2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Mindenes HTPC, ahogyan én látom

Remélem az utam végére érkeztem, mert nekem a kompromisszumok nélküli médialejátszást a HTPC jelenti.

[ ÚJ TESZT ]

Telepítés és végszó

Szóval minden a helyén (ház burkolata még nem), jöhet a próba. Bekapcsoltam... akkor sült ki a retinám. :D A kék LED lesokkolt. Azóta azt meg is oldottam, mert éjszaka bevilágította az egész szobát. Szétszedtem a kapcsolót és kitakartam a LED-ből, amennyit tudtam, most kellemes (de akár a lapról is le lehetne húzni a csatiját, feleslegesen erőlködik. Értem, jelzi, hogy be van kapcsolva a gép. De kinek jelzi? Mert én tudom jól, hogy be van kapcsolva, 24/7-ben megy).

A zaj sem volt vészes, a BIOS szerint 1300-as fordulat környékén volt a ventilátor. Visszavettem ezerre és néma csend lett. A házba, a 12 centis helyére beszerelhető egy 14-es szélgép, megvan gyárilag a felfogatása. A ventilátor előtt, az előlap belsejében van egy porszűrő szivacs is.

Egyelőre úgy tűnik, itt tojást sütni nemigen lehet majd. Mondanám, hogy minden kézmeleg, de még az sem nagyon. De új még a masina, tesztelni fogom a hőmérsékletet. Fogyasztást nem fogom tudni, mert nincsen hozzá cucc, de majd a havi villanyszámlák megmutatják a különbséget.

A legnagyobb zajt a két 3,5” HDD produkálja, már ha az zajnak nevezhető. Azt is csak akkor lehet hallani, amikor felpörögnek.

Bekapcsolás után azonnal a BIOS-ban voltam, ahol máris lehetett használni a vezeték nélküli egeret és billt.

Pár beállítás után jöhetett a WIN 8.1. (Mivel azt olvastam, hogy SSD-re telepítésnél más meghajtó ne legyen a lapra csatlakoztatva, így azokat a telepítés idejére lehúztam.) Elég gyorsan felszaladt és pár driver után a megjelenítés is helyreállt. Volt néhány eltévedt lélek az eszközkezelőben, amiknek megmutattam az alaplaphoz adott DVD-t (külső optikai meghajtó), és máris magukra találtak.

Néhány újraindítás után megállapítottam, hogy van előnye az SSD-nek, villámgyorsan jelentkezik ki és bootol be a rendszer.

Win regisztrálás, egy tucat szokásos program után következett a KODI.
A fórumról összeszedett tudással igyekeztem beállítani és testre szabni. Voltak azért bajok. A tv mellett egy monitor is használatban van. Ha a monitoron babráltam valamit, a TV-ről eltűnt a KODI, nem maradt előtérben. Hogy miként sikerült ezt megoldani, már nem tudom, de most működik, ez a lényeg. Képméret, képarány problémák is voltak, kalibrálás és pár beállítás mindent a helyére tett. Gyönyörűen játssza a filmeket, zenéket. AVI, MKV, M2TS, DVD ISO, FLAC, MP3, WAV, APE, JPG. Leginkább ilyen fájlokkal kell megbirkózzon. Sokat nem birkózik.

Közben nyugodtan lehet babrálni a monitor előtt, vagy a KODI menüjében, nem érzi meg, megy tovább a lejátszás. A távirányítást egy tablettel oldottam meg és a YATSE programmal. Nagyon jónak tűnik. Azért sokszor eléggé hiányzik egy távirányító, de egyelőre még nem döntöttem, hogy milyen legyen.
Az xbmc starter és xbmc launcher programokat is telepítettem a számítógépre. Utóbbi felelős azért, hogy a gép bekapcsolásával, a Windows-zal együtt betöltse... előbbi pedig, a már futó Windows alatt, a YATSE programban a power "gomb" megnyomásakor elindítsa a KODIT. Mindkét program nagyon hasznosnak bizonyult.

Felraktam az ASROCK tuning szoftverét, A-Tuning a neve. Alapjáraton 37 fokos a processzor. Bekapcsolva a két kijelző, monitoron fut a böngésző, Word, háttérben aktív torrent, semmi extra. A TV-n pedig a KODI asztala.
KODI alatt M2TS lejátszás. 20 perc után a processzor 35, majd 30 perc után 34 fokot mutat és 15% környékén mozog a terheltség, memória 32 fok. Ha ettől nem izzad, mástól sem igen fog, mivel a gép 99%-ban erre lesz használva.

UHD bemutatókat is néztem rajta. Costa Rica in 4k, 3840x2160. A kódolás h264, kb. 26mbit-ig megy fel, 5perces, 776MB. Ez semennyire sem igazi UHD, így nem mérvadó, de maga a film szép volt, meggyőző. Próbáltam UHD h265-tel is etetni, nem ízlett neki. Kodinak egyáltalán nem, kegyetlenül szaggatott. MPC-HC-vel már valamivel jobb volt a helyzet. Azért megakadt a hang és a kép is, de nem teljesen halott ügy, sokkal rosszabbra számítottam. Ugyanez FHD h265-tel már szinte hibátlan, persze a processzor azért forog, de megbirkózik vele.

A KODI itt is felejtős, de az MPC-HC viszont tudta, 50-80% processzor használat mellett, ami azért nem kevés. A sima HD, 1280x720, ami tényleg vállalható is, de mindez tartalomfüggő. Van olyan h265 FHD 10 perces kisfilm, ami hiba nélkül megy végig, ahogy az egyik 15 perces is. A videókat innen szereztem: www.libde265.org
Ki fogom majd próbálni rendes filmmel is, hogy mit mutat.
Azt hiszem, itt tartok.

és a végső helye:

Úgy érzem, én megtaláltam a számításomat, nem csalódtam. Nekem a kompromisszumok nélküli médialejátszást a HTPC jelenti. Ha a KODI (vagy bármely más szoftver) meg is adná magát idővel, akkor is van másik, ami a helyére léphet. Bőven akad alternatíva. Kinek mi tetszik. PLEX, MPC-HC, Media Portal.

És ezekbe a masinákba sokkal jobban bele lehet nyúlni (szoftverbe és hardverbe is), mint egy asztali médialejátszónál. A támogatottság nagy, PC-s tábor áll mögötte. Az, hogy a médialejátszó "mögött" egy számítógép van, korlátlan lehetőségeket adhat.
Tény azonban, hogy többet kíván egy egyszerű POWER és PLAY gomb megnyomásánál, de aki kész energiát fektetni bele, nem fog csalódni.

A technika folyamatosan fejlődik, de úgy érzem, pár évig jól megleszek ezzel a felállással. Ha majd nagyon megkívánja valami, akkor van mód, lehetőség a fejlesztésre, ez is nagy pozitívum.
Senkit sem szeretnék rábeszélni, mindenkinek mások az elvárásai. Az biztos, hogy nekem többet tudott nyújtani a vártnál.
Persze vannak még kérdések, de bízom benne, hogy a fórumtársak segítségével azokra is választ találok, előbb-utóbb. :)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.