Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz artiny #56747 üzenetére
A bemenet és a GND közé.
A nyomógombra közvetlenül nem jó, mert a kondenzátorban tárolt töltés kisütésekor impulzust képez, még akkor is, ha ilyen kis kapacitásnál szikráról elvileg nem lehet beszélni.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz artiny #56749 üzenetére
Nem használok olyan játékpanelokat, de ha keresztben vezet (ahogy a zöld pontok mutatják), akkor pont egy zárlatra rajzoltad rá a kondit. Úgy mit sem ér.
A PI bemenetére és a GND-re kellene. A másik változatnál 10 nF kapacitást javasolnak, ilyen nagyságrendben lehet próbálkozni. Lehet több, kevesebb.
103 = 10 és 3db nulla =10 000 pF
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #56759 üzenetére
Legegyszerűbben pár dollárból:
https://www.aliexpress.com/item/-/32785660328.html
https://www.aliexpress.com/item/-/32790774692.htmlVagy egy TL431 segítségével:
Csak át kell méretezni az osztót, arányában is, áramában is, hogy ne merítse túlzottan az akkut.
Ez a küszöb felett világít:
Ez meg túl magas vagy túl alacsony szintnél jelez:
-
Kernel
nagyúr
válasz erikke17 #56766 üzenetére
Érdekes addig kattog amig hideg a majd ha bemelegszik egy óra múlva már semmi baja.
Át lettek forrasztva a lábak, ahogy múltkor írtam? Nem szokott ilyen baja lenni ezeknek a reléknek, a forrasztás szokott meglazulni. Hacsak a tekercs bekötése (a relén belül) nem vált le, bár nem jellemző.
Létezik még olyan hiba is, hogy a relét kapcsoló tranzisztor kollektora szakadozik, hőtágulásra reagál, de lehet máshol is hiba az áramkörben. Ha a tekercs két pontjára forrasztasz két szál vezetéket, arra egy LED-et és egy soros ellenállást, kivezeted előre, működés közben meg lehet figyelni. Ha villog a LED, akkor a relének nincs is baja.
(#56767) draco31
Negatív a test, a legkönnyebb kimérni.
-
Kernel
nagyúr
válasz erikke17 #56778 üzenetére
Azt a részt elírták, előfordul ilyen. Lehet az erősítőnek kisebb teljesítményű végfokkal szerelt változata is, kisebb tápegységgel, talán összekevertek valamit.
Itt mindenesetre a relé 28,5 V-ot kap (végfoktáp) 100 Ω / 1W ellenálláson keresztül. Az ME-7C 024 2H tekercse:
24 V / 1080 Ω / 22 mA
1080 + 100 = 1180 Ω
28,5 / 1180 = 24 mA
Az ellenálláson esik: 2,4 V
Tehát a tekercs még így is többet kap 24 V-nál, de ez nem vészes. Az viszont már eléggé életszerűtlen, hogy 12 V-os relét betenni, noha kiszámoltam az érdekesség kedvéért, még annak 270 Ω-os tekercsét is elbírná a 100 Ω-os ellenállás. 1 W alatti érték jött ki veszteségként, viszont akkor 21 V jutna a 12 V-os relére, ami már sok.
-
Kernel
nagyúr
válasz CPT.Pirk #56779 üzenetére
Hasonló van nekem is, konnektorba dugható, ahol a manuális gomb a berendezés azonnali ki-be kapcsolására való. Attól még a program fut tovább, később felülírja.
De kapható még sokféle időzítő:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_54541-54541.html
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_52888-52888.html
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_51640-51640.htmlAhol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Hujikolp #56794 üzenetére
...a 10W-os limitet hogyan lehet értelmezni, számolni? Ez a leadott maximális teljesítmény?
Alapvetően a 10 % harmonikus torzításhoz tartozó teljesítményt szokás megadni, mint névleges vagy szinuszos teljesítmény.
-
Kernel
nagyúr
válasz KaiotEch #56806 üzenetére
Ha megfelelő teljesítményű a páka, lehet még gond a hőátadással (szennyezett, oxidált hegy).
Az ón is lehet problémás, akadnak olcsó hulladékok, ólommentes eleve nem javasolt, magasabb olvadáspontja miatt. Egyébként általában a gyantás ón önmagában is megfelelő a célra.
Karcolgatás helyett jobb felcsiszolni, megreszelni. Ha szükséges, de sok videón ezzel nem foglalkoznak egyáltalán, mégis sikerül nekik.
-
Kernel
nagyúr
válasz KaiotEch #56817 üzenetére
60 W-os pákával nem próbáltam még, csak nagyobbal, így nem tudom, mennyire alkalmas.
63/37-es kínai ónt rendeltem már, ha nem is pont olyat. Noha fel tudtam használni hibátlanul, de volt egy olyan érzésem, hogy valamivel kevesebb benne az ólom, a korábban megszokottnál.
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #56821 üzenetére
Valamikor nekem is volt hegedűgyanta, később piacon kaptam egy zacskó fenyőgyantát. Kipróbáltam még a DM-ben kapható kozmetikai gyantát is, tulajdonképpen az is végzi a dolgát, így néz ki:
(#56822) KaiotEch
Alkohol / denaturált szesz oldja.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Sarus vagy hüvelyes csatlakozásokat szimbolizál valószínűleg. Amibe nincs dugva semmi, nem vezet sehová, az egy üres saru. Ami kettős, az meg elágazó.
1. lehet valamiféle csatlakozó vagy mérőpont, ahol a bal-jobb index feszültsége megjelenik.
4. lehet testelési pont.Ha lenne motorom, valószínűleg forrasztással, zsugorcsövezéssel képeznék Y-elágazásokat. Vagy megfelelő saruzással.
(#56829) KaiotEch
A furatgalvánok túloldalán is bizonyára van valami, amihez forrasztani lehet, de meg kell nézni a leszakadt résznél is, hogy van-e elvezetés, azt is át kell kötni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz artiny #56832 üzenetére
A kábelben van egy harmadik vezeték, ami kapcsolófeszültséget (triggert) továbbíthat.
Amikor a tolatólámpa bekapcsol, a trigger hatására aktiválódik a monitor. De neked nem olyan monitorod van, ami ilyen automatizmusra alkalmas, ha jól látom.
-
Kernel
nagyúr
válasz artiny #56835 üzenetére
Az pont erről szól, csak előbb már nem tudtam alaposabban átnézni.
Van egy ibolya/fehér vezeték, azt kell rákötni a tolatólámpára, annak is nyilván a kapcsolt pontjára. Ehhez fel lehet használni az RCA-kábel említett plusz vezetékét.
Menüben lehet konfigurálni, hogy a sebváltó testre zár vagy pozitívot kapcsol a lámpára, de általában testre szokott zárni.
-
Kernel
nagyúr
válasz artiny #56837 üzenetére
Standard PAL vagy NTSC kompozitjel, be lehet dugni oda is, de kell a kamera működéséhez a 12V is.
Egyébként ez két külön dolog, a kameratáp és a monitortrigger, ha utóbbi testre záró elven működik.
Ha pozitívot kapcsol a sebváltó, akkor lehetne közös.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz artiny #56841 üzenetére
Középső a pozitív, ami a leggyakoribb, de azt ebből nem tudni, hogy a kamerához való kábel is így van-e bekötve, az viszont könnyen kimérhető. Addig csak valószínűsíthető.
(#56840) kmisi99
A telefon szempontjából mindegy, hol érzékeli a zárlatot az adatvonalon, ezért mindegy. De az már típusfüggő is lehet, hogy rövidzárral, vagy milyen kötéssel van beállítva, ebben az eredetit kell leutánozni.
(#56839) szabifotos
Mivel a napelem áramgenerátoros jellegű, tehát nagy a belső ellenállása, össze lehet kötni ilyen kis eltéréssel, de nem lesz egyforma az árameloszlás, az optimális munkaponti terhelés sem állítható be.
Terheletlenül az alacsonyabb feszültségű cella ráterhel a nagyobbikra. Nagyobb terhelésnél egy ponton már mindegyik cellából csak a fogyasztó felé folyik az áram, de nem egyforma eloszlásban. Az eredő feszültséget ezek a különböző áramok fogják fenntartani a terhelésen, ami a jelleggörbe sajátosságai miatt nehezen lenne számítható.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz jozsi252 #56847 üzenetére
A tápegységek PWM-működésének természetes velejárója, hogy a névlegesnél alacsonyabb terhelésen (kisebb PWM kitöltési tényező mellett) hallható zúgás jelentkezhet.
-
Kernel
nagyúr
válasz tordaitibi #56852 üzenetére
Van olyan is, hogy nem hallható frekvenciájú (maga az áram), de alharmonikus, mechanikus rezonanciák miatt mégis rezgésbe jön valamelyik alkatrész (főleg tekercsek), hallható hangon.
Pl. egy PC-táp terhelés alatt sípol, pedig nem burst-módban jár, ami más tápegységeknél is inkább a készenléti, illetve terhelésmentes állapot jellemzője és zúgó vagy szakaszosan pulzáló hangként írható le.
-
Kernel
nagyúr
A kondit nem lehet rövidzárral helyettesíteni, az indítórelét lehet nyomógombbal helyettesíteni, ami az indítókondit kapcsolja.
De ez üzemi kondenzátoros, legfeljebb anélkül lehet megpróbálni. Anélkül viszont nem indul, ezért kell belökni valamelyik irányba. Vagy, ha már elindult, az átkötést (amit a kondinál csináltál) megszüntetni.
-
Kernel
nagyúr
Bizonyára azért van odaírva a kapacitás, de kondi nélkül nem szokott elindulni, vagy csak ritkán, ahogy itt is mutatják:
-
Kernel
nagyúr
válasz krisztianAMG #56880 üzenetére
Ezt így nem lehetne értelmezni a kapcsolási példa / környezet nélkül, ha nem sejteném, miről van szó.
Szimpla táplálású rendszerben kreálni lehet egy virtuális földpontot, ami jellemzően a tápfeszültség felét állítja be a műveleti erősítők részére, hogy onnan vegyék a DC-viszonyítási pontot.
A féltáp előállítható egyszerű ellenállásosztóval is. De ha terhelésnek van kitéve, fontos a stabilitás, akkor az osztót még megfejelik egy műveleti erősítővel, aminek a kimenete követi a noninvert bemenet szintjét.
Az invertáló bemenetre pedig 100 %-ban visszacsatolják a kimenetet egy rövidzárral. Tehát ez lényegében egy feszültségkövető kapcsolás, az osztót követi 1:1-ben. Mivel a negatívan visszacsatolt műveleti erősítő alapvető tulajdonsága, mindig úgy igyekszik szabályozni a kimenetét, hogy a saját két bemenete közötti feszültséget minimalizálja (amíg lehetséges, vagyis adottak a környezeti feltételek).
A virtuális földpont kinevezhető a rendszer GND-pontjának is, ekkor a +/- táp már nyilván nem GND.
Ha mondjuk továbbra is a negatív táp a GND, az AC jelbemenet szempontjából lényegtelen, azt kondenzátorral le kell választani.
-
Kernel
nagyúr
válasz xxxjjjkkk #56884 üzenetére
Azokat én írtam, de csak ciklikus időzítés állítható be vele, tehát nincs belső órája, amihez kötődne az időpont.
Késleltetési idők vannak, amiből lehet T1 és T2 szakasz, ezeket lehet végtelen ciklusra is programozni. Azt nem lehet tudni, hogy mennyire pontos, van-e kvarc időalapja (a panelon nem látszik), így egy pontatlanság halmozódhat a napok múlásával, eltolódhat az idő:
https://www.aliexpress.com/item/-/32783708719.html
http://www.ebay.com/itm/272301579616Ennek van kétgombos változata is, de az csak késleltető, nem végteleníthető.
Legegyszerűbb lenne egy olcsó mikrovezérlő és három FET a kimenetre (nem kell relé), de ahhoz programot is kell írni.
A Cn101A időzítővel kapcsolatban talán nem árt tudni, hogy esetedben nem fontos 12V-ost keresni belőle, mert a táptól függetlenített a relékimenet (nem úgy, mint a konnektorba dugható fajtáknál). Ennyi erővel 230 V-ról is táplálhatod:
-
Kernel
nagyúr
válasz ssid3956 #56885 üzenetére
Ha az erősítővel egybeépített hangszóró hálózati táplálása nem földelt, az jó, mert nem tud kialakulni földhurok.
Ha az erősítő földelt, de a laptop nem, akkor nincs földhurok.
Ha az erősítő földelt és a PC is, az már földhurok.
-
Kernel
nagyúr
válasz xxxjjjkkk #56888 üzenetére
Úgy lehetne elvileg, a megjelenő 12V-ot triggerként használni, egy triggerelhető modulhoz. Ebből van a kétgombos fajta, ami még olcsóbb is:
Vagy valamelyik időalap, amit már említettem, kiegészítve FET-tel vagy relével:
http://www.ebay.com/itm/311514571224
http://www.ebay.com/itm/222187444506Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz ssid3956 #56891 üzenetére
A laptoppal nem zúg az 5 méteres kábel, akkor elvileg használhatónak kellene lennie, még ha nem is márkás kábel. Magam is régóta használok egy 5 méterest, szokásos kínai darab, semmi gond vele.
De épp azért írtam az előbbieket, hogy tisztázni kellene, nálad milyen a földelési rendszer. PC-házhoz nem érdemes átkötni, általában nem vezet jóra.
-
Kernel
nagyúr
válasz ssid3956 #56894 üzenetére
Elvileg nem kellene, hogy befolyásolja (ha már az erősítő nem földelt), csak a gyakorlatban nem árt kipróbálni hálózatról, mert ebben a szakmában bármikor érhetik meglepetések az embert, amiből azután következtetéseket lehet levonni.
De ehhez az kell, hogy a tápegység hálózati védőföld és a laptop GND (negatív) között valóban fennálljon a galvanikus kapcsolat, ahogy az általában szokott lenni. Műszerrel ellenőrizve, nem csak feltételezve.
-
Kernel
nagyúr
válasz ssid3956 #56896 üzenetére
Tehát akkuról nem zúgott egyáltalán, földelve már bejött valami. Ez utalhat arra, hogy az erősítő, ha nem is földelt, de a zavarszűrő kapacitásain valamennyi áram folyik a hálózat felé, ami a hangkábelen kiegyenlítő áramot hoz létre. Legjobb lenne megvizsgálni annak a tápegységnek a felépítését.
Dugók forgatásával is lehet próbálkozni, bár nem feltétlenül változtat rajta.
Amellett az 5 méteres kábel árnyékolása is lehet gyenge minőségű (túl nagy ellenállású), az is hozzájárulhat a jelenséghez. Esetleg meg lehetne próbálni egy vastagabb rézvezetéket kihúzni mellette és azzal összekötni a GND pontokat, legalábbis csak a teszt kedvéért, hogy mi történik.
-
Kernel
nagyúr
válasz #15241216 #56908 üzenetére
Gogle-barát szokott rávezetni, például beírom, hogy:
usb load site:mysku.ru
Ha egész orosz területen akarok keresni, akkor:
site:ru
Utána a webes vagy a képkeresőt is érdemes nézni, rá lehet találni:
http://mysku.ru/blog/aliexpress/37927.html
http://mysku.ru/blog/aliexpress/48251.htmlCsak ezt nem rajzolták le. Vagy tovább kell keresni, most nem tudom átnézni alaposabban a találatokat.
-
Kernel
nagyúr
válasz krisztianAMG #56915 üzenetére
Ezt le is írja:
The Differential Input Voltage is Zero as V1 = V2 = 0 (Virtual Earth)
A negatív visszacsatolás miatt azonos potenciálra kerül a két pont.
Mivel az csak egy elméleti lecke a műveleti erősítők működéséről, a tápfeszültség mellékes, illetve ideálisként feltételezett erősítőről van szó, ami odáig is fokozható, hogy a táppal nem foglalkozunk. Az csak úgy "van", végtelen határokig, pozitív és negatív irányba is.
Ez a virtuális földpotenciál is egy elméleti fogalom, talán innen jobban megérthető:
http://arekold.amk.uni-obuda.hu/elab/segedletek/Elektro_Fuzetek_2.pdf
-
Kernel
nagyúr
válasz Heimdallr75 #56913 üzenetére
Az akku linkje mondjuk elcserélődött, de ha az is "rokon", akkor direktbe is rá lehet kötni, vagy egy kisebb ellenálláson keresztül, hogy ne szikrázzon a feszültségkülönbség miatt.
-
Kernel
nagyúr
válasz krisztianAMG #56923 üzenetére
Leválasztónak nevezik, szükség van rá ilyen esetben, mert kiakadna a kimenet.
4,5 V szorozva az erősítéssel, akkora szintet akarna felvenni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Heimdallr75 #56922 üzenetére
Egy hasonló van itt:
Tehát ha 13,8 V tartófeszültséget kötnél rá, ahhoz nem kellene áramkorlát, de az nem is felel meg az utazás közbeni, minél gyorsabb töltés követelményének, sőt nem is töltés, csak tartás (noha ez nem teljesen igaz, mert ennyivel is indítóképesre lehet hozni egy autóakkut, egy éjszaka alatt).
Ha gyorsabb töltés kellene, akkor lehet feljebb emelni a feszültséget, viszont az áramot is korlátozni kellene 2,1 A-nél.
A korábban is tárgyalt XL4015 CC/CV modul FET-kapcsolójával képes ilyen minimális feszültségkülönbséget is áthidalni, így talán használható lenne erre is.
A modul kimenetét rövidre zárva be lehet állítani az áramkorlátot.
-
Kernel
nagyúr
A mérleghinta közepén sem történik látszólag semmi, de attól még működik a szerkezet. A szint (potenciál) nem változik, de erők (áramok) hatnak.
A bemenet és kimenet közötti feszültség úgy osztódik, hogy ideális esetben (végtelen erősítés, nulla bemeneti áram) létrejön a virtuális 0 potenciál.
A gyakorlati műveleti erősítő nyílthurkú ellenállása persze nem végtelen, de jó sok.
http://itl7.elte.hu/elektronika/node3_2.html
A két ellenállás találkozási pontját virtuális földpontnak nevezik, mivel ha az erõsítõ erõsítése nagy, akkor ezen a ponton szinte nincsen vezérlõjel.
Vagy a másik, amit tegnap linkeltem:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz McSzaby #56951 üzenetére
...akkufesz. esésre is reagál és elindul, ami azt jelenti, hogy van benne valahol egy feszültségforrás a szirénának.
Az nem így működik, csak figyeli a terhelésre hirtelen csökkenő feszültséget, arra is riaszt, de egy akkut használ.
-
Kernel
nagyúr
válasz gyenesmartin #56962 üzenetére
SAK215 jó helyette állítólag, illetve az adatlap szerint is úgy néz ki, azt viszont látni eBay-en is.
-
Kernel
nagyúr
válasz nyogo83 #56964 üzenetére
Ha 12V-ból levonjuk a 3,3 V és a diódán eső 0,7 V-ot, marad 8 V, amit 100 mA árammal szorozva el kell fűteni a toknak, vagyis 0,8W.
Ha a hűtése nem ennek megfelelő, akkor túlmelegszik. Egyébként az adatlapon szerepel a belsőleg limitált disszipáció is, tehát elvileg nem kellene tönkremennie, de a tartós magas hőmérséklet attól még nem tesz jót neki.
Közben találtam egy ilyen adatot, a SOT-223 tok max. disszipációjával kapcsolatban, talán épp emiatt van határon:
(#56967) gyenesmartin
Nem ismerem, de az IC láthatóan erre a célra lett optimalizálva, esetleg az adatlap segítségével alkatrészt is lehet módosítani, ha nem lenne pontos.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #56981 üzenetére
Drain pump, triac kapcsolja, de ezek nem annyira érzékeny alkatrészek, illetve nem is lehetne úgy kicentizni, hogy ilyen kis eltérés számítson.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz jézusom #56996 üzenetére
Az akku 12,6V LiPo csomag (de nagyáramú típus), az elektronika pedig egyszerűbb, mint gondolnád (ha eltekintünk az akkutöltő, USB stb. paneltől).
Egy másik fajtánál így néz ki a lényeg:
Tehát van a kábelen egy egység, aminek a belsejében paralel diódák láthatók:
A diódák feladata, hogy a LiPo akkuból csak kifelé irányba folyhasson az áram. Amikor az autó beindult, annak magasabb töltőfeszültségét már nem szabad ráengedni visszafelé. Forrás:
https://www.youtube.com/watch?v=DsqNZzOa428
Ez egy másik, a minibikázók terén elismert márkának számító Noco egyik típusának belseje:
https://www.youtube.com/watch?v=VlRqu-Iwd0g
Bár most látom, más típusoktól eltérően, ebben Li-ion van, de szintén 12,6 V végfeszültség (11,1 V a nominált).
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz jézusom #57008 üzenetére
Mindenesetre, mint a márkásabb Noco Genius videóján látszik, a jó rendszer része még egy relé is. Az elektronika figyeli az akku hőmérsékletét, túlmelegedés esetén lekapcsol a relé.
Vagy lehet beiktatva a kábelbe túláramvédő, figyelmeztető buzzer is:
http://mysku.ru/blog/aliexpress/36721.html
http://mysku.ru/blog/china-stores/49368.html
http://mysku.ru/blog/china-stores/36624.htmlVagy legegyszerűbben beírják a kezelési utasításba, hogy egyszerre három indítás engedélyezett. Aki nem tartja be, legfeljebb így jár (videóval a cikkben):
http://totalcar.hu/magazin/technika/2016/02/14/filleres_neppertrukk_-_a_zseb-bika/
Fontos, hogy legalább félig töltve legyen a zseb-bika akkuja, különben nem sikerül az indítás. És hogy egymás után maximum háromszor próbálkozzon az ember a bikázással. Ezekre azért kell figyelni, mert ha valaki olyan hülye, mint például én, és túlságosan is magabiztossá válik a csodás teljesítményt látva, pillanatok alatt tönkre teheti a készülék LiPo akksiját.
-
Kernel
nagyúr
válasz jézusom #57018 üzenetére
Védett akku nem rúg labdába, még ennél kisebb (de nagyáramúnak számító) alkalmazásoknál sem.
18650 cellába nem lehet olyan védelmet integrálni, ami akkora áramot kezelni tudna. Egy apró korong az egész, csak egy példa:
-
Kernel
nagyúr
válasz jézusom #57018 üzenetére
Azt nem is írtam, hogy itt nem a lemerülésen van a hangsúly, hanem az akku belső ellenállásán eső feszültség és az indítóáram szorzataként létrejövő teljesítményről, ami igen hamar túlfűti az akkut. Ezért kell a hőérzékelő.
A cikkben szereplő fajtánál nagyjából három indítás után forrósodik fel annyira, amikor már abba kell hagyni.
Ha fogsz valamilyen más akkut, aminek nagyobb a belső ellenállása, az még gyorsabban fog felizzani.
-
Kernel
nagyúr
Abban a képletben az áram és az ellenállás szerepel. Nem véletlenül fogalmaztam így:
...eső feszültség és az indítóáram szorzataként létrejövő teljesítmény...
Szó szerint lekövetve:
U x I = P
Amellett nyilván érvényes ez is:
-
Kernel
nagyúr
válasz cappa72 #57040 üzenetére
80-as évek technikája az Alfaset, ma már azért akadnak egyéb lehetőségek is:
https://www.conrad.hu/hu/elolap-gyartas-o2512110.html
Itt írta valaki, hogy a Conradnál is lehet keresni, úgy találtam:
Hobbyelektronika >> Számlapok és előlapok készítése
De a linken sok másról is van szó, nem néztem át az egészet.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #57049 üzenetére
A WinLIRC programot használtam egy időben, egy soros portra barkácsolt IR-vevővel az infrajeleket fájlba lehet menteni, IR LED-del ki is lehet sugározni, vagy csak a számítógép vezérlésére használni.
Az irplus ennek egy Androidos rokona.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #57070 üzenetére
Nem mondanám, hogy kétfelé oszlik, másrészt pedig a 2.1 erősítőnek is sztereó bemenete van. Az LM1036 is egy sztereó előfokozat, tehát 1:1-ben illeszkedik.
Maga a 2.1 egy olyan áramkör, aminek van L R bemenete és van L R SW kimenete. SW a közösített mélytartomány, L R pedig két "mélycsökkentett" csatorna lényegében. Csak néhány példa:
(#57069) szjoci
Igen, mehet bele.
-
Kernel
nagyúr
válasz Speeedfire #57078 üzenetére
Vagy abba kell vékonyabb rézhuzalból más lábat forrasztani, vagy a foglalat helyett kell például ilyen karos foglalat, ebbe belemegy:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- 3D nyomtatás
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gaming notebook topik
- Proxmox VE
- Elektromos autók - motorok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- BestBuy topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs