Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Szólánc.
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz Jester01 #13484 üzenetére
Fedora 17, mindíg legfrissebb kernel. Nem szokott gond lenni. Inkább csak apróságok, pl. Vbox kernel module másnap van, ilyesmik.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz petiwr #13500 üzenetére
Linux vagy Win alól csinálnád a pendrájvot? - Pendrivelinux.com
ha kell részletesebben, logouton a próbáld ki a linuxot cikk első oldal alján van.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
Az alkalmazások ikonjait hova menti, és milyen formátum kell? Nem találom...
Illetve ami van .png azt nem akarja vmiért...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz Dr. Romano #13516 üzenetére
Xubuntu, Lubuntu, Bodhi Linux, vagy más alacsony gépigényű cucc...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13561 üzenetére
Easeus partition master free edition. Ingyenes, gyors. Vigyázz vele, nehogy törölj, csak át kell méretezni. Linux nak mindegy hol van, lehet az utolsó partíción is. Mielőtt nekikezdesz, olvass el pár telepítős írást. Konfigod nincs kitöltve, nem tudom akarsz-e, kell-e swap is, stb...
-
ViZion
félisten
válasz erdey_a #13638 üzenetére
Esetleg másik disztrót próbálj ki, ami elindul Live-ként, azzal nagy baj nem lehet. Felrakod OpenSuse helyett, utána a fájlkezelővel tudod bogarászni az NTFS partíciót is.
Bootloadert a merevlemezre rakd, pár disztró ha pendrájvról van telepítve, akkor alapból oda akarja rakni a grubot, ami nem szerencsés...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz MasterMark #13686 üzenetére
nem olvasol híreket . Nagy oldalakon is helyeztek el "fertőző" reklámokat. De pl. nekünk a regionális újság honlapjába is raktak vmi js kódot, török IP-ről...
Szal. windowson mindenképpen kell vírusírtó, ha netre van kötve a gép, vagy hozol mástól állományokat. És az nem érv, hogy 100 éve AV nélkül netezel XP-vel, és semmi fagyás vagy ilyesmi... az új vírusoktól, trójaiaktól nem lesz "baj", nem dob fel üzenetet, nem fagy a gép, nem lassul... nem is veszed észre, hogy ott van. DE adatokat gyűjt, terjed, esetleg mások távolról felhasználják túlterheléses támadásokhoz, stb...
Ezért is inkább linux, nem kell ilyesmitől tartani egyelőre.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz PumpkinSeed #13689 üzenetére
Van olyan, hogy legjobb! De mindenkinek más... mert mi sem vagyunk egyformák
Ki kell próbálni többet (nem csak órákra, telepítve, belakva!), majd egy fél év múlva tudni fogod melyik a legjobb: NEKED (felhasználás, konfig, egyéni ízlés, stb. alapján).
Csinálj még egy ext4 partíciót és telepíts vmit. Ott "élesben" teszteled, de mégis lesz egy Ubuntud, amihez visszatérhetsz, ha vmi gáz van. Logouton van disztró ajánló, meg próbáld ki a linuxot cikk, ott is van pár.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13697 üzenetére
Ha Unity-t használsz, akkor a bal sávban is ki van rakva FF ikon. De a dash-t megnyitva gépeled a böngésző nevét és előjön... kivéve, ha uninstall volt ebben az esetben SW center, telepítés...
-
ViZion
félisten
válasz Vanek Eduard #13701 üzenetére
MeeGo-ban is van. Felesleges lecserélni, XP retek lassú lesz rajta, ha van rá driver egyáltalán. Linux live USB vagy Hiren boot CD-vel törölheted a vinyót, és ntfs-re formázhatod.
-
ViZion
félisten
válasz Vanek Eduard #13703 üzenetére
akár win, akár linux alól lehet pl. kiírni CD-re a hiren's boot CD-t, de linux live disztrót is lehet CD-re vagy a pendrivelinux.com oldalról lehet LiveUSB-t csinálni
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13710 üzenetére
Nah. ikonok az Unity dash-ban vannak, bal felső ikon, ott alul a minden program vagy ilyesmire katt és megjelennek. Ablakok zárása az ablak keret bal oldalán vannak ikonok, vagy alt+f4. és még az Ubuntu a felhasználóbarát sztem Unity nem a legjobb ismerkedéshez, esetleg cseréld le Mintre, Xubuntura vagy Lubuntura
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13718 üzenetére
terminált tudsz nyitni? képernyőkép van? telós videó is jó, vmit lássunk.
Vagy terminálba írd be
uname -rUNAME szóköz kötőjel kis R
és írd ide mid van... esetleg a teamviewer amit fentebb mondtak is jó, nem kell semmi extra hozzá.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13726 üzenetére
nah, akkor terminálod van-é?
sudo apt-get install synapticutána indítsd ezt el, és a frissítések kijelölése, majd alkalmaz. utána jelentkezz.
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13730 üzenetére
a synaptic ezek szerint frissített, SW centernek működnie kellene elvileg.
Esetleg frissítéseknél be kell kapcsolni még a canonical partners-t asszem, de Ubuntu topikban már jobban tudnak segíteni, ha elakadsz. Ha végképp elakadsz, segítünk egy rendes disztrót találniHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13732 üzenetére
Hmm. Pedig Ubuntu topikban sokan vannak.
akkor terminálba:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install --reinstall software-center
uname -r
software-centersoronként kell beadni, utolsó kettő eredményét dobd ide. Másrészt a kolléga javasolta a TeamViewer-t, amivel vki bele tud nézni hol a gond. Amúgy mi a hiba? SW center nem indul, ezen kívül is van vmi?
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13735 üzenetére
az uname -r kiír valamit, azt másold ide, meg ha sw centert terminálból indítod az is írja, h mi a bánata.
Telepíteni a sudo apt-get install programnév parancsal lehet, de a synaptic is tudja... mit telepítenél?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13737 üzenetére
menj a beállításokba, nyelvi beállítások. telepíteni fogja a nyelvet. Magyar felül, és az angolt is hagyd telepítve, utána mennie kellene.
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13739 üzenetére
rákerestem, ez egy bug... a precise proposed-ből kell frissíteni az SW centert ott javították. (#3 hsz)
B. verzió: Lubuntu és Xubuntu Live disztróként kipróbál, telepít...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13755 üzenetére
nincs buguntum. Próbálj ki Lubuntut, Xubuntut, Pear OS-t... Illetve Ubuntu topikban vannak akik esetleg találkoztak már ezzel, ezért is javasoltam korábban.
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13759 üzenetére
Ez is igaz, de ha kipróbálsz többet az jó ...és lehet közöttük lesz az igazi.
Másrészt türelem, lehet vmi olyan bug, amit nem javítottak, pár napot várj, hátha frissítéssel megoldódik "magától".Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
-
ViZion
félisten
válasz lionhearted #13778 üzenetére
Mi van??? Most mia p...van?
Minden, ismétlem _MINDEN_ OS törli a partíciót, ha telepítéskor azt választod, h a teljes merevlemezt használja. Nem, nem írja tele 0-val (aki wipe-olt már az tudja, hogy az 1×-es írás sem pár perc...), de csinál egy teljesen más fájlrendszert, ami odaver ha korábban pl. NTFS volt, az tény. Az adatok kis szerencsével helyreállíthatóak (a fizikailag felülírtakon kívül).
Másrészt a hülyeségre nincs gyógyszer. Ezerszer le lett írva, h a partícionálás, telepítés nem játék, olvasson utána (inkább előtte), nézzen meg cikkeket, ahol a _magyar nyelvű_ telepítő szűk leírásánál bővebben leírják mi mit csinál. Végül többen mondták: legyen mentés. Ez OS független. +1: csak a manuális telepítés a tuti, előre elkészített partíciókkal. Nem kell megbízni semmiféle okosságos automatikus telepítőkben...Sajnálom a barátodat, de azért a telepítőben meghozott rossz döntésért ne az OS-t hibáztassuk már
Gebriel: jah, sorry az uname -r -ből nekem nem esett le, h az Ubuntun csak a daily, Fedoránál ez már stabil
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
De ha a teljes lemezt engeded neki, és az NTFS volt, akkor azért átrendezi a biteket
Az a "jó", hogy most a linux sz@r, és akivel beszél annak elmondja, h EKKKORA sz@r a linux, mert így megszívatta... pedig szvsz ilyen szövegértéssel a szívás benne van a pakliban, többszörösen is.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
Éppen ez a durva, hogy ezerszer megkérdezi, h csinálja-e... szal egy félrenyomásból nem lesz adatvesztés, végig kell vinni...
...amúgy Gnome Shell hogy tetszett? megkérdeznémHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13788 üzenetére
Frissíts, ill a területi-nyelvi beállításokban magyar felül, alatta angol a többi megy magától...
Sajna alapból már nincs synaptic. Mit keresnél? Firefox az oldalsávon van... elvileg
Terminál:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install synapticDe használhatsz CHrome vagy Chromium böngészőt is. Minden magyar, ha a nyelvi beállítások jók.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13794 üzenetére
grub customizer
sorry a rövidségért, de játszomHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13801 üzenetére
Na ezt nem kellett volna... nem egy linux topikban....
A történelemhez kell nyúlni... mikor még csak XP volt, linuxon már akkor voltak effektek, átlátszóság, 3D kocka, rugalmas ablakkeretek, animált (vagy 10 féle, nem csak a gagyi XP-s nagyítós-halványodós) ablak bezárás, nyitás...
Win7 esztétikai orgiája össz. az aero, ami kb. egy 0 (nulla), ehhez hozzávesszük a designtől teljesen idegen start menü kerek gombját... hááát fel van adva a lecke kb. 6 évvel korábbi Ubuntu szebb volt, sebaj. Win startmenü vs. Unity dash vagy Gnome Shell: egy vicc a startmenü, ahogy a progikat "rendezi", az ikonméret (van kicsi meg nagy...) igazán fain.
Compiz effekteket már ajánlották, nézegesd és tájékozódj, mert a kövi ilyen beszólásért "megrootollak"Jah, kimaradt: szabjuk testre a desktopot! Win-en van a klasszikus, a win7 meg már a metro felület... meg a widgetek (nem igazán azok, de mondjuk) az asztalra. Hűűű, de tud.
Linuxodon több asztali környezet közül választhatsz, _ÉS_ azokat is át lehet szabni (win-el ellentétben ez nem az asztali ikonok csoportosítását jelenti...). Nálam Gnome Shell van, de nagyon átszabva, inkább Gnome2-re hajaz. KDE usernek mondjad, h ingerszegény DE: megkeresne......mindjárt azzal is jössz, h win jobb, ott van vírusírtó meg töredezettség-mentesítő. Registry takarításra keress jó progit Ubuntun Ezek standard win problémák, mint az "aero a design netovábbja"
písz.[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz lionhearted #13824 üzenetére
Nem tudom mit nézett el, de rengetegszer rákérdez, h tényleg akarod? Írjam? Legyen? De komolyan? Fedora 17 telepítős cikkben írtam hányszor kérdez, legalább 3×, még a kézzel beállított particionáláskor is... Telepítője sztem az Ubuntu-féléknek a legbarátibb, de azért utánaolvasva a Fedoráé sem bonyolult. Ami nincs fizikailag is felülírva azt valszeg vissza lehetett volna hozni. Remélem ad majd még esélyt a jó Fedorának
Gebriel: ikonok a baj... ohh. annyi van, hogy sok is... [link]
Mondjuk nem szoktam keresgélni, de van pár híresebb, pl. Faenza amit nézz meg. De témákat, háttereket, indikátorokat is lehet letölteni, csak rá kell keresni. Ha egy fain Gnome Shell-es OS-ed lenne, akkor többet tudnék segíteniHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13841 üzenetére
ccsm nevű dolgot kellene telepítened, synapticban compiz config settings manager néven is megtalálod. Keress tutorialt hozzá, mert elég bonyesz néhol...
-
ViZion
félisten
válasz Gebriel #13845 üzenetére
Valami frissebb nem ártana...
Próbálgass, elrontani nem nagyon lehet. Továbbra is Ubuntu fórum a legjobb sztem ha megszorulsz, sejna jó rég nem használtamHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
Windowsnál ha vmit nem ismer fel és nem telepíti frissítéssel (amit kikapcsolnak az nCore liszenszes változatokban ) akkor tudnod kell azonosítani a HW-t, és felrakni a letöltött drivert... Linux az utóbbi ~4 év HW-it jól támogatja, persze régebbi nyomtató, hangkártya, wifi stick, ilyesmik lehetnek problémásak, de nem ez a jellemző.
Többet nézz meg, próbálj ki, az első 10 lehet nem fog tetszeniHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
Nem reménytelen, csak win-es hozzáállással nem fog sikerülni. Az a baj, h a linux nem olyan, hogy felrakod és az lesz... Sokféle van, mi sem vagyunk egyformák. Pl. én a Puppy-t nem szeretem, akkor inkább Xubuntu, Lubuntu, Bodhi linux... De az is jó lehet, csak nem szabad 1 disztró alapján ítélkezni.
-
ViZion
félisten
Írtunk választ, javasoltunk OS-t. Amíg nem telepíted addíg nem derül ki mivel lesz gond (ha lesz egyáltalán). Vagy nem látható amit írtam korábban
Blaise7: előtte érdemes kialakítani neki a helyet. W7 elsődleges partíciót kíván, legalább 30 GB hely legyen. Grub helyreállítására sztem egyszerűbb a super grub disk, az megtalálja és elindítja az Ubuntut, majd ubin belül kiadod a grub reinstall-t és frissítést.
De W7 bootloaderébe is bele lehet a linuxot hegeszteni, bár az nem a legjobb megoldás szvsz.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
Logout blogon van Próbáld ki a linuxot cikk, azt fusd át, jobban képben leszel majd...
Mondtam is, hogy többet ki kell próbálni. Nekem a sorrend (szigorúan szubjektíven!)
Gnome Shell: átszabva kb. Gnome 2 kinézetre
Gnome Shell: Pear OS-féle átalakított
LXDE
Enlightenment
Xfce
Továbbiak, de nem igazán kedvenceim: Gnome 2, Win7, Unity, XP, Win'98, Dos, ..., KDEAzt csak Te tudod majd megmondani, hogy Neked melyik a legjobb. A MeeGo és a Joli OS kimaradt, azok sztem Gnome 2 alapon valamik, de táblagépre valók inkább, és nem is túl frissek. Ne írj CD-t, jobb a LiveUSB, mert nem egyet kell kipróbálni! Nem kell belépni csak egyszer, és engedélyezni induláskor a boot opciót, amivel POST alatt F12 (esetleg F8) előjön a boot menü...
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz rokefeller #13933 üzenetére
gondolom arra gondolok netbúkón nyomkodtam és tetszett, de nem néztem a "lelkébe" .
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
NE a telepítéskor partícionálj, indítsd el a GParted-et külön (ha nincs fent, akkor synaptic vagy a SW centerből telepítsd). Telepítéskor a kézi verziót válaszd, és jelöld ki / -nak az előkészített helyet. Mielőtt belevágsz el kellene olvasni pár telepítéssel foglalkozó cikket, hogy tudd mit-hova, mekkorát... pl.: swap kell vagy nem, mekkora legyen, / mérete, home külön legyen-e, stb...
-
ViZion
félisten
a fájlkezelőd indítsd root-ként, úgy tudod másolni.
CPT.Pirk: nekem a szinkronizálás kell, ez FF-ben elég gagyi, Chrome sem tökéletes, de jobb. a google toolbar volt a legjobb anno.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest