Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton111
aktív tag
válasz Vikusz77 #5531 üzenetére
Helyesbítenélek az akkus dekopírom nem 14V hanem 18V-osról beszélek 15p-ig bírja ez viszont sokkal több mint amennyi egy külső munka vágásigénye.A teljesítménye a flexxel lehet egyforma .
És a vezeték nélküli szabadság nagyon jól jön egy külő munkán.(Megjegyzem a dekopírt többet használom a műhelyben ha 1 perces vágásra van szükség elpakolt, fűrészlap kiszedve állapotból 30mp és már vágok.)
Ezt a forma 1-es előszedési elrakási sebességet várom a flextől is de azt külső munkán használom többet.Itt az is számít hogy könnyű, nem kell cipleni sok súlyt
Az aksit ne bánd hogy viszem ugyanarról kajál a behajtó és a dekopír is .2 aksit pedig kell vinni mert tartalék kell biztonság okán.
A behajtógép nem nehéz 1,8kg mert a lítium aksi a NICD aksi súlyának a fele .Nekem már van ilyenem dekopír/behajtó gépcsomagból,és nagyon bejött.
A gép egy vezetékes fúrógép teljesítményét nyújtja korlátlan vezetéknélküli használattal. (2 aksival nonstop)[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
válasz Vikusz77 #5534 üzenetére
Bocs de nem ilyen géped van?[link] mert erre csak 1400 fordulat van írva...
1700-et az enyém tud a 3 sebességes de az nem 14,4V... A kisebbik 18V-osom 1500-at tud
Kis feszültség nagy fordulat ez jól hangzik de még nem láttam ilyenből jól működőt.Max olyant tudok elképzelni hogy a nyomatéka semmit nem ér magyarul lefullad vagy lelassul,ha fúrsz vele.
És az ilen géppel csavart behajtani nem nagyon lehetne De ha dewaltod van az más .... árkategória : Makita szorozva majdnem 2vel -
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5541 üzenetére
"és órákon át csak fúrod a lukakat, nem nagyon teszed le. Letenni már ráfizetés lenne"
Sajnos nem oldható meg, h 4 lyuk kifúrása után ne tegyem le a gépet. Egyszer mdk01 felvetette, h át kell szervezni a munkafolyamatot úgy, h egy szuszra előre fúrni minden lyukat. Átláttam én rögtön, h legkevesebb 50 %-al javulna a teljesítmény. Átgondoltam aztán újból és újból, h miként lehetne megoldani, de nem sikerült megoldani. Még mindig nem vetettem el ezt az áttervezés dolgot, mert ez akkora piaci előnyhöz juttatna, h ábrándolni is kellemes róla. Az az igazság, h a vonalrajz alapján szabadkézi vágással készült lepkéim látszatra tök egyformák, de a valóságban olyanok, mint a rizsszemek. Egyformának néz az ki, de nincs egy zsákban két egyforma mégse. Azzal tudtam a piacra beférkőzni ezzel a játékkal, h soha nem kellett hangolnom a működését, minden darab készre szereléskor egyből átmegy a MEO-n.
Köszönöm, amit belinkeltél makitát. Ez talán még jobban tetszik, mint amit tavaly télen ajánlottál a vaterán. Olyan szaga van a dolognak, h meg is rendelem Vén Pistától. Átgondolom, mire van még onnan szükségem, h ingyen házhoz is szállítsa nekem. Ennél könnyebb gépet úgysem kapok. (A jelenlegi AEG se könnyebb, csak tíz dekával ha jól emlékszem. Van a metebónak 80 dekás kis kézre eső akkus fúrója 40-ért egy akkumulátorral - hát az túl azon, h drága, ráadásul mint metebó, ez az utolsó márkanév, ahol keresek, ha kell valami.) Ez a kis makita valójában arra kell, h ha megállna az AEG megint, ne szarjam össze magam a kíntól, hanem dolgozhassak legalább csökkentett módban tovább. Arra viszont se olcsóbbat, se jobbat nem találok egy fél éve sehol.
(Mennyire vitte fel a vaterán az árát a srác tavaly annak a kis makitának?)
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
-
Márton111
aktív tag
válasz Vikusz77 #5546 üzenetére
Ha van egy fúród akkor kapcsold már be és számolj 4-ig.Mindjárt kiderül hogy amit ajánlottál az 4-5 mp-ig pörög .Az akkus gép amit én ajánlottam pedig nem 2,2 kg ahogy írtad, hanem 1,8 ergo 60dkg-al nehezebb mint a 450w-os vezetékes,ám nem kell zsinórt húzgálni kerülgetni, kiválóan csavaroz, fúr az aksija meg nagyon soká bírja és könnyű, ergo a súly amit a gép nyom a motorteljesítménybe van beépítve amit a 2 sebességfokozat kihasználhatóvá tesz.Leállási idő 0,5mp.A vezetékessel nem tudsz csavarozni .
Most eljutottál egy kört megtéve addig hogy egy kis teljesítményű behajtót ajánlasz, de itt megint szembetalálkozol a fizikával az ilyen gépek kis fordulatszáma miatt sokkal nehezebb velük fúrni. (Ettől lesz kacska a kéz.) Ha egy nagyfordulatú akkus gépet választasz az elu NiCd-s gépét nem ajánlanám régi, nehéz, volt a boschnak ilyenje de ennek meg forgatónyomatéka a nullához közelít semmi másra nem jó mint kis furatokhoz de ki pengetni az árát.
Thyebi nehogy kompromisszumos pótgépet vegyél arra hogy elkínlódok vele ha a másik bedöglik.(A boltban azonnal adnak másikat ha kell )vagy inkább egy komoly gép amivel lehet dolgozni a nyekergősek meg tartalékos állományba.Én így csinálom Előtte persze :Mindig feltételezve hogy a munka kitermeli a hozzá vett gép árát.
Amit pedig ajánlottam a fórumozóknak az komoly ajánlat a gépkészlet 120000 bruttó az akkuk 20000+20000+ töltő 16000+ a fúrógép 29000+ a flex 35000 így oszlik meg az ár az én leosztásomban
Külön az akkus fúrócsavarozó gép aksikkal töltővel kb 110000Ftúgyhogy nem rossz vétel 85000-ért 2aksi + töltővel.Nekem már van behajtó aksi töltő , csak a flexre szükségem ha valaki átveszi 85000-ért a vadi új aksis behajtót aksikkal töltővel,maksis sportszatyorral , dobozzal amiben adják,akkor beszerzem.
[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
válasz Vikusz77 #5551 üzenetére
Ez így rendben is van részemről
Gép 1,3kg akku 0,6kg megmértem mert az ördög a részletekben rejlik ezért kell mindig pontos adatokat szolgáltatni 10dekával több mint a prospektusban , de lehet hogy a rézsúlyok csalnak
mondjuk én ráragasztottam 10db bit meg egyéb (fúrószár) tartót de (az csak nem 10dkg vagymégis)[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5546 üzenetére
Huhh!
(Az aug 20-i őrület következett, eddig pisilni se volt időm, nem még fórumozni is. Végigjárni 3 nap alatt az országot úgy h minden ott legyen mindenkinek időben - hát nem piskóta dolog. A Fahajlítós CD mellett pl ott gurultam el Budapesten úgy, h nem állhattam meg érte, mert akkor lekések egy 200 km-re levő boltot.)Nos, mindenek előtt köszönöm, h felhívtad a figyelmem erre a motorfék dologra. Látod, ez önállóan nem jutott volna eszembe, pedig olyan evidencia.
Hát persze, hogy nekem is jobban tetszett az a minike makita. De hát az a vonat már elment. Megnéztem annak az új árát, hát 30 rugó körül mérik 90 dekánként. Ezt jól elcsesztem télen.
Valami kis fúró kell mégis, és ez az általad legutóbb linkelt korrektnek és egyúttal méltányosan olcsónak tűnik. Mégegyszer köszönöm a linket."Nagyon nem lősz mellé szerintem egy ilyen kis géppel, bár jobb lenne persze kézbe venni, kipróbálni."
Annak ellenére, h olvastam fentebb, hogy kipróbáltad, és könnyű mellé lőni, osztom ezt a véleményt. Van ugyanis egy aprócska, de nem jelentéktelen segítség oda találni a pörgő fúróval, ahova kell: Egy viszonylag vastag, erős bőrdarabkát kell odafúrni a fához. A bőrön ki vannak ütve hármas lyukasztóval a lyukak. A bőrt nem kell tartani, szorítani, önállóan megáll a helyén addig, amíg fúrom, csavarozom.
Ettől függetlenül remek választóvíz lenne, ha kipróbálhatnám. Az megmutatná, h OK, vagy Cancel.Több fa van, mint asztalos!
-
Soká
senior tag
válasz Vikusz77 #5562 üzenetére
Nem tudom, miről van szó, de belekotyogok
A lidlis kis lítium-ionos Parkside fúró-csavarozó nem felel meg a célnak? Fúró üzemmódban 1300-at fordul, 1,1kg, van benne fékező "izéke" és olcsó. (ha éppen lehet kapni...) Én megkedveltem. Az egyetlen amatőrsége, hogy a beépített led 2-3cm-rel lejjebb világít mint kellene és persze fogalmam sincs, hogy a folyamatos üzemet bírja-e, de van rá 3 év gari. Akkora nyomatékot nem tud, mint a profik, de a legtöbb munkához elegendő.[link]Ja, és még valami, amit én másképpen terveztem volna: olyan kicsi az aksi, pontosabban a talp része, hogy ugyan megáll rajta a gép, de ha gyorsan kell le-fel kapkodni, akkor egyszerűbb fektetve letenni, mint egyensúlyozgatni a leállításával.
Azt nem tudom, hogy lehet-e hozzá pótaksit szerezni, de valószínű, hogy jobban megéri két komplett gép.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5562 üzenetére
"Query failed with error: Access denied for user 'apache'@'localhost' (using password: NO)"
Kár, h a linked rossz helyre mutat, nagyon megnéztem volna azt a kis japánt. Böngészgetek azért a vaterán utána.
"Azt a kibaszott féket hogy nem tudják beletenni... "
Semmit se haboznék, ha benne lenne az a fék. Szerintem Márton111 ezzel:
"megjegyzem a vezetékes fúrók nagyobb forgórésztömege esetleg megdrágítaná az állandóan besatuzó féket vagy hamarabb kikopna,"
fején találta a szöget. Van nekem is többféle vezetékes dolgom is hatásos fékkel. De nem problémamentesek ám ezek a fékek. (Egyszer a nagy makita körfűrészt a betonhoz csaptam dühömben, mert határidős munka közben beragadt a fékje. Ennek már majd tíz éve, és azóta se vettem a kezembe, úgy felbőszített ez a kontárság. Horror pénzért persze. Az egy szemérmetlen vevőkopasztás volt, nem innováció. Nem véletlenül küldöm én az anyja pesájába a marketingest, amikor elkezdi az innovációt kihangsúlyozni. A kis makita gérvágó fékjét nyolcezer forintokért kell évente felszabályozni, h megint fékezzen.)
A nagy forgórésztömeg megközelítés lehet, h mellé lőtt, mert a 300-as gyalum (pedig az pörög, mint egy zavarodott) évek óta tényleg leáll kb 1 sec alatt. Ugyan nem satuzva áll meg, de akkora lendületet ilyen gyorsan megállítani még más gépen sosem tapasztaltam.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5580 üzenetére
Igen, ebben biztosan igazad van. Veszek is talán kipróbálásra egy lidist. Ha jó, veszek mégegyet, h legyen pótakku.
Habár:
Igen pici furatok kellenek. Arányai: 4db 2,5x6mm:2db 2,5x8mm::2db 2,5x12mm lepkénként. Megfelelő sebességgel haladok így is, de ha gyorsabban pörgetném, valószínűleg sokat nyernék. Ha csak 10-20 lepkével tudnék naponta többet szerelni, már akkor is napokat nyerhetnék éves szinten ezzel a kis aprósággal.
Az igazi gondom mégis a dolog mögött rejlik:
Ha behal AEG szaktárs, akkor előveszem a vészkészletet, de gyorsan be kell szerezni valami profi, és mindenben optimális, erre kihegyezett gépet. Akkor az nem AEG lesz, az már biztos. (De legyünk optimisták! Háátha nem hal be. Hátha módosítottak ezen az akkun vmit belül is, nem csak kívül más, mint az eredeti. Az igaz, h én inkább a töltőre gyanakszom. Mi a szarér kell ezt gyorstölteni? Tennap belinkeltem neked ezt a gépet, és ott olvastam a nagy marketingdumát: Kiemelkedően hosszú élettartamú fúrógép. Hát az lehet, h igaz is, de arról már mélyen hallgat a kapetalista, h az akku pedig kiemelkedően hamar szarrá megy.) De akkor mi a szar legyen, melyik gépet vegyem majd meg?? Hát ezért erőltetem én (még most), idejében ezt a dolgot, hogy akkor már ne szarakodjak, hanem szemvillanás alatt tudjam, honnan, mit rendeljek. Azon is gondolkodtam, h készítek vmi kis asztalkát, v állványkát, v vmi szart, amivel közelebb kerül a kezemhez, lehet fektetve ledobni, mittudomén miképpen enyhíteni a büdösségen.
Nem tudod, h a Soproni faipari nagycirkuszon lehet ilyesmi gépeket kipróbálgatni? Eddig a Madmax makitáját próbálhattam ki csupán, amit ezúton is köszönök neki.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5590 üzenetére
"kölcsönkérnék valakitől egy mezei fúrógépet"
Igen, ezt már kigondoltam én is, pontosan ez fog történni.
"Nekem a hitachi jobban tetszik,"
Nekem is jobban imponál így kép, és paraméterek alapján. Te, mondd: A flexed kézbeillő (kézreálló) is? és igen igazad van: kézbe kéne venni a boltban, de hát Vén Pista boltja Kecskeméten van, én pedig nyíregyházi vagány vagyok. Járok ugyan menetrendszerűen oda, de akkor rendezvény van, ami hétvégére esik. Akkor ugye nincs nyitva a Vénszer. Ha odatelefonálnék előbb, az öreg ugyan hazavinné, h értemegyek este, de akkor meg már unfair dolog lenne azt mondani, h nem kérem, mert a makita fogása, állása, vmije jobb ennél.
"Hogy a motorféket miért hagyják ki a komoly fúrógépekből is"
Elképzelhető az is, h csak azért mert a fejlesztők agya le van reteszelve: Egy hagyományos fúrógépnek hagyományosnak kell lennie. Figyelemre érdemes epizód a személyautó történetéből:
Az öreg Benz úgy alkotta meg az első mercit, h egyszerűel a lovat kifogta a szekér elől, és a helyére tett egy benzinmotort, a bakra pedig a gyeplő helyébe egy kormányt. Elkezdte a sorozatgyártást, elvitte a kocsit egy bemutató vásárra. Ott egy gyerek megkérdezte, h a sofőrnek miért kell olyan magosan ülnie? És lőn: Benz lejjebb tette a sofőrt - egészen a kerék tengelyéig. Azóta van autó kinézete az autónak, mert addig lovasszekérkinézete volt.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5647 üzenetére
Az én titkom a lakkban rejlik:
Tikkurilla yalo lakkot használok, sehol egy hibát nem láttam, pedig dobozszámra használom ezt a lakkot. Igaz, én mattot használok, azon kevésbé lenne szembetűnő, ha képződik, de én már észrevettem volna ennyi lakkozás után.
A buborék kipukkasztás csak szenteltvíz. Ha már képződik, akkor az az egyenetlen terülés első jele. De kérdezd ki mdk01 szaktársat, mert szerintem lakkozás terén ő profibb nálam.
Mégvalamit! Fontos, h a lakk szav ideje jó legyen, h a tárolása szakszerű legyen, ne kapjon fagyot, nagy hőt, fontos, h jól fel legyen keverve, s fontos, h felkeverés után pihenjen úgy fertáj órát. A szivacs új legyen, ne kimosott (filléres dolog), és fontos, h ne gyorsan húzd, hanem csak annyira, amennyire a konzisztencia engedi.
Most ennyi jutott eszembe, de nem vagyok túl összeszedett, lehet, h vmi fontost kihagytam.
(Tapasztalatom szerint ha egy lakk buborékosodik, az szórással is buborékosodik. Minden esetben végezz próbafestést ugyanazon anyag hulladékdarabján!)Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5647 üzenetére
Ja, mégvalami eszembe jutott:
Ha buborék képződik, azt két dolog okozhatja. Egyik, h a felület nem őszintén barátkozik a lakkal. Ezt onnan tudhatod, h a csepp nem terül, hanem épp ellenkezőleg: labdacs képződik a felületen. (egy cseppről van szó!) Ezt fa esetében leggyakrabban a nem kellően eltávolított apró por okozza, de okozhatja bármi egyéb szennyeződés, sőt, kicsit fafaj, ill fa nedvességtartalom függő is, h milyen "szívesen" terül a lakk. Szakszóval adhéziónak kontra kohéziónak hívják. Másik eset, amikor a konzisztencia nem megfelelő, buborékképződés esetén gyakorlatilag túl sűrű, "dermedt" a lakk. Ilyenkor biztos, h szórással több buborék fog képződni, mint ecseteléssel v hengerrel. Be kell lőni a konzisztenciát tehát - magyarul kellően fel kell hígítani. Vizszintes felületnél, mint pl asztallap, nincs is semmi probléma, minél hígabb a lakk, annál könnyebben és szebben terül. Ott kell "játszikálni, amikor függőleges felületet is kezelni kell, mert ott ha hangyapucányival is hígabb a megengedettnél, csúnya megfolyás lesz az eredmény." Bejátszik még a hőmérséklet is. Gyakori hiba, h hideg műhelyből meleg pl mosókonyhába viszik a festeni valót, és a felület még nem vette fel a helyiség hőmérsékletét. Ekkor borítékolni lehet finom páralecsapódást a lakkfelhordás kellős közepén. Csontig kontárra vall, aki ezt a hibát véti. Furcsa módon a legoptimálisabb klíma őszi időben a szabad ég alatt, árnyékos helyen van, amikor a harmat épp felszáradt.
S van még egy gyakori hiba: Vannak úgynevezett térhálósodó lakkok. Ezek általában kétkomponensű, nagy keménységű lakkok. Nagyon fontos, h ne lépjük túl a nyitott időt, mert beindul a hálósodás. Először csak buborékképződés, de hamarosan ronda csomósodás formájában áll bosszút a tudatlanságon.
Az apró rücsköket, amik nem buborékok, csak zavaró rücskök, száradás után azonnal egy finom polírpapírral gyönyörűen el lehet tüntetni. Ez rondán felkarmolja, felmattítja, kifehéríti az egyébként már mutatós tükör felületet, de nem kell beszarni, a következő (legutolsó) réteg nyomtalanul el is tünteti.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5651 üzenetére
"Szivacshengerből milyet vegyek"
Hú, ezt nem tudom biztosra. Valószínűleg létezik kontár szivacs. Ne a KGST piacról, ne is a háztartási boltból, hanem egy komolyabb festékboltból szerezd be. Ott még sosem jártam pórul, gondolom, a nálam komolyabb festők palotaforradalmat robbantanának ki, ha egy filléres szivaccsal elszarnák a munkájukat.
"gondolom inkább kis felületeken használtad"
Kétségtelen. Mondjuk a pajzsok nem túl kis felületűek, arról nem is beszálve, h 500 db-nál kisebb szériáért bele sem kezdek ma már. Ez összeadva nem olyan kis felület, és van szemem a lakkozási hibákra - észre kellett volna már vennem. Az talán relevánsabb, h sosem magasfényű lakkot használok, hanem minél mattabbat. Ott nem üti ki az ember szemét egyetlen porszemnyi hiba, mint a magasfényű lakkoknál.
"azt hittem volna hogy azalatt visszaülepszik"
Nem fél óra, negyedóra. De fél óra alatt sem szabad visszaülepednie egy jó lakknak - negyedóra múlva pedig még szabályosan mozog.
A szórással nem az a bajom, h sok lakkot melléfúj. Az nudli egy komolyabb front értékéhez mérve. Az a baj, h profi kompresszor, profi vízleválasztó, profi szórópisztoly, és profi festőkamra nélkül csak orosz rulett az egész. Kiszámolhatatlan úgy a végeredmény, és egy nagy gonddal elkészített frontot elbaszni a lakkozással igazi érzéketlenség. A szivacs kicsikével babrásabb, de ha már egyszer bejárattál egy eljárást, az eredmény mindig garantált lesz - olcsón, nagyon olcsón.
Ismétlem, mdk01 frontfelület kezelésre jobban ki van hegyezve, mint thyeby. És biztos jobb lakkot is tud ajánlani. Segíts már Vikusznak, Balázs!
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5652 üzenetére
A jó reklám az maga a jó termék! Nem kell erőlködniük, hogy eladják a vegyszereiket, komoly, régi motorosok Európai hírnévvel. Írd be a guglinak, hogy Hilti - ugyanígy fogsz járni.
(Az a mókus pedig Pálhegyi Dávid. Szerintem az ország legprofibb fajáték készítője. )
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5659 üzenetére
Ne légy már ilyen szőke nő, Vikusz!
Miért érzed kuncsorgásnak, h kérdezni azért lehet, h épp karbantartják a honlapot? Jó festékjük van, és szívesen adják, méltányos áron, csak szarnak az internetre. Ezek szerint én mégnagyobb faszfej vagyok, mert még honlapom sincs? ;DTöbb fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5664 üzenetére
Itt Nyíregyházán, ahol lakom, van egy Tikkurila festékbolt. Biztosan van a Te lakhelyedhez közel is valahol. Ott udvariasan kiszolgáltak. Magyar nyelvű tájékoztatót, biztonsági adatlapot, EN71 szabványnak megfelelési nyilatkozatot dugtak a hónom alá, és a kezembe nyomták a kért festéket. Ilyen egyszerűen ment.
Hidd el, van élet az Interneten innen is, mint onnan túl. Nem lettél túlzottan számítógép függő?
Eredeti szakmám szerint informatika tanár vagyok (egyebek mellett). Élő példát tudok arra, hogy Excellel számolták ki, hány zsemle kell a boltból szilveszterre - ráadásul rosszul. Százötven zsemle megmaradt.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5669 üzenetére
Valószínűleg kifizették ők az informatikust a honlapért becsületesen, a programozó viszont nem ért a szakmájához kellően. Ha én egyszer eljutok odáig, h már el merem készíteni a honlapomat, azt a kereső az első oldalra fogja kidobni, és nem fog tovább tartani néhány percnél az a felirat, h az oldal javítás alatt van.
De sok példát tudok arra, amikor szerződésben kötötték ki, h a kereső top-on dobja ki a megrendelt honlapot rögzített iksz kulcsszó alapján, és a kereső ennek ellenére csak az url pontos bemásolása után képes egy link közvetítésére.
Egy a lényege az üzenetemnek:
Jobb, ha egy gyártó ahhoz ért jobban, amit gyárt, mint az informatikához, v a marketinghez, mint ha sorrendben leghátul kullog az eredendő szakmai hozzáértés. (Utóbbi variációból pedig nagyságrendekkel gyakrabban találkozhatsz a neten. Ha azon mérgelődsz ilyen vehemensen, még segítek is csillapítani a dühödet.)Több fa van, mint asztalos!
-
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5683 üzenetére
Sürgős ez a tikkurila dolog Neked? Ha az, elpostázok egy kért mennyiséget utánvéttel.
No, igen, ahány bolt, annyi féle. Fogd fel úgy, h Te is elmégy olykor szabadságra. Mit tennél, ha egyedül kínlódnál egy festékbolttal? Válaszolgatnál a balatonpartról egyliter festékekre?
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5690 üzenetére
Profi azért még nem vagyok. (Dávid inkább az, de ő se, mert az meg már inkább iparművészet, amit művel.)
Gyerekjáték az a lakkozás, ne bonyolítsd túl. Sikerülni fog, meglátod. Veszel 150 Ft-ért egy műa pici lehúzós festőkádat, egy marik szivacshengert, és mehetsz neki a próbadarabnak vele, mint kanci a kocának. Így mindenre pillanat alatt rájössz, ha bármit is rosszul csinálnál.
A tikkurilát mi nem azért használjuk, mert az olyan abszolút profi lakk (bár tényleg minőségi), hanem mert van egy ún EN71-es szabvány, ami kötelez a festékek, lakkok tulajdonságai felől, hogy ne oldja az izzadtság, és a nyál. Ez a lakk csont nálkül átmegy a KERMI vizsgálaton (ami viszont kurvadrága, és ezért nem kísérletezünk, nem kockáztatunk, ezzel csináljuk inkább.)Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5699 üzenetére
Általában a vizes lakkok kopásállóbbak, mint a kétkomponensűek. Az, h körömmel karcolódik, természetes. Ne azt nézd, h bemattul (kifehéredik) a karcolat, hanem azt, h milyen mély a karc. És ne gondold, h 24 óra múlva már próbát tehetsz karcolásilag. A több rétegben felhordott parkettalakk még hetek múlva is "keményedik".
Nincs olyan lakk, hogy karcolás álló. A kopásállóság azt jelenti, h gumitalpú cipővel nehéz a festékfilmet elvéknyítani. Egy táncparkettet, ahol szintén kopásálló tűsarkúban glasszíroznak a dámák (arról nem is szólok, hogy ahol szteppelnek az urak) minden verseny után újra lakkoznak (nagyon drága lakkal). A bowling pálya nem olcsó passzió, komoly lakk van rajta, de azt is gyakran fel kell frissíteni. Ezek a lakkok pedig nem a kisszobába lettek kifejlesztve.
A lakkra általában szegény, gazdag vigyázni szokott. A szuzukim festékje is, lakkja is húsotlan. Sehol nem kopott el. A szomszédom ugyanilyen kocsija fiatalabb, és a hátsó küszöbökön a fémig lekopott a festék. Mert a gyerekei bakancsban azt tapossák, de még van, h ott verik le a cipő talpáról a sarat is.Másik dolog, h franciaágyra nagykeménységű lakkot kenni ágyúval verébre. Azt erősen igénybevett járófelületekre szoktuk felvinni. Ugyan, mitől is kopna el a lakk a franciaágyon?
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5702 üzenetére
"Általában"
Valószínűleg igazad van. Most átgondoltam, h nem helyesen általánosítottam. Találtam véletlenül egy vizes parkettalakkot (a megrendelő nyomta a kezembe, h ő ezzel kéri), ami full profi volt. (és méregdrága is) Nitrót tettem alá felcsiszolva, utána ebből elég volt két réteg csiszolgatás nélkül. Ennek vagy tíz éve. Időnként viszontlátja a zoknim ezt a parkettát, és ennyi idő után is olyan ez a parketta, mint a gyúródeszka, és mint ha csak a múlt héten kentem volna le. A lakk nevét nem jegyeztem meg, mert én akkor azzal a munkával ki is szálltam ebből a ringispilből. Színe olyan volt mint a geczié (bocs, de valóban ahhoz fogható), állaga pedig, mint a tapétaragasztó. Felkenve színtelen lett, harmadnapra mehetett rá a szekrénysor.
És egy dologban szintén osztom a véleményem: Lakk és lakk között ugyanabban a kategóriában is különbség van. A rendszerváltással megjelentek a piacon kontárok, és letűntek jól bejáratott profik. Gemini talán még van, de a Vilupál már a múlté. Mindkettő jó lakk volt, ha szakszerűen lett felhordva, tárolva.
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5736 üzenetére
Bocs a nyelvszaki figyelmetlenséemért, tényleg megszivattalak. A dobozán is jalo.
Szerintem túlhígítod.Nem mernék annyi vizet tenni bele, de próba, szerencse.
"akkor már minden meglátszik utána rajta."
Az utolsó réteget sosem csiszolom. Az már mindig magától jó.
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5740 üzenetére
"Árban milyen kategória ez a lakk?"
Nem találtam drágának. Ki kellene keresni a számlák közt, mert nem emlékszem pontosan. Úgy rémlik, h 3.500 pénz. Nem szoktam megvenni a hígítóját, mert pont jó a doboz sűrűsége. Munka után a lakkosbödönt folpack-al jól bepólyálom, így nekem egy évig is tökéletes. Biztos tovább is, de nem volt még év, h ne használtam volna el.
Jelzem előre, h ez annyira matt, h nem is látszik (A teljes száradás után persze. Amikor kened, fénylik, így jól látható, ha buborékosodna.). Figyelnem kell, h amit már belakkoztam, ne lakkozzam újból. A gyalult bükk fényesebb nála. Picikét beopálosítja a felületet. Persze van más lakkjuk is, nem próbáltam még, nekem ez kell. Remélem, nem fogsz csalódni benne.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5751 üzenetére
Aha, valamennyire megértettem, Köszönöm!
S az említett kemikáliákat hol szerzed be? (Amit linkeltél, ott?)Nem gyerekjátékra kellene, hanem arra az esetre, ha vmi saját dizájn bútort kellene felületkezelni. A gyerekjátékot paraffinolajjal kezelem, és arra más nem is kell. Az a Kermi vizsgán csont nélkül átmegy.
Kipróbáltam a paraffint bükk bútoron is. Működik a dolog. Időtállónak is tűnik, és nekem ez gyönyörű is. Tettem paraffint próbaképpen nyír rétegelt lemezre is. A hatása megvan, de a nyírt nehéz tükörre csiszolni. A dolog elmegy, elég pofás is, de porfogó a felületi egyenetlenségek miatt, és az olajhoz jól oda is tud tapadni a por. Magyarul nehezen takarítható.
Adnak az Ikeában is jóféle pácnak nevezett faolajat - jó drágán (kb 4 rugó/liter)-, de megéri mégis, mert nagyon kellemessé teszi a bükköt. Könnyen takarítható, bársonyos tapintás, gyönyörű szín - mindez egyszerű, gyors, könnyű felhordás mellett. Ha érdekel, kipuskázom a nevét, mert nem jut eszembe.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5755 üzenetére
"mert van, akit a világból ki lehet üldözni vele."
Például engem. Frászt kapok a kókusz, meg a barack sampontól is, és a mások szobában is megérzem, ha életem párja bekap egy poshadtdinnye mentoszt.
A narancsolajat azért adagolják, hogy terüljön is, ivódjon is az anyag, és maradjon naturális.
Jó lenne máris kipróbálni az eljárásodat, de sajnos nincs időm rá. Mindenesetre beizgatott a dolog, és mégegyszer köszi az infót. Az ilyesmikért szeretem ezt a fórumot igazán.
-
ludsimon
veterán
válasz Vikusz77 #5794 üzenetére
Pedig van még választás ezen kívül.
Egy vállalkozást beindítani hány millió gépekkel együtt?
Egyébként azt mondta nekem a suliban a mesterem, hogy meg lehet belőle élni, de ahhoz érettségi a minimum.
Érettségivel valamennyivel többet keres az asztalos alkalmazott, vagy több lehetőség lesz, vagy miért mondta?undefined
-
ludsimon
veterán
válasz Vikusz77 #5799 üzenetére
Elfogadom, teljesen igazad van!
Mégis mennyibe kerülhet egy pályakezdőnek, ha szerszámokat, gépeket kéne vennie? Hány millió?
Tudja valaki?Mert az a minimálbér (80k) nagyon lelombozott.
Külföldre megmondom őszintén jelen pillanatban nem vágyok, egyrészt az ismeretlenség miatt, másrészt pedig teljesen új környezet, éveknek kell eltelnie amíg megbarátkozik mindenki ezzel (gondolok itt a szomszédokra vagy a megrendelőre) bár lehet ez a fajta felfogás csak Magyarországon van.
Fuvarosként mennyi az átlagkereset úgy nagy általában Magyarországon?
Egyébként amik érdekelnek szakmák, munkák a faiparon kívül a következők:
- fuvarozó, csomagkézbesítő (De nem kamionosra gondolok és nem teherautósra!! )
- mobiltelefon szerelő, értékesítő
- Paksi atomerőműben is szívesen dolgoznék
- Vonatvezető (Egyik osztálytársam mondta, hogy 1 napot dolgoznak 2-t nem, vagy valahogy így, ez tök fasza, mellette lehet még fusizni esetleg )
- fusizás meg mondjuk kertészkedést elvállalnék vonatvezetés mellett, ahhoz nem kell szerszám csak egy kapa meg ásó esetleg fűnyíró, szegélynyíróMeg van még pár, csak nem jut eszembe.
[ Szerkesztve ]
undefined
-
thyeby
őstag
válasz Vikusz77 #5794 üzenetére
"Ha valamit túl pesszimistán mondtam el, majd az asztalosok kijavítanak."
Sajnos ezen nem lehet mit kijavítani, ez a kiábrándító valóság.
S az ezt követő javaslatod is bölcsességre vall.
Talán annyit tudnék még hozzátenni ludsimon számára, hogy akkor elérhetetlen cél csupán egy saját vállalkozás saját műhelyben, ha nem tűzi ki célnak. Ha kitűzi, nyomban elérhetővé válik, bármilyen kilátástalan is a pillanatnyi helyzete.Több fa van, mint asztalos!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Óra topik
- VMware
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- alza vélemények - tapasztalatok
- nVidia tulajok OFF topikja
- Milyen monitort vegyek?
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.