Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
Tedd át RAW-ba a telefont és nézd meg úgy is a fotót.
De ne ilyen tonemappelt, zajszűrt RAW-ba, mint amit az Apple tol. Amikor összenézem a ProRAW-t és a Lightroom saját kamerája által készített hagyományos RAW-t, akkor utóbbi még verőfényes napsütésben is elég durva zajjal dolgozik ha esetleg húznál egy kicsit az árnyékokon.
Ha a zajszint az egyetlen minőségi fokmérő, akkor abban még egy FF váz is elvérezhet az algoritmusokkal és AI-al kipucolt mobilos fotókhoz képest. De én lábrázást és viszketést kapok a tonemappelt mobil fotóktól, egyszerűen rusnyák, nincs bennük térérzet, minden részletet behúznak, akár akkor is, ha valamit simán lehetne engedni kiégni, de a mobil nem engedi, ezért az egész fotó úgy lesz mappelve, hogy botrány.
Ezt korábban csináltam szemléltetésre (még egy korábbi Androidos telefonnal), egyik a tonemappelt algoritmikus szuper HDR, másik meg a RAW-ból szerkesztett változat. Hozzáteszem itt még a gyári HDR sem annyira pusztítóan lapos, mint egy iPhone-on. Szeretem a 14 Pro Max-em, de semmivel nem küzdöttem korábban annyit Lightroomban, mint ezzel, hogy kivasaljam belőle a "mobilos" hatást. De zajszintben tényleg alacsony.
-
madgie
titán
Nem tudom, mit látsz, nekem alig megy a Fuji ISO 400 alatt (videónál pláne, ott 640 az alja)
Sterilnek nem steril, a Fuji X széria soha nem a kivasalt képéről volt híres, de anno pl a Panasonic S1-gyel néztem össze, nyilván a Pana sokkal zajmentesebb, de sokkal rosszabbul is viselte, ha utólagosan graint adtál a képhez (amit én még a Fujihoz is szoktam )
Szóval megvan még mindig a Fuji X kicsit random, szemnek kellemes "szemcse-jellege", ami akkor a te szemednek nem kellemes
Friss - tegnapi élmény - mikor a kollégám mutogatta az osztrák családi kiruccanásos tájfotókat és baromira elégedett volt az X-E3 + 55-200-as tájképekkel. Pedig neki ott a Z7II, 70-200/2.8S-sel, meg hasonló finomságokkal...
[ Szerkesztve ]
-
-
Stauffenberg
nagyúr
Hiába lesz 8-bit a kimenet, utómunkánál nem mindegy, persze függ a tömörítéstől is, de a nagyobb bitmélységű anyag sokkal később kezd szétesni szerkesztésnél (pl: sávosodás, banding később jelenik meg, jobb a színszeparáció, stb).
Egy RAW fotó simán lehet 12-14 bit is (középformátumban meg a 16 bit is kvázi magától értetődő).
Videónál meg gyakorlatilag elég kevés haszna van a Log-ban rögzíteni 8-biten, mert ott elég komoly mértékben kell belenyúlni az anyagba, ott azért elvárt a 10-bit.
-
madgie
titán
Egy normális (értsd: 100 ezer forint körüli) monitor már elég rég tudja a 10 bitet
De másra "való" a kettő: színmélységgel a színátmenetek, tónusok finomságát variálod (kevésbé különülnek el az apróbb tónuskülönbségek), a bitráta meg inkább azt határozza meg, hogy a videóban elmozduló dolgok és egyébként apró részletek mennyire maradjanak "egyben".
Én a bitrátát szívbaj nélkül veszem vissza 100 Mbps-re, úgyis H265-ben lövök, ott ügyesebb a tömörítés és alap a 10 bit (ami kell az utómunkában, ha pl a lakberendező azt mondja az Eterna filmszimben felvett anyagra, hogy a kanapé zöldje nem stimmel).
[ Szerkesztve ]
-
taranis
addikt
Szerintem mindenképp menj 10 biten, ha van rá lehetőség, akkor is, ha nem csinálsz utómunkát. Anno csináltam teszteket az X-T3-al, és a 8bites H.264 fájlokban jóval blokkosabbak a színcsatornák, a 10bites H.265 jobb ebben a tekintetben. Persze 8bit lesz a kimenet, de ha bármit változtatni kell a színeken, jó, ha engedi a forrás. A bitráta az egy másik kérdés, igazából nincsenek eget rengető különbségek, legalábbis nem akkora, mint amit a számok diktálnának. Ki kell tesztelni hogy kinek hol a határ, amit még észrevesz, én pl 2 órás színházi felvételt 200Mbps-el vettem fel F-Log-ban, mert elfért, de ha probléma a hely, gond nélkül leviszem 100-ra. A nagyobb bitrátákat nem nagyon használom ha melóról van szó, közel sem ad annyit, mint amennyivel nagyobb a fájl.
colorizer.net
-
Stauffenberg
nagyúr
Sima hobbi videózásnál amikor magadnak gyártasz emlékeket, teljesen megfelel a 8-bit és 100 Mbps kombó, nem túl durva szerkesztést az is elbír.
Én azzal akarok kísérletezni, hogy egy Classic Chrome alapú videós receptet összerakok, amit relatíve kis fájlmérettel lehet rögzíteni és ne nagyon kelljen hozzányúlni, csak jól exponálva megnyomni a Rec gombot. Tök jó az Eterna, de néha túl laposnak érzem és indokolatlannak az utólagos szerkesztést arra, hogy legyen egy 2-3 perces családi videóm egy szülinapról torta felvágással meg ajándékozással.
-
randras_83
addikt
-
Stauffenberg
nagyúr
Szerintem a Nikon Zf pedig tök szép (nem akarok ízlésről vitatkozni, szerintem tök oké, ha szerinted ronda) és pont azért, mert sokkal jobban megidéz egy korszakot, ahol hát tényleg így néztek ki a gépek. Imádom a feliratok színhasználatát, meg ezeket a tényleg retro manírokat az apró státusz LCD-vel, ami régen a képkocka számláló lett volna. Ettől még nem kéne, de nekem pont ezért tetszik. Sokkal historizálóbb, mint bármilyen Fujifilm gép (na jó, talán az X-Pro 3-at kivéve, ami szintén kéne, csak drága), amik alapvetően modernek és csak az ergonómiájuk idézi a régmúltat (amúgy a Fuji megközelítése nekem jobban fekszik).
A napokban füstöltem el két tekercs filmet egy Minolta Maxxum 7000-essel (csak ezt vittem utazni, semmi mást), szegény elképesztően ronda, mintha a 80-as évek kvintesszenciája lenne belezsúfolva, formákra és a gombok színeire is értve, a gép kezelése (nincs egy tekerő sem) olyan mintha egy quartz órát nyomogatnál. Az AF (a világ első beépített AF motoros gépe volt, előtte szervót kellett rakni az AF gépekre) nyöszörög, filmtovábbítás motorja rohadt hangos, film visszatekerés meg mintha egy VHS lejátszó lenne, olyan hangot ad. De ez a romantikája. Imádtam elsütni az összes képkockát vele.
-
arn
félisten
Vedd a kezedbe baromi jo ergonomiaja van, es masszivan megepitett db, sokkal inkabb mint a finomkodo fujik vagy mft vazak. A fujibol csak a dedikalt tekerok hianyoznak nekem, amugy jobb masina minden szempontbol.
Ket dolog szamit nekem, mennyire konnyu hasznalni es mi potyog ki belole. Csini gep volt az em5 es az xt1 a maga koraban, de hasznalni egyiknel sem volt ez a szint, ramentek a retrora.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Hobbiphotos
újonc
"Ami mostanában bassza a csőröm, de nagyon, a zaj. Most vagy az van, hogy változik amit kidob a gép (tudom, tudom, ez igen kevéssé valószínű) és egyre zajosabb, vagy a toleranciám ment lejjebb. iso 400-on már olyan rettenet zajmassza az egész, hogy rühellem."
Na akkor nem en hülyültem meg, én is ezt tapasztaltam.
De fogalmam sincs miért, túl sok FF volt a kezemben vagy beletettek a gépbe egy időkorlátos zajszűrőt és lejárt 😆 -
madgie
titán
Ha már Eterna, próbáld meg, hogy vázon belül -3/-4-re veszed vissza az élesítést és ezt a grainnel pótolod, ízlés szerint. Szerintem baromi jól áll ez az Eterna finomságához, főleg ha a colort is feljebb húzod mellé.
Nyilván melóban ezt nehéz lenne eladni, de hobbi dolgokra el lehet vele bohóckodni, kicsit "filmszagúbb" lesz.
ja, NR is legyen -4. -
Stauffenberg
nagyúr
Úgy érted, hogy a Jpeg egy zajmassza, de ugyanannak a fotónak a RAW-ja LR-ben meg szép? Azt is megnézném, hogy az LR alapesetben alkalmaz-e a RAW fotódon zajszűrést (én tök ritkán szerkesztek X-Trans RAW-t, de úgy dereng, hogy az alapértelmezett érték nem nulla).
Lehet banális a kérdés de nincs véletlenségből eltekerve valami custom profilra a gép, amin be van kapcsolva a grain effect?
A kamera saját Jpeg fájljain pedig -4 a teljesen kikapcsolt zajszűrés.
-
Flashback
addikt
AF egyedül. Ma jó fényviszonyok között is képest volt az AF-et a hättérre állítani. Lett jó kép is persze. De bosszantó hogy 1-2 jó képet dobni kellett miatta.
#38966 Atomizer: Amikor kijött az X-S20 akkor nagyon szerették az AF-et. Most meg nem jó?
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Stauffenberg
nagyúr
Nagyon fasza volt! AF-S módban. Nyomod a gombot tökig és 10/10 éles ott ahol kell. De a követő fókusz rettenetesen hitvány volt (ez kell ugye videóhoz is). Konkrétan ezért jöttem vissza Fujira, mert közben jó videó lett itt is és az AF összehasonlíthatatlanul jobb volt a Panához képest, még akkor is ha nem Sony szint.
-
Stauffenberg
nagyúr
Persze, mert rájuk korrigáltam C1-ben. De így is volt egy-kettő, amivel semmit nem lehetett kezdeni, maradok továbbra is a Classic Chrome (90%) + ProNeg Hi (10%) kombónál.
Capture One-ban még szerintem kísérletezem egy darabig amíg tart a 30 napos trial, de annyira ritka, hogy hozzá kelljen nyúlnom RAW fájlokhoz, hogy igazából most sem hiszem, hogy eljövök Lightroomról.
Ezt is csak azért próbáltam ki (újra), mert lejárt a saját LR előfizetésem és a héten kapok egyet a cégtől (egy év előre fizetve). Gondoltam az üresjáratra ráindítok egy LR trialt, de az Adobe nem volt hajlandó bevenni egyik bankkártyámat sem és akkor ezt egy jelnek vettem, hogy szeretné, ha inkább máshol keresném a boldogulást.
Tényleg: Letölthető még az ingyenes Fujifilm edition vagy most már bezárták azt a kaput? Nem emlékszem, hogy anno behúztam-e azt a licencet.
-
arn
félisten
A draga mobilok kepeit is olyanra csinaljak, ami a tobbsegnek bejon, igenyt szolgalnak ki, ficsorokben es vegeredmenyben is. A fenykepezok meg azoknak keszulnek, akiket jobban erdekel a fotozas. En a kornyezetemben mar nem is ismerek senkit, akit nem erdekel a fotozas es ne mobilt hasznalna. Olyat igen, akit erdekel, de hasznal mobilt is.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
vakablak93
őstag
Fórumtárs feljebb összehasonlította a T5-el is, csak viccből néztem meg, vajon a kistesóhoz képest mekkora.
Egyébként megértelek , nekem is nagy már az X-T5 (meg az árát is sokallom), miközben fullra elég a kis T50.
#39328 Elektrosokk: igen, hamar hegyomlás méretű lesz az egész. Mázlinak érzem hogy, nekem elég a mini croprendszer képminősége, AF teljesítménye.
De persze megértem azokat is akik rámozdulnak a ZF-re, szuper lehet azért az ff mindenképpen.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
Nekem csak akkor nagy az X-T3/4/5, ha tényleg nagyon szűkös a hely amivel gazdálkodhatok. De kirándulásokra, utazásokra is nagyon könnyedén elviszem egy darab objektívvel. Sajnos nagyon megszoktam a kezelőszerveit, minden nagyon kézreáll, váltás a single vagy sorozatfotó módok között, váltás a fénymérési módok között és így tovább sajnos nagyon kényelmes, meg bőven van programozható Fn gomb is. Én innentől csak másodvázként tudok elképzelni bármit, ami ennél kevesebbet ad.
Majd ha már nem lesz ennyire mocsok drága az X100F-től felfelé bármi az már tök jó lenne másodgépnek és szignifikánsan kompaktabb, az X-T50 csak kicsivel kompaktabb, cserébe kezelésben sokkal nagyobb visszalépés, mint méretben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Üzletelni a Hardveraprón lehet csak!
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Betiltja a közösségi médiát a 16 év alattiaknak Ausztrália
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Mozgásban a PC-s kiadás
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja