Hirdetés

2021. szeptember 25., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Tasker - AZ Android alkalmazás

Mitől okos egy telefon? Mert szalad rajta az Angry Birds, netezel, közösségi oldalon lógsz? Közel sem...

[ ÚJ TESZT ]

AutoRemote

Google Play-ről szerezhetjük be, a teljes értékű változat jelenleg 2.49 $. Van belőle kipróbálható Lite verzió is, amiben korlátozva van a push üzenet terjedelme 2 db karakterre. Ez még így is bőven elég lehet több száz előre definiált parancs kiadására, de a változók nyújtotta kényelmet és rugalmasságot csak a teljes verzióban kapjuk meg.

Feltelepítése után egy új indító ikonnal gazdagodunk, melyet megnyitva a véletlenszerűen generált privát URL címünk fogad egy QR kód kíséretében. Ezen a címen fogjuk tudni ezentúl elérni ezt a példányt és így ezt a telefont. Böngészőbe bepötyögve az alábbi oldal fogad minket:

Egyelőre csak az üzenet mező érdekes számunka, bármit amit ide beírunk, azt egy az egyben megkapja a telefonunkon futó példánya a szoftvernek.

Tasker-be belépve megjelenik egy új Context a State kategória Plugin szekciójában. Rábökve kapunk egy szokott paraméterező ablakot, de szokatlan paraméterrel. A plugineket általában valami hasonló módon lehet beállítani Tasker-ből, mégpedig a konfigurálás gombra bökve az AutoRemote alkalmazás felületén találjuk magunkat, ahol jó esetben egy útmutató fogad minket. Mondhatnám, hogy röviden-tömören kézbe kapjuk a szükséges dolgokat, de igyekszek egy kicsit megértetni, hogy miről is van szó. Egyedül önállóan eltarthat egy ideig, míg rájövünk a logikájára.

Az első opció az eseményként történő viselkedés, ennek hatására event típusú lesz a Context.
Message Filter az a rész, amiben szűrhetünk a beérkező üzenetekre, hogy csak arra gerjedjen, aktiváljon, amit itt meghatároztunk. Megfigyelhető, hogy valahogy úgy viselkedik ez a szűrő, mint a Tasker egyszerűsített kifejezései (*Auto GPS* korábban a példában), csak itt nincs szükség joker karakterek használatára, hanem nemes egyszerűséggel, ha a szűrőben foglalt kifejezést tartalmazza a kapott üzenet, akkor igaz a feltétel.

Alatta a Clear Message Filter adja magát, léphetünk is tovább.
Case Insensitive a kis- és nagybetűk közömbösségét jelenti, ha be van kapcsolva, akkor nem számítanak.
Exact Message bepipálásakor a szűrő egy az egyben csak a benne foglalt kifejezésre gerjed, semmi többre.
Use Regex pedig a reguláris kifejezés használatát takarja és nem használható egyszerre az Exact Message opcióval.
Advanced menü alatt meghatározhatjuk milyen helyi változókban adja át Tasker-nek az üzenetet, ha eltérőeket akarunk használni az alapbeállításoktól.

Ha követtük az útmutatást, akkor most van egy Context-ünk, ami a "hi" szócskára aktivál.
Most egy Enter Task-ban szabadon kezdhetünk valamit ezzel az üzenettel, melyet a Task-ban elérhető lokális változókban ad át nekünk a plugin. Alapértelmezésben a %armessage változóban találjuk meg az üzenetünket, amit mondjuk kiírathatunk a képernyőre Toast üzenet formájában: Alert/Flash task-ot kiválasztva, majd a szöveg mezőbe írjuk be a %armessage változót! Mentés után már tesztelhetjük is, hogy minden olyan üzenetet kiír a telefonunk, amiben a szűrő megtalálja a "hi" kifejezést.

A változókat az AutoRemote beállításaiban módosíthatjuk, alapértelmezésben a három változó így néz ki:
%armessage, %arpar[1,2,3,4, stb.] (tehát mondjuk %arpar1), és végül %arcomm.
Ezek elsőre zavarba ejtőek lehetnek, de ha megértjük a logikát, akkor már egyszerű. Bármilyen üzenetet kapunk, az egésze bekerül a %armessage változóba. Tehát ha mondjuk a böngészőből az üzenet mezőbe azt írjuk, hogy "Hi mom, how are you?", akkor - a "hi" szócskára aktivál a szűrőnk és megkapjuk a teljes szöveget ebben a változóban. A másik két változóba már a teljes üzenetnek a részletei kerülnek, amint elkezdünk használni egy operátort az üzenetben szövegében.
Ezt a jelölést: =:=.
E módon: üzenet paramétere =:= az üzenetben foglalt parancs, mely a küldendő információkat hordozza.
Vagyis kettéválasztani tudjuk ezzel a jellel a push üzenetet, és így fogunk egy rugalmas parancs sémát alkotni az egyszerű push üzenetek helyett.
A =:= jel előtti rész lesz a paraméter, vagy több paraméter (szóközzel elválasztva) és átadásra kerül a %arpar1 változóban (és a tömb többi elemében: 2,3,4,stb - lásd Tasker Userguide: variable arrays).
A =:= jel utáni rész pedig a parancs, ami a lényegi információkat hordozza és a %arcomm változóban kerül átadásra.

Ha még nem teljesen érthető, akkor következő példával remélem kivilágosodik a helyzet.
Ha most ezt az üzenetet továbbítjuk a telefonunkra: "hi mom=:=How are you?", akkor a változóink így fognak kinézni:
%armessage = "hi mom=:=How are you?",
%arpar1 = "hi",
%arpar2 = "mom",
%arcomm = "How are you?".

Leírok egy saját profilt is még egy példaként, hogy legyen valami gyakorlatban is használható megoldásunk. Context-nek használom az AutoRemote plugin-t, ami eseményként viselkedik, viszont a szűrője üres. Ez azt jelenti, hogy az összes AutoRemote üzenetre aktivál, függetlenül attól mi van benne. A Task-ba sűrítettem bele minden okosságot feltételek használatával, vagyis bármi is legyen az üzenet, a feltételes rendszer biztosítja, hogy csak az a task hajtódjon végre, amit szeretnék.

Elküldöm mondjuk azt az üzenetet, hogy "Szia, hogy vagy?", akkor ez esetben, mivel nincs benne a =:= jel, így csak a %armessage változó lesz deklarálva, a másik kettő üres marad.
Van egy task-om, ami Toast üzenetként kirakja a teljes %armessage változót a kijelzőre, de csak akkor, ha a %arpar1 üres.
Alert/Flash Text: %armessage if %arpar1 Isn't Set. Remélem ez így érthető. A kijelzőn megjelenik a "Szia, hogy vagy?" üzenet.

Egy másik üzenettel, mondjuk a "say=:=Üdvözöllek, Mariska vagyok!" szöveget az alábbi módon értelmezi a Task-om. A Context ugye megint aktivált, mert a szűrő üres és így minden üzenetet elkap.
A Task-omnak a plugin a következő változókat adja át:
%armessage = "say=:=Üdvözöllek, Mariska vagyok!",
%arpar1 = "say",
%arcomm = "Üdvözöllek, Mariska vagyok!"
A Task-omban egy másik task azt a feltételt kapta, hogy csak akkor fusson le, ha a %arpar1 változó értéke "say", és mivel az összes task-nak megadtam egy feltételt a végrehajtásra, ezért jó esetben az egész Task-ban egy task /parancs/ fog érvényesülni.
Ami esetemben meghívja a Text-to-Speech motort és átadja neki azt a szöveget, amit fel kell olvasnia.
Így néz ki a task:
Misc/Say Text: %arcomm if %arpar1 ~ (matches) say.

Mindezt követően azt még hozzáfűzném, hogy természetesen nem csak a böngészős felületről tudunk üzenni, hanem van erre task is. Tehát Tasker-ből is lehet üzenetet küldeni egy másik példánynak; a parancsokat a Plugin szekcióban találjuk, és itt is egy konfigurációs gombbal kerülünk át a plugin felületére a paraméterezéshez. Ehhez először az adott eszközön fel kell vennünk többi eszközünket egy kapcsolati listára.

Lépjünk be a plugin alkalmazásába, majd a helyi menüből válasszuk a regisztrált eszközök menüpontot!
Ekkor a képernyő tetején egy legördülő listára lehetünk figyelmesek, amin elvileg csak a Dropbox szerepel. Nyomjunk megint egy menü gombot és a helyi menüben immár a rögzítési lehetőségek láthatóak. Beírhatjuk kézzel a másik eszköz URL címét, vagy beolvashatjuk róla a QR kódot, esetleg adott még pár más lehetőség is. Most már Tasker-ből tudunk küldeni és fogadni is push üzeneteket.

Alapvetően ennyi lenne ez a plugin, legalábbis amennyit nekem módomban áll használni belőle jelenleg.
Tartogat még extrákat - ahogy a fenti képen is látható (meg a figyelmeseknek feltűnhetett a Zapier lehetőség is az imént) szinte csak a felszínt karcoltuk -, de ezzel már nem foglalkozom a cikk terjedelmében, meg magam sem ismerem annyira behatóan.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.