2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

BenQ SW270C - Nem csak fotósoknak

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az SW270C a BenQ legújabb profi, elsősorban fotós célra szánt QHD (2560x1440) monitora.

[ ÚJ TESZT ]

A munkámhoz és a hobbimhoz kapcsolódóan is fontosnak érzem, hogy jó minőségű monitorokat használjak. Egyik hobbim a számítógépes grafika, napközben pedig, mint hibaanalízis szakértő tevékenykedem az elektronikai iparban. Az elsőt talán nem is annyira kell részletezni, ráadásul csupán egy lelkes amatőr vagyok. De a munkahelyemen is fontos, hogy a csúcskategóriás mikroszkópokkal készült felvételeket a monitorom előtt ülve is úgy lássam, mint az okulárokon keresztül vagy éppen nyomtatásban. Egy szó mint száz, kis túlzással az egész napot monitor előtt töltöm, ezért fontos, hogy a valóság egy relatív korrekt leképezését lássam magam előtt mind otthon, mind pedig a munkahelyemen, bármiről is legyen szó.

Pár munkámhoz kapcsolódó kép.

A munkám nagyon leegyszerűsítve a bűnügyi helyszínelésre hasonlít – szerencsére hullák nélkül. :) A leggyakoribb feladatom az, hogy megtaláljam a valamiféle rendellenesség gyökérokát. Legyen szó akár optikai mikroszkópos fotózásról, akár a végső hibaanalízis report írásáról, nagyon megtévesztő, ha nem helyes színeket/intenzitásokat látok munka közben a monitoron. A színinformációnak nagyon fontos szerepe van az elektronikai termékek hibaanalízisében. Ezért is elengedhetetlen a jó minőségű és színhűségű monitorok használata. Ha a szép színektől el is tekintünk, akkor is ajánlott, hogy a szürke árnyalatait (jó esetben többet is, mint 50) tökéletesen, megfelelő kontraszttal jelenítse meg a monitor. Gondoljatok például a röntgenmikroszkópos felvételekre, a pásztázó akusztikus mikroszkóppal készült felvételekre vagy egy pásztázó elektronmikroszkópos felvételre. Ezek mind-mind szürkeárnyalatosak, és ha ezeket nem helyesen jeleníti meg a monitor, akkor elveszhetnek fontos részletek és könnyen tévútra mehet egy-egy vizsgálat.

Jelenleg a munkahelyemen éppen új monitorok beszerzését tervezzük. Megkerestem pár nagyobb gyártót, tudnának-e esetleg segíteni, esetleg tesztpéldányokat a rendelkezésünkre bocsátani és az egyik első konstruktív választ a BenQ-tól kaptam. Jóvoltukból tesztelhettem egy BenQ SW270C típusú monitort. Az SW270C egy viszonylag friss modell, tulajdonképpen a hírhedt BenQ SW2700PT monitor utódjának tekinthető. Ez utóbbit is próbálgattam már korábban: pár dolgot leszámítva pozitív tapasztalataim voltak vele, de nem tetszett a panel elég jelentős inhomogenitása. Ha lehet hinni a BenQ-nak, akkor az SW270C orvosolja ezt... dehát ugye a marketingnek nem hiszünk, a puding próbája az evés.

A monitor csomagolására nem lehet panasz. Egy jó nagy masszív kartondobozban érkezik, már első látásra is sejtettem, hogy ezzel nem lesz gond.

A dobozt kinyitva rögtön az egyedi kalibráció jegyzőkönyvével szembesülünk. Illetve egy rövid összefoglalást kapunk arról, hogy mi is van a csomagban és azt hogyan is illene kicsomagolni.

Az értékek magukért beszélnek.

A mellékelt kalibrációs lapot itt tudjátok megnézni: 1, 2.

A dobozt tovább nyitogatva meglepett, hogy az alkatrészek milyen igényesen vannak egyenként csomagolva és elrendezve. Látszik, hogy erre is nagyon odafigyeltek a BenQ-nál. És nem csupán parasztvakításról van szó. Így garantálható a szállítás során a részegységek megfelelő védelme.

Ahogy láthatjátok, a csomagolásra semmi panasz nem lehet.

Azt már rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy a BenQ SW270C monitor nem kimondottan a játékos közönséget célozza meg. Bár gyönyörű színeket tud megjeleníteni, a frissítési frekvenciája csupán 60 Hz, ami ráadásul egy jelentős input laggel is párosul (néhányszor 10 ms), gondolom, a komolyabb színkezelés miatt és nincsen benne adaptív frame-rate szinkronizáció sem (Freesync/G-Sync).

Képernyő mérete: 27 inch
Képernyő felbontása: 2560 x 1440 QHD
Képarány: 16:9
Panel technológia: IPS
Frissítési sebesség: 60 Hz
Válaszidő: 5ms
Kontraszt: 1000:1
Fényerő: 300 cd/m²
VESA kompatibilitás: Igen (100 x 100)
Csatlakozás: DisplayPort 1.2 x 1, HDMI 0x 2, USB 3.1 x 3, Mini USB 3.1 x 1, USB-C (60W) x 1, Kártya olvasó x 1, 3.5mm Jack
Súly: 9.5 kg

A panel felbontása a QHD-nak nevezett 2560 x 1440, ami 27 inches monitorok esetében optimálisnak tekinthető. 32 inch környékén már meggondolnám a 4K-t, de alatta semmiképp. Így natív felbontáson minden normális méretű és nem kell az operációs rendszer béna skálázásával vacakolni. Ez számomra egyértelmű plusz és a választásnál is fő szempont lesz. A felbontással csupán egyetlen problémám van: a 16:9-es képarány. A korábbi monitoraink a "magasabb" 16:10-es aránnyal rendelkeztek, és azt kellemesebbnek éreztem. Bár ezt ellensúlyozza, hogy a nagyobb felbontás miatt bőven van hely függőlegesen is, de továbbra sem értem, profibb szériáknál miért nem a 16:10-es arány a szabványos. Persze azért nyilván sejtem. :)

/IMG][/L]

Ami elsőre feltűnik, hogy elődjéhez (BenQ SW2700PT) képest a monitor kapott egy minimalistább, modernebb design-t. A szerkezeti elemek és a kissé megváltozott műanyag borítás nem kelt kimondottan prémium érzetet, de a célnak tökéletesen megfelel minden. Jelentősebb kávát a kijelző körül lényegében csak alul lehet látni. A felső és oldalsó részein alig. A design tehát mondhatni "borderless", azonban a tényleges pixelek és a monitor szélei között még így is van 6 mm. Az alsó nagyobb káva érdekes módon eléggé kilóg a képernyő síkjából. Ez szemből egyáltalán nem zavaró, de oldalról nézve, ha az árnyékoló keret nincsen feltéve a monitorra, kissé fura látványt nyújt és kicsit porfogóként is viselkedik.

A bársonyszerű belső borítással ellátott árnyékoló keret nagyon hasznos. Ez volt az első monitorom ilyen megoldással és elmondhatom, hogy nagyon hatékonyan csökkenti a nem kívánt tükröződéseket és professzionális küllemet is ad a monitornak. Labor környezetben kimondottan hasznos és csökkenti az erős fények tükröződését. Ráadásul a keretet felhelyezve megszűnik a káva hiányából adódó "csupasz" kinézete a monitornak. Az árnyékoló keret tetején van egy kis csúszkával zárható nyílás, így kalibrálásnál se kell levenni. A kijelző egyébként matt felületű, így a kerettel együtt gyakorlatilag bármilyen környezetben használható. A keret le és felhelyezése nagyon egyszerű, jó látni, hogy az elődjének problémáit ezen a területen is orvosolták.

A monitor állványa és alsó talapzata is új design-t kapott. Szerencsére olyan a talp kialakítása, hogy kevéssé lóg a monitor háta mögé, így jól rátolható a falra. Sajnos ezzel ellentétben az állvány talpának eleje viszont eléggé kilóg a képernyő síkjából. Ez valamennyire csökkenti az asztalon lévő szabadon felhasználható helyet. Szerintem ezen lehetett volna kicsit csökkenteni a stabilitás megőrzése mellett. Az állvány tudja a szokásos állítási lehetőségeket. Az alsó állásban ~10 cm hely van a panel kerete alatt, felső állásban ~25 cm. Ez utóbbi meglepően magasra pozícionálja a panelt, ezért a monitor kényelmesen elforgatható függőleges állásba. Alacsony állásban érdekes módon kilátszódik az állvány teteje a monitor mögül. Ez csupán esztétikai szempontból problémás egy kicsit.

Az állvány alján kapott helyet egy jópofa és nagyon hasznos kiegészítő: a hotkey puck. A neve egy kis szóvicc: a hockey puck magyarul hoki korongot jelent és a kontroller alakja valóban egy hoki korongra hasonlít. Ez tulajdonképpen egy kis külső vezérlőegység (mini USB-n keresztül kell a monitorra dugni), ami megkönnyíti a leggyakrabban használt funkciók elérését. Az elődjéhez képest ez is ráncfelvarráson esett át, sokkal szebb lett. Van rajta egy tárcsa és néhány programozható gomb. Ezzel nemcsak kényelmesen lehet navigálni a menürendszerben (a tárcsa gombként is funkcionál) de egy egyszerű tekeréssel lehet állítani például a fényerőn, és a gombjaira akár a leggyakrabban használt preset beállításokat is rá lehet programozni. Nagyon kényelmes, hogy dedikált gombnyomásokkal lehet váltani például a gyári AdobeRGB, a saját kalibráció és egy fekete-fehér preset között. Vagy bármi más között, amit beállít az ember. Egyetlen problémám, hogy a sötétben néha nem találom meg elsőre a megnyomni kívánt gombot. Egy közelítésérzékeny LED-es háttérvilágítás nem lenne rossz, de nem vagyok telhetetlen. Egyszóval egy gyakran használt, elég okosan átgondolt kiegészítőről van szó, ami nem csak parasztvakítás.

Bár a monitor elején is maradt pár gomb (5 darab plusz a dedikált ki-bekapcsoló), azon kaptam magam, hogy szinte kizárólag a puck-ot használom. Az ON/OFF gomb a monitor kikapcsolt állapota mellett elég fényesen villog. Ez este otthoni környezetben elég zavaró tud lenni, de hát ezt könnyű orvosolni. A ki-bekapcsoláshoz kapcsolódó érdekes dolog, hogy a monitor bekapcsolása rengeteg időt vesz igénybe. Legalábbis sokkal többet, mint amit az eddigi monitorjaimnál megszoktam. Ez se óriási probléma, inkább csak apró kellemetlenségnek nevezném.

A menürendszerre nem lehet semmi panasz. Átgondolt, átlátható és egyszerűen lehet navigálni benne.

A csatlakoztatási lehetőségekre sem lehet panasz. Külön figyelmet érdemel az akár 60 W teljesítményt is szolgáltatni tudó USB-C port. Akár egy notebookot is rá lehet kötni, és egy megfelelő kábel segítségével megoldható a kép átvitele és a töltés.

Mint említettem a SW2700PT-vel a fő problémám a panel fényességének egyenetlensége volt. Ezen szerencsére egyértelműen javítottak.

Egy furcsa dologra lettem azonban figyelmes, ami mindenképpen említést érdemel. 1-2 óra bekapcsolt állapot után egy kicsit mintha romlana a fényerő egyenletessége a panel közepe tájékán. Kicsit az az érzésem, hogy a gyári egyenletesség kalibrációnál talán nem vártak elég ideig, hogy minden beálljon egy szintre. A sarkok felé tökéletes mind a színek, mind a fényerő egyenletessége, csupán középtájon lehet egyszínű hátterek esetén észrevenni némi sötétebb foltot. De azt kell mondjam, ezen a téren eléggé szőrszálhasogató vagyok, még így is átlag felett teljesít a monitor.

A gyári kalibrációk sok modellel ellentétben fantasztikusan jól használhatók. De ha már ilyen komoly monitorja van valakinek, akkor mindenképpen ajánlom az egyéni kalibrációt. A manuális kalibráció folyamata szerencsére nagyon egyszerű. A legtöbb ismert kalibrációs hardver támogatott. A gyári program (Palette Maseter Element) segítségével pár kattintással kalibrálható a monitor. Én egy X-Rite i1 Display Pro-val kalibrálom minden gond nélkül. A monitor ráadásul támogatja a hardveres kalibrációt, vagyis magában a monitorban tárolódnak el a kalibrációs adatok. Ez nagy segítség a mindennapokban, ugyanis nem lesz az eredmény videokártya és operációs rendszer függő.

A kalibráció után fantasztikus színeket produkál a monitor, és a panel fényereje is rendben van.

Összefoglalásként kijelenthető, hogy általános profi/félprofi célra ez a monitor ideális választás lehet. Az ára jelenleg (2020. 09. 28.) hozzávetőlegesen bruttó 280k HUF. Apró hibái ellenére ezen az árszinten úgy gondolom nehéz lenne tudásában jobb monitort találni.

Ha bármiféle kérdésetek lenne a monitorral kapcsolatban, írjátok meg és próbálok segíteni.

Előzmények

  • GABA PIO, a monitorba építhető PC

    Ha olcsón kell összerakni egy kis helyigényű számítógépet, akkor a kompromisszumok ellenére is ajánlható ez a gép.

  • BenQ GL2250 bemutató

    Akiknek kell a FULL HD, de 35.000 forint alatt maradnának, azoknak jó választás lehet ez a monitor.

  • NEC SpectraView 231 bemutató

    Az NEC SpectraView széria egyértelműen a gyártó törekvése a tökéletességre. Lássuk sikerült-e nekik...

  • Milyen monitort?

    Milyen monitort válasszunk és mire figyeljünk, ha vásárlásra adjuk a fejünket?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.