2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux hírek és disztribúció ajánló

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Újabb rövid bejegyzés az aktuálisan megjelent disztrókról és pár rövid hír.

[ ÚJ TESZT ]

Hírek, megjelenések

Itt az április, túl vagyunk néhány álhíren és Google-fejlesztésen. De még nincs vége! Lesz MS office is Linuxra :) és frankó Ubuntu-szemüveg...

Fuduntu

Április elsején megjelent a Fedora és az Ubuntu "keresztezése", a Fuduntu 12.2 kiadása. A vicces név nem áprilisi tréfa, utalnak a disztró céljára: valahol az Ubuntu és a Fedora között helyezkedik el, elsősorban laptopokra és hordozható rendszerekre optimalizálva. Tartalmaz rengeteg drivert, Gnome 2 asztali környezet, 3.2 kernel, Chrome 17, Firefox, DropBox, Libre Office és még jópár program a telepítő DVD-n.

Kipróbáltam Live módban, még most is praktikusnak tartom a Gnome 2 felső panelt, amihez alul itt egy AWN Dockot kapunk alkalmazások indítására. A programok között van az Ailurus, ami a telepítést és jó néhány beállítást tesz egyszerűbbé.

Laptopoknál fontos az energiatakarékosság, ehhez segítség a Jupiter applet, amivel néhány beállításon túl gépünk teljesítményét, és ezzel a fogyasztást is változtathatjuk.

Gentoo

A Gentoo 12 is április elsején jelent meg, letölthető 3,6 GB DVD iso-ként. Rengeteg program, driver és asztali környezet a DVD-n. A linuxszal most ismerkedőknek nem ajánlott, ahhoz túl "terminálos", kernel-fordítós.

Vector Linux

Egy kicsi, gyors, Slackware alapú disztró, szintén laptopokra. Többféle asztali környezet telepíthető hozzá, alapból fent egy panelt, alul pedig egy Cairo-dock van, sok előre telepített applettel.

Programokból is alacsony gépigényűeket kapunk: Abiword szövegszerkesztő, Thunar fájlkezelő, Exaile zenelejátszó, Pidgin IM kliens és Firefox böngésző. Sok telepített téma (Leopárd és Lucidity ismerős lehet). Slapt-get csomagkezelője van, Gslapt-al lehet grafikus felületen telepíteni programokat, a bővebb választékhoz Slackware előretelepített tárolókat is be kell kapcsolni. Ajánlott minimum a Pentium 750 MHz és 256 MB ram, de a Light edition ennél jóval kevesebbel is beéri.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.