2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Alesis IO2 Express házistúdió

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy kis méretű USB rekorder spéci bemenetekkel és funkciókkal, zeneszerkesztéshez.

[ ÚJ TESZT ]

A készülék kifejezetten egyszerű csomagolásban érkezett. A rekorder mellett találtunk benne egy használati utasítást, USB kábelt és egy telepítő DVD-t:

A rekorder maga egy 24 bites USB hangkártya, mely maximum 48 kHz mintavételezéssel tud dolgozni.

A Windows alapból felismeri, tehát csatlakoztatás után már használhatjuk is. Persze ilyenkor még nem alkalmas zeneszerkesztésre a nagy késleltetési idők miatt. Majd az ASIO driver ezt megoldja.

A rekorder a következőket tudja:

A számítógépről érkező zenei alaphoz egyszerre 2 sávot tudunk digitalizálni szinkronban. Mindkét sáv tud fogadni profi dinamikus mikrofont (szimmetrikus XLR csatlakozó), vonalszintű jelet, vagy gitárt.

Lehetőség van kondenzátor mikrofon csatlakoztatására is, ekkor aktiválni kell a „Phantom 48V”-os tápot. A nagyszintű bemeneteket 1/4"-es Jack aljzatokon csatlakoztathatjuk és egy-egy kapcsolóval választhatunk a vonalszint és a gitár pickup között.

Line-in üzemmódban szimmetrikus, Gitár-in üzemmódban aszimmetrikus a bemenet. A mikrofon és a hozzá tartozó Line-in bemenet egyidejű használatát kerülni kell.

Az „Insert” csatlakozón keresztül további eszközt iktathatunk be a jelútba. Például equalizert, torzítót, keverőt, stb. A digitalizálandó jelek szintjét a „Gain” potméterrel állíthatjuk optimálisra. Ebben nyújt segítséget a középen található LED-soros kivezérlésjelző.

Hogy a felvétel szinkronban legyen a számítógépről érkező zenei alappal, azt hallanunk is kell. Erre szolgál a Monitor Mix potméter, amivel beállíthatjuk a számítógépről érkező és a bemenetekről érkező jelek kellő arányát, amit a fejhallgatóban illetve a Line-Out-ra kapcsolt erősítőn keresztül hallhatunk. A fejhallgató erősítő átkapcsolható monó módba, mert előfordulhat, hogy a fejhallgatóban csak az egyik csatornán szól az alap, és szintén csak egy csatornán (akár ugyanazon) szól a rájátszott hangszer, vagy ének, ami zavaró.
Külön-külön potméter szolgál a fejhallgató kimenet és az erősítő kimenet hangerejének a beállítására.

A hátlapon megtaláljuk az USB mellett az erősítő kimenetét (RCA) és a MIDI csatlakozókat.
A rekorder a mellékkelt programmal maximum 128 MIDI eszközt tud kezelni.

Műszaki adatok:

A DVD-n megtalálható a Steinberg Cubase 5 LE verziója. A telepítésekor felmegy az ASIO driver is, vagy akár letölthetjük a gyártó honlapjáról, ahol jelenleg a 2.1-es verzió található meg. A telepítő lemez egyaránt tartalmazza a Windows-ra és a MAC OS-re megírt verziókat.

Elvégeztünk egy gyors próbát is egy Shure SM48S mikrofonnal, melyben kiderült, hogy a felvétel teljesen zaj mentes és semmilyen csúszás nem tapasztalható a lejátszott alap és a mikrofon rögzített hangja között. A fejhallgatót pedig elemi erővel tudja megszólaltatni, jó minőségben.

A kütyü 29.000 Ft-tal könnyítette meg a pénztárcánkat.

A termék honlapja: [link]

Class-A fejhallgató erősítő

Azóta történt

  • Műveleti erősítők I. rész

    Egy konkrét példán keresztül ismertetem a műveleti erősítős kapcsolások tervezésének alapjait, számításait.

  • Műveleti erősítők II. rész

    Egy konkrét példán keresztül ismertetem a műveleti erősítős kapcsolások tervezésének alapjait, számításait.

Előzmények

  • Project: Toccata

    Egy otthon is megépíthető, jó minőségű hangkártya születésének története. Te is megcsinálod?:)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.