2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Louisiana, "The Pelican State"

Pazar partik, virtuóz dzsessz, fanatikus football-rajongók és fűszeres ételek jellemzik Louisianát.

[ ÚJ TESZT ]

ZENE, SPORT

Louisiana megdobogtatja a szíveket, fölkelti a szenvedélyeket, fölborzolja az idegeket. :)
Érdekességei közül első helyen kell említeni a zenét és mulatást, amik jelentős meghatározói az itteni életnek. Úton, útfélen művelik és kedvelik az élvezetes improvizációt. :) A "cajun nép" (így nevezik az eredetileg francia ajkú, "kreol katolikusok" leszármazottait) vérében van a móka, a ritmus és a játékos könnyedség.

Mindenki szereti a világhírű virtuóz dzsessz zenész trombitást és énekest, Louis Armstrongot, aki 1901 august 4-én született New Orleansban. Ki ne ismerné a What a Wonderful World , a Hello Dolly, vagy Dream a Little Dream című dalait, hogy csak néhányat említsek a sok közül?

A mulatáshoz tartozik a szintén francia "behozatalú", New Orleansból kiinduló, pogány eredetű Mardi Gras fesztivál is, ami úgy vozza a túristákat, mint méz a méheket, s ami sürítve szimbolizálja egész Louisiana szellemét. Minden évben január elején a "Fat Tuesday", azaz a "Kövér Kedd"-del veszi kezdetét az ünnepség-sorozat. Egyébként általánosságban is elterjedt a babonaság és a katolikus elemekkel keveredett woodoo vallás.

A Mardi Gras eleinte csak egy egyszerű kis karnevál volt, amit New Orleans formált pazar, parádés, zenés fesztivállá, ahol az utcai tánc és jelmezbál a fő attrakció. A Mardi Gras mára már nem csak New Orleans sajátja, hanem minden jelentősebb város hóbortos ünnepe.

A sport egy külön oldalt érdemelne, annyira lázban tartja a louisianaiakat. Akár nyer, akár veszít a híres SAINTS névre hallgató futballcsapatuk, elfogultan rajonganak értük. Megjegyzem, az itteni foci a labdától kezdve a szabályokon át teljesen különbözik európai névrokonától. Barátnőm, aki Louisianából való, még a kórházi ágyban is velük volt elfoglalva, és azt mondta, hogy ez már nem is sport, hanem vallás. :)))

Érdekes modern szleng alakult ki a sportarénában. Sokáig nem tudtam, hogy mit jelent a magyarul így hangzó: "Hu dat?" vagy amerikaiasan mondva "Who Dat?" , ami a sztenderd angol szerint "Who is that?", lerövidítve azt, hogy "Ki az, aki legyőzhetné a SAINTS-eket? Senki!" :)..Van egy kicsit olyan értelmezése is, hogy Ki merné azt állítani, hogy....??? :D

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.