska
addikt
Engem rendkívüli módon meglepett anno ez a kép: [link] Heh, agyam eldobom, páncéltörő rakétavető magyar harckocsin.
Ugyan a II: vh bővelkedett a korukat megelőző fegyverekben, de olyan fura látni magyar haditechnikán.
Fórumtopik némi plusz infóval, ahol rátaláltam a képre(mutató linkre):[link]
Ez a [link] a fenti oldalon is megtalálható, de kiemelném mert szó van rajta a Toldi harkoci páncélvadász változatáról. Ritkaság lehetett, de jól mutatja, hogy a háború végén már mindent mindennel párosítottak, hogy használhatóbb harci járműveket kapjanak."Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"
-
cskamacska
addikt
Régebben láttam képeket amcsi dzsipre applikált páncéltörő ágyúról. Annyira eldobtam az agyam láttára, hogy jól elvesztettem a linket. Valakinek van infója róla?
Illetve volt kötegelt panzerfaustokkal hadakozó kis bombahordó alkalmatosság. Erről van valakinek képe?
Illetve az előző posthoz kapcsolódóan, van valakinek további infója a magyar ''szálasi róppentyűk''-ről?
[Szerkesztve]"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"
-
törölt tag
válasz cskamacska #309 üzenetére
A II.vh idejé mindössze három ország tudott önerőből kumulatív harcirészeket gyártani, fejleszteni: Németország, USA és Magyarország. A britek PIAT-ja erős amerikai segítséggel jött létre, az oroszok lényegében csak a Bazooka-t használták (plusz a zsákmányolt német és magyar eszközöket). Egyébként a hatás matematikai leírásával Misnai és Hubert Schardin foglalkozott a legtöbbet, gyakorlatilag Ők végezték az elméleti munka döntő többségét. Ezért is nevezik Misnai-Schardin effektusnak. Persze ők sem a nulláról indultak, Charles Edward Munroe megfigyelései voltak a kiindulási alap (Munroe-effektus). Ezek azonban csak empírikus eredmények voltak, Misnay (bár leginkább Misznay néven találok róla hivatkozásokat, a keresztnevét meg sehol se látom, csak azt, hogy ezredes) és Schardin viszont már számolni is tudták a töltetet. Egy másik HT cikk: [link]
A Toldi már akkor elavult, amikor elkezdett foglalkozni vele a HTI. Nagyjából ugyanez igaz a Turánra is. A Tas már egy érdekes kérdés, de az is elkésett volna. Mire rendszerbeállt volna, addigra Centurion, T44, Pershing és hasonló hk-kkal kellett volna felvennie a versenyt.
Nem tudom mit értesz dzsip alatt. Ha általánosan érted, akkor gondolom egy M151 Ford MUTT volt a delikvens. Arra meg raktak mindent 106mm RR-től kezdve a BGM-71 TOW-ig.
106mm RR: [link]
BGM-71 TOW: [link]
Persze RR-t raktak Willis Jeep MB-re is: [link]
Sima pct ágyút viszont nem igazán viselt volna el, annak ezért elég komoly reakcióereje van.
És mielőtt megkérdezed mi az RR: Recoilless Rifle, azaz hátrasiklás nélküli löveg. Magyarul HSN. (Ebben a témában az M50 Ontos az isten, az viszont a MUTT-hoz hasonlóan nem II. vh-s cucc. [link])
Panzerfaust-ra: Inkább Panzerschreck-re lehet igaz, amit mondasz: [link]; [link] Ez viszont csak szállítókocsi.
Azért ez sem gyenge: [link]; [link] -
Koszta
tag
www.masodikvh.hu II. világháborús honlap, lehet nézegetni, regelni, fórumba írni
-
Calibos
addikt
válasz #65675776 #318 üzenetére
Egész jó kis oldal. Magyar nyelvűek között, itt van a legtöbb infó! Nem vagy véletlenül az egyik szerkesztője?
[panzerkeil]Volt egy vitám a kollégámmal, nem tudtunk megegyezni abban a kérdésben hogy a Tigris(panzer6) hol került bevetésre?!
-
mcmike
őstag
válasz JagdPanther #320 üzenetére
Jó a Nick-ed, pont ilyen tankom van modell-ben, csak össze kellene rakni...
LIDL Richard featuring Billy Auchan...
-
Calibos
addikt
válasz JagdPanther #320 üzenetére
Japánok vettek 1.db de a szállításra sohasem került sor! Hivatalosan a németek kölcsönbe kapták a Tigrist Japántól
-
nemcso
őstag
Dán felségvizeken megtalálták a német XXIII. hajóosztályú U-2359 -es búvárhajót.
Vegetáriánus - régi indián szó, jelentése "béna vadász"
-
Integra
titán
vasárnap voltam a deutsches panzermuseum munster-ben.
csak ajánlani tudom, hihetetlen jó kiállítás.
rengeteg I. és II. világháborús tank, főleg ez a csapásirány. de légvédelmi ágyúk, szállító járművek, ruházat, kiegészítő, szóval minden, de főleg tankok.
meg volt egy marakev mki is mert van egy terem ahol pár modernkori tank is van, hát a makarev brutális.......egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
törölt tag
Mondd azt sokszor, hogy Vikramaditya.
-
Kazimír
őstag
A II. vh.-s kézigránátok általában mekkora késleltetéssel robbantak? Nagyon nagy volt a szórás a különböző típusok között?
Be köll fizetni, azt' jólvan...
-
Neró
őstag
Ez milyen tipusú fegyver?[link]
Tipusa,származása.| www.diablohungary.hu
-
Kephamos
addikt
Nem 2vh.-s. uzi, izrali talamany.itt ey kis info rola
-
đe$|re
senior tag
üdv.
Miért tünt el mindenki ebből a topikból????[ Szerkesztve ]
-
đe$|re
senior tag
válasz Winner_hun #339 üzenetére
Látom vki meg bunkó.....
-
đe$|re
senior tag
válasz Winner_hun #339 üzenetére
Meg ha a szád ekkora akkor te miért nem írsz ide??? Miért csak másokat tudsz kritizálni????
-
@rglaaf
veterán
a németek mennyire voltak közel egy atom töltetű rakéta kilövéséhez a háború befejezésekor?
PSN:BiZzare_0 ️
-
cyklon
csendes tag
Cskamacska:
Voltak terepjáróra épített pc. törő löveg: Dodge Weapon + 37 mm ágyú. Csak gondolom nem vált be.
Kötegelt Panzershreck járművön: Wanze páncélvadász. Kis, gyengén páncélozott jármű, felül nyitott, rajta forgatható állványon a több Panzershreck cső.
Szálasi röppentyű: többféle is volt (Buzogány, Lidérc és más rakétaszerű holmik) Ezeket mind Szálasi röppentyűnek hívták régen. A Haditechnika c. folyóiratban éveken keresztül jelentek meg elszórtan cikkek a témáról. Hogy melyik lapszámban, arra most pont nem emlékszem, de meg tudom majd nézni.[ Szerkesztve ]
-
Koszta
tag
Ha valakit II. világháborús oldalon való cikkírás, annak az üzenetét várom PMben!
-
<NewL>
addikt
Nemhittem ,hogy van ilyen topic is
Akkor kar98 4eveThere's an app for that
-
Bencom ™
őstag
Hmm, fura hogy eddig elkerülte a figyelmemet ez a topic... kár hogy ennyire haldoklik, de azért eltettem a kedvencek közé.
Valaki tud valamit második világháborús magyar fegyverekről? A 39M-en és a 43M-en kívül, mert azt már több helyen is láttam, de sehol semmi mást... nem hiszem el hogy nem volt egy magyar pisztoly vagy puska, amit használtak volna... Ja igen, meg a Gebauer golyószóró, ami 8 mm-es, de semmi egyéb adatot nem találtam arról sem, még csak egy képet sem láttam. Erről/ezekről esetleg valaki?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS ROG G15 - Ryzen 7 6800H - 16GB DDR5 - RTX 3060 (140W) - 15,6" 300Hz - Csere PS 5 PRO -ra
- Apple Magic Trackpad Érintőpad Fekete (MMMP3Z/A), Újszerű, Garancia: 2025.06
- PlayStation 4 Kontroller
- GARANCIÁS! GAMER PC - MSI Z790 ATX, I5 13600KF, RTX 3050, 32GB DRR5, 500GB NVME, Corsair 1000W
- Imperium Ryzen 5 Phoenix 8000 PC Ryzen 5-8600G, A620TUF, 16GB DDR5 RAM, 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest