2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Próbáld ki a linuxot!

Ingyenes, stabil, gyors és biztonságos. Megér egy próbát!

[ ÚJ TESZT ]

Amiket ki kell próbálni:

Jön a legjobb rész: mit érdemes kipróbálni, természetesen a teljesség igénye nélkül, pár személyes véleménnyel kiegészítve. A feladat nem egyszerű, mert kb. 600 változat van...
Ebben az ajánlóban az átlagos, otthoni felhasználásra szánt linuxokról esik szó.
Régi gépekre, netbookra, HTPC-re mások az ajánlottak (servereket, NASokat meg sem említem).

Linux Mint:
A letöltési listát már kb. egy éve vezeti, joggal. Asztali környezetből is van választék, a könnyű, alacsony gépigényű LXDE változat, KDE és Gnome Shell-es változat is van. Mivel Ubuntura épül, így a könnyű kezelhetőség adott. A szoftverközpontból kényelmesen lehet programokat telepíteni és eltávolítani. Nagy felhasználótábora van, minden segítséget megtalálunk hozzá a neten, ha valami problémába ütközünk. Egyetlen vicces dologgal találkoztam: az alap böngésző egy korábbi Firefox, duck duck go keresővel, amit szerintem nem lehet megszokni. Néhány kattintással orvosolható a dolog, természetesen.

A Gnome DVD változathoz rengeteg programot kapunk, sok kiegészítővel az alap telepítésben. Tovább finomíthatjuk a Gnome Shell kinézetet bővítményekkel, egyszerűen a nekünk tetszőt "bekapcsoljuk" a honlapon, és egy pillanat alatt települ is. Kikapcsolni, eltávolítani is lehet a weboldal segítségével, nem kell menükben sem keresgélnünk. Zárt kodekeket, flasht telepíti, minden működik induláskor. Sajnos a Compizról Gnome Shell miatt le kell mondanunk, pedig nagy kedvencem, "élővé" tette az unalmas ablakokat és animációkat.

Ubuntu:
Talán Ő (igen, ez nem elírás) a leghíresebb minden disztribúció közül. Debian linux alapú, a programok beszerzése, telepítése és frissítése egyszerű, szoftverközpont is van. Programokkal bőven el van látva, tartalmaz mindent, amire átlag usernek szüksége lehet: CD író, fotókezelő és szerkesztő, irodai programcsomag (Libre Office), online tárhely (Ubuntu One, Drop Box-hoz hasonló), social-network kliensek, stb. Minden működik már indításkor, problémát esetleg régebbi nyomtató vagy mobilnet-stick okozhat. Fórumokban, vagy a következő frissítésekben többnyire van megoldás.


Precise Pangolin: az Ubuntu 12.04 hamarosan megjelenik

Féléves ciklusokban van kiadás, a számozás az év.hónap formát követi, minden évben áprilisban és októberben jelenik meg. Kétévente jelennek meg az LTS (Long Term Support - hosszan támogatott) kiadások. Zárt VGA meghajtóprogramokat, kodekeket, stb. akár telepítés közben is letölthetjük, valóban próbálnak egy felhasználóbarát oprendszert készíteni.


Ubuntu marketingben is jó: király hátterek :)

Előnyei a jó dokumentáció (magyarul is), nagy hazai és nemzetközi felhasználó-tábor. A PH! Ubuntu topik is nagyon aktív, jónéhány pro felhasználó látogatja. Érdemes megnézni az Unity-t online, nagyon jól megcsinálták.


sudo: a legfontosabb parancs, sok linux vicc "alanya"

Már letölthető a 12.04 alfa béta -mire a cikket befejezem lesz az RC is :) A jelenlegi stabil, 11.10-es kiadást töltse le akinek gondja van a korai 12.04-el, kipróbálásra is tökéletes. Letöltés. 12.04 Béta Kubuntu, 12.04 Béta Ubuntu

Az Ubuntu változatai a Kubuntu (KDE), Lubuntu (LXDE), Xubuntu (XFCE). Mindhármat érdemes kipróbálni, kinek melyik tetszik. Ezeken kívül is rengeteg disztró alapja az Ubuntu.

Sokáig elsődleges rendszerként használtam, a barátság megszakadni látszik az Unity és Space Mark erőszakossága miatt. Jelenleg a fejlesztés megkérdőjelezhető irányba tart, amíg a jelzett betegségeit nem korrigálják, addig elkerüljük egymást és kész. A Globális menü használhatatlan, több funkciót (pl. automatikusan induló programok és szolgáltatások) elrejtenek. Lehet ezeket hegesztgetni, de korábban GUI-ról kapcsolgatva történt mindez. A másik ok, hogy -kis túlzással- élve pl. a számológép eltávolításakor kijelöli a fél rendszert eltávolításra... Korábban lehetett "összelegózni" a rendszert és eltávolítani a programokat...

Debian:
Az Ubuntu alapjául is szolgáló, nagyon stabil linux disztribúció. Sajnos a kompatibilitás nem teljes az Ubuntuval, kevesebb program érhető el rá. Többféle asztali környezettel is elérhető. Stabil, ez az egyik legnépszerűbb disztró webszerverek üzemeltetéséhez.

A Debian kiadások nem olyan gyakoriak, mint az Ubuntué. Ennek előnye, hogy stabil, alaposan tesztelt rendszert kapunk, hátránya, hogy a friss fejlesztések később "érnek el" hozzá.

Zorin OS:
A PH! Ubuntu fórumban God Vazzeg ajánlotta, kipróbáltam és fel is telepítettem másodlagos linuxként. Szintén Ubuntu adja az alapokat, de nem Unity-vel, hanem LXDE asztali környezettel, annak is egy windowsra szabott változatával. Alapból -akárcsak a többi Ubuntu változaton- minden üzemkész, sőt, már a Compiz és az effektek is telepítve vannak, csak a testreszabás lesz a mi dolgunk.

Kapunk egyedi témákat, ikonszettet, böngészőválasztó programot. Kinézetét lecserélhetjük XP, Vista, Win7 vagy akár OSx szerűre is. Elsőre nagyon jó a "Windows" felturbózva Compizzal, ráadásul beállítási lehetőségekben sincs hiány, könnyen testreszabható. Tartós Unity és Gnome Shell használat után zavar kicsit a hagyományos menü, bár a kereső ebben is remekül működik.


Docky

Docky-val kiegészítve nagyszerűen használható. Ami még szemet szúr, az a gagyi menü ikon, ez szintén a Windows-hasonlóság számlájára írható, de ettől pár klikkel meg lehet szabadulni :)

A panelhoz rengeteg kiegészítő már az alap telepítés része, mint pl. időjárás, naptár, CPU-használat (profilokkal!), stb. Fájlkezelője a nagyszerű Nautilus-Elementary, további szkriptekkel felokosítva (ezeket egy külön menüben lehet ki-be kapcsolni). A disztribúciófrissítést még nem lehet megoldani, csak újratelepítéssel (linuxnál ez közel sem akkora cécó, mint Windowsnál). A jelenlegi stabil kiadás az ötös, de hamarosan érkezik a 6-os változat, ami a 11.10 Lubuntura épül (már van kipróbálható RC belőle). Kicsi (kb. 6-8 hónap) lemaradás van az aktuális kernelekhez képest, de ez nem jelent hátrányt -átlag felhasználónak biztosan nem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.