2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Ingyenes multiplayer játékok III.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hiánypótlás: amik kimaradtak az első két részből

[ ÚJ TESZT ]

Wolfenstein: Enemy Territory:
A korábbi részben már volt szó érintőlegesen minden FPS egyik őséről, a Wolfensteinről. Fantasztikus grafikával és játékmenettel a 3D környezetben lehetett a gonosz nácikat gyilkolászni... 1992-ben!

A második világháborús hős ezután is visszatért párszor, hogy helyrerakja a nácikat, majd a 2003-ban megjelent Wolfenstein: Enemy Territory alaposan megkavarta a lecsót.

Először a korábbi rész fizetős kiegészítőjének szánták, de szerencsénkre ingyen adták közre, majd nem sokkal később moddolásra is elérhetővé tették. Rengeteg módosítás készült, tucatnyi pálya, hangok, stb.

A korábbi II. vh.-s kerettörténet maradt, a nácik és a szövetséges csapatok lövik egymást, de itt már ez kevés a győzelemhez. Egy-egy térképen tucatnyi kisebb feladat van, amiket sorban el kell végezni a győzelemhez - míg a másik csapatnak ezt meg kell akadályozni. A feladatok változatosak, robbantás, akadály telepítése, bankrablás...

További érdekesség, hogy megjelentek a karakterosztályok, itt nincs univerzális katona, aki a hangtompítós fogpiszkálótól kezdve az SMG-n, MG-n át a vállról indítható tengeralattjáróig mindent cipel a medkit és a szerszámosláda mellett...
Itt csapatként kell dolgozni, támogatni egymást, vagy bukó az egész. Ezzel nálam anno mindent vitt, kb. 3 évig rendszeresen játszottam vele.

Akkor nézzük a karakter osztályokat röviden:
Soldier: a mezei katona, Ő rohan a darálóba, támogatja a többieket nehézfegyverekkel.

Medic: hadtápos, dobálja a kötszert a népnek, és a saját HP-je is magasabb (szúrja magát... OMG), kamikaze akciókhoz lehet vele tenni egy próbát.

Engineer: fegyverei gyengébbek, viszont tud gépeket javítani, bombát hatástalanítani, építeni lövegtornyokat. Nélküle nem lehet nyerni a legtöbb pályán. A gránátlövővel a bujkáló snipereket lehet kirobbantani a rejtekükből.

Field Ops: Ő a support, lőszert ad, légicsapást rendelhet el, de HP-je kevesebb a többinél.

Covert Ops: a "sznájper". Álcázhatja magát az ellenfél ruhájába, a hangtompítós géppityujával közelharcban is erős - viszont ez mellé már nem viheti a távcsöves csúzlit sajnos...

Az egyes karakterekkel lehet fejlődni is, attól függően mennyire voltunk eredményesek a harcban. Járművek is vannak, de csak kiegészítik a gyalogsági harcot, vagy a küldetések kötődnek hozzájuk (eljuttatni a pálya végére a tankot, teherautót, stb.).

Aki ismeri az Enemy Territory: Quake Wars-t, már tudja hogy itt a néven túl is sok hasonlóság van, tulajdonképpen a Wolf:ET volt az "első rész".

A játék összességében nagyon jó, az ember el is felejti (a kezdeti bénázás után - hehe), hogy ez már közel nyolc éves játék, az akkori grafikával és animációkkal. A moddolás néha csak egyedi zenék, zenés beszólások töltését jelenti, ezeken jót lehet röhögni (Kartoffel fi**er a kedvencem...). A hiányzó térképeket, hangokat, stb. csatlakozáskor letölti, ez eleinte lassítja a játékba csatlakozást.

Sajnos most már kevesebben játszanak vele, sok a bot szerver. A PunkBuster továbbra is inkább nyűg, mint megoldás a csalók ellen. Ha vacakol és kidobálnak a szerverek, akkor az evenbalance oldaláról a manuális frissítéshez található egy program, azzal lehet rendbe szedni, utána jó lesz. Windows, Mac és linux verzió is van. Videó.

True Combat: Elite:
Ha már a Wolf:ET ilyen jól sikerült, és szabadon módosítható, akkor el is készítették a napjainkban játszódó változatát. Grafikailag szinte ugyan az, mint a Wolf:ET, csak más karakterek vannak.

Sajnos a hangok, a leegyszerűsített menü és karakterosztályok nem sikerültek valami jól. Kevesen játszanak vele, valahogy modern környezetben nem az igazi.

A Wolf:ET könyvtárába feltelepítve, majd a patch-ben található fájlokkal az eredeti TC:E fájlokat felülírva lehet kipróbálni. Videó.

Prism: Guard Shield:
Az Amerikai Nemzetőrség áll a fejlesztés mögött, természetesen a rosszarcú terroristákkal kell felvenni a harcot, hogy megmentsük az USA-t a biztos pusztulástól. Nem tűnik komplikáltnak :)

Van néhány single küldetés is ahol kiderül, hogy az egyszerű sokkolós biztonsági őr - mi - tulajdonképpen egy "exveteránultranindzsaharcos". Így hipp-hopp meg is bíznak a henteléssel, mielőtt még vége lenne a világnak.

A pályák faék egyszerűségűek, a grafika, a hangok és a fegyverek sajnos nem valami szemkápráztatóak, de a TC:E-nél szerintem jobb.

Amitől különleges, az a multiplayer rész. Van lehetőség LAN-os és netes játékra is, ehhez Gamespy account kell. Multiban saját szervert indíthatunk, van co-op játékmód is, ami nagy pozitívum. Sajnos én csak üres szervert találtam. Baráti LAN vagy co-op bulikra érdemes adni neki egy esélyt. Videón az egyik küldetés vége, Bossal.

F.E.A.R. Combat:
A FEAR ma is nagy név a horror FPS-ek között. Minden flame nélkül: nekem sokkal jobban tetszett, mint a Doom III.

Sajnos a készítők "kifelejtették" a multis részt, amit később egy ingyenes változattal pótoltak, amihez még az eredeti FEAR megléte sem kell. A telepítéshez kódot kér, ez se tántorítson el minket, a honlapon regisztrálva e-mail-ben küldenek hozzá. Tucatnyi fegyver -köztük a kedvenc "szögbelövő" csúzlim- elérhető.

Korábban is úgy éreztem, hogy azok az effektek, amik a single-t felejthetetlenné tették, itt inkább hátráltatnak. A két csapat eleinte nagyon hasonlónak néz ki, néha a sajátjaimat is megszórtam... Tíz játékmód, 19 pálya, nagyon jó hangok és az átlag ingyenes játékokénál jobb grafika (ne felejtsük el, hogy már ez is kb. 5 éves játék!) sajnos kevesen játszanak vele, sok az üres server. Videó.

Gore:
Ennek a játéknak az első részben, az egyszerűek között lett volna a helye, de valahogy kimaradt.
A Special Edition nevű változata ingyenes, némi pénzért további extrákat vehetünk.

Egy érdekes dolog, hogy az ingyenes változatban négy karakter közül választhatunk, ezzel fegyverzetet, pajzsot is választunk egyben.

Ami kicsit fura, hogy a szokatlan beállításokat személyre szabás után nekünk kell elmenteni. Sajnos a szerverekhez -már ahol volt játékos- magas pinggel tudtam csak csatlakozni, de ennél a kategóriánál még nem vészes a 100 feletti ping. Videó.

Postal 2: Share the Pain:
Az eredeti Postal 1997-ben jelent meg, nem csoda ha sokan nem emlékeznek rá. A második rész 2003-ban már sokkal emlékezetesebb, hetekig téma volt a sajtóban, hogy melyik országban tiltották be a forgalmazását.

Bár a játékra igaz a "semmilyen korosztálynak nem ajánljuk" szöveg, de a tiltással sikerre "ítélték" az amúgy átlagos FPS-t. A single-ben Paradise, az arizonai kisváros egy hetét élhetjük át/túl. A morbid humorral, a jópofa szöveggel és a történetével emelkedett a kortársai fölé -grafikailag már akkoriban sem számított unikumnak. Sajnos ehhez nem volt többjátékos mód, ezt pótolták az ingyenes Share The painnel.

Kissé retró a grafika, de a vicces beszólások és karakterek ezt simán feledtetik. Sok pálya van, a moddolhatóság hátránya, hogy szinte mindenhol várni kell a spéci beszólások letöltésére, de utána beindul a buli. Még pár szót a fegyverekről: az Apocalypse weekend részből bele került a macséta (eldobva fejvesztést okozhat), a pöröly (kiválóan alkalmas koponyák bezúzúsára, de el is lehet hajítani) és a rothadó marhafej (bűz, rothadás, halál) is... Igazán változatos módon lehet elhullásra bírni az ellenfeleket, mégis inkább vicces, mint durva - köszönhetően a retro grafikának.

A meccsek győztesei fantasztikus jutalmat kapnak :) Ezért már érdemes kipróbálni.
Letöltés, ehhez még kell patch is, szintén ezen az oldalon található. Videó.

Uwe Boll szerencsétlenkedései között akad egy kivétel: Postal a film.

Bizony, itt sikerült megfognia a fanyarhumort: nem vígjátékként, nem akciófilmként, hanem a NAGY amerikai társadalom kritikájaként kell nézni a filmet, és máris értelmet nyer az egész.
Trailer. Akinek nem tetszett, azt fenje meg ezer apró majom... :)

A következő részben lesznek a fizetős extrákat is kínáló ingyenes kliensek.
AA3 kimaradt most is, bocsánat, egy újabb részben pótolom. A menetrendért, és a korábban ajánlott játékokért nézzétek meg az előző két részt. Köszönöm az olvasást!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.