2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Próbáld ki a linuxot!

Ingyenes, stabil, gyors és biztonságos. Megér egy próbát!

[ ÚJ TESZT ]

Linuxot, de melyiket és honnan?

Ez az első dolog, ami általában elriasztja az ismerkedőket: rengeteg összeállítás, ún. disztribúció van. Ezekhez pedig többféle asztali környezetet lehet telepíteni, ami nem csak asztal témát jelent, sokkal mélyebben érinti rendszerünket, de nézelődéshez egyelőre ennyit is elég tudnunk.

Legjobb kezdés a distrowatch.com oldal, nem egy design-nagydíjas alkotás, de az egyszerűsége számtalan hasznos információt nyújt.

Középen a hírek, hogy melyik disztribúció frissült új kiadással, a jobb oszlopban a "Page hit ranking" mutatja a leggyakrabban letöltötteket. Innen kiindulva megnézhetjük a fontosabb adatokat, ami még talán nem sokat mond, de majd alakul ez is :)

A képernyőképtől balra az alap adatok találhatók, lejjebb van link az oldalra, stb. A "Based on" sor mutatja milyen alapokra épül, "Category" hogy kinek ajánlott -nekünk az a jó, ha a desktop közte van. A "Desktop" a már említett asztali környezeteket mutatja, amivel telepíthető.


distrowatch.com

Lentebb a fontos információk még a release date, azaz kiadási dátum. Ha egy disztribúció kevés kiadást ért meg, vagy régen volt az utolsó kiadás, akkor a telepítést fontoljuk meg - persze nézelődésre ettől még alkalmas lehet. A telepített főbb csomagokról vannak még információk, ezek is csak akkor lesznek érdekesek, ha végleges telepítésre szánnánk magunkat. Még lejjebb, a második zöld "package" csík alatt az első sor a kernel, azaz a rendszermag verzióját mutatja. Jelenleg 3.3-körül járnak, de 2.6.31 felett már jók vagyunk, ezeknél már van trim az SSD-n. Következő lépésben nézzük meg a disztribúció weboldalát, ebből is vonhatunk le következtetéseket.

Aki nem szeretne elmélyedni a disztribúciók tengerében, az egyszerűen a LiveCD List oldalon is böngészhet. Nagyon jó oldal, több szempont alapján rendezhetünk, kereshetünk. Első oszlop a disztribúció neve, utána egy házikó ikon, ami a weboldalukra irányít. Harmadik és negyedik oszlop a disztribúció méretét mutatja, értelem szerűen a kicsik alapértelmezett telepítésben kevesebb programot tartalmaznak. A purpose oszlop számunkra az érdekes, mivel a desktop, azaz asztali felhasználásra szánt változatokat keressük.

Nem elvetendő a "rescue", azaz mentés kategória sem. Még a régi jó XP-s időkben így találkoztam én is a linuxszal: elhullott XP rendszerről kellett adatokat menteni...

Az utolsó oszlop a legutóbbi kiadás dátuma, ennek a jelentőségét már a distrowatch oldalnál említettem, itt is érvényes, hogy a frissebb jobb (többnyire, de erről később).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.