2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Dell UltraSharp U2410 tesztecske

Komoly monitor mérsékelt áron, többféle célra.

[ ÚJ TESZT ]

Külső

Bevezető

Néhány hónapja jelent meg a Dell UltraSharp 2209WA típusú monitor, viszonylag jó tulajdonságai (E-IPS panel és fejlett elektronika) és ehhez képest kedvező ára gyorsan népszerűvé tette. Hasonló sors vár a most üzletekbe került nagytestvérre (vagy unokatestvérre), az UltraSharp U2410(f)-re is: a nagyobb méret mellett még jobb panel (H-IPS), még jobb elektronika, több funkció -- és mindehhez kategórián belül ugyancsak kedvező ár társul.

Magam CAD-del foglalkozom, évek óta egy kisebb, S-IPS panelos Eizo-t használok. Időközben egyre nagyobb képernyőméretek jelentek meg, magam is egyre nagyobb métetre pályáztam, de mivel nem szerettem volna visszalépni minőségben, az egyre olcsóbb TN-ek szóba sem kerültek, ugyanakkor a nagyméretű Eizo és más gyártók azt (az utóbbi időben) többé-kevésbé megközelítő készülékeinek árai elriasztottak. Így hát kivártam, de azért közben követtem a monitorok fejlődését, már csak szakmai érdeklődés folytán is. Az utóbbi időben egyre inkább csak elméletben volt erre lehetőség, hiszen mindent elárasztottak a TN-ek, jobb paneles monitorokat egyre inkább csak rendelére hoztak a boltok, én meg nem nagyon szeretek zsákbamacskát venni. Nemrég ismertem meg az Oázisos fiúkat, akik kimondottan a minőségi monitorokra specializálódtak, és ami a lényeg, jópár típus személyesen is megtekinthető, kipróbálható náluk. Nem egyszer boldogítottam már őket. :) Végül felajánlották, egy hétig itthon is kipróbálhatok egy U2410-est, ha írok is róla. Ennyi idő alatt volt alkalmam alaposan megnézni magamnak. A tapasztalataimat az alábbiakban tárnám a nagyérdemű elé.

A külső

A doboz igen puritán, a gyártón és a monitor típusszámán kívül nem szerepel más a dobozon, még a méret sem. Láthatóan nem a marketinggel akarják eladni a tartalmát.

Maga a monitor sem hajt a szemfényvesztésre, szolid eleganciát tükröz, profi benyomást kelt. De nekem ez tetszik. Közelebbről megnézve minőségi anyagokat és kidolgozást tapasztalhatunk. A káva matt fekete, az ujjlenyomatok nem látszanak meg rajta.

A monitor fém mechanikája is igen jó, stabilan tartja magát, mégis könnyen forgatható jobbra-balra és pivot módba, állítható a magassága (alsó állásban másfél centire lehet az asztal lapjától, ami nálam külön jó pont) és végül dönthető.

Az alsó csatlakozó aljzatok:
- AC in
- DC out (felszerelhető hangszóróknak)
- DisplayPort (HDCP-s, 10 bits/component támogatott)
- HDMI (HDCP-s, DeepColor támogatott)
- 2x DVI-D (HDCP-s)
- VGA (D-Sub)
- Composite Video
- Component Video
- Stereo Jack a HDMI-s hang kivezetésére
- USB (PC felé)
- 2x USB (perifériák felé)

A monitor oldalán található még két USB port és -- a fotós felhasználást szem előtt tartva -- egy kártyaolvasó hely (xD, SD, MS, MMC szabványok különféle altípusaihoz).

Csomagolt kábelek: hálózati áram kábel, DVI-D kábel, D-Sub (VGA) kábel, DisplayPort kábel, USB kábel (PC felé).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.