Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ja no
aktív tag
a peltier hatás fordítva is műxik, bár rendkívül rossz hatásfokkal.
Szerintem hülyeséget mondtak, mert ha aranyba mártják az egészet, akkor ott nem lesz a két fém között potenciálkülönbség, hiszen azonos hőmérsékleten lesznek. Jameg az izzónak szerintem a hozzávezetése is valami wolfram ötvözet lehet, nem csak az izzószál maga, tovább rontva ezzel a termoleketromosság esélyeit
BTW, ha elég gyorsan tudod rángatni az izzódat, akkor a föld mágneses terét felhasználva nyerhetsz energiát. És ha a te tv-d nem is ad képet, de mindenképp benne lennél az esti hiradóban -
Ja no
aktív tag
Az ADC-t hogy lehet megvédeni? Mert én simán el tudom képzelni, hogy egy ekkora ''rendszerben'' egyszer csak rossz helyre kontaktálom a mérőcsúcsot. Az meg hülyén jön ki, ha a biztosíték mintájára, ezeket az ADC-ket is fogyóeszközként kezeljük, remélve hogy Dugovics Tituszként nem ránt magával mást is.
Az ''a'' és ''b'' pont világos. ( majdnem... ) -
Ja no
aktív tag
válasz X Sügi X #2351 üzenetére
Szerintem megépítve tuti többe lesz, mint készen. (mármint ami nézhető képet ad)
De abban maximálisan igazad van, hogy az alkotás öröme így elveszne.
Talán külföldi fórumokon könyebben akadzs ilyen kapcsirajzra.
Te túlképp a scart vagy az antenna jelét szándékozol átjátszani? -
Ja no
aktív tag
válasz kovacstibor79 #2361 üzenetére
KÖszi!
Kérhetnénk egy kicsit nagyobban? -
Ja no
aktív tag
Hali,
Van valakinek tuti tippje bontott patch-szekrények beszerezhetőségét illetően? Kb félmagas kellene, ami elég mély ahhoz, hogy eszközöket is bele lehessen építeni, és nem csak patch-sorokat. (pontos méretet nem írok, mert még alakítható) -
Ja no
aktív tag
válasz Winner_hun #2390 üzenetére
ha mindet párhuzamosan kötöd, akkor előfordulhat, hogy sűrűn kell cserélned őket
De ha tényleg nem akarsz molyolni, akkor tegyél annyi diódát sorosan, hogy a LED-cluster-edre ne jusson 3,1V-nál nagyobb ( kék és fehér ledek). Így valszeg mindegyik túléli, de a fényerejük össze-vissza lesz. -
Ja no
aktív tag
válasz Winner_hun #2409 üzenetére
Ezért mondtam, hogy ne ellenálláson, hanem inkább diódákon ejtsd a feszt a kívánt mértékűre. ( a ''sima'' diódák 0,5-0,7V-ot ejtenek; a schottky meg 0,2V körül.) Ezekből pakolj sorosan annyit, hogy a LEDkupacodra kb 3,1V jusson.
Egyébként ugyanazon alomból származó fehér LED-eknél is lehet közel 30%-os áramkülönbség azonos tápfesz mellett. Ehhez a melegedés még rátehet kicsit.
De az is igaz, hogy egy LED-et hajthatsz 40-50mA-el is a 20 helyett csak radikálisan lecsökken az élettartama. Bár mire behalna, valszeg úgyis megunod a moddodat és kreálsz másikat ( a ''profi'' LEDekre kb 100,000 üzemórát garantálnak, ennyi idő alatt csökken a fényereje a felére.) -
Ja no
aktív tag
Hi,
Van valakinek ötlete olcsó, kész-dobozolt A/D konverterre? 12bit, ~20kHz, 13V max input, 4ch (tehát hangkártya nem jó...)
Advantechnél találtam ami jó lenne, de az 16ch-ás és 85kHUF környékén van. Nekem egy lényegesen olcsóbb kellene -
Ja no
aktív tag
válasz didyman #2457 üzenetére
építenék, de nincs rá idő. Meg a gyáriakhoz van valamiféle szoftverillesztés is. /nekem excellbe kell bedobálni az adatokat/
Ha meg a gyári esetleg ''hurka'', az kiderül a kézhezvételtől számítva 2 napon belül. Ez az építettről sajna nem mondható el.
MOst találtam neten hirtelen $60-120 között, ami jó is lenne, csak nemtom mennyire gagyik. Esetleg tucc olyat ami tutira műxik és nem horror az ára? -
Ja no
aktív tag
válasz X Sügi X #2462 üzenetére
most miért száll el egy félvezető ha hidegen adsz rá nagy kakaót? Én eddig úgy tudtam, hogy a melegedés hatására tolódik el ''dominóelv'' szerűen a munkapontja.
A rendezvényhangosításnál, meg azért szól halk zene, mert ha már eccer begyújtotta a rendszert, akkor nem akrja újra ki-be kapcsolni az egészet. ( a hájend meg egész más...) -
Ja no
aktív tag
Ismertek olyan (beszerezhető) TCN75-szerű hőmérőcsipet, aminek finomabb a felbontása?
Ha lehet, akkor valami 16bit körüli kellene, és a hibahatára a legalsó bitre korlátozódjon. -
Ja no
aktív tag
A tartomány 0-45Cfok.
felbontás/pontosság: a jelenleg használt analóg kütyü az 0,002 !. Nekem nem kellen ilyen pontos, de a TCN75 által nyújtott meg már kevés.
A uC-s megoldást meg azért erőltetem, hogy LCD-n könnyen kijelezhető legyen a mért érték, illetve a preset
A jelnlegi analógra egy AD592 (?) van ráakasztva. Nem túl drága darab. Ott egyébként a relatív pontosságra van kihegyezve a dolog, és igazából nekem is talán elég lenne az.
Ebből gondolom, hogy egy 16bites A/D-vel rendelkező uC-vel megközelíthető ez a relatív pontosság.
Az AD592-nek 1uA/K a ''kimenete'', a tápfesze 4-30V. Ezt lehet mérni közvetlenül egy 16bites AD-vel, vagy még mindenféle precíziós előerősítést igényel? -
Ja no
aktív tag
ettől tartottam...
A hozzá építendő opamp-os történet mennyire bonyolult? ( azt még bevállalnám, hogy 1,5kHUF hozzá az IC, csak ne kelljen belőle egynél több, és könnyedén reprodukálható legyen a kapcsolás. Vagy ez a paradoxon nem oldható fel ilyen könnyen? )
Ha ezzel tudnék 0,02C pontossággal mérni a 0-45C tarományban, az már jó is. -
Ja no
aktív tag
Pt100 helyett használhatsz olcsó K-tipusút is, ugyanolyan pontos linearitás tekintetében, csak nem megy fel olyan magas hőmérsékletig. Pt100-at azért szeretik többek közt használni, mert eléggé ''cserekompatibilis'' a többivel szemben. ( A K-tipusut meg be kell ''nullázni'', mert elég nagy a gyárt. szórás)
-
Ja no
aktív tag
a www.gpbatteries.com oldalán találsz egy csomó datasheetet, azok mindent elmondanak az általános akksikról.
A megadott értékek ''laborkörülményekre'' vonatkoznak, amit egy általános eszközzel produkálni elég nehéz. Ha nem terheled túl nagy árammal, akkor általában 90-95% körülire számolhatsz, mint ami rá van írva. -
Ja no
aktív tag
válasz sirály12 #2551 üzenetére
7Ax12V, az 85W-nyi energia plusz a veszteség, ami itt tetemes.
Persze tudom nem egy óra alatt akarod feltölteni...
Kis áramszedő antennákkal nem oldható meg esetleg galvanikusan?, Vagy egy olyan alljzat, amire ha rágurul, akkor lényegesen kisebb lesz a légrésed?
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
upsz
-
Ja no
aktív tag
Az építő jelelgű megnyivánulások között esetleg valaki tudna segíteni is?
-
Ja no
aktív tag
válasz Feketelyuk #2567 üzenetére
Van az indexnek egy fotofóruma, ott már többen kitárgyalták a témát.
Meg antikváriumokban találsz elektronikai könyveket, ahol vannak konkrét ilyen kapcsolások. -
Ja no
aktív tag
pl: http://www.siliconchip.com.au/cms/A_30754/article.html
-
Ja no
aktív tag
válasz sirály12 #2581 üzenetére
A ferritmag miért nem jó neked?
( merthogy szvsz pont azzal kellen, csak nem egy darabbal, hanem sokkal. Azt frankón ki tudod önteni műgyantával, tekercseléssel együtt; és még talán az ominózus 1cm-t is felére tudod redukálni )
( képlet meg azért nem eccerű, mert 1cm-nél már egyáltalán nem egyértelmű, hogy mennyi erővonal tud ''átmenni'' a szemközti vasanyagba ) -
Ja no
aktív tag
Szerintem a minidisc nem ad neki tápot. (szvsz!)
Gondolom hogy elektret mikit fox rátenni, mert azok a legelérhetőbbek kis méretben.
Ezt külön meg kell táplálni, de nem olyan vészes mint a kondimiki. Meg ha feltételezésem nem csal, akkor a kis elektronikának is kell valami tápféle
Magát az elektronikát egy eccerű zenekari keverőből koppintanám ki. -
Ja no
aktív tag
Olvtársak,
Van-e valakinek X5R, X7R ker.kondija? min16V-os kell, (4,7uF vagy annál nagyobb. 10-22uF az ideális)
Ha valaki rendelkezik ilyennel, és megválna tőle, akkor biztos meg tudunk egyezni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest