2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Az okostelefon mint hálózati meghajtó

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Androidos telefonok tárhelyének csatlakoztatása hálózati meghajtóként ES File Explorer segítségével.

[ ÚJ TESZT ]

Az utóbbi időben sokakat vonz az a gondolat, hogy telefonjukat vezeték nélkül érjék el számítógépről, és másolhassanak rá vagy épp róla tartalmakat. Ez teljesen érthető, ki ne szeretne kábelek nélkül, kényelmesen fájlokat másolgatni, ha adott az otthoni WiFi-hálózat.

Ehhez több, egyszerűen kezelhető alkalmazás is található a Play Store-ban, például a WiFi File Transfer vagy az AirDroid, ám ezek többsége böngészőn keresztüli felhasználói felülettel rendelkezik.

Számomra azonban sokkal kényelmesebb egy olyan megoldás, amivel Windows-os környezeten belül mozgathatjuk a képeket, zenéket vagy bármilyen fájlt a telefon és a számítógép között FTP-n keresztül.

Szerencsére a közkedvelt ES File Explorer mint sok másra, erre is alkalmas, egyszerűen beállítható, népszerűségének és egyik fórumtársunknak hála pedig magyar nyelven is kezelhető. Kell ennél több? Íme pár egyszerű lépés, mutatom is!

A telefon beállítása:
Első lépésként, ha eddig nem tettük volna meg, töltsük le az említett fájlkezelőt a Play Store-ból. Indítsuk el, bal felső sarokban lévő ikonra katt, előjön a gyors elérés nevezetű menü.

Itt menjünk az Eszközökre, majd a legördülő listából válasszuk a Távoli gyors elérést.

Amennyiben csatlakoztunk egy WiFi-hálózatra, megjelenik annak a neve, alatta pedig egy Bekapcsolás gomb. Mielőtt bekapcsolnánk, menjünk a Beállításokra a bal alsó sarokban, és nézzük, milyen lehetőségek vannak.

Itt két hasznos dolgot emelnék ki. Az egyik a Gyökérkönyvtár beállítása, természetesen ez a számítógépről elérhető helyet határozza meg. Nálam a telefon gyökérkönyvtára van beállítva, így az SD-kártyát és a belső tárhelyet is elérem.

Mindenki kedve szerint választhat egy tetszőleges mappát.
A másik az Ikon létrehozása, ezt kiválasztva az alkalmazás létrehoz a főképernyőn egy parancsikont, amire kattintva rögtön kapcsolatot is létesít, így nem kell a programon belül keresgélni.

Amennyiben ezekkel megvagyunk, visszaléphetünk és rámehetünk a Bekapcsolásra. Ezzel megjelenik egy cím, amire szükségünk lesz természetesen, de a telefon beállítása ezzel befejeződött.

A számítógép beállítása:
A beállítást Windows 7-nél végeztem el, de gyanítom, hogy Windows 8 esetén is hasonlóképp kell eljárni.
Nyissuk meg a Számítógépet, a bal oldali navigációs ablakban jobb katt a Számítógépre, majd Hálózati hely hozzáadása.

A felugró ablakban katt a Továbbra, a következő ablakban, amennyiben a Válasszon másik hálózati helyet van kiválasztva, szintén tegyünk így. A következőt kell látnunk:

Ide beírhatjuk a címet, amelyet az ES File Explorer ír ki, miután bekapcsoltuk az FTP-t.
Mehetünk tovább, a Bejelentkezés névtelenül előtt legyen pipa, tovább.
Az utolsó előtti ablakban megadhatjuk, hogy a telefon megosztott tárhelye milyen néven jelenjen meg a Számítógépben, ezt mindenkinek a fantáziájára bízom.
Ezzel véget is ért a hosszúnak nehezen nevezhető beállítási procedúra, be is jön rögtön a tárhely, illetve a Számítógépben is megjelenik, mint hálózati hely.

Az így kialakított kapcsolat tökéletesen alkalmas arra, hogy a fényképeket elérjük a számítógépen, vagy dokumentumokat, zenéket töltsünk fel a telefonra.

Nagyobb mennyiségű adat, például a több gigabájtos játékok mozgatására azonban nem ajánlom, nyilván a kábeles megoldáshoz képest lassabb az adatátviteli sebesség, és hosszadalmas is lehet.

Vannak persze olyanok, akiknek mindez evidens lehet, de természetesen már régóta nem csak egy alkalmazás van a kínálatban kifejezetten FTP-kapcsolat létrehozására. (pl.:WiFi File Transfer).
Végeredményben ugyanazt kapjuk, éppen ezért szerettem volna bemutatni, hogyan lehet használni erre a célra az ES File Explorert, hogy ne kelljen még egy applikációt telepíteni feleslegesen.

Van egy másik megközelítése is a kapcsolat létesítésének, amelynek során a számítógép egy megosztott mappáját érhetjük el a telefon fájlkezelőjéből. Ha valakinek ez a megoldás jobban tetszik, itt talál róla leírást.

Remélem, tudtam segíteni azoknak, akik unják már a folyamatos kábeldugdosást!

Előzmények

  • Aviate Launcher HUN

    Az Aviate földrajzi helyzettől függő információkat jelenít meg az androidos telefonok főképernyőjén.

  • Saját Cyanogenmod téma készítése

    Miután a legelterjedtebb Android modot használjuk, nem árt, ha előkerítjük a kreativitásunkat is néha.

  • Saját FTP szerver otthonra

    Mi is az az FTP ? A File Transfer Protocol, vagy rövid nevén FTP TCP/IP hálózatokon – mint amilyen az...

  • Android adb backup

    Biztonsági mentés rootolás és unlockolás nélkül? Android 4.0 felett van rá ingyenes, egyszerű lehetőség.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.