2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Próbáld ki a linuxot!

Ingyenes, stabil, gyors és biztonságos. Megér egy próbát!

[ ÚJ TESZT ]

Asztali környezet, csomagkezelő...

Mielőtt nekirohannánk a letöltésnek, nem árt néhány dologgal tisztában lenni, megelőzve ezzel sok kellemetlenséget.

A programok telepítése csomagok formájában történik, a részletekkel most nem foglalkozunk, a lényeg, hogy a dolgunk megkönnyítésére grafikus felületű csomagkezelők is rendelkezésünkre állnak. Két fontosabb csomag formátum van, a deb (Debian, Ubuntu és az ezeken alapuló disztribúciókhoz) és az rpm (Red Hat, Fedora, openSUSE és az ezek valamelyikén alapuló disztrók használják).


Ubuntu szoftverközpont. Program keresés és telepítés könnyedén.

A grafikus csomagkezelés királya az Ubuntus szoftverközpont, gyerekjáték a használata. Kinézetében fapadosabbnak tűnik, de sokkal gyorsabb és funkciókban gazdagabb is a Synaptic csomagkezelő (szintén Ubuntu, bár már nincs az alap telepítésben). Kis keresgéléssel -ha nem az alaprendszer része- minden disztróhoz találni GUI-s alkalmazást.

Nézelődéshez ennyi elég is lesz, lássuk a "legszembetűnőbb" dolgokat.
Az asztali környezet nem minden, de mivel ezt használjuk, így érdemes körültekintően választani - főleg mivel a döntésünkel alapértelmezett programokat is választunk. Ezek lecserélhetők, de érdemes a gépünk képességeinek és elvárásainknak megfelelőt választani, így nem kell később letölteni a fél internetet... A program összeállítások disztribúciónként eltérőek. Fájlkezelőt, irodai programcsomagokat (többnyire Libre Office-t), és a különféle "alap" programokat (CD-író, jegyzet, levelező, böngésző, zenelejátszó, fotó nézegető, ilyesmik) mindegyik tartalmaz.
A fontosabb asztali környezetek röviden:

Gnome 2.x
Videó. A "klasszikus" két paneles volt az alap, amit nagyon jól át lehetett szabni. A linkelt videón Compiz effektek, dock és minden jóság van, nagyon szerettem használni.

Már nem fejlesztik, illetve utódja már alapjaiban más. Nem vagyok fejlesztő, biztosan indokolt volt a váltás, én durva buggal nem találkoztam a több éves használat alatt. Fájlkezelője a Nautilus, alap telepítésnél is jó, de fel lehet okosítani pár hasznos dologgal (pl. kép átméretezés jobb klikk menüből, terminál ablak nyitása, stb.), ezen kívül tud két panelos is lenni, hasonlóan a Total commanderhez.
Igényei: Ram: 384 MB, CPU: 800 MHz

Gnome 3.x:
A Gnome 3 már a Gnome Shell-t használja (ellenzőinek csak Gnome's Hell), nagyon jól néz ki, viszont alap telepítésben van benne pár bosszantó hiányosság. Ezeket szerencsére a netről letölthető kiegészítőkkel nagyrészt lehet kompenzálni, ezzel hozza a Gnome-tól megszokott testreszabhatóságot.

Csak egy panel van, fixen felül. A panel bal oldalán a Tevékenységek gombbal lehet előcsalni egy újabb menüt: ablakok és alkalmazások a lehetőségeink. Az ablakokat választva (fenti kép) látjuk balra a kedvenceket egy egyszerű dockban, középen a futó alkalmazások ablakai, jobbra az asztalok. Alkalmazások menü egyértelmű. Ami fura... a tevékenységek, asztalok, ablakok és alkalmazások ikon formában nem fért volna el a panelon?


Google-lal szinkronizálás alap, továbbiakat az Emphaty levelezővel lehet bekapcsolni

Szerencsére az alapértelmezett "Tevékenységek" szöveg is lecserélhető ikonra, a kedvenceket felrakhatjuk, a futó alkalmazások ikonjaival együtt. A számtalan kiegészítő legtöbbje egy kényelmes webes felületről telepíthető, ki-be kapcsolható és eltávolítható. Természetesen a rendszermenüből is lehet kapcsolgatni. Alap telepítésben "nincs" kikapcsolás gomb, természetesen a menüt is le lehet cserélni, de alapból az alt gombot nyomva lesz a felfüggesztésből leállítás. A design ára a némileg magasabb rendszerkövetelmény, ram: 768 MB, CPU 400 MHz az ajánlott és a 3D képes videókártya. Ezek hiányában még lehetőségünk van a "Fall back mode" használatára, ami kinézetben idézi a Gnome 2.x időket.

Cinnamon:
A Linux Minthez készült, a Gnome Shell egyik változata. Kicsit "visszakanyarodik" kinézetében a Gnome 2-höz, alul egy panel, bal sarokban rendszer menüvel, jobb oldalon a szokásos ikonok. Jól személyre szabható, az oldaláról rengeteg téma, kiterjesztés, stb. beszerezhető hozzá. Videó.


Átlátható, átszabható és "okosítható"

Nagyon gyorsan fejlődik, a felhasználók igényeit, kéréseit igyekeznek belehegeszteni. Remélem megtartják ezt a jó szokásukat :) Az egyszerűség kedvéért Linux Mint-el próbáljuk ki, bár letölthető a legfrissebb, 1.4-es változata több disztribúcióhoz is.

Unity:
Az Ubuntu 11.04-es kiadása óta az alapértelmezett asztali környezet. Az Unity jelentése egység - ehhez képest nagyon megosztotta, és megosztja ma is a felhasználó tábort. Részben érthető a szakítás a korábbi asztallal, így "házon belül" történik a fejlesztés.

Az első megjelenéskor még elég bugos volt, sok memóriát igényelt, terhelte a rendszert, de a hibák nagy részét gyorsan javították. Felül egyetlen panel, bal oldalon a kedvencek dockba rendezve, felettük az Ubuntu logós "dash" gomb. Jobb felső sarokban a szokásos ikonok (hálózati kapcsolat, hangerő, felhasználó váltás). Igazán szép, egyszerű és jól használható -néhány bosszantó hibával.


Dash

Az Ubuntu logóra kattintva a dash nyílik meg, csak elkezdjük gépelni a program vagy fájl nevét, és megjelenik a listában. Gondolom ismerős sokaknak, de ez jól használható. Ha valamit nem találunk, akkor kereshetünk kategóriánként, a valószínűbbeket felajánlva, vagy az összes program között. Nagyon okos dolog, hogy a gyorsindításnál is megjegyzi az előzményeket, így csak elkezdjük gépelni a parancsot, és megjelennek a legutóbb használtak.

A végére hagytam a legfájdalmasabb újítást, a "global app menu" nevű jóságot. Elvileg minden ablak menüje felkerülne a panelra... Ezzel vannak "apró" problémák: sok program (még) nem támogatja, illetve a nem egészképernyős alkalmazásoknál nem egyértelmű melyiknek is a menüjét látjuk éppen. Az egérkövető fókusszal több nyitott ablaknál igazi "mouse maze" az adott ablak bezárása. Elvileg ki lehet kapcsolni, de ezt nem minden program tolerálja.


Nautilus-Elementary: szerintem az egyik legjobb a "hagyományos" fájlkezelők között

Az újításnak ára van, amit főleg a régebbi gépeken érezni: 1 GB ram, 1 GHz processzor és 3D képes videókártya az ajánlott Unity-hez. Természetesen itt is van "csökkentett mód", az Unity 2D. Kevésbé látványos, cserébe gyorsabb.

KDE:
KDE, eredetileg Kool Desktop Environment, majd egyszerűen K Desktop Environment, azaz K asztali környezet. A testreszabhatóság királya, ez (remélem xD) nem is vitás. Régebben a legfőbb ellenérv a mérete és a viszonylag magas rendszerigénye volt. Mára "felnőtt" hozzá a Gnome és az Unity is... Ma az átlag PC-nek már nem számít magasnak ez a gépigény, sebességgel nincs gond.


Kép: kde.org

Kinézete hasonlít a Windows asztalra, de funkciókban gazdagabb. Widgetek meg mindenféle okosságok, rengeteg beállítás és testreszabási lehetőség van. Még Windowsra is elérhető :) KDE-t lehet szeretni, vagy nem. Nem rajongok érte, bár irigykedve nézek néhány dolgot, amit le kellene nyúlni programozni Gnome-hoz is. Ajánlom hcl kolléga cikkét, ahol a Kubuntu telepítéstől a kezdeti használatig minden van, képekkel illusztrálva.


KDE asztal, a szép és okos (nem kinevetni, tényleg jó!) Dolphin fájlkezelővel

Fájlkezelője a Dolphin, ami megérdemelne egy "PH! kedvence", vagy "ajánlott" plecsnit. Kétpanelos is lehet, számtalan hasznos és látványos dolgot tud. A Dolphin legnagyobb hibája, hogy más asztali környezethez csak a fél KDE telepítésével lehet felrakni. Amit még nem kedvelek, az a Nepomuk integráció (indexelő szolgáltatás féle, csak marha okos - de ettől még nem kérem). Ajánlott rendszerigénye 615 MB ram, 1 GHz proci.

XFCE:
Gyors, alacsony rendszerigényű asztali környezet, gyengébb gépekre érdemesebb ezt telepíteni. Mindazt tudja, amit a nagyok, csak kevésbé látványosan adja elő :) Fent egy panel, hasonló a klasszikus Gnome felső paneljához, a bal felső sarokban menüvel, a jobb sarokban a szokásos ikonok.

Alul egy dockra pakolhatók kedvenc alkalmazásaink, a panelt és a Thunar fájlkezelőt pluginokkal lehet okosítani. Ajánlott rendszerkövetelménye nagyon szerény: 200 MB ram és 300 MHz-es proci.

LXDE:
Egyszerű felületű, alul egy paneles asztali környezet. Nem sértésnek szánom, de ez a "legwindózosabb" :) Egyszerűsége ne tévesszen meg senkit, kézreáll, régebbi gépen is villámgyors, kiegészíthető dock-al.

A csomagba is alacsony gépigényű programok kerültek, persze letölthetünk mást is a helyükre. A panel bal sarkában a menü, jobbra a szokásos ikonokkal. PCMan FM fájlkezelőt kapott, természetesen a lényeg nála is a sebességen, és nem a kinézeten van. Ez nem jelenti azt, hogy ronda lenne :)
Sokat lehet javítani az összképen a Compizzal, ha a gépünk lehetőségei engedik érdemes felrakni.

A Pálgium források és ajánlott olvasmány:
Az asztali környezeteknél a linkek, és még: Desktop Environments for Linux - Wikipedia - [link] - Phoronix

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.