2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

IBM Thinkpad T60

Korosodó üzleti laptop az üzleti Thinkpad szériából: ezeket a gépeket még munkára tervezték.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver és belső

Hardver belülről

Két példányt teszteltem közel azonos felszereltséggel. Mind a kettőben megegyezett a processzor, a memóriát azonos méretűre bővítettem, pontosabban egyiknél butítottam. Eltérés csak a grafikai részlegnél (i945GM vs. X1300) van.

CPU: Intel Core Duo 2500 (2 mag, 2 GHz)
IGP: Intel i945GM és ATI X1300
Memória: 2x 1 GB
HDD: Hitachi 5400RPM SATA 60 GB
Wifi: Intel PRO/Wireless 3945ABG (802.11 a/b/g)
LCD: TN 1024 x 768

A processzor Core Duo két maggal, 2 MB L2 gyorsítótárral és DDR2-es memóriával. Ez kevésbé modern, mint egy Core 2 Duo, amik kb. 15-20%-al gyorsabbak azonos órajelen. A teljesítménye nagyjából az első két magos 775-ös, illetve AM2-es processzorok környékén van.

Az első gépben az akkor általánosan elterjedt GMA450 volt csak. Az Intel féle megoldásnál több gond is van. Az első a támogatás hiánya: az Intel nem igazán ad ki hozzá új drivert. A második, hogy csak elvileg DX9 kompatibilis, a gyakorlatban a T&L és a vertex számításokat a CPU végzi el.

Az ATI X1300 már egy fokkal acélosabb. Persze nem szabad csodára számítani, de a korabeli játékokat natív felbontáson alacsony részletesség mellett azért elviszi. Teljesítménye egy 6600GT körül lehet.

Mivel a memória átrendezéshez kicsi szétnyitottam a gépet, ezért pár képet ellőttem belülről is. A ház alján a csavarok melletti kis jeleknek hála gyorsan szét lehet kapni a gépet. és hozzá lehet férni a belsőségekhez. A memória modulok a kéztámasz alatt találhatóak.

A többi cserélhető rész a billentyűzet alatt található, a memória modulok és a hűtő is könnyen cserélhető. A CPU hűtő pár csavar oldása után cserélhető, amire szükség is lehet: a nagyon sokat strapált példányoknál már volt panasz a hűtésre is, de ebayről olcsón beszerezhető a cseredarab és fél óra szerelés után nem zajong tovább a ventilátor. A mind a két gépen jól látható magnézium ötvözetű váztól "csak" strapabíró lesz a gép.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Lenovo ThinkPad T500 bemutató

    Aki nem játszik, ellenben szem előtt tartja a minőséget, használhatóságot, annak bőven megteszi egy T500.

  • ThinkPad W701-W700

    Akkor vegyél ilyet, ha ThinkPad rajongó vagy, van elég időd, pénzed, türelmed és nem gond, hogy 5 kilót kell cipelni.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.