2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Dell UltraSharp U2410 tesztecske

Komoly monitor mérsékelt áron, többféle célra.

[ ÚJ TESZT ]

Tévézés, mozizás

Tévézés, mozizás...

Mint az elején szó volt róla, a monitor több olyan bemenettel is rendelkezik, ami jó esetben a kikapcsolódást szolgálja: HDMI (term. HDCP-s), Component Video (komponens videó), Composite Video (kompozit videó). (Az S-Video sajnos hiányzik, bár ma már nem létszükséglet. Néha azért jól jönne.)

Ezek közül a HDMI-t és a kompozit videót próbáltam.

HDMI teszt

Egy digitális, HD-s kábeltunert (Cable Box, amúgy UPC-s) kötöttem a HDMI bemenetre. A képminőség mellett arra voltam kíváncsi, hogyan vizsgázik a monitor az interlaced tévéadás kezelésében. Nos, azt kell mondanom, kitűnően: a monitorban a legjobb 50Hz-es LCD-tévékre jellemző, fejlett motion-adaptive deinterlacer van. Ez oly módon konvertálja át az interlaced adást a monitornak megfelelő progresszív képre, hogy sem a felbontás, sem a mozgások részletessége nem vész el, és természetesen interlace sorvillogás sincs.

A színek is jók (beállítástól függően természetesebbek vagy "mozisabbak"), a kontrasztból is van elég, a fényerő meg egyszerűen brutális tud lenni... Egyszóval teljesen jól lehet rajta tévézni (legalábbis digitális forrásból, ha a bitráta is úgy akarja). Ebben is hasonlatos egy jobb LCD-tévéhez.

Nyilván ugyanez lenne a helyzet Blu-ray csatlakoztatása esetén is... Apropó, állítólag 24p-t is tud fogadni a monitor, de ezt nem volt lehetőségem kipróbálni.

Egy apró megjegyzés az igazán vájtszeműeknek: a monitor frame-rate konverziót végez 60 fps-re -- viszonylag jól csinálja, persze azért pl. a scrollokon némileg észrevehető. Hozzátenném, a 24p még így is sokkal jobb, mint az eredeti telecine módban.

Némi kényelmetlenséget jelent, hogy a monitor nem ismeri fel automatikusan a képarányt, azaz manuálisan kell kiválasztani a 4:3-at vagy 16:9-et a menüben. Bár csak 1-2 mozdulat, de azért nem ártott volna. (Kompromisszumos megoldás lehet a Fill mód, amikor mindent teljes képenyőre húz. Próbáltam a Graphics mód Aspect beállítását, az nem igazán vált be itt.)

A dinamikus kontrasztot inkább kikapcsoltam: ezen a lassan követéses módon szerintem semmi értelme.

Na de beszéljenek inkább a képek. Először is néhány HD-s shot. (Igen, szerintem nagyszerű dolog a HDTV-zés is. A HD-s filmezés mellett. :) )

A 4:3-as, SD tartalom sem okoz gondot.

Kompozit videó teszt

Itt is elég jó minőséget vonultatott fel a monitor. Láthatóan nem gagyi megoldásokat alkalmaztak, csak hogy elmondhassák, ilyen csatlakozó is van rajta. Persze, nagyon nem mindegy, milyen forrásból származik a jel. Digitális forrásból (Cable Box analóg kimenete) meglepően jó; analóg kábelvételből (tévén keresztül) már nem annyira, de még így sem olyan rossz (adásfüggő). Ha nagyon zajos lenne a kép, a zajszűrés (lásd OSD menü) segíthet rajta.

Egy furcsaságot fedeztem fel: erről a bemenetről hajtva (és talán komponens videónál is ez lesz) a fényerő (brightness) nem a háttérvilágítást állítja, hanem a monitor digitálisan szimulálja a beállítást. Magát a háttérvilágítást meg felküldi a maximumra, ami persze meglátszik a sötétebb részeken. Nem tudom, miért volt erre szükség.

Kompozit videó PIP-ben

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.