2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Linux Mint Debian Edition

A desktop linux keresés odüsszeiája folytatódik

[ ÚJ TESZT ]

Még telepítek...

Első lépésben legyenek windows-os betűk. SUSE esetében ez induláskor ott van, Ubuntu-nál egy msttcorefonts csomagot kell telepíteni, esetleg az ubuntu-restricted-extras nevű all-in-one csomagot. Kerestem itt is, de nem találtam. Egy guglis találat azt javasolta, hogy contrib és non-free komponenseket vegyem fel ahová tudom. Próbáltam, de kiakadt párszor, és egyáltalán nem sikerült a kérdéses csomagot elővarázsolnom. Jóóóvan... Majd egy XP példány alól esetleg átmásolom a nyomoronc betűket, úgyis retek módon rendereli már most azt is, ami van...

Következő páciens a Chromium. Kinek a pap, kinek a paplan, nekem ez jön be. Ubuntu alatt a PPA-s ágat használom, itt a már beállított tározókból telepíthető, mondjuk a Software Manager segítségével, de inkább terminálból :) Kicsit el vannak maradva a jóemberek a verzióval, de ez a Chromiumnál nem nehéz.

Folytassuk a Skype-al. Nem emlékeztem rá, hogy mennyire erőltették meg magukat a fejlesztők, arra sem különösebben, hogy ennek van-e repository-ja, de az oldalukon ott figyel egy Debian Lenny változat, ami később kiderült, hogy megfelelő verzió, és ez legalább hiba nélkül elszöttyög, nincsen vele nagyobb fennakadás.

A TeamViewer egy érdekes szotver. Amikor korábban nem volt linuxos változata, mindenki okosan az egyes vnc változatokat javasolgatta, de a nagy szakértők közül egy sem értette a TeamViewer lényegét. Aki nem ismerné, a TeamViewer szintén vnc-n alapuló képernyő-megosztó eszköz, a nagy különbség itt viszont abban van, hogy nem kell vacakolni a hálózati elérések beállításaival, routerekkel, proxykkal, egyszerűen csak elindítja az ember és egy (v több) központi szerveren keresztül a csapat többi tagjaival össze tudja varázsolni a megosztandó tartalmat. See, different... bár hasonló, de egyszerű, mint a faék. Hálistennek ők sem specializálódtak bubira, plusz pont nekik is.

Már régóta fúrja az oldalamat a kíváncsiság, hogy mennyire jó az IBM által fejlesztett irodai csomag, az OOo-alapokon nyugvó Lotus Symphony. Kicsit átszabták, kicsit faragtak rajta, adtak hozzá ezt-azt... megnézném. Hát tározóból nem fogom telepíteni, irány az oldaluk, ahol regisztráció ellenében már az enyém is lehet a cucc. Regisztráció kész, letölt... Hát első nap nem jutottam tovább, ugyanis a szolgáltatás üzemen kívülre került. Már kezdtem arra gondolni, hogy a magyarországi regisztrációval lesz a gond, de később meggyógyult a dolog, és máris választhattam a következő linuxos változatok közül: RHEL, SLES és Ubuntu, és bármit próbáltam, csak és kizárólag egy darab RPM csomagot találtam. (Update: valaki jelezte, hogy sikerült belépnie az IBM ID-jával, és le tudja tölteni a Hardy csomagot is) Nomost láttam már alien-t (ti. amivel rpm-ből deb-et lehet gyártani), de ne hülyéskedjünk már, basszus, ez kezd egyre komolytalanabbá válni. Ennek az üzenete nagyjából annyi, hogy “fijjugg, itt az IBM-nél, a linuxos rendszerek egyik nagy támogatójánál, úgy gondoljuk, hogy a desktop linux a RHEL és a SLES, a többire nagyívben és különösen nagy adagokban...” No kicsit reszeltem vele, de feltelepült, és egyből kiszúrtam, hogy sajnos nem készítették fel GVFS használatára. Erre az OOo is csak az utóbbi időkben ért meg, és sokáig viccesnek tartottam, hogy a Gnome és a Nautilus csilivili képességeit az ilyen dolgok húzzák vissza a retekbe. Viszont szemre jobb minőségű a doc/docx import, amit egy mezei piros ponttal értékeltem is, bár LMDE szempontjából irreleváns. Ami inkább fontos: nem volt triviális a telepítése ezen a rendszeren, a használata sem teljesen hibamentes, de ha egyszer beindul...

Volt még pár apróság, ami nekem hozzátartozik a megszokott szoftvercsomaghoz: Gnome Commander, Avidemux, Exaile, Pitivi, vpn kliensek, meg pár ennél is kevésbé lényeges dolog. Ezek telepítése már repository-ból pöccre ment, sőt ami igazán meglepő volt, hogy az Ubuntu-nál megszokott kis reszelések nélkül egyből ment a vpnc. Hát ez már a Debian hatása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Az Ubuntu Unity mizéria

    Kisebbfajta hisztéria van kibontakozóban a desktop linuxok körül az utóbbi egy-két hónapban

  • Linux Mint Debian Edition 4

    Mennyire alkalmas a hétköznapi használatra illetve hogyan szuperál egy gyenge (régi) számítógépen az LMDE4?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.