2022. május 28., szombat

Gyorskeresés

Dell UltraSharp U2410 tesztecske

Komoly monitor mérsékelt áron, többféle célra.

[ ÚJ TESZT ]

Beállítások, kalibráció, szubjektív

Beállítások

A hivatalos ismertető szerint az U2410 gyárilag kalibrálva érkezik. Mint majd az első képen látható lesz, ez így is van. Csakhogy, ez csak a Standard módra igaz, ráadásul ezt sem a szokásos 2.2-es gammára állították, hanem kb. 1.7-re (így a kép kicsit világosabb a kelleténél). Tehát, ajánlatos elvégezni a kalibrációt (vagy beszerezni egy ICC és/vagy ICM profilt [plusz valamilyen utilityt, ami be is tölti, ha WinXP-nk van]) az egyes (használt) módokra, mivel eltérő gamma és színezet beállításokkal rendelkeznek. (A Warmra és a Coolra nem kell, ezek a Standard mód profiljával mehetnek, ahhoz képest hűvösebb és melegebb. Hasonló a helyzet a Game és Multimedia módokkal.)

Ha nem rendelkezünk kalibrátorral és profilokkal sem akarunk bajlódni, akkor sem kell kétségbe esni: webezéshez és általában onnan származó fotókhoz használjuk egyszerűen az sRGB módot (éppen erre való)! Ennek gammája a standardnak megfelelő. Mint már említettem, a monitor nagyon jól utánozza az sRGB színteret, amivel nem sok széles-gamutos monitor dicsekedhet. (Ehhez egyfajta ditherelt színkeverést használ, de nem feltűnő a dolog.) Ha mégis a Standard mód mellett döntenénk, legalábbis esetenként (ha másért nem, mert pl. így olyan színeket láthatunk, amit monitoron eddig nem nagyon), de nem jön be az alacsony gamma, akár a grafikuskártya driverének GUI-jában is átállíthatjuk (kompenzálhatjuk). Az eredményt ITT ellenőrízhetjük. És valahol a kettő között van az Adobe RGB mód, ennek is rendben van a gammája.

A monitor alapból 50-es fényerőn van, ami már egy napos szobához is megteszi, de ugye általában az a ritkábbik helyzet, így hát ha kevésbé fényes képet szeretnénk, először ezt vegyük vissza, akár 0-ig*, és csak ezután nyúljunk a kontraszthoz (pl. sötétben). Az utóbbi is sötétít, de egyben a kontrasztarányt is csökkenti, ami nem cél. Ne felejtsük el, hogy LCD-ről beszélünk, nem CRT... Az 1000:1 már jó, de túl soknak nem nevezhető. (Pl. Eizo-kon sokáig nem is volt külön kontraszt-állítás, csak fényerő, ami kizárólag a háttérvilágítást befolyásolta. És ugye nem a korábban említett precizitás hiánya miatt hagyták le, mert az megvolt.)

Hirdetés

* Nem kell "félni", ettől -- a beállításnak megfelelő fényviszonyok mellett -- nem fogunk kevesebb sötét fokozatot látni. Ez a monitor a teljes fényerőbeállítási tartományban (ami igen nagy) valóban a háttérvilágítás fényerejét szabályozza.

Kontraszt: ez alapból 50-en van, és tehát nagyjából ez a legjobb beállítás a számára. Más szóval, ez erősen a 100% közelében van -- 50 és 100 között már alig változik (érdekesen számolnak). Adobe RGB és sRGB módban, ha szükséges, fel lehet tolni 100-ig, de egyéb módokban ez már színtorzulásokat okozhat (főleg, ha nincs a gyárinál pontosabban kalibrálva a készülék).

Na szóval, a megcélzott ~120 cd/m2-et (árnyékos szobában vagy mérsékelt lámpafény mellett, hosszabb távra ez ajánlott), a kalibráló szoftver utasításait is követve, 50-en hagyott (illetve sRGB-ben 100-ra emelt) kontrasztnál 0 közelébe állított fényerő mellett lehetett elérni. És lám, 0.15 cd/m2 feketeszintet és 800:1 közeli vagy feletti kontrasztarányokat sikerült elérni, ami elég jónak mondható, és szemre is így volt a legkellemesebb.

Ha világosabb környezetben lennénk, gond egy szál se, kicsit feljebb lehet venni a fényerőt, ez a színezetet nem, vagy csak kismértékben befolyásolja. (Pl. a környezet változó fehéregyensúlya jobban, ami a szubjektív élményt illeti.)

Színhelyesség, méréssel

Akkor következzenek a grafikonok... (A képek neveiben a b és c utáni szám jelzi a fényerő és kontraszt beállítást.)

Klikk!

Standard mód, gyárilag hw-kalibrálva

Klikk!

Standard mód, sw-kalibrálva (2.2 gammához)

Klikk!

Adobe RGB mód, kalibráció előtt

Klikk!

Adobe RGB mód, kalibráció után

Klikk!

sRGB mód, kalibráció előtt

Klikk!

sRGB mód, kalibráció után

(Az ICC és ICM profil file-okat rendelkezésre tudom bocsátani, ha valakinek szüksége lenne rá.)

Az eredmény, szubjektíven

A fenti kis szabályok (fényviszonyoknak megfelelő) alkalmazása, a kalibráció(k) elvégzése és az aktuálisan szükséges színmód kiválasztása után a grafikusoktól, fotósoktól (és saját magamtól) származó teszt-fotóim igazán csodásan festettek, szinte le akartak mászni a képernyőről. Semmi jelentős hibát nem tudtam felfedezni. Az elég mély fekete ellenére a sötét képrészletek is teljesen jól kivehetők. Lényegében mintha nem is egy LCD monitort néznék, hanem hátulról megvilágított nagy, jó nagy fényképeket. (De ez igazából nem olyan nagy csoda egy újgenerációs IPS-től... Már az előző 1-2 generáció is igen jól teljesített.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.