Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
c41r0^
őstag
-
c41r0^
őstag
Azt nem értem, hogy a C-state-eket miért kéne lekapcsolni? Ha aktív a C state állapotok, akkor az oprendszer mikor HALT-ot küld a CPU-nak (halt= "menj pihenni", vagyis üresjárat), akkor elmegy C6 state-be a CPU, ez a leghatékonyabb energiamenedzsment funkciók egyike. Elvileg semmi kihatása a C-state-eknek a tuningra. C-state állapotban a cpu csak akkor van, ha az oprendszer "halt" utasítást küld, ergo c-state csak idle állapotban következik be, idle-ben pedig úgyis kb. 0.8V körüli VID-del megy a CPU, 14 v. 16os szorzón (nem előtte ülök, nemtom meddig veszi vissza az EIST). Szóval szerintem nyugodtan bekapcsolva lehet azt hagyni.
Ha a folyamatos tuning a cél (mindig fix magas szorzón menjen a cpu), akkor is az EIST-et kell kikapcsolni, a C-State-ek maradhatnak. Az EIST felel azért, hogy az adott terheléstől függően változzon a CPU frekije, amit úgy ér el, hogy a szorzókat a min. és max. határokon belül folyamatosan változtatja a terhelés függvényében, emellett minden szorzó mellé a CPU-ból kiolvasott VID értéknek megfelelő vcore feszt is rendel. A C state ezen kívül független, az ezen felül csak rátesz még egy lapáttal azzal, hogy halt-nál "altatja" a cpu-t.
szerk.: 1. legalábbis LGA 775-nél még így volt, mondjuk ott max. C2 state-et támogattak csak a cpu-k ha jól emléxem , 2. látom más is rákérdezett
Azt hiszem, akkor offset vcore módban megkeresem az ideális feszt 4.5höz és az LLC-t disabledre teszem.
[ Szerkesztve ]
-
c41r0^
őstag
igen, ahol a c state-eknél cpu-t írtam, ott cpu magra gondoltam én is, nem az összes magra együtt, csak pongyolán fogalmaztam
esetleg te tudod azt, hogy Ivy-nál mi az Intel spec. az LLC-re? gondolom disabled, mint a Core2Quadomnál is volt. mert ha igen, akkor lövöm kifele én is... 24/7 tuningnál azért nem mindegy, hogy load esetén hirtelen mekkora fesztüskét kap
[ Szerkesztve ]
-
c41r0^
őstag
thx, ok, majd meglesem, de most hazaérve derült ki, hogy LLC disabled nincs is az UEFI-mben
auto van, meg level 1-5ig, ahol 5 a leglightosabb és ha auton hagyom, akkor a level 5öt állítja be a lap akkor, ha alapon megy benne a proci (mármint amikor auto a szorzó)... ez azért fura, mert a gyors tuningnál, amikor manual 44es szorzóra állítottam, akkor az LLC auto-n level1-et állított be magának, sőt, ha manual level 5re állítottam, akkor is "visszaállt+ level1-re (bal oldalon mutatja az aktuális éles állapotot), de lehet, hogy más feszállítás auto-n hagyása ezt is befolyásolja, majd még megpróbálom jobban kiismerni, de most nincs rá időmés amit még elírtam: nem a CHA_FAN1 áll vissza full ON-ra, hanem a CPU fan 1&2 (egy áramkörön van a kettő)
-
c41r0^
őstag
válasz Pubszon #6429 üzenetére
Nekem 4.4-hez -0.045V kell, így lesz belőle a 1.24V full load alatt, LLC Level1-en.
Engem ez az LLC felülbírálás zavar eléggé ezen az Extreme4-en, mert nálam ha auto-n van, vagy ha megadom explicit, akkor is level 1-re áll, ha a cpu szorzó nem auto, hanem magasabb. Nálad is hasonló a szitu?
Nekem a 4.4-hez full load alatt elég volt az auto fesz által kiosztott ~1.18V, de ha az LLC level1 aktív, akkor a load fesztüskék felmehetnek saccra 1.4V körülre is simán... bár nem hiszem, hogy annak már degradáló hatása lenne még hosszú távon sem de na...
Amúgy még mindig nem próbáltam ki a 4.5öt és V offsetet, majd talán este, de akkor részletesen csinálok a Vcore feszekről, vdroopokról és hőmérsékletekről egy táblázatot idle/loadban. Prime95 + ORTHOS terhelés nem elég? Mindenképpen LINX ajánlott a max. hő megállapításához?
-
c41r0^
őstag
na megnéztem a 3570K-mmal a 4.5 GHz-et, 2.2es UEFI-vel (Asrock z77 Ext4)
45-ös cpu szorzó
100-as BCLK
Vcore offset +0.005V
turbo overvoltage +0.004V (a turbo deativálódik a szorzó emelésekor, de a biztonság kedvéért a turbo overvoltage-et nem auto-ra, hanem a minimumra, vagyis +0.004V-ra tettem, de nem oszt nem szoroz)
LLC level 1 (ezt automatán állítja magának level 1-re, akármire is állítom) - az 1.2 default UEFI-ben volt hatása az LLC level állítgatásának, itt mindig beáll level 1-re sajnos...
PLL overvoltage disabled
power saving mode disabled
minden más auto, ezen felül EIST on, C-state-ek ONidle 4 mag 1600 mhz - 0.856V-0.864V-0.848V CPUz valós fesz
load 4 mag 4500 mhz - 1.208V-1.200V-1.216V CPUz valós fesz
load 1 mag 4500 mhz - 1.12V-1.16V CPUz valós feszauto feszen vagy -0.005V-on kékhalál, vagy Win betöltési hibák voltak, +0.005V-on stabilnak tűnik, max. 73-75 fokig ment fel a CPU 10 Linx és 20 perc Prime 95 small ffts után
alap feszültségek, hogy össze lehessen hasonlítani:
alapórajel + turbo ON, LLC level 5
idle 4 mag 1600 mhz - 0.856V 0.848V CPUz valós fesz
load 4 mag 3600 mhz - 1.072V 1.064VCPUz valós fesz
load 1 mag (turbo) 3800 mhz - 1.096V CPUz valós feszAz LLC level sajna tuningkor (ha nem auto a cpu szorzó) mindig átugrik level 1-re, ezzel nem tudok mit kezdeni, nem segít a manual level 5-re állítás továbbra sem talán majd egy újabb UEFI-ben...
-
c41r0^
őstag
válasz Ferdzsoo #6501 üzenetére
nem örülnék neki, de a 2.1 és a 2.2-vel is ezt csinálta / csinálja, de nálad meg most megint más verzió az éles, a 2.0-ban lehet, hogy megint lehet állítani és a 2.2-ben nem nézted meg alaposan
nekem sem ugrál, mert kiválasztom és ott marad a beállítás, én arról beszélek, hogy az "éles" beállítás marad level 1-en, amit a beállítási lehetőség mellett balra ír, de csatolok egy képet (nem az én UEFI-m), hogy mire gondolok
[ Szerkesztve ]
-
c41r0^
őstag
válasz Ferdzsoo #6507 üzenetére
mindegy, majd a 2.3-ban javítanak mindent már ha az LLC "lock" az nem szándékos és nem a hülyebiztos tuning miatt van, hogy csak a szorzót kelljen állítani, minden auton maradhat és megy a gép, mert végülis nekem is csak ennyit kellett a 4.4GHzhez csinálnom
olyan, mint a Catalyst driverek kb. 1 éve; egy új verzióban újra előjön egy régebbi bug
-
c41r0^
őstag
válasz Pubszon #6509 üzenetére
így van, köszi előre is
Feree13 - azzal kezdtem a gépösszerakás során, hogy fel a 2.1-et 1.2 gyári helyett, így az 1.2 feszeit nem tudtam megnézni, de a 2.1-ben a kiosztott feszek nálam ugyanolyanok voltak, mint most a 2.2-ben, azt meg az alábbi hsz-emben meg tudod nézni[ Szerkesztve ]
-
c41r0^
őstag
válasz JoolsNOS #6515 üzenetére
De az is feleslegesen magas órajel.
hát attól függ, mire kell, játékra valóban, de nekem pl. nem, mivel zeneszerkesztő programok alatt (Cubase, Ableton Live) azoknál a projekteknél, ahol sok VSTi vagy VST plugin van, elkél a CPU erő, már most is van olyan projektem, ahol 65%-on megy a CPU lejátszás közben...
-
c41r0^
őstag
Egy kis információ, magamnak is összeírtam, hogy később is meglegyen és veletek is megosztom:
i5 3570K @ 4.5 GHz stabil OC, ASRock Z77 Extreme4 UEFI v2.2-vel
-
c41r0^
őstag
válasz Ferdzsoo #6536 üzenetére
nem, sőt most mindkét Win7 oprendszeremnél hibázott (kékhalál a HDD-snél, gadgetek összeomlása a háttérben az SSDsnél), miközben a Windows Update frissítéseket keresett... úgyhogy most offset +0.015V-on van, most lefutott a Win Update
vagy degradálódott kicsit a cpu, mert tegnap kb. 25 perc LinX + Prime95 alatt hibátlan volt +0.005V-tal, vagy a Win Update check csinál valamit, ami bekavarhat, lehet, hogy most nálam is kijött a C-state-ek bekapcsolásával járó instabilitás, hirtelen másra nem tudok gondolni ezen a kettőn kívül
most marad +0.015-ön, tesztelgetem
-
c41r0^
őstag
na most +0.015-ön mindkét rendszeren lefutott a Win Update
a harmadik ötletem, hogy tegnap ugye valós alkalmazások alatt nem tesztelgettem, csak Win betöltés + stress, így a minimum és a max szorzókon kívül a köztes szorzókon (20-40-es szorzó, ami 2000-4000 MHzet jelent) nem igen járt a CPU, és lehet, hogy ezen köztes szorzókon való futás során mondjuk a 4 GHznél kevés volt az a fesz, amit kiosztott neki a lap (mondjuk ott csak 1.15V-ot kap, ami pont nem elég néha) a +0.005V beállítás mellett
mivel a CoreTemp gyorsabban mutatja a váltakozó szorzókat és a VID-eket, mint a CPU-z, most pl. láttam olyan állapotot, hogy a CPU felment 4200 MHzre és a VID csak a következő frissüléskor "követte" az órajelet ~1.15V-al, namost hogy ez a C-state-ek hozománya-e vagy csak a CoreTemp sem elég gyakran frissül és mutatja az aktuális VID-et, azt nem tudom
Feree13 - amúgy miért kérded az alacsonyabb feszt? túl soknak gondolod a hőmérsékletet? mivel az Ivy T jmax 105 fok, ezért sztem a nyolcvanpár fok nem gond
[ Szerkesztve ]
-
c41r0^
őstag
igen, most már szinte biztos, hogy a sok szorzóváltogatás és a hozzátartozó VID-ek váltakozásai okozták a gondot, szóval tanulság, hogy emiatt kicsit túl kell méretezni a vcore feszültséget kb. +0.010V-tal a LinX és Prime95 stabil CPU-khoz, ha EIST-et és C-State-eket is használunk, legalábbis nálam, de ezek alapján általánosságban is majdnem ki merem jelenteni
Feree13 - lehet, hogy majd lejjebb veszem én is, párszáz MHz többletért tényleg felesleges kínozni, ha viszi a 4.2 - 4.4-et 1.1V körül, de most kíváncsi vagyok rá pár napig, ha már szenvedtem vele... csak ne degradálódjon (de csak nem fog) meg nem fog felmenni 75 fok fölé úgysem, mert olyan progit nem futtatok, ami annyira megterhelné
Nálam vagy 2-3 évig ment gond nélkül a Q9300 3200 MHzen úgy, hogy HyperTX2-vel nagyonmax. nyáron felment 82-83 fokra, ha mesterségesen stresseltem vagy huzamosabb ideig videokonvertáltam, és ott 85 fok volt a throttle limit, de egyszer nem lépett bele.
[ Szerkesztve ]
-
c41r0^
őstag
Intel spec. szerint a T jmax 105 fok Ivy Bridge CPU-knál, 104 foknál szerintem a CPU-ba épített hővédelem (Thermal Throttling) közbelépett és levette a CPU órajelet+feszültséget, ezzel megvédve a CPU épségét. A CPU hőszenzor kb. 80-85 fok felett kezd el pontos lenni, addig nem biztos, hogy a valódi hőfokokat írja ki, csak megközelítőleg határolja be, úgyhogy inkább 90 fok körülre állítsd a lekapcsolás hőfokát.
A Thermal Throttling a BIOS / UEFI-ben alapból be van kapcsolva, és ajánlott is úgy hagyni, pont emiatt.
[ Szerkesztve ]
-
c41r0^
őstag
ilyen nincs sztem, hogy egy darabig többet kér, majd utána megint beéri kevesebb feszültséggel a CPU-ban egy speciális terhelésfajta hogy válthatna ki múló állapotú változást? megváltozik az áramszivárgás, aztán visszaáll (de mitől, tranzisztorok állapota megváltozik?), vagy mi?
hajnal negyed 3-kor kikapcsoltam a gépet, majd reggel fél8 körül a LinX és a Prime95 is ugyanúgy futott hiba nélkül kb. 10 percet +0.005V offseten, mint a hajnali teszt után
aztán másik Win7-et bootoltam HDDről (zeneszerkesztéshez optimalizált oprendszer), majd a Win update során kifagyott kékhalállal, majd SSD-s mindennapi Win7 boot, Win update, majd szokásos Windows hibák, amik "éppen-nem- elég" vcore fesznél szoktak előfordulni, na mondom akkor adok neki egy kicsit, +0.010V-on megint hiba, +0.015V-on hibátlan volt 11ig a tesztek és az általános hazsnálat alatt, sőt Ableton Live! alatt is
én inkább amondó vagyok, hogy a mindennapi használatnál jobban kijön az EIST általi fesz+szorzóváltozgatás során az, hogy egy adott frekvencián éppen nem elég a megemelt vcore fesz, mint ahogy korábban is írtam (pl. 4000 mhznél az 1.15V nem elég, de ha +0.015 az offset, akkor már 4000 mhznél 1.17Vot kap és az már elég, stb.)
[ Szerkesztve ]
-
c41r0^
őstag
én sem értek a technikai részéhez, de akkor nálatok (3 ember, ez már reprezentatív) CPU pihentetés után újra futott minden stabilan a hosszabb LinX stress előtti, korábban kikísérletezett stabilnak tűnő vcore feszültséggel úgy, hogy mást az UEFI-ben nem állítottatok át? EIST és/vagy C-states mellett vagy nélkül tapasztaltátok? mert ez így eléggé unreal kategória nekem, mert azért én sem ma kezdtem a tuningot (csak az LGA 1155 új)
-
c41r0^
őstag
végre tudom használni tuning mellett az LLC level 5öt
-
c41r0^
őstag
na most a stabil 4.2-n vagyok rajta, EIST és C-State-ek mellett, kikapcsolt vagyis minimális LLC-vel (level 5)
-0.1V offsetnél volt kékhalál, most stabilnak tűnik -0.075-nél, még majd próbálgatom ennél is lejjebb
idleben alacsony szorzókon 0.8556V a VID, ebből kap "valós" 0.776V-ot, a vdroop tehát ~0.08V
42-es szorzón, vagyis maxon 1.2V a VID, ebből kap "valós" 1.048-1.056V-ot, a vdroop tehát ~0.15V
4200on 10 perc Prime95 után a maximum maghők 60-62-65-67 fokosak kb. 1200-as cpu venti fordulat mellett
autoról levettem a PLL, a VTT és a VCCSA feszeket is rendre 1.75V, 1V és 0.971V-ra
ez az átlagosnál jobb procit sejtet, nem?
-
c41r0^
őstag
de ha fix vcore-t állítasz be, akkor kis szorzónál (ha leveszi az EIST) feleslegesen feszeli a cpu-t a lap, míg offset módban mindig az aktuális VID-hez képest tolja el a feszeket az offset mértékével
nézd meg, idleben 1600-on neked 1V körül lesz a fesz, míg ha offsetben csinálnád, akkor csak 0.77V körül adna neki a lap.
neked az LLC min van? mert egyáltalán nem lenne szükséges neked sem bekapcsolni
a vdroop nekem "direkt" ennyi, én pont azt akarom, hogy minél több legyen loadnál, hisz annál jobban kímélődik a cpu, minél kevesebb az LLC hatása... az Intel ajánlása sem véletlenül az LLC off, bár igaz, hogy 1.3V vcore alatt nem lehet degradáló hatása a legmasszívabb LLC-nek sem, de afelett már nem igazán ajánlott... én legalábbis nem akarok 1.5 V-os fesztüskéket a cpu-nak
[ Szerkesztve ]
-
c41r0^
őstag
válasz Kolondrum #6676 üzenetére
nekem nincs fogymérőm, de kb. erre a megállapításra jutottam én is (az arányokat sejtettem), akkor ez alá is támasztja
offsettel azért nehezebb kicsit, mert a min. és max. szorzókon kívüli a további szorzóknál is mind egyenként elégnek kell lennie a lap által kiosztott vcore fesznek, persze mindez csak akkor, ha megy az EIST (de azt meg miért kéne kikapcsolni? hacsak nem ha valaki azt akarja, hogy egyfolytában a max. órajelen járjon a cpu)
én továbbra is az észszerű tuning mellett vagyok, ha kell a kraft, akkor hasítson, ha nem kell, akkor minél kevesebbet fogyasszon, minden energiatakarékos feature mellett így is megy 4.2-vel erőfeszítések nélkül, sőt 4.5-tel is ment, tehát az nem igaz, hogy nem lehet beállítani
-
c41r0^
őstag
na akkor egy kis magyarázat
nem, pont fordítva; LLC level 5-ön (legalábbis ASRocknál ez a jelölés, máshol az LLC %-okban vagy más szintekben megadható) mellett kell a magasabb Vcore fesz, LLC level 1-el pedig a legkevesebb, ha azonos órajelen lévő stabil CPU-t nézünk
az LLC kompenzálja a vdroopot (vdroop= alaplapban beállított vcore fesz mínusz a CPU által kapott valós fesz), az LLC-nek van előnye és hátránya is
a VID szintek alapból bele vannak égetve a CPU-ba (gyárilag), azaz az alaplap alapesetben a cpu-ból olvassa ki, hogy ekkora órajelhez (egy adott szorzón) mekkora feszültség kell a cpu-nak (ezért is más minden egyes CPU, mert mások a gyári VID szintek is, egyik alacsonyabb, másik kissé nagyobb VID szinten viszi az azonos órajelet)
nem minden szorzóhoz van VID információ, hanem csoportokhoz, tehát pl. (most hasra) 16-22-es szorzóig 0.865V, 23-28-as szorzóig 0.95V, stb., de ezt jegyezzük meg, mert később még fontos lehet
mikor offsetet állítasz, akkor a CPU-ba égetett VID-hez képest (offset=eltolás) adod meg az eltérést/eltolást, azaz az alaplap az offset mértékét hozzáadja vagy elveszi (attól függ + vagy - offset) a CPU-ból kiolvasott VID szinthez, és a módosított feszültséget adja a CPU-nak, ezáltal a monitorozó programok Win alatt a cpu valós VIDje helyett már az offsettel módosított (!) értéket írják ki VID-nek (pl. CoreTemp), míg a CPU-Z próbálja a valós feszt kiírni, amit valójában kap a CPU ("offsettel módosított VID" mínusz vdroop értéket)
értelemszerűen, ha a CPU alapon van, akkor a gyári VID-et alkalmazza az alaplap a CPU-ból, és a VID is a gyári érték lesz, amit pl. a CoreTempben látsz
a vdroop szándékos jelenség, a PWM (feszültségstabilizáló) áramkörök működése miatt van rá szükség, ugyanis azok load esetén - amikor hirtelen magasabb feszültséget kéne adniuk a CPU-nak, mivel annak hirtelen magasabb órajelen kéne járnia - túllőnek (akár 0.1-0.2 V-tal is!) a célon pár ms-ra, majd utána beállnak a kívánt és kellő feszültségre, és amiatt, hogy ez a fesztüske ne legyen túl nagy, ezért a PWM áramkör inkább "aláfeszel" loadnál, hogy mikor majd jön a fesztüske a load kezdeténél, az a tüske ne nagyon haladja meg a BIOS-ban beállított feszültség értékét
na az LLC levelekkel te azt kalibrálod, hogy ez az "aláfeszelés" mennyire legyen meg, ergo ha agresszívra állítod az LLC-t (ASRocknál level1), akkor nagyobb lesz a load-nál előjövő fesztüske is, ami 1.3V load "valós" feszültségig nem gond, de felette már az lehet, mert akkor 1.4-1.5 fesztüskékkel bombázhatja a CPU-t pár ns-ig, minden egyes load ciklusban, azaz amikor magasabb órajelre vált a CPU
ezért van az, hogy a vdroop nagysága terhelésfüggő, minél nagyobb a cpu load, annál nagyobb a vdroop is, mert annál jobban "aláfeszel" a lap
tehát ebből következik, hogy "egészségesebb" a CPU számára, ha a BIOS-ban "nagyobb vcore fesz + lightos LLC" kombó van beállítva, mintha "kisebb vcore fesz + agresszívabb LLC" kombót használsz, mivel az első esetén loadokkor nagyobb fesztüskét kap a CPU
a feszültségek szempontjából vcore offset módban és LLC offal tehát a legkímélőbb a CPU tuning, csak azért időigényes a kellő offset megtalálása a stabilitáshoz - és most térünk vissza a CPU-ba égetett VID csoportokhoz - mert a nem gyári alap szorzók felett már nincs VID információ a CPU-ba égetve, tehát a lap onnan csak a CPU-ból kiovasott max. VID-hez rendeli hozzá az offset feszültséget, például ha én egy 3570K-t tuningolok, annak a gyári szorzója max. 34 (turbot most ne vegyük ide, mert tuningkor az eleve kikapcsol), amihez van egy VID érték, én feltolom 42-re 4.2 GHzre, akkor stabilnak kell maradnia a 34 és 42 közötti szorzókon is, és ehhez kell eltalálni a kellő offset feszt
na, ez egy kicsit hosszúra sikeredett, de rövidebben nem lehet elmagyarázni
-
c41r0^
őstag
attól függ, hogy a te lapodnál a level 1 a legagresszívebb vagy leglightosabb LLC beállítást takarja
Z77 Extreme4-ben a leglightosabb a level5 és a legagresszívabb a level1, ezek szerint nálad pont fordítva van, de én az előző HSZ-emben az én lapom level szintjeit vettem mérvadónak
a lényeg, hogy bármilyen is a jelölés, a legagresszívabb LLC mellett van a "valós" fesz legközelebb az UEFI-ben beállítotthoz, a vdroopot a legagresszívabb LLC (a képen a level1) majdnem teljesen meg is szünteti
-
c41r0^
őstag
akkor ez nem igaz:
A második felében már az van, amit ki akartam hozni a dologból, mégpedig, hogy lvl-5-ön lehet nálam a legkisebb feszt állítani a procinak, amivel terheléses teszt mellett is stabil marad, ez nálam tapasztalat. - pont fordítva, lvl 5-nél kell a nagyobb vcore fesz, hiszen full loadnál level 5ön a legnagyobb a vdroop
-
c41r0^
őstag
most megnéztem, külföldi fórumokon egyik ezt írja, másik azt, egyik, hogy low-on normális a vdroop, másik, hogy pont fordítva, úh. már nem vagyok benne biztos, hogy a minél kevesebb % a jó neked
nézd meg mindkét végletet, és amelyiknél kevesebb a cpu-z által mutatott cpu feszültség loadnál, az a jobb beállítás neked
egyébként 1.08 V körül szinte oly mind1, hogy aktív-e az LLC vagy nem, de azért jobb, ha nem aktív feleslegesen
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest