2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Project: Toccata

Egy otthon is megépíthető, jó minőségű hangkártya születésének története. Te is megcsinálod?:)

[ ÚJ TESZT ]

Szerelés

A páka hegye széles és lapos, nagyon jó az smd-k beforrasztásához. Mikor egy IC a helyére került, egyik lábát beforrasztva pozicionáltam, majd a széles heggyel egyszerre 3-4 lábat melegítve forrasztottam be. Ha élére fordítottam, akkor szűk helyekhez is hozzáfértem. De olykor használtam egy másik, hegyes pákát is. 270C hőmérséklet volt a legjobb. De, első lépésben a paneleket lefújtam folyasztószerrel. (Lötlack SK-10)

Először a BB-1-es panelt készítettem el. Gyakorlásnak is jó volt. Ez gyárilag ónozott, így még cínt sem kellett használnom. Az smd-knek elég az, ami rajta van.

Majd a Toccata táp-oldalát. Nem árt időnként multiméterrel ellenőrizni, hogy minden összeköttetés megvan-e, illetve nincs-e zárlat valahol. Főleg a sűrű és apró IC-lábaknál fordulhat elő, hogy az IC lába 0,01mm-rel a panel felett van, nincs érintkezés. Ez még mikroszkóppal sem lenne látható. A tápoldal elkészülte után rákapcsoltam az USB 5V-ját és ellenőriztem a feszültségeket.

A top oldalt befuttattam ónnal. Nagyon jól jött a maszkolás, a cínt bőven adagoltam az IC-k lábainál, mégsem futott össze sehol. A többi padnál viszont a minimális cín mennyiségre érdemes törekedni: az a jó, ha csak hártya-vékony az ón réteg. (A második kártyánál már jobban odafigyeltem erre.)
Update: mivel ez az "előre beónozás" hártya vékonyan igencsak nehézkes és ha nem sikerül kellően vékonyra akkor az alkatrész nem fekszik fel rendesen, ezért újabban az R-C tagoknál a beültetés előtt csak az egyik padon csinálom meg, abba beleforrasztom az alkatrészt, majd a másik oldalon forrasztom. Így felfekszik rendesen.

Kész a fejhallgató erősítője.

A prototípusba inkább az olcsóbb PCM2900B került. És egy bug: a csebisev bemenetén lévő 1uF fóliát képtelen voltam beforrasztani. Majd kisebb méretűt kell venni? Így 10uF-os elkók kerültek ide. Ezzel a fokozat alsó határfrekije lement 0,15Hz-re. Viszont lehet, hogy nem is tettem rosszat az alkatrész cserével: hifi-s barátaim szerint - és lehet benne igazság - nem árt, ha van egy elkó a DAC után, mert jót tesz a hangképnek. Valami olyasmi lehet, hogy a pontatlanságával elmossa a kvantálást, teltebb lesz a hangzás. (Vagy valami ilyesmi....)

A PCM2900B-nél viszont kell egy átkötés, hogy elinduljon. Különben TEST módban lesz. A 24-es lábat a GND-re. Erre most pont jó a nem használt s/pdif csatlakozó helye.

Szerelek

Összenyomva a 2 panel. A Toccatára kerültek a tüskék, a BB-1-re az aljzatok. A BB-1-nél csak 1-1 pöttyel forrasztottam be az aljzatok 1-1 lábát, majd mikor összenyomtam a Toccátával, és beigazodtak az aljzatok, akkor forrasztottam be őket véglegesen.

Ők kapták ajándékba a kártyát. Most még osztoznak rajta.

És működik.

A hangminőségéről csak annyit írnék: meggyőző. A fülesek ki tudják magukat futni, talán nem sokára kipróbáljuk komolyabb erősítő/hangdoboz párossal is.
Hátra van még néhány ellenőrző mérés. Elsősorban a csebisev szűrőt akarom ellenőrizni. A műveleti erősítők torzítását esélyem sem lesz megmérni. Talán a fejhallgató kimenetét. De számításaim szerint annak a torzítása is mélyen a PCM2902B szintje alatt van, ami pedig a 16 bites audió képességeinek elméleti határát súrolja.

Ellenőriztem a beépített mikrofont is: a mikrofontól 3 méterre éjszakai hangerőn szóló tévéműsorról készítettem felvételt. Visszajátszva tökéletesen (és nagy hangerővel) hallható minden, sőt, az egyébként nagyon csendes gépem ventilátora is hallatszik (1m), de még az is, hogy a konyhában motoszkál valaki.

Hamarosan kezdem a második kari építését.

Amennyiben lesznek még konkrét dolgok, mérések, a cikket kiegészítem velük. Illetve hátra van még a dobozba szerelés. Plexi dobozt képzeltem el. De még elasztikus az ügy.

Végezetül az alkatrészek linkjei:

PCM2902BDBR
OPA4209AIPW
OPA1641AID
OPA1644AID
DCP010505BP-U
UCC384DP-ADJ
TPS79101DBVR
UCC381DP-ADJ

Alternatív alkatrészek:
PCM2900BDB - mindenben kompatibilis a PCM2902B-vel, de nincs benne spdif I/O
DCV010505P-U - ugyanaz, mint a DCP010505, csak kisebb a szigetelési feszültsége, ami itt nem számít.

A típusok utáni betűsor a tokozást kódolja, ami fontos. (És utal még a csomagolásra is, ami viszont nem fontos. Viszont nem minden kódúból rendelhető minta.)

Mivel maradt panelem, ha valaki kedvet kapott a megépítéséhez, tudok adni. Illetve a későbbiekben is le tudom gyártatni.

A letölthető fájlok: [link]

Kapcsolódó hirdetésem

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.