2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Skylake egy Phanteks Enthoo Evolv ITX házba zárva

Megírom a "Szkájl" család rövid történetét, ami azt taglalja, ahogy Skylake beköltöznek egy ITX házba!

[ ÚJ TESZT ]

Prológus

- Ott vagyunk már? - kérdezte Szamár sokadjára. Látszott, hogy Shrek kissé kezd feszült lenni a...
Bocsánat, elkalandoztam, térjünk is a lényegre!

A teremben csendet kérnék, a koncert azonnal kezdődik!

Nem is tudom hol kezdjem el a történetet, ezért inkább bele is csapok.

Az évek során rengeteg számítógépem volt, fanatikusságom miatt folyamatosan cserélgettem az alkatrészeket. Időközben rájöttem arra, hogy a kisebb méretű PC-k mozgatnak inkább (nyugi, természetesen a nők is - abból is csak egy, a feleségem - és ezt nem parancsra írtam, ugye Drágám?). Körülbelül 3 éve jött az ihlet, hogy ATX formátumról váltsak ITX-re, mikor megláttam a BitFenix Prodigy házikót. Valahogy azonnal jött az érzés, jó mélyről: "teccő ge*i" (itt elnézést kérek a nyers fogalmazásért, de akkor és ott tényleg ez jutott eszembe).

Ezután jött egy "PC doboz lejtő" az életemben. 2,5 év alatt 11 számítógépházat megértem, de végül mégis visszataláltam az ITX méretre. Szerettem volna valami időrendi listát csinálni, ezért erősen guvadtam a monitor előtt, nézegettem a levelezésem és a "Hogy is néznek ki gépeink" fórumot.

...(5-6 perccel később)...ééééés, feladtam!

Na jó, esélytelen! Megpróbáltam összeszedni a sorrendet, de tényleg nem ment, így inkább csak egy listát írok, hogy mik fordultak meg nálam:

BitFenix Prodigy ITX, Cooler Master 690, Cooler Master 690 II, Chiftec Dragon, Corsair 600T, Fractal Design Arc midi, Fractal Design Define R4, BitFenix Phenom ITX, Fractal Design Define mini, Modecom M1, Corsair Air 240.

Az utolsó így volt berendezve:

Az utóbbi időben már csak mATX és ITX méret között csapongtam, mint Szkájlné Marcsi az eper- és szederlekváros palacsinták között, csak a mérleg mindig az epres palacs... mATX felé billent azért, mert nekem szükségem volt dedikált hangkártyára. Aztán valahogy égből jött a jel - ha megválnék a zajkeltő egységemtől, akkor gyakorlatilag már az mATX méret is értelmetlenné válna. Na és így jutottunk el arra a pontra (mert ugye mindenki pont akar lenni a pöttyös túró rudin), hogy újra ITX masina építésébe kezdtem.

Mellékes információként megjegyezném, hogy külön hangkártyára azért tartottam igényt, mert aktívan játszottam FPS-t. Ez a korszakom már a múlté, így egy jobb minőségű alaplapi muzsikagerjesztő (létezik egyáltalán ilyen?) is kielégíti az igényeimet (NA-NA).

Tapasztalatom volt ITX terén, lévén, hogy a Prodigy és a Phenom kuckó is megfordult már nálam, így tudtam milyen irányba mozduljak el, mi lenne a legideálisabb és mire figyeljek.

Összeszedtem a gondolataim, majd neki is álltam keresgélni házat, és a következő elvárásaim voltak:
- jó szellőzés, lehetőleg elől egy nagyobb ventilátorral, ami áttolja a friss levegőt a beltéren,
- nagyobb méretű VGA kompatibilitás,
- torony hűtőnek legyen elegendő hely,
- ja és egy apró kitétel még: lehetőleg tetsszen is.

Aztán jött a Google kereső.. igaz én nem 0,0000000000047 micronanomégkisebbmértékegység szekundum alatt találtam meg a megfelelő házat, de legalább ráleltem az egyetlenre, a kiválasztottra, a... ez már egy kicsit sok lett, bocs.

A választásom végül a Phanteks Enthoo Evolv ITX üdvöskéjére esett, fekete külsővel és piros belsővel. Erről a házról szól a bemutatóm és arról a szerkezetről, amit a belsejébe szántam.

A PC alkatrészeinek összeválogatása se ment zökkenőmentesen. Próbáltam a számomra legmegfelelőbb összetevőket megvásárolni. Leginkább az alaplap izzasztott meg, pedig használok dezodort, de végül összeállt a kép és megrendeltem a következő egységeket:

- ASUS Z170I Pro Gaming
preferálom az ASUS márkát, plusz a hangkártyájáról is elég jókat írtak
- i5-6600K
tuningolni mindig is szerettem, így ezt sem vontam meg magamtól
- scythe ASHURA hűtő
tesztek alapján ez lett számomra a befutó és az ára is baráti volt
- 2x4 GB G.SKILL Ripjaws V black 3200 MHz
eleve g.skill ramot kerestem, már régen is meg voltam velük elégedve, így a bizalom miatt választottam ezt
- Seasonic Platinum 660 W
már 2 éve megvan, így ez egyértelműen marad
- Samsung 850 EVO 250 GB
itt nem volt szükségem m2 csatira, meg ennél gyorsabb írási/olvasási képességre
- WD 1 TB Caviar Black
ez is már meg van több éve, így ez is adott volt

Na a VGA egy nehezebb kérdés volt. A GTX960 és az R9 380 között tétováztam, mint Marcsi férje Szkájl Feri a kombájnok között. Egy fullHD monitort és egy 4K TV-t kell kiszolgálnia. Úgy két napig rágódtam rajta, aztán sorsot húztam - na jó, igazából kaptam egy nagyon jó ajánlatot. A választásom a Sapphire R9 380 Nitro VGA-ra esett. Nem bántam meg, szép mint egy új traktor és a ventilátor zaja hasonlít egy ártatlan mezőn repkedő pillangó pukijára.

A házra várnom kellett sajnos kicsit rendelés után, mert nem volt raktáron sehol, de türelmes voltam. Addig a meglévő alkatrészeket összerakosgattam, és a rendszert úgymond "stabilra" teszteltem, mikor a házikó megérkezik, csak a költözéssel kelljen majd foglalkoznom.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.