Sziasztok!
Nem szeretném az észt osztani, de mivel Én is dolgoztam tejüzemben, ezért leírom a tapasztalataimat:
A tejnek több fokozata van, amit nagyrészt a zsír %-a jelent.
Tehát a valódi tej az az, amit közvetlenül a kistermelőktől veszünk meg. Fel kell forralni fogyasztás előtt, mert ez úgy van, ahogy lefejték. Nem tudom pontosan, de úgy 3.6% körül van a zsírtartalma.
- Amikor az üzembe érkezik a tej, és bekerül a silóba, először pasztőrözik. Ebből készül a 3.5%-os és 3.6%-os dobozos tej. Ebben még csak tej van. Kimegy a termelés, és átállnak a következő ''fokozatra'':
- Tesznek hozzá tejport és vizet, amíg belövik 2.8%-os zsírtartalmúra. Ez a legelterjedtebb fajta tej.
- Utána még tovább hígítják a fenti módszerrel, egészen 1.4%-ig. Ez a ''Light'' tej.
- Utána előhozzák az olyan termékeket, aminek már csak egy-két napos szavatossági idejük van (Persze, lejártat nem használnak fel), ezeket az üzletek már nem veszik át, de még jók. Hozzákeverik a maradékhoz, tesznek bele kakaóport, tejport, és kész a finom kakaó.
- Legvégül pedig van olyan, hogy 0.1%-os tej. Erről azt kell tudni, hogy tejérzékenyek számára készült, ami azt jelenti, hogy tejet az életében nem látott. Csak zsírszegény tejporból és vízből keverik ki.
Ui.: A fentiek kizárólag személyes tapasztalatok, ha valahol máshogyan csinálják, vagy hogy ha valamit nem jól tudok, javítsatok ki nyugodtan, nem vagyok egy nagy szakértő.
"A battle has been fought, and is now over. Place your sword upon the ground, and rest in the temporal peace. After dozing in the warmth of a dream, a new day will begin." - Fate/Stay Night. Diablo III: Vistaboy#1222