2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Próbáld ki a linuxot!

Ingyenes, stabil, gyors és biztonságos. Megér egy próbát!

[ ÚJ TESZT ]

openSUSE, Fedora, Mandriva

Mandriva:
Nagy múltú, felhasználóbarát disztribúció. Rengeteg program van az alap telepítésben is, KDE (alapértelmezett), Gnome és LXDE asztali környezettel is elérhető. Jövője bizonytalan, így alaposabban nem vizsgálgattam, helyette az "utódját" a Mageia-t nyúztam virtuális gépen. Most jelenik meg a második kiadása -ez némileg ellentmond a bevezetőben írt "több kiadást megért, stabil disztrókat válasszunk, etc." dolognak, de ez más, ezt a ex-Mandriva srácok készítik.

Friss KDE (több asztali környezettel is elérhető), és sok program, természetesen továbbiak is letölthetők. "Mageia Configuration Center" segíti a beállítást, minden egy helyen nagyon hasznos, főleg az ismerkedésnél. A KDE programok egy részét cserélték, pl. hangkeverő, hálózat kezelő.

openSUSE:
Röviden a története: 1992-ben németek kezdték el fejleszteni SuSE néven. Olyan sikeres volt, hogy a Novell felvásárolta 2004-ben. Sokan pl. laptopok előre telepített rendszereként találkoznak vele - de windowsra cserélik a kifizetett, legális OS-t...

A SuSE fizetőssé válásával szinte egy időben bejelentették az openSUSE-t, ami ingyenesen elérhető. A SuSE-ból a YaST (egy program, ami egyszerűsíti, rendszerezi és kezeli a beállításokat, mint a Mageia Control Center fentebb) is szabadon terjeszthető lett. Nagyon jó a csomagkezelője, pl. eltávolításkor megkérdezi, hogy a csomagot és függőségeit töröljük, mégse töröljük, vagy a függőségek megtörésével töröljük. Utóbbit lehetőség sokszor jól jöhet, ha egy adott programot szeretnénk törölni, de függőségeit nem.

Rengeteg program van az alap telepítésben, ami történhet KDE (alapértelmezett), Xfce, LXDE vagy Gnome Shell asztali környezettel. Kezdésnek ideális választás lehet, bár a leírások többsége KDE-hez van, aki elakad az gyorsan találhat segítséget. PH!-n is van SUSE Linux topik. Évente 1-2 kiadása jelenik meg, de a számozás nem év.hónap formátum, mint Ubuntunál. Telepítője elég félelmetes fapados az Ubuntunál megszokotthoz képest, főleg a partíciók manuális beállítása igényel odafigyelést.


Így készül a "Süsü". (Aki ezt látta, azért jön egy fekete autó)

További érdekesség a Suse Studio: itt "összedobhatunk" saját SUSE alapú disztribúciót... ha van hozzá türelmünk. Természetesen előre elkészített összeállításokból is válogathatunk, letölthetjük .iso vagy virtuális gép lemezképként, illetve a testdrive menüben kipróbálhatunk online virtuális gépet is... Szolgáltatásokra egy szavunk nem lehet, előnyei még a részletes magyar nyelvű dokumentáció és a nagy felhasználói tábor (bár ez hazánkra nem jellemző, de majd kijavítanak, ha tévedtem).

Fedora:
Ahogy a Novell SUSE linuxnak az openSUSE, úgy a Red Hat linuxnak a Fedora a teszt szabad változata. Alapértelmezett asztali környezete a Fedora 15 óta a Gnome Shell. További változatai a Spin-ek, van KDE, XFCE, LXDE asztallal és vannak még különféle szoftver-összeállítások.


Fedora Spin-ek. Legismertebb a gyerekeknek készült Sugar on a Stick, és az Olpc

Minden segítséget megadnak, hogy bárki saját "Fedorát" remixeljen, valóban elkötelezettek a szabad szoftverek mellett.


"Szabadság, Képességek, Barátok, és az Elsőként,
mind az alapvető értékei a Fedora közösségnek."

Viszonylag kevés programmal települ, de percek alatt kiegészíthetjük gyűjteményünk -letöltési sebességtől függően :) Előnye, hogy kis helyen elfér, nálam kb. 6 GB a telepített méret, a letöltött programokkal együtt (adatok külön partíción vannak). Kapunk néhány fura dolgot, mint az automatikus bug report (aka windows hibajelentés), ami inkább zavaró, mint hasznos, de ezeket egy pillanat alatt kikapcsolhatjuk.


Fedora 16 Gnome Shell

Itt nincs olyan átfogó program, mint openSUSE-ban a Yast, de a beállítások egyszerűek, legtöbbjük a rendszerbeállításokból elérhető, a Gnome Shell állítgatásához külön alkalmazás van. Az alap csomagkezelőhöz lehet letölteni GUI-s programot, a Yum Extendert, ezzel könnyen válogathatunk a programok között. Gnome Shell-el kipróbáltam jópár disztribúciót, a Fedora a leggyorsabb, minden pörög, ahogy az elvárható.


Fedora 16 KDE Splash

Stabil, lefagyasztani nem nagyon lehet -bár a Gnome Shell kiterjesztésekkel észnélküli telepítésével sikerült pár fura dolgot művemen, de ilyenkor a kijelentkezés megoldotta, letiltva a problémás kiegészítőt. A Fedora gyorsan frissül, de nem a stabilitás kárára. A friss kernelnek vannak hátrányai is: pl. a zárt grafikus driver most nem fut hibamentesen -cserébe a nyílt meghajtó tökéletesen teszi a dolgát. Sok felhasználó, részletes dokumentáció magyarul is, aktív közösség, helyi topik. Neten hamar megoldást találni az esetleg felmerülő problémákra.

Érdekességként: a fizetős linux piac közel 60%-a Red Hat, 30%-a Novell, a maradék Oracle és Microsoft részesedés. A Novell piaci részesedése csökkent, 2006-ban megállapodott a Microsofttal, amit nemrég meghosszabbítottak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.