2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Linux Mint Debian Edition

A desktop linux keresés odüsszeiája folytatódik

[ ÚJ TESZT ]

Eredmény

Lehetne még sokat beszélni az operációs rendszerről, de sem olyan forradalmi dolgot nem találtam benne, amitől leszakadna az arcom a csodálkozástól, de még annyira nem is olajozottan forognak a fogaskerekek. Benchmarkot persze le lehetne zavarni, de én úgy gondolom, hogy amikor a használhatóság az igazi kérdés, akkor a disztribúciók közti teljesítménykülönbségek nem számítanak addig, amíg nem válik zavaróvá a különbség.

VM-ben tesztelés miatt nem tudtam kipróbálni a wifi-kezelést, és a mobil-alapú hálózati kapcsolatok kezelését. Ez annyira nem bánom, mert igen nagy valószínűséggel hasonló dolgokat tapasztaltam volna, mint a Lucid esetében. Nincsen persze Ubuntu One, amit bizonyára saját hülyeségből, de Maverick alatt nem sikerült beüzemelni, illetve nincsen kifinomult hang-menü a tray-ben. Nincsen Ubuntu bolt, de ha lenne sem valószínű, hogy használnám, nincs túlkomplikálva, túllihegve, de néha az az érzésem, hogy pár helyen normálisan letesztelve sem.

Összességében azt kell mondanom, hogy egy kicsit csalódtam. Nem mondhatni, hogy nagy lenne a felhajtás az LMDE körül, de ami terjeng körülötte légkör, az becsapós. Nem igazi desktop operációs rendszer, nem egyszerű, nem evidens, csak olyan, mintha abba az irányba indultak volna el. Egyetlen dolog nagyon hiányzik: egy olyan segítség, mint amit az ubuntuguide.org nyújt.

Nekem maga a kernel verziója sem a kedvencem, pláne a HAL megléte -- utóbbi nálam okozott egy kis zűrt korábban. Nem hozta el azt az érzést, hogy jól összerakott, és hogy valóban odafigyelnek az apróságokra is. Amennyire szidják a keményvonalasok az Ubuntut a hibái miatt, annyi kritikát ez a rendszer is megérdemelne. A magam részéről felejtős. Néha elértem azt a pontot -- pedig tudtam, hogy csak tesztelem -- hogy annyira elborult a tekintetem, mint ahogy valószínűleg a címben utalt eposzi hősnek, amikor sokadjára ébredt rá arra, hogy társaival az utazásuk során sokszázadik alkalommal sétáltak bele nyáladzó szájjal Homérosz egy újabb csapdájába, és egy vereteset káromkodott... ami nem mutatna jól egy Logout-os írásban.

Azóta történt

  • Az Ubuntu Unity mizéria

    Kisebbfajta hisztéria van kibontakozóban a desktop linuxok körül az utóbbi egy-két hónapban

  • Linux Mint Debian Edition 4

    Mennyire alkalmas a hétköznapi használatra illetve hogyan szuperál egy gyenge (régi) számítógépen az LMDE4?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.