2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Próbáld ki a linuxot!

Ingyenes, stabil, gyors és biztonságos. Megér egy próbát!

[ ÚJ TESZT ]

Kedvenc programjaim:

Néhány programról röviden, amiket szerintem érdemes felrakni...

Nautilus fájlkezelőben képek átméretezése jobb klikk menüből: link. Mire jó? Átméretezés, forgatás egyszerűen, mentés felülírva vagy új néven... alap dolgok, amiért kár lenne komolyabb programot indítani.

Gimp:
A linux "fotosop". Ha túltettük magunkat a program kicsit fura kinézetén, akkor használható. Nyomdai munkákra nem ajánlanám (CMYK hiánya miatt elsősorban), de otthoni képmanipulációkra tökéletes, ingyenes. Sok beállítási lehetőség, mindenhez buboréktippek magyarul. Effektek, ecsetek, szűrők, tutorialok, stb...

Inkscape:
Vektorgrafikus program, Corel Draw-hoz hasonlít, de a felületet szokni kell... Van CMYK színmód :) és sok tutorial is a neten.

Digikam és Showfoto:
A Digikam egy fotó rendszerező program. Importál (RAW-ot is), szerkeszt, megoszt. Slideshow, naptár, stb. A Showfoto akkor jön jól, amikor az átméretezés/forgatás kevés, de azért nincs Gimpre szükség. Egyszerű, magyarul is tud, akárcsak a Digikam. Aki kicsi, de okosítható (webre feltöltés, exif, több formátum, stb.) programot keres, alap szerkesztési lehetőséggel, annak a gThumb-ot ajánlom.

Leafpad:
Notepad, Gedit stb. A Leafpad egy egyszerű szövegszerkesztő, Ubuntun használtam, mert gyorsabban indult, mint a Gedit. Nagy különbségek vagy csodák azért ezeknél nincsenek, de érdemes megnézni.

GCompris:
Oktatóprogramcsomag gyerekeknek (3+). Egér- és billentyűzet kezelés játékosan, nagyobbaknak matek, stb. A honlapjukon nincs magyar nyelv, de a programban szerencsére van.

XBMC:
Egyszerűen házimozi mindenes... HTPC-t csinál az asztali gépből, eléri a hálózati meghajtókon is a filmeket, zenéket.

Egyszerű kezelés, rengeteg apró, hasznos extra: pl. filmekhez borító letöltés, értékelések letöltése. Pluginekkel tovább okosítható (Youtube, időjárás, dalszövegek, stb).

Kb. ennyi volt így egyszerre... :) Sok minden kimaradt, de kedvcsinálónak remélem elég.

Telepítésről nem esett szó: egyrészt nem az volt a cikk célja, másrészt disztrónként, gépenként eltérések vannak, bár az alap ugyan az.

Aki a meglévő rendszere mellé telepítene nézzen utána mi az eljárás. Esetleg legyen kinyomtatva a disztróhoz tartozó leírás "gyorssegédként" néhány képpel, főleg a partícionálós részről. Nem bonyolult, de azért óvatosan! Nem akarom, h több gigányi adat a lelkemen száradjon :)

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Kommentben lehet kiegészíteni, összehasonlítani disztrókat, programokat (más OS is lehet, csak no flame, ha kérhetem).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.