2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Tasker - AZ Android alkalmazás

Mitől okos egy telefon? Mert szalad rajta az Angry Birds, netezel, közösségi oldalon lógsz? Közel sem...

[ ÚJ TESZT ]

Hova tovább?

Ha megvoltak az első szárnypróbálgatások, átrágtuk magunkat a Tasker Userguide-on - vagy 3-4x - és megértettük a program működését, végre kezdjük megérteni, akkor ideje lesz majd elsőnek megismerkedni a változók használatával. Ez a statikus elemek után egy új szintre emeli a dolgokat, olyasmiket leszünk képesek megoldani velük, amit az egyszerű task-okkal aligha. Pl. az én időjárás-jelentés Task-om, ami felmászik a netre, letölti Köpönyegről a legfrissebb RSS-t, kiszűri a nyers információkat a letöltött xml fájl szövegéből, majd ezt kiírja az asztalra widget-be, és ha kell, még fel is olvassa hangosan. Ez elképzelhetetlen lenne masszív változó használat nélkül. Szájbarágós ismertetőt a függelék Változók lapján olvashatsz.

Ha kiismertük magunkat ezek működésével kapcsolatban és egy többváltozós profil legyártása ujjgyakorlat lesz, onnantól kezd kevés lenni a Tasker maga. Megcsináltuk az összes ötletünket, minden kihívást teljesítettünk... Itt lép be a képbe mindenféle plugin és kiegészítők használata! Vagy ha nagyon kocka az illető és programozói előélete van, esetleg ismeri az Android lelkivilágát, akkor bekerülhet a képbe a script írás. Használhatunk intent-eket az Android alkalmazásai közt, futtathatunk terminál parancsokat, stb. Itt tényleg csak a programozói tudás szabhat gátat, bármi lehetséges.

Nekünk többieknek, akik nem programozók, megmaradnak plugin-ek. Első körben felturbózhatjuk a képességeket a kedvenc fejlesztőm joaomgcd plugin-jeivel!

A kettő kedvencemet közelebbről is bemutatom. A "Joao" plugin-ek közül az AutoRemote szinte kötelező vétel, ha több eszközünk is van. Általa két Android között (vagy Android-PC között) push üzenetekkel kommunikálhatnak eszközeink, Tasker-ben előre definiált reakciókat létrehozva. A lehetőségek ijesztően tágak. Itt van néhány példa. Jómagam egyéb androidos eszköz híján a családban nem igazán tudom kihasználni. Inkább csak PC-s távvezérlésre alakítottam ki pár parancsot, mint az egyszerű text-to-speech (ezzel hozom a frászt a többiekre), vagy az előre definiált utasítások vészhelyzetre, vagy lopásra, vagy elvesztésre. AutoRemote oldalon ismertetem a használatát.

Másik kiváló alkalmazás, mely épp most lett felkapott, minden Tasker-es oldal ettől hangos most, az az AutoVoice. Ezzel válik képessé a gördülékeny hangvezérlésre a Tasker (BT fülessel is használható), Google Voice Search az alapja, vagyis magyarul is tud. Text-to-speech szolgáltatással megtámogatva én jelenleg beszélgetni tanítom a telefonom. Az egyszerű köszönés nem nagy ügy, de az AutoVoice igazi ereje itt mutatkozik meg:

Használatáról az AutoVoice oldalon!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.