Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Sziasztok!
S340 Elite házam van, amiben gyárilag van két darab NZXT FN V2 ventilátor, az egyik felfelé nyomja kifelé a meleget a házból, a másik pedig hátrafelé. Nemrégiben sikerült kompakt vízzel feldobni a rendszert, meg egy Ryzennel, és azóta nem az igazi a helyzet, az alaplapi VRM mocskosul melegszik. A vízhűtés topik lakóinak tanácsára a Liqmax II radiátorán lévő gyári ventilátorokat lecseréltem NoiseBlocker eLoop B12-PS-re, és nagyon jól tettem, mert halkabb lett a rendszer, és még a CPU hőfokok is csökkentek. Sajnos a VRM azonban továbbra is meleg, többnyire melegebb, mint a CPU, így a gyári NZXT hűtések lecserélése is gondolkodóba ejtett.
Egyrészről, jó-e az úgy, hogy fentre és hátra is kifelé fújja a meleget? Nem lenne értelme a fentit mondjuk fújatni befelé, hogy a kinti levegőt tolja a VRM-re?
Másfelől, van-e értelme a gyári NZXT ventiket cserélni eLoop-ra? Nagyobb zajt nem szeretnék, csak jobb hatásfokot. Mindenképpen a PS ajánlott ezekből, vagy jók a simák is? DC alapon is vezérelhető csatlakozók vannak az alaplapon, tehát ez nem lehet indok a PWM mellett történő kitartásra (vagy igen?).
Fentre egyébként beférne 14 centis változat is, így ott mindenképpen fontolóra veszem a cserét, de akkor akár már a hátlapit is kukázhatnám.
Köszi a válaszokat előre is!
-
veterán
Elől van a radiátor, kintről tolja át rajta a levegőt a két eLoop. Alap esetben a VRM 45 fok körül van, de mondjuk egy 30 perces AIDA stressz tesztnél simán eléri a 74 fokot, miközben a CPU a víz alatt 72 fokkal elvan (ráadásul ez offset érték, mivel R1600X-ről van szó, ez elvileg csak 52 fok, állítólag...)
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Grózi!
NB eLoop-ból ajánlottad házhűtésre nekem a B14-2 változatot PWM-es változat helyett, de ebből most szinte sehol nincs normális garanciával, azonban az 1-es illetve a 3-as verzióból tudnék szerezni. Az 1-es gondolom, felejthető teljesítményt nyújt a maga 600-as fordulatával, ezért inkább a hármast nézem, ami akár 1700-as fordulaton is teker, viszont ekkor már elég hangosan. Az aljzatok a lapomon PWM/DC módban egyaránt vezérelhetők, ezért arra gondoltam, hogy veszek egy hármast, és mondjuk alapjáraton csak 900 körül járatom, mint a frontoldali radiátoron lévő 2 darab 120-as PS társát. Ez így járható út lehet? A ház NZXT S340 Elite, a gyári 120-asokat cserélném most, egyet a tetőn (ide menne a 140-es), illetve egyet a gépház hátuljában (ide csak 120-as jöhet szóba). A hátsót B12-2-re cserélném, bár itt a PS változat is párszáz forintos felárat jelentene csupán, nem tudom, az esetleg jobb választás lenne-e.
Köszönöm a választ előre is!
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Köszönöm a választ! Vadászok tovább a kettesre, mert ha már a radiátorra eLoopot vettem hatalmas megelégedéssel, az egységesség jegyén hátulra is ezeket venném.
A PS jelölés nem egyértelmű számomra, hogy pontosan mit takar. Ez csak annyi, hogy PWM-es, vagy van még valami extra? PWM-est láttam csak P-vel jelölve is.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz DroiDMester #28259 üzenetére
Majd jön, és tisztázza magát az illetékes, de én például sehol sem láttam, hogy eloop-ot traktált volna bárkire. Pont, hogy mindenhol azt írja, hogy radira való, házhűtésre van jobb ár/teljesítmény arányú meglldás.
A méréses teszt eredményekről pedig csak egy rövid off: nemrégiben jelent meg egy csúcskategóriás telefon, amit a fél ország letesztelt, de egyedül én voltam az, aki le merte írni, hogy a kijelzője bizony sz... szóval van vele gond. Meg is kaptam érte a magamét az elvakult fanoktól.
Semmit nem jelent 1, 2, 3 teszt. Papíron sok minden jobb, mint egy Mercedes, aztán a valóságban azért tudjuk, hogy ez nem feltétlenül igaz.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz DroiDMester #28265 üzenetére
Ha már ilyen szépen megkértél, én is megkérnélek valamire: ugyan linkeld már be azt a sort, ahol említettem a "gyári adat" kifejezést! Mindössze arra utaltam, hogy az általad etalonként felhozott tesztek sem feltétlenül objektívek, sőt, ma már elértünk arra a szintre, hogy éppen annyira manipulatívak, mint a gyártók marketing közleményei. Vagy Nálad esetleg volt minden érintett példányból két darab legalább, amit azonos körülmények között összevetettél? Az, hogy egy "jutyúber" meghajt minden ventit azonos volttal, majd mér egy decibelt, a valós felhasználástól épp olyan messze áll, mint a white paper bullshit.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Sziasztok!
Csak egy kis élménybeszámolóval szolgálnék, hátha valaki kedvet kap a fejlesztéshez. Adott volt egy ideje egy S340 Elite ház illetve egy LiqMax II 240 vízhűtés, amelyek esetében nem voltam elégedett a rendszer hőfokokkal, ezért a Kompakt Vízhűtés topik szakijait, illetve az itt lakók tanácsait kértem. A kompaktosok tanácsára a radiátoron lecseréltem a gyári Enermax egységeket NB eloop B12PS-ekre, amelyekkel teljes mértékben elégedett voltam. Ennek tükrében a házventilátorokat is ettől a gyártótól néztem, a konkrét típus kiválasztásához pedig itt kértem segítséget, igaz, részben változott a történet (a boltok készletei miatt).
Végül egy B14PS, illetve egy B12P került beszerzésre és beépítésre a gyári NZXT egységek helyére. A 14 centis a gépház tetejére került, míg a 12-es a gépház hátuljába, elsősorban a magas VRM hőfokok csökkentése céljából.A történethez hozzátartozik, hogy eredetileg utóbbiból is PS változatot kerestem, de már nem találtam 5 év garival, ezért vettem P-t, ami jellemzően fordulatszámában tér el a PS típustól. Ha már nekikezdtem a szerelésnek, a vízhűtő blokk alatt lévő MX4-et is lecseréltem ThermalGrizly Kryonaut-ra.
Néhány szó a tapasztalatokról. A 14 centiméteres egység még full fordulaton is csendes, légszállításában biztosan jobb, mint a gyári 12 centiméteres volt, már csak a méretkülönbség okán is. A hátsó 12-esnél már komolyabban bele kellett nyúlni a fordulatszámokba, de az idle 800 RPM itt is kifejezetten csendesnek mondható. Full krafton ez az egység elvileg 2000 RPM-et tud, nálam az alaplap maximum 90 százalékra és 1800 fordulatra engedte húzni, de ez csak elvi lehetőség, ekkor már van hanga a ventinek rendesen. Igazából nem is a motorhang a zavaró, hanem a gépház rácsozásán áttolt levegőnek van kellemetlenül búgó hangja. Ennek okán a terhelés alatti fordulatot itt 1400 RPM-ben maximalizáltam, a VRM hőfoknál azonban ez a -400 fordulat percenként mindössze 2 celsius pluszt jelentett csupán.
A pasztáról néhány szó. Ez egy állat. Nem tudom, hogyan lehet ennyivel jobb az MX4-nél, de az. Teljes terhelésnél 5-6 fokot hozott, ami azért nem rossz eredmény, szerintem. Ami érdekes, hogy szemmel látható módon gyorsabban hül vissza vele a rendszer ugyanazzal a kompakt vízzel, a felmelegedés üteme éppen ellenkezőleg, lényegesen lassabban történik meg.
Végül, beszúrnék néhány képet, ha megengeditek. A processzor egy alapórajeles R51600X, kikapcsolt XFR-rel) Az első kettőn az idle állapot látható (30 perc tétlenség után), a másodikon 10 percnyi AIDA stresszteszt (CPU & FPU) végeredménye figyelhető meg. Az első és harmadik kép a régi ventilátor és paszta mellett készült, a második és a negyedik a két új NB-vel és a ThermalGrizly pasztával. A kompakt radiátorán természetesen mindkét esetben a már meglévő, két darab B12PS pihent. Végül egy képet beszúrtam a ventikről is, illetve a konfigomról, csak a rend kedvéért!
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz juliensorel #28730 üzenetére
A képeken két CPU érték van, az egyik a 20 fokkal emelt változat, a másik az offset nélküli érték. A jó ég tudja, melyik az igazi, de a szabályzás a magasabb érték alapján történik az én alaplapom esetében.
Grózi: én köszönöm a segítséget!
-
veterán
válasz DroiDMester #28769 üzenetére
"És amit írtam továbbra is igaz mindenkinek azt a 4 típust ajánlod, keress csak vissza a hsz.eidre 90% ban ez a 4tipus van írva csak a hsz.eidbe"
Lehet, hogy azért, mert neki meg pont azzal a 4 típussal van jó tapasztalata.Ebben mi a gond? A NoiseBlocker-t például saját tapasztalataim okán már én is merem ajánlani, mert lehet, hogy négy darab már egy kisebb vagyonba kerül belőlük, cserébe biztosan nem sz@rok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Ukrajnai háború
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Microsoft Excel topic
- Elemlámpa, zseblámpa
- Milyen processzort vegyek?
- Projektor topic
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Akciós ventik / Arctic / Corsair LL 140 / Asus TUF 120mm
- Minőségi ARGB ventik és modding nagy választékban most szuper akciós áron!
- Noctua NF-A14 INDUSTRIALPPC-2000
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- LianLi ST120-3B white ventillátor szett (3db.) ARGB vezérlővel FEHÉR
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest