2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Project: Toccata

Egy otthon is megépíthető, jó minőségű hangkártya születésének története. Te is megcsinálod?:)

[ ÚJ TESZT ]

Az analóg oldal

Az analóg oldal műveleti erősítői szintén Texas Instruments gyártmányúak. (A felhasznált IC-k adatlapjait belinkeltem az írás végén.)

A kártya kapcsolási rajza:

A Line kimenet:
Semmi meglepő, semmi újdonság nincs benne. És egyetlen felesleges alkatrész sem. Valójában ez utóbbi a lényeg.
A DAC kimenetén egy 3-ad fokú csebisev szűrő található, amit 20kHz-re és 0,1dB hullámosságra méreteztem. Az alsó határfrekvenciája 1,5Hz, a felső határfrekvenciája 22,5kHz környékén van. 3dB-t erősít is, így a vonali kimenet 0dB-nél 1,1V-ot ad le, 100 Ohm-os kimeneti impedancia mellett.

A fejhallgató-erősítő:
IC-jének kiválasztásakor az áramterhelhetőség volt a lényeg. Az OPA4209 akár 65mA-t is kiadhat erősítőnként. A kapcsolásban 2-2 erősítő működik kvázi-párhuzamosan, így a kettő együtt csúcsban akár 130mA-rel terhelhető. De, valójában nem is a kellő teljesítmény kivétele miatt alakult így a kapcsolás. Azzal, hogy meg lettek duplázva az erősítők, 1-1 erősítő nem 32 Ohmos fejhallgatót lát, hanem 64 Ohmosat, ami torzítás szempontjából kedvező.
A fejhallgató-erősítő frekvencia-átvitele 0Hz-480kHz.
A fenti értékekkel 0dB-en 2,4V-tal tudja meghajtani a fejhallgatót, 32 Ohmos-nál ez 120mW csatornánként.

A Line bemenet:
2-od fokú csebisev szűrővel kezdődik, mely erősít is. De nem ültettem be a csebisev alkatrészeit a következő miatt: nem hinném, hogy valamikor akarok komolyan digitalizálni. (Ezért van ott 1-2 értéknél 0 ohmos ellenállás és "--" kapacitás.) A csebisev szűrő csak alacsony impedanciával hajtható meg, tehát kellene elé még egy erősítő fokozat. Szóval, a helye megvan a panelen, ha egyszer erre lenne szükségem, akkor beforrasztom az alkatrészeit.
Végül egy egyszerű másod fokú szűrőt kapott: esik a jel 20kHz-en 1...1,5dB-t, ami még elfogadható, viszont nagyban egyszerűsít mindent: nagy impedanciával tud fogadni, sokkal könnyebben illeszthető bármihez, azaz lehet potmétert tenni a fokozat bemenetére.
A fokozat 1,5dB-t erősít, vagyis 660mV kell a bemenet teljes kihajtásához.
Alsó határfrekvenciája 5Hz-en van.
Ezzel szinte kész is a DAC. Kapott még néhány csatlakozót az egyszerűbb szerelhetőség érdekében.

És mikor elkészültek a tervek, nevet is kapott: Toccata.

(A hangkártya valós mérete 94x51mm.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.