2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Mindenes HTPC, ahogyan én látom

Remélem az utam végére érkeztem, mert nekem a kompromisszumok nélküli médialejátszást a HTPC jelenti.

[ ÚJ TESZT ]

A hardver

Talán mondanom sem kell, hogy nem sokat változott - negatív irányba - a régi XBMC. Azóta sok idő eltelt, bőven volt lehetőség csiszolni rajta, így engem meg is győzött.

Ennek fényében állt össze a masina.
Alaplap: Asrock Q1900DC-ITX
RAM: 2x4 GB 1333
Tápegység: FSP 90 W
SSD: Kingston v300 120 GB
Ház: Cooler Master Elite 110

A lap egy integrált processzoros ITX. A cél a megfelelő teljesítmény mellett a kis fogyasztás volt. Külső tápos, 4 SATA vezérlős (szempont volt), HDMI/DVI. A feladatra alkalmas. A rendszernek egy SSD (ami ugyan nem éppen az ajánlott kategória a hozzáértőbbek szerint, de olcsó és egyelőre úgy tűnik, nem volt rossz döntés), ha már a technika megköveteli. Külön 2,5" HDD az "ubuntu ISO-knak" és még két HDD, adattárolásra. A RAM azért ennyi, mert egy kedves barátomtól ezt kaptam, mondván, „a fiókot kihúztam és ez volt benne” :)

Szóval biztosan tudta volna fele ennyi RAM-mal is, de így alakult. Az új gép távolabb van a monitortól, közelebb a TV-hez, így vezeték nélküli egér és bill. is dukált… szintén abból a bizonyos fiókból. A házban főleg az tetszett meg, mennyire jól használják ki a helyet benne. A rendszer pedig egy WIN 8.1.

Utoljára a 478-as időkben szereltem, bütyköltem gépeket, igaz, akkor apró darabokra is akár… és igen, összerakni is sikerült. :) De biztos voltam benne, hogy ez sem fog fejtörést okozni, így egyedül vállaltam be a műveletet.

Íme a pakk:

A ház amúgy nem okozott csalódást, nagyon jó minőségű. A vékony lemez házaknál egyrészt minimálisan talán vastagabb is, és a merevítéseket is ügyesen oldották meg, masszív benyomást kelt. Maga a burkolat gyors csavaros, így szerszám nélkül szerelhető.

Amik a csomagban voltak:

A gumi HDD bakok sajnos 2,5” hdd-khez vannak. Ahhoz az egyhez, ami a gépbe került (SSD itt nem számít, ugye), felhasználtam belőlük négyet. A 3,5"-osok ezek nélkül lettek beszerelve, így sincsen rezonancia.
Volt a csomagban egy mini dugókulcs is, az alaplap alatti csavarok meghúzásához, egyfajta átalakító, kereszthornyos csavarhúzóhoz.

A kábelkötegelők is jól jöttek, bár én még elhasználtam egy raklappal a saját készletből is, szeretem ha rend van.

A ház csatlakozói: Venti, kapcsolók, LED, előlapi hang, előlapi USB 2 és 3. Utóbbi kettőből vagy ezt, vagy azt illik csak bekötni, hiszen mindkettő ugyanabba a két oldalsó USB csatiba fut. Én az USB 3-as csatlakozót választottam.

A lap eléggé pici. Meglepett, pedig nyilván nem egy hatalmas deszkára számítottam.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.