2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux hírek (2012. május)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Disztribúciók, megjelenések, érdekességek röviden: *Ubuntu, Gimp, Fedora, Xfce, játékok.

[ ÚJ TESZT ]

Az utóbbi néhány hétben a "linuxos" hírek nagy része a friss Ubunturól szólt: megjelent, kipróbáltuk, stb. Nézzük ezen túl mi történt még.

Természetesen megjelent az aktuális Kubuntu, Xubuntu és Lubuntu is, valamint még jónéhány Ubuntu alapú disztribúció. Ami jóval várósabb, az a Pear Linux 5 (május végén jelenik meg az Alpha 1) és a Zorin OS 6, amiknek fejlesztése javában tart.

Még egy Ubuntus hír: az EA bejelentette, hogy két játékuk is elérhető lesz Ubuntun, a Command & Conquer Tiberium Alliances és a Lord of Ultima. Állítólag Valve is hegeszt valami Steam for Linux programot, remélem hamarosan pletykáknál többet is megtudunk majd.

A hónap végén megjelenik a Fedora 17, igyekszem majd egy telepítős-kezdeti beállítós cikket összehozni a linuxal ismerkedőknek. Megkapta kiadási nevét a Fedora 18 is: Spherical Cow. Gratulálunk, inkább fájdalmas, mint jó, de ha megnézzük a többi jelöltet, akkor ez már nem is tűnik rossznak... A szabályok egyszerűek: az előző névhez kell valahogy kapcsolódniuk a neveknek, így lehetett pl. a Steak-et javasolni, az is marhából készül... :)

A korábbi hírben RC-ként szereplő GIMP 2.8 kiadásra került, immár stabil változatként jegyzik. Hamarosan megjelenik frissítésként a repókban, vagy letölthető a weboldalukról.

Pár szóban még egyszer a fontosabb újdonságok: választható egyablakos mód, több oszlopban rögzíthető eszközpanelek, GPU gyorsítás, szövegek szerkesztése a canvason, elforgatható ecsetek, PDF export, mentés csak natív formátumba és számtalan kisebb-nagyobb javítás.

Az Xfce asztali környezet 4.10 kiadása is megjelent, honlapjukon olvashatunk részletesen az újdonságokról (képekkel illusztrálva, angolul itt), gyakorlatilag mindenen csiszoltak. Alkalmazás kereső megújult, engem a Gnome Do-ra emlékeztet. Javították a Gnome- és KDE kompatibilitást, és kapott egy beállító programot, ahonnan a beállítások többsége elérhető egyszerűen. Ami a régi: az alacsony rendszerigény, a "könnyű" programok, amik ideálissá teszik régebbi gépek asztali környezetének.

Tudása semmiben nem marad el a nagyobb DE-k tudásától, így aki kevés "csicsával" szeretne egy gyors asztali környezetet az bátran próbáljon ki XFCE-s disztrót, vagy telepíthető meglévő rendszerre is.

Hamarosan jön a 3.4-es linux kernel. A legjelentősebb változások a gyorsabb Btrfs fájlrendszer kezelés és hibakezelés, új hardverek támogatása, stb. További érdekesség, hogy Android támogatás révén érkezhetnek az Androidos programok -köztük a rengeteg játék. Várjuk, kipróbáljuk, jelentjük :)

Játékos hírek:
KickStarteren folyamatosan tűnnek fel a linuxra is megjelenő játékok. Októberben jön a Kitaru. Későbbre ígérik a linux változatot is, valószínűleg "Google Chrome App Store"-n keresztül.


The Two Guys from Andromeda

Készítenék a legendás Space Quest (Roger Vilco FTW!) kvázi-folytatását is: "The Two Guys from Andromeda". Még gyűjtenek, remélem sikerül nekik és lesz ebből egy jó "űrkaland" játék.

Május elején volt tíz éves a Morrowind... A PC történelem egyik legjobb szerepjátéka, zenéje nagyszerű, rengeteg fejlesztés, érdekes NPC-k, jó történet, minden ami kell. Egyetlen "hibája" hogy hónapokat lehet vele eltölteni :)

Az openMW nyílt forrású motor, amivel pl. Linuxon is lehet játszani a Morrowindet - persze kell hozzá az eredeti játék, amit már fillérekért be lehet szerezni (anno én VGA-hoz kaptam). Morrowind+openMW videó. Folyamatosan fejlesztik, ígéretek vannak a grafika jobb skálázhatóságára, és további grafikai finomításokra, lehet, hogy multi is kerül bele.

Még egy érdekes játék a végére: Dead Cyborg. Magyar fejlesztés, érdekes grafika, kicsit elcsépelt sztori (felébredünk emlékek nélkül...), de érdemes kipróbálni. Gameplay videó. Elvileg készül a második epizód is.

Köszönöm, hogy olvastátok, jó szórakozást!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.