2021. április 11., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

IBM Thinkpad T60

Korosodó üzleti laptop az üzleti Thinkpad szériából: ezeket a gépeket még munkára tervezték.

[ ÚJ TESZT ]

Értékelés, vélemény

Értékelés

Az eredeti kitűzött méréseket már láthattátok számokban. Megpróbálom összefoglalni, hogy mire alkalmasak ezek a régi gépek.

- Alkalmazások alatti teljesítmény

A T60-ak Core Duo processzora felett eljárt az idő. Az atomoknál és az AMD két magos E-1200-as processzorainál még mindig gyorsabbak, de az 1.5 GHz-es Celeron is simán megveri. Ettől függetlenül a teljesítménye bőven elegendő arra, amire eredetileg tervezték: még mindig simán fut rajta az Office, egy szakdolgozatot simán meg lehet rajta írni. Átlagos felhasználónak web böngészéshez is elég, de több tucat honlapot már nem tud elkezelni. Bár nem multimédiára van kihegyezve filmeket is lehet rajta nézni, persze nem Full HD-ra kell itt gondolni.

- Játékok közbeni teljesítmény

A GMA nagyjából DirectX7 és 8 játékokhoz elegendő, nincs értelme sok szót vesztegetni rá. Az X1300 egy fokkal jobb, de 2006 körüli játékoknál már problémákba futhatunk. Az általam tesztelt példánynál a 64 MB memória is korlátokat jelent. Ettől függetlenül egyszerűbb flash játékokhoz (Farmerama) vagy régi darabokhoz még elfogadható a teljesítménye.

- Ergonómia, használhatóság

A T60 ezen a téren a legerősebb: munkára tervezték, ennek megfelelő a kialakítása. A billentyűzete a legjobbak között van, a trackpointtal kis összeszokás után jól lehet dolgozni, a touchpad kicsit lehetne nagyobb és nincs még több ujj érzékelés, de ezt leszámítva nincs vele gond.
A leggyengébb láncszem a kijelző: sajnos mai szemmel kicsit már elavult, de legalább annyi pozitívumot tudok felhozni mellette, mint ellene. Ha a színhűség, bevilágítás, látószög nem áll a listánk elején, akkor ismét az jön ki, hogy munkára teljesen jól használható.

Vélemény

A saját véleményem már teljesen szubjektív és bevallom elfogult. A T60 hardvere mára elavult: a teljesítménye alap feladatokra elegendő, de csodát nem szabad várni. Lehet próbálkozni hardware upgrade-del, de limitáltak a lehetőségek. Én 2 GB memóriát és egy jobb merevlemezt (kis SSD-t) tartok reálisnak, több pénzt nem érdemes beleölni. A legtöbb gép GMA-val van felszerelve, ami elég alap feladatokra, de egy ATI GPU-val felszerelt modell pár feladatnál érezhetően gyorsabb.

Van viszont egy terület, ahol még a mai napig kiemelkednek. Ezeket a gépeket munkára tervezték és bár menet közben átvette a részleget a Lenovo, az utolsó "IBM" laptopoknak tekinthetőek. Normális használat mellett szinte elpusztíthatatlanok. A billentyűzetet és az ergonómiát már többször kiemeltem, de nagyon fontos, mert lehet egy hardver bármilyen jó, ha a használata fárasztó.

Ha valaki azt a kérdést tenné fel, hogy ajánlani merném-e a T60-at, akkor a válasz összetett lenne. Ha a teljesítménye elegendő a kérdezőnek és megfelelően fel van bővítve a gép, vagy vállalja a bővítést, akkor igen. Elég jó gépeket lehet venni, akár garanciával, de érdemes körbenézni a "széles vásznú" T61-ek között is.

Azóta történt

  • Lenovo ThinkPad T500 bemutató

    Aki nem játszik, ellenben szem előtt tartja a minőséget, használhatóságot, annak bőven megteszi egy T500.

  • ThinkPad W701-W700

    Akkor vegyél ilyet, ha ThinkPad rajongó vagy, van elég időd, pénzed, türelmed és nem gond, hogy 5 kilót kell cipelni.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.