2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

NEC EA231WMi teszt

Full HD monitor IPS panellal igényeseknek

[ ÚJ TESZT ]

Tulajdonságok

Bevezető

Következő tesztalanyunk a vadi új NEC EA231WMi, mely a 23"-es, Full HD-s (1920x1080-as felbontású) monitorok felsőkategóriájának egyik, tudomásom szerint legelső képviselője, képességeihez mérten kedvező áron.

A monitor alapvető adatai

- 23", 1920x1080 (Full HD), 16:9 képarány, 0.265mm pixelméret (96 dpi)
- H-IPS panel (lásd 3. oldal!)
- 178/178 fok betekintési szögek
- 1000:1 kontrasztarány (3000:1 DC)
- 14 ms válaszidő (gyári adat)
- 3x11 bites belső feldolgozás és megjelenítés
- 3x11 bites belső LUT különféle gamma-profiloknak
- Max. fényerő: ~300 cd/m2
- Min. feketeszint: 0.05 cd/m (!)
- Standard Color Gamut (sRGB lefedettség)
- Beépített sztereó hangszórók (alul/hátul, 2x1W)
- Fogyasztás: normál 33W, max. 61W, stand-by 0.4W

Mechanika

A monitor nagy szögben forgatható jobbra-balra, dönthető, portré módba fordítható (pivot), magassága is állítható. Igen stabilan tartja magát. Hátul letakarható kábelvezető fülekkel is rendelkezik. (Továbbá NEC-s sajátosságként fogantyúval is rendelkezik a könnyebb áthelyezhetőség érdekében.)

Csatlakozók

- AC in (100-120/220-240V)
- 1x DisplayPort (HDCP-s; innen is tud fogadni hangot)
- 1x DVI-D (HDCP-s)
- 1x D-Sub (VGA)
- 1x stereo audio in
- 1x headphone out (oldalt)
- USB 2.0 hub 4 kimenettel (2 alul, 2 oldalt)

Tartozékok

A készülékhez a következőket mellékelik: Setup Manual, CD (driver és a NaViSet program), kábeltakaró (a kábelvezető fülek eltakarására), hálózati áram kábel, DVI-D kábel, D-Sub (VGA) kábel, USB kábel, audió kábel.

Különlegességek

A monitor H-IPS TFT-LCD panelt használ, mely az IPS technológia legújabb generációja. Elsősorban ennek köszönhető a kitűnő képminőség, mely messze felülmúlja az átlagos monitorok TN+film típusú paneljét, és a VA típusokat is maga mögé utasítja. Aki eddig nem találkoztott az IPS valamely újabb generációjával, könnyen az az érzése támadhat, hogy nem is egy LCD monitort néz: kellemes és stabil kép, gyönyörű, élethű színek. Ezek a tulajdonságok koránt sem csak a profi DTP-seknek és fotósoknak számíthatnak, azonban mindez a hasonló monitorok árazásán is erőteljesen megmutatkozott. (Rendszerint a hozzájuk társított elektronika sem átlagos.)

Szerencsére nemrég elindult egy új trend: egymás után jelennek meg különféle, egyre elérhetőbb áru H-IPS (és eIPS, mely annak picit butított, költséghatékonyabb változata) panelos monitorok -- úgy látszik, a korábbiaknál is jobb kontrasztarány és betekintési szögek mellett a gyártási költséget is sikerült lejjebb szorítani. Az EA231WMi monitor is ennek a trendnek egy újabb képviselője.

Az egyes paneltípusok főbb jellemzőiről és eltéréseiről pl. itt található egy tömör összefoglaló. Itt pedig egy videós összehasonlítás az IPS és a TN között, betekintési szögek szempontjából -- bár ez két korábbi generációt ábrázol, ma is hasonló a helyzet. Ezzel kapcsolatban még megjegyezném, hogy a nagy betekintési szögek célja elsősorban nem az, hogy a konyhából is látsszon a kép: az IPS-sel ellentétben a TN a monitor előtt ülve sem biztosít egységes képet -- ne felejtsük el, hogy az egyes pixeleket is más-más szögből látjuk --, ráadásul utóbbinál a szemlélő kisebb elmozdulására is azonnal változik a kép, önkéntelenül is mozdulatlanságra késztetve az embert. IPS-nél -- többek között -- ezeket elfelejthetjük.

A monitor több profillal rendelkezik: Standard, Movie, Gaming, Photo, Dynamic. Ezek lényegében különféle gamma-görbéket jelentenek, és (az első és az utolsó kivételével) némi élkiemeléssel is rendelkeznek. Movie módban kissé kontrasztosabb és világosabb lesz a kép, Gaming módban elsősorban a sötétebb részek válnak világosabbá (így pl. kevésbé lehet elrejtőzni előlünk az árnyékban). De azt hiszem, a legnagyobb újdonságot a Photo mód jelenti, amelyben a monitor folyamatosan elemzi a megjelenített kép hisztogramját, és úgy állítja be a gamma-görbét, hogy a felvétel ne legyen sem alul-, sem túlexponált, stb. És egész jól csinálja! (El is kezdtem az elejétől végignézni vele a... fényképalbumomat. :) ) A Dynamic mód, mint kitalálhattuk, a dinamikus fényerőszabályzást jelenti.

A monitor színcsatornánként 11 bites belső feldolgozással és megjelenítéssel rendelkezik, így pl. a kontraszt, színhőmérséklet vagy a fehéregyensúly állítására (melyeket digitálisan szimulálnak az LCD monitorok) nem fognak nekiállni összeolvadni a képen a világossági szintek (sávosodást okozva a finomabb színátmeneteken) többek között a kerekítési hibák miatt, mint az átlagos monitorok 8 bites feldolgozása esetén (bővebben lásd itt).

Fényszenzor és mini-joystick az előlapon

Azt hiszem, szintén újdonságot jelent a monitorok (legalábbis az LCD-k) terén a joystick. :) Ezzel az egy kezelőszervvel (NaViKey) lényegében az összes beállítást könnyen és gyorsan el tudjuk végezni. A LED fényereje is állítható. A szenzor segítségével pedig a környezeti fényhez lehet igazítani a fényerőt. A monitor kétféle ECO (takarékos) móddal is rendelkezik, melyeket külön gombbal (is) lehet aktiválni.

Videophilek kedvéért megjegyezném még, hogy a monitor nem végez scan-rate konverziót, tehát pl. egy 50 Hz-es forrást (PAL tévéműsor, megfelelő vevőkészülékkel) szépen 50 Hz-cel jelenít meg. A natív 24p támogatás meglétét sajnos nem tudtam letesztelni, de így van rá esély.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.