Hirdetés
-
LOGOUT.hu
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz nomad138 #42168 üzenetére
Tényleg hamar írtál.
Szerény infó tartalom ellenére összeszedjük ami van... Ami nincs: felbontás, játék, beállítások játékban, jelenlegi bios beállítások, jelenlegi fesz-freki páros... Ha ezeken átlépünk, akkor legyen tuning. Összefoglalóban találsz hozzá leírást, segítséget. Általánosságban szvsz ez a proci is 1,4 V alatt még tutira kezelhető, mittomén 1,35 V és 3,9-4,0 GHz-vel kezdenék. Tesztelésre Prime (fűteni), IBT 10 kör és játékok... Egyszerre csak egy értéket állíts, csak a proci szorzót az adott feszhez. Ramot, HT és CPU NB értékeket hagyd alapon, amíg nincs stabil cpu-feszültség párosod.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
-
ViZion
félisten
válasz nomad138 #42171 üzenetére
Biosból sokat nem láttunk, de sebaj.
Azt javaslom a HT link és CPU NB legyen 2200-on, az nem sokat oszt-szoroz, de instabilitást okozhat. Az asus tuningos írást fusd át, PCIe 100-ra, FSB 200, szorzót 20, turbo off, LLC high (illetve nem tudom asrockban mi van, majd mondják a srácok), feszt meg rakd 1,35 V körülre és csapass egy tesztet. Prime inkább csak a fűtést teszteli, IBT odacsap jobban neki. Ramot is vedd alapra, ha lesz olyan beállítás, amivel stabil a gép (tesztek+pár nap normál használat is), akkor azzal is lehet mókolni, variálni, itt van aki segíteni is tud (mivel tuningos ramok, gondolom majd azt is piszkálnád, sajnos sokat nem hoz, de megnyugszol ). A tuning pár óra egyszer, meg utána pár hét csiszolgatás, ha több mindent akarsz piszkálni.tuningot megbízhatóan biosban lehet állítani, Asus tuning progija elég beteg is, amúgy meg az a tuti, amit ott kézzel belősz. Vigyázz, nehogy az SW beállítás valamit felülírjon.
[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
marquuard
veterán
válasz nomad138 #42176 üzenetére
LLC ASRock-ban a Load Line Calibration, az legyen Enabled, így nem fog ingadozni a fesz terhelés alatt. Szutyok programokkal ne tuningolj, ezeket BIOS-ban csináld. APM Master legyen még kikapcsolva.
PCIe frequency: 100
Multiplier: 4GHz-nak megfelelő
Load Line Calibration: Enabled
Voltage: 1.3500V
APM Master: Disabled
CPU/NB: 2000MHz (ne bántsd, nálam nagyon betett a buherálása)
CPU/NB voltage: Hagyd békén.Ha tuningolod a RAM-ot és valami nem oké, azt hamar észreveszed. Böngésző instant lefagy, flash alatt kékhalál, intéző újraindul, stb. Ez időzítés probléma.
[ Szerkesztve ]
PSN ID: marquuard
-
ViZion
félisten
-
marquuard
veterán
válasz nomad138 #42189 üzenetére
Instabil, gondolom kevesebb mag működik, mert alacsony neki a fesz. Egy lépcsővel vidd feljebb, és próbáld újra. Azért egy Prime95 Large FFT-t is tolj rá fél órára, az teszt közben kiírja, ha lekapcsol az egyik mag. Látni fogod, minden magnak lesz egy kis ablak, azt amelyik mag hibázik, oda az lesz írva, hogy "Not running"
[ Szerkesztve ]
-
Picturemaker
őstag
válasz nomad138 #42194 üzenetére
Üdv!
Pár napja olvasom szép csendben a szenvedésed. Lehet meg kellene mutatni egy hozzáértőnek a gépedet, mert olyan anomáliák vannak nálad, hogy csoda lesz, ha "távgyógyítással" sikerül megoldani.
A számítógép rendkívül alkalmas olyan feladatok megoldására, amelyek számítógép nélkül nem is léteznének!
-
Picturemaker
őstag
válasz nomad138 #42200 üzenetére
Olyankor szokott ez előfordulni, ha a VGA driver telepítésével gond van. Illetve van amikor automatikusan nem aktiválódik és kézzel kell beállítani.
Egy 3DMark és/vagy Unigine tesztet futtass le, hogy lássuk a kártya teljesítményre hozza e az átlagot.A számítógép rendkívül alkalmas olyan feladatok megoldására, amelyek számítógép nélkül nem is léteznének!
-
marquuard
veterán
válasz nomad138 #42194 üzenetére
Ez a villogó sávos anomália inkább VGA probléma miatt lehet. Feladatkezelőben azért ellenőrizd, hogy van-e olyan folyamat, ami lefoglaja a CPU-t. Ha a Rendszermegszakítások nevű folyamat terheli a CPU-t, az csak Win újratelepítéssel oldódik meg.
Amit múltkor írtam 270X topikba azt megcsináltad? Driver Uninstaller-el letörlöd a drivert, újraindítod, és felrakod a 13.12 WHQL-t.
[ Szerkesztve ]
-
lee56
őstag
Vagy amikor CPU-NB instabil tuningot kap, vagy kevés feszt, vagy túl magas frekvencián megy amit már nem szeret. Ennek is lehet első jele hogy a windózban az AERO vagy megy egy ideig és átvált normálra, vagy alapból el se indul, de akkor mással is valószínűleg fagynia kellene.
Ha automatán van BIOS-ban a CPU-NB neked akkor próbáld meg kézzel lejebb venni 2.2 vagy 2 GHz-re feszültséget hagyd auto-n, ha azon volt.
Amúgy Asrock Ex3 nem a legjobb lap tuninghoz, extrémebb VRM terheléseket nem nagyon bírja, és a régebbi Bulldozer alapú procik még többet is fogyasztottak, szóval nem a legjobb kombód van jelenleg, ennek is lehet köze a laggosabb érzetnek amit írtál, ami valószínűleg throttlingolásból ered, ezt pldául egy coretemp vagy OCCT progival te magad is kiderítheted, mert ezek ki tudják írni az aktuális működési frekvenciát, és ha leesik rögtön láthatod, occt még grafikont is készít tehát játékból kilépve is láthatod hogy esett-e vissza a freki menet közben (játék közben ez bizony okozhat nem kis laggokat).
No Comment
-
marquuard
veterán
válasz nomad138 #42205 üzenetére
Folyamatokra nézz rá, mi mennyit kajál, és ha van szokatlanul magas CPU használattal rendelkező folyamat, azt írd le. És ez a jelenség most van először? Kezd nagyon érdekes lenni.
Látom lee56 írt. Én úgy tudom, hogy a lapodnak a CPU/NB frekvenciája gyárilag 2000MHz, neked meg írtuk, hogy 2200MHz legyen. Variáltad azt?
Másik megoldás, mivel alaplapi BIOS-t frissítettél, reseteld az UEFI beállításokat, és csináld újra a tuningot.
[ Szerkesztve ]
-
pipo112
őstag
Szerintem keress egy másik win7-et , azt kétlem hogy a procid nem bírja azt a 270x-et 4ghzre húzva vinnie kéne simán
vagy esetleg bios beállításokrol valami screenshot-ot tudsz linkelni mert ez érdekes
ibt Prime stabil Játék meg laggolAzt tanácsolom mindenkinek, hogy ne fogadja el senki tanácsát. :P
-
marquuard
veterán
válasz nomad138 #42212 üzenetére
Írtam, hogy ne nyúkerálj hozzá, mert galibát okoz.
Mindegy, lényeg hogy eddig minden stimmel.Ez nem jár garanciavesztéssel. Szimplán betűzdeltem a bordák közé 4-5db régi gépház hátuljából kiszedett fémlapokat. Előtte raktam rájuk pasztát. Ez azért jó, mert ezek a lapok átveszik a meleget, és azt a processzorűtő ventilátora hűti. Ötletet kösz mégegyszer Pancsermeste
[ Szerkesztve ]
-
pd
tag
válasz nomad138 #42228 üzenetére
Hát én ezt nem értem. Az előbb már nem megjavult, amikor visszavetted a HT órajelét?
Azt meg ugye nem gondolod komolyan, hogy ha a VGA-t lecseréled egy gyengébb (de inkább közel azonos teljesítményű) fajtára, akkor jobban fognak menni a játékok? Egyébként is a valóságtól elrugaszkodottnak tartom, hogy az FX6100 - R9 270X párosnál CPU limit legyen, főleg minimális tuninggal (3,6 GHz biztosan megy alapfeszültségen is és az is majdnem +10%).
Ráadásul most olvasom, hogy írod, hogy volt sima 270-ed, azzal ment minden frankón. A 270X-nek kb. 5%-kal nagyobb a teljesítménye, mint a 270-nek, szóval még ha a 270-nel pont a CPU-limit határán lettél volna, akkor is ha 5%-ot ráküldesz a CPU-ra (+200 MHz), akkor ugyanott vagy, ugyanúgy ki kellene hajtania.
Aki a játékok akadozására azt mondta, hogy CPU-limit miatt van, nem nagyon értette a dolgát.
[ Szerkesztve ]
-
-
marquuard
veterán
válasz nomad138 #42248 üzenetére
Csinálj egy nyamvadt BIOS resetet. TurboCore off, Spread Spectum off, Load Line Calibration enabled, C&Q enabled. Aztán add a procinak a 4GHz-t és a plusz feszt. Ezt írjuk, csak olvass vissza. Lényeg, hogy NB-t, PCIe-t, FSB-t, és HT-t ne buheráld.
[ Szerkesztve ]
-
marquuard
veterán
válasz nomad138 #42254 üzenetére
Legelőször tényleg csináld meg a BIOS resetet. 270X topikban olvastam, hogy végigflashelted az összes BIOS verziót, ezek után kell egy BIOS reset. Aztán újra beállítasz mindent.
Hülye kérdés, de a kártya ugye x16-ban van? Esetleg kiszedhetnéd a slotból a kártyát, és újra ráköthetnéd a tápra. Előfordulhat, hogy valami nem érintkezik pontosan, de ezt kétlem. Egy próbát mindenképpen megér. Milyen tápod van? Mert a sima 270 csak egy tápcsatis, a 270X meg kettő. Előfordulhat, hogy a táp nem tud elég kakaót leadni a VGA felé.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz nomad138 #42254 üzenetére
Szerintem a bios beállításokon túl ott valami driver hiba is van. Haladj sorban: VGA, ramok, ki-be, csatlakozókat ki-be, ellenőrizd, hogy VGA-n venti megy-e. Mivel nem borul meg a gép, gyanítom, hogy nem ram hiba, de egy memtest futtatás sem árthat... ne a winDOS ram tesztet, mert nemrég azon átment egy laptop nálam, majd a memtest nem győzte sorolni a hibákat... fain. Procin is mozgasd meg óvatosan a hűtőt, hogy nem laza-e.
Bios beállításokról volt szó, CPU NB-re is adhatsz kicsi plusszt, akár ramot is feljebb rakhatod, HT link és CPU NB legyen 2000, ramot rakd 1333-ra @1,5 V és ezzel ezeket ki is zártuk mint hibalehetőséget, sebességben picit vesztesz, de ez minimális, viszont a procit lehet húzni...
Nah, akkor proci: szerintem ragaszkodj a 4 GHz-hoz, első körben. IBT-vel teszteld, találj meg egy jó feszt, amin még tudod hűteni. Figyled a magok sebességét pl. open HW monitorral, na meg a hőfokokat is.
Driverek: laphoz az oldalukról szedd le a drivereket, VGA-hoz is a stabilt, ne a bétát, illetve kérdezz rá a topikjában, melyik a legstabilabb ahhoz. A mindenféle szoftveres tuning szutykokat szedd le! Autoruns-al vagy CCleanerrel nézd meg milyen progik indulnak, milyen szolgáltatások. Folyamatokba is nézz bele, mi az, ami sok CPU-t vagy ramot foglal. AHCI drivert is rakj fel. Net keretrendszer 4.0 és 4.5 fel kellene raknod, meg amúgy is a frissítések jó része nem viccből van...
Marad még egy lehetőség... esetleg a VGA-nak van valami ram hibája. Furmark-al küldjed meg, ha furákat csinál, csíkoz, akkor ott lesz a hiba. Driverre tenném a voksom, de azért kis összegben VGA hibára is... A proci tuning meg csak így alakult, majd belejössz, de szvsz nem ott van a gond.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz nomad138 #42263 üzenetére
Ez sem így van, de ezt nem lehet megbeszélni, mert a -tudjuk mi- minden formában tilos, kizárhatnak miatta. Tényleg keress valakit a környékeden, kevesebb idegeskedés lenne.
-
ViZion
félisten
válasz nomad138 #42265 üzenetére
Akkor 1,3 V-hez keress frekit. Ramot elég, ha visszarakod 1333-ra, ott 1,5 V lesz, oda elég. HT link és CPU NB is legyen 2000, sebességben minimálisat jelent, ha minden stabil, akkor majd ráérsz ezzel kísérletezni. Memtest -meglepő módon- ez a neve. Pendrivelinux.com Ezt letöltöd az oldalon magyarázat hozzá. Utána a memtest oldalról a zip-et leszeded, nem kell kicsomagolni, ezzel kiírod üres pendrájvra, bootolsz vele és hagyod futni egy- másfél órát. Ha pirosakat dobál, akkor rossz. Ezt hagyd a végére, mert nem ramnak tűnik. Bios resettel és beállítással kezdjed, meg a driverekkel, tuning progik törlésével.
Ha furmark alatt recés a kép... akkor az nem sok jót jelent, gyaníthatóan VGA memória hiba. Jó lenne másik VGA-val tesztelni. Heavent vagy ilyesmit is nézz meg, vRAM igényes beállításokkal.
AHCI-t az alaplap progijaival rakja fel, nem, nem az Inteles kell. Elvileg a VGA telepítőkben is van, akkor felrakta már.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest