2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Tasker - AZ Android alkalmazás

Mitől okos egy telefon? Mert szalad rajta az Angry Birds, netezel, közösségi oldalon lógsz? Közel sem...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Figyelem, az alkalmazásban nincs magyar nyelv! A nyelvtudás elengedhetetlen a megismeréséhez és használatához!

Hogy is foglalhatnám össze egy mondatban, ha van, aki nem ismeri még ezt a remekművet?
Elöljáróban, ha mond valamit ez a pár név, akkor már lehet kapiskálni, miről lesz szó: Locale, Setting Profiles, Profile Scheduler, Timerriffic, Llama, on{X}.

Számomra a Tasker jelenti az okostelefont magát. E nélkül csak egy tepsi nagy kijelző maradna, benne egy miniatűr számítógéppel, aminek a képességei elvesznek a gazdája szórakoztatásában. Végül funkcionálisan meg csak telefonként hagyatkozunk legtöbben a kedvencünkre, amihez elég lenne egy kutya közönséges cellphone ("butatelefon") is.

Na akkor kimondva: lényegében a Tasker-rel egy új világ nyílik androidos készülékünk számára, melyben totál az életünkhöz szabhatjuk a viselkedését, automatizálhatjuk a telefonunkat (és automatizálhatunk a telefonunk által is), valamint igazi PDA-t (digitális személyi asszisztens) szabhatunk belőle. Az én értelmezésemben.

Tekintsük át mit nyújthat számunkra, egy-egy példával illusztrálva! Amikor azt írom, hogy az életünkhöz szabhatjuk a telefonunk, akkor arra célzok, hogy viselkedésmintákat /profilokat/ hozunk létre a telefonunk számára adott szituációkhoz /feltételek/. Pl. a hang szabályozása: ha beérkezek a munkahelyemre, akkor elnémul a telefon, kevésbé közhelyesen pedig ha mondjuk bent tartózkodok az iskolában és kezdődik a tanítás, akkor néma üzemmódra vált magától, az óra végeztével pedig vissza. Vagy otthon este már ne verje fel a családot egy hívás, így ha teljesül ez a két feltétel (otthon vagyok és este van), akkor újfent elhalkul. Éjjelre repülő mód...

Ezek csak a legkézenfekvőbb apróságok, amit nem értek, hogy egy magára valamit is adó okostelefon-használó miért kézzel kapcsolgat nap, mint nap.
Első körben Tasker-rel tökéletesen magunkhoz tudjuk idomítani a kedvencünket.

Telefonunkon kívül még képessé válhatunk vezérelni számos csatlakoztatott eszközt is. Vannak beépülő modulok a kommunikációra két androidos eszköz között, okos órákhoz, intelligens házhoz, EventGhost-hoz a PC-n, csak hogy párat említsek. Reagálhatunk segítségével üzenetekre az éterből, beolvasott QR kódokra, NFC-re, hangutasításokra, és sok egyéb dologra, amiket felsorolni is nehéz.

Alapvető működése úgy vázolható fel közérthetően, hogy létrehozunk profilokat, amik kiinduló feltételekből és utasításokból állnak. Feltétel az "este van" és "otthon vagyok". Ezek mind olyan feltételek, környezeti változók, amelyeket a Tasker folyamatosan figyel a háttérben.

Utasítás a telefon lenémítása. Egy ilyen profil minimálisan egy feltételből és egy utasításból áll, de később ezt elég jól meg lehet bonyolítani. Adhatunk hozzá több kiinduló feltételt (pl: "az akkumulátor kevesebb 15%-nál" ÉS "nincs csatlakoztatva töltő" ÉS "nem vagyok otthon"), illetve megadhatunk tetszőleges számú utasítást is egymás után sorba fűzve (1. "kapcsold ki a WiFi-t", 2. "kapcsold ki a BT-t", 3. "vedd le a fényerőt", és így tovább).

A lehetőségek száma jelenleg úgy 190 beépített parancsból áll (melyet a továbbiakban taskoknak hívunk), amivel többek közt az Android funkcióit érhetjük el. Pluginekkel és egyéb kompatibilis alkalmazások beépülő moduljaival tovább bővíthetők. Jellemzősen a Locale pluginjei mind használhatók a Locale API integrációjának köszönhetően, valamint számos harmadik féltől származó beépülő is használható. Kiinduló feltételből (amit ezentúl Context-eknek hívunk) 7 fajta áll rendelkezésünkre, melyekre később kitérek. Van még kb. 96 beépített rendszerváltozó a programban, amikkel a Tasker a telefon állapotát figyeli, illetve lekérhető az állapotára vonatkozó információ (pl. az aktuálisan beállított csengetési hangerő, WiFi státusza, pillanatnyi idő és dátum, utolsó bemért GPS koordináta, stb).

Ezek önmagukban is tekintélyes számoknak tűnnek elsőre, de az olvasó már sejtheti, hogy tetszés szerint is kombinálhatjuk a lehetőségeinket, vagy ha tetszik az építőkockáinkat. Így azért belegondolni is nehéz a lehetőségeinkbe (azt a poént meg a végére tartogatom, hogy mi mindenre lehet még jó a kiegészítőkkel ;) )!

Viszont mielőtt az egyszeri olvasó megijedne, elárulom, hogy ez a megoldás ugyan nem áll nagyon messze a programozástól, de a szó klasszikus értelmében nem teljesen erről van szó. Itt elegendő "csak" elsajátítani ezt a gondolkodásmódot - a Tasker logikáját -, hogy van egy rakás építőkockánk, amikből várat lehet építeni. És ez grafikailag is valahogy így mutatkozik be, kis téglalapokat rendezgetünk a helyükre, amik jelképezik a funkciókat. Szó sincs kódolásról, néhol drag&drop módszerrel, de alapjában véve az egyes elemek kijelölésével dolgozunk. "Az alkalmazásnak van egy kezdő módja, így indul, szinte minden képernyőhöz van segítség, felugró ablakokkal segít, tippeket ad, nagyon hasznos és ezek segítségével nem kell reálos beállítottságúnak lennünk ahhoz, hogy működő folyamatokat építsünk." (Pantomimes: Tasker - Legyen okos a telefonod, Androidportal.hu 2013. május 23 [link] letöltés: 2013. 07. 24)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.