2021. április 11., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

IBM Thinkpad T60

Korosodó üzleti laptop az üzleti Thinkpad szériából: ezeket a gépeket még munkára tervezték.

[ ÚJ TESZT ]

További tesztek,fogyasztás

Van néhány teszt, amit nem lehet számszerűsíteni, vagy egyszerűen összevetni más gépekkel. Ezek egy része szubjektív, mert lehet, hogy egy-két kihagyott képkockától még nézhető egy HD film, de pár hosszabb akadás és hang elcsúszás már élvezhetetlenné teheti azt.

A HD Tune elég alacsony sebességet mér. Finoman megfogalmazva a merevlemez nem valami acélos. Egy mai belépő szintű notebook HDD kb. kétszer gyorsabb. Ráadásul a merevlemez mérete sem nagy, a 60 GB a rendszernek és pár alapvető programhoz elég, de sokkal többre nem.

Firefox-al próbáltam több oldalt is megnyitni. Nem okozott gondot 5 - 8 oldal megnyitása és a Farmerama sem. Az X1300-as szebben teljesít, ha több animáció, flash van az oldalon az oldal görgetése simább, mint az Inteles T60-nál. Sokkal több oldalt nem próbáltam, a memória mérete behatárolja a lehetőségeket, de átlagos felhasználóknak Chrome-mal teljesen elfogadható teljesítményt nyújt a GMA is.

Youtube videók közül a jól bevállt 720p felbontású STS-51C IMAX felvételt vettem alapul. Az X1300 teljesen használható, van egy-két akadás, de nem zavaró. A kilövés pillanatában, amikor sok a mozgás, a lángcsóva és a füst dekódolása is megdolgoztatja a CPU-t. A GMA-s verzió itt is gyengébben teljesít. A teljesen szoftveres lejátszás kb 80%-ra terheli le mind a két magot, csak 480p-ben hozza az X1300 folyamatosságát.

Kipróbáltam 720p mkv-val is a két T60-at. Pár percet néztem meg mind a kettőn BSG részekből, amit mind a kettő gond nélkül vitt. Nagyobb felbontásnak nincs értelme a kijelző panel korlátai miatt.

LCD tesztet nem futtattam, de próbáltam a betekintési szögről pár képet készíteni. A TN panel mai szemmel nem jó. A felbontása alacsony, a betekintési szög is kicsi. 14-es kivitelben ritka az 1400x1050-es panel, aminél legalább a felbontás magasabb. A T60p 15"-os 1400-as és 1600-as kivitelei már IPS LCD-vel rendelkeznek, sajnos ezek ritkák. Pozitívumot is el lehet mondani a tesztben szereplő kijelzőkről. Az első, hogy 4:3-as képaránnyal rendelkeznek. A második, hogy még ennyi idősen is jól olvashatóak még erős fényben is, ami elsősorban a matt felületnek köszönhető. Tömören összefoglalva használhatóak, megfelelőek irodai munkához, netezéshez.

Az X1300-a T60 fogyasztását mértem, érdekes módon a GMA-s verzió csak pár W-al tért el. Sokkal többet számít egy másik töltő, márpedig kb. 4 különböző verzióval is meg tudtam mérni, végül az eredeti töltőjével mért értékeket tüntettem fel. Többé-kevésbé elmondható, hogy átlagban az Acer dupláját fogyasztja a T60. A G1610 eredménye érdekes, ugyanis nekem a terhelt és terheletlen fogyasztás azt mutatja, hogy a desktop a tápellátó részleg miatt fogyaszt üresjáratban aránytalanul sokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Lenovo ThinkPad T500 bemutató

    Aki nem játszik, ellenben szem előtt tartja a minőséget, használhatóságot, annak bőven megteszi egy T500.

  • ThinkPad W701-W700

    Akkor vegyél ilyet, ha ThinkPad rajongó vagy, van elég időd, pénzed, türelmed és nem gond, hogy 5 kilót kell cipelni.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.